Nemůžu se udržet v rymtu !!
Pravidla fóra
- Remy Bonjasky
Nemůžu se udržet v rymtu !!
Vždycky jsem si hrával jenom tak doma sám, ale nedávno jsem zkoušel hrát z klávesama a zjistil jsem že mi dělá problém se udržet v rytmu, nezrychlovat, nezpomalovat. Tak jsem se rozhodl, že se na to doma kouknu a netušil jsem že to bude takovej problém. Když hraju jenom na kytaru tak to je v poho, ale když k tomu zpívám, tak jsem skoro hnedka vedle. Hraju s metronomem, tak to hned poznám.
Tak se chci zeptat, jestli to chce hrát a časem to přijde, nebo jestli neni třeba něco co by mi mohlo pomoct (nějaký cvičení a tak). Dííky ...
Tak se chci zeptat, jestli to chce hrát a časem to přijde, nebo jestli neni třeba něco co by mi mohlo pomoct (nějaký cvičení a tak). Dííky ...
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nemůžu se udržet v rymtu !!
výborně, znáš svůj problém, takže ho můžeš začít řešit.
Já čirou náhodou zrovna taky řeším tento problém. Je to tak, když člověk hraje sám, tak sice i může mýt svůj rytmus a může být dobře, ale máš nad tím docela malou kontrolu, protože tobě to hraje a to stačí. Ale stačí si pustit nějak doprovod a jseš v pr.. na větvi. Moc dobře to znám
CO ti můžu opravdu doporučit a co mi řekla aji učitelka na konzervě je docela jednoduché cvičení.
Hrej a nahlas si počítej
zapni si prvně metronom, pak začni počítat (pr-vá,dru-há,tře-tí,čtv-tá nebo cokoliv jinýho co ti vyhovuje a co je v rytmu).
TAky je dobrý si to počítání zpívat s kytarou v jednom hlasu, získáš přehled kde přidat a kde ubrat.
Pak jde jen o to, aby ses trefoval prstama do vlastního hlasu.
Toto cvičení je podle mě strašně moc důležité, naučíš se cítit rytmus (ne jen ho hrál ale i skutečně cítit) , správně dýchat, soustřední, a hlavně ten rytmus. A muzika bez pořádnýho rytmu není muzika, ale jen zvuk.
Takže přeju hodně zdaru
edit : jo a ještě se naučíš mnohem líp ovládat své ruce a víc se vyznáš ve své skladbě. TAky je to moc dobré na trému, budeš duší u rytmu a nebudeš dumat nad ostatníma. říkám, tohle je fakt k nezaplacení. Možná vám přijde moje nadšení moc silné, ale vězte, že jsem prostě tenhle problém řešil docela dlouho a nenapadlo by mě, že je řešení tka prosté.
Já čirou náhodou zrovna taky řeším tento problém. Je to tak, když člověk hraje sám, tak sice i může mýt svůj rytmus a může být dobře, ale máš nad tím docela malou kontrolu, protože tobě to hraje a to stačí. Ale stačí si pustit nějak doprovod a jseš v pr.. na větvi. Moc dobře to znám
CO ti můžu opravdu doporučit a co mi řekla aji učitelka na konzervě je docela jednoduché cvičení.
Hrej a nahlas si počítej
zapni si prvně metronom, pak začni počítat (pr-vá,dru-há,tře-tí,čtv-tá nebo cokoliv jinýho co ti vyhovuje a co je v rytmu).
TAky je dobrý si to počítání zpívat s kytarou v jednom hlasu, získáš přehled kde přidat a kde ubrat.
Pak jde jen o to, aby ses trefoval prstama do vlastního hlasu.
Toto cvičení je podle mě strašně moc důležité, naučíš se cítit rytmus (ne jen ho hrál ale i skutečně cítit) , správně dýchat, soustřední, a hlavně ten rytmus. A muzika bez pořádnýho rytmu není muzika, ale jen zvuk.
Takže přeju hodně zdaru
edit : jo a ještě se naučíš mnohem líp ovládat své ruce a víc se vyznáš ve své skladbě. TAky je to moc dobré na trému, budeš duší u rytmu a nebudeš dumat nad ostatníma. říkám, tohle je fakt k nezaplacení. Možná vám přijde moje nadšení moc silné, ale vězte, že jsem prostě tenhle problém řešil docela dlouho a nenapadlo by mě, že je řešení tka prosté.
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat
bud počítat v hlavě, coz je naprd protože se mužeš splest. a nebo, a to doporučuju, kopej si nohou metronom. potom jak budeš zvládat metronom, tak s kytarou zpívej. paradoxně se při zpěvu naučíš hrát na kytaru, soustředíš se na dvě věci, a hraní si osvojíš. a potom jak přestaneš zpívat najednou zjistíš kolik máš času na přemýšlení, a hraní složitějších věcí. až se ti to povede tak pochopíš, nejde ten pocit popsat
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
vykládat vagón? Nechcu si dělat srandu z tvé mluvy, ale takovéhle spojení sem teda ještě neviděl. vykládaj se vtipy.Caggan píše:já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat![]()
Jinak houpání nohou je taky možná a jednoduší varianta, ale já osobně ji nedoporučuju. Důvodu je dost, hlavní je to, že při počítáním nahlas si uvědomuješ rytmus hlavou a ne pr....
BTW tohle není z mé hlavy.
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě to není o otm, že necítíš rytmus, ale o tom, že neumíš zároveň hrát a zpívat do rytmu. Tady se musíš naučit tyhle dvě věci od sebe "odpojit". Ideální je opravdu to počítání nahlas. Nebo třeba stačí něco vykládat, klidně i vtip, ale musíš na kytar uhrát zároveň rytmicky (ideální je hrát třeba pořád dokola stupnici)
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
- Giof
- Kontaktovat uživatele:
Slovo vykládat se na moravě hojně používá místo slova povídatRJ píše:vykládat vagón? Nechcu si dělat srandu z tvé mluvy, ale takovéhle spojení sem teda ještě neviděl. vykládaj se vtipy.Caggan píše:já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat![]()
Jinak houpání nohou je taky možná a jednoduší varianta, ale já osobně ji nedoporučuju. Důvodu je dost, hlavní je to, že při počítáním nahlas si uvědomuješ rytmus hlavou a ne pr....![]()
BTW tohle není z mé hlavy.
Jelikož se to používá i u nás, tak to asi nebude žádná regionální špecialita...Giof píše:Slovo vykládat se na moravě hojně používá místo slova povídatRJ píše:vykládat vagón? Nechcu si dělat srandu z tvé mluvy, ale takovéhle spojení sem teda ještě neviděl. vykládaj se vtipy.Caggan píše:já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat![]()
Jinak houpání nohou je taky možná a jednoduší varianta, ale já osobně ji nedoporučuju. Důvodu je dost, hlavní je to, že při počítáním nahlas si uvědomuješ rytmus hlavou a ne pr....![]()
BTW tohle není z mé hlavy.zejména na jižní.. nevím teda odkud je Caggan, ale tu je to uplně normální výraz...
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
k mé mluvě: jsem z jižní moravy, a i když chodím na gympl tak jsem tam společně asi s třema děckama jediný z města, jinak jsou ostatní z vesnic, a chytám od nich nářečí atp. atp. a že někdo "vykládá" jakožto mluví, mi přijde jako něco uplně normálního
ale nevadí
rád sem si přečetl rýpnutí do mě.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
hahaha ono to bolí nejvíc vždycky tam kde to nejvíc bolet máPrejdák píše:Nenávidím metronom a počítání... Ale moc lepších není, nebo vůbec nejsou. Taky nejspíš ten metronom vytáhnu. [Ačkoli mě budou bolet ruce...]... Ono je to strašně seroucní, jak to jede... a ťuk, ťuk...
metro je šílenej vopruz ale bez toho to nejde....problém je v tom naučit se ho nevnímat a jenom cítit, časem ti to ani nepřijde ...časem začne chybět!!!
hrát podle předlohy je základ
přesně tak! metronom+počítání nahlas je ta nejlepší varianta. Sám ale musím přiznat, že to dluho nevydržím. Kromě toho, že si při tom počítání připadám jako debil, tak mě to i totálně nebaví a nedokážu na to udržet delší dobu pozornost.pehve píše:hahaha ono to bolí nejvíc vždycky tam kde to nejvíc bolet máPrejdák píše:Nenávidím metronom a počítání... Ale moc lepších není, nebo vůbec nejsou. Taky nejspíš ten metronom vytáhnu. [Ačkoli mě budou bolet ruce...]... Ono je to strašně seroucní, jak to jede... a ťuk, ťuk...
metro je šílenej vopruz ale bez toho to nejde....problém je v tom naučit se ho nevnímat a jenom cítit, časem ti to ani nepřijde ...časem začne chybět!!!![]()
hrát podle předlohy je základ
řeknu to stručně : slovo vykládat samozdřejmě tady v Jeseníku známe, ale spíš ve významu vyprávět. O vetšinou vyprávíme něco druhé osobě, pokud nejsme zrovna magor ,nebo si nepovídáme s kytarou. Proto bych ho nepoužil v případě, že si počítám nahlas u kytary, protože i kdyby tam nějaká druhá osoba byla, tak bych to asi nedokázal nazvat vyprávěním či vykládáním. Je to samozřejmně možné, ale nevím, jak dlouho by druhou osobu bavilo vyprávění o tom, že prvá druhá třetí čtvrtá.
Z výše uvedených důvodů tedy nepovažuji počítání za společenskou konverzaci, nýbrž za součást treninku a druh monologu.
Pokud se někdo bude pozastavovat nad mým výkladem nad touhle zdánlivě nedůležitou problematikou, tak odpověď je : Ano, nudím se. Ale puvodně jsem to chtěl fakt napsat stručně , ale já se vždycky rozjedu
Rozumíš?

Z výše uvedených důvodů tedy nepovažuji počítání za společenskou konverzaci, nýbrž za součást treninku a druh monologu.
Pokud se někdo bude pozastavovat nad mým výkladem nad touhle zdánlivě nedůležitou problematikou, tak odpověď je : Ano, nudím se. Ale puvodně jsem to chtěl fakt napsat stručně , ale já se vždycky rozjedu
Rozumíš?
-
janCH
Já mám zase jiný problém. Dokážu počítat u lehkých písniček bez mezer jakmile je tak mezera tak tu nezapočítám a počítám prostě znovu. Mam tu jednoduchou písničku mohu ji sem vložit a na tu nedokážu počítat ale bez počítání ji zahraji a udržím se. O metronomu ani nemluvím, sice mi tu ťuká ,ale nějak to nevnímám. Prostě podle něj neumím hrát. S jinýmy nástroji se chytím i zpívat zvládnu i když neumím zpívat, ale to jsou ty ohraný. Takže jediné co ti můžu doporučit je abys to zahrál alespoň 10 000X správně a pak bys to mohl dát. Teď poraďte někdo mě...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak si dej ten metronom hlasitěji, abys ho nemohl ignorovat... A člověk by měl rytmus hlavně cítit, ne ho počítat - pokud se tohle člověk nenaučí, tak je ztracený.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
janCH
No tak když hraji s bicíma tak se udržím. Ale ta písnička v taktu končí na D a další takt začíná E a to nutí to D započítat jako první notu v taktu... Pak když hraji sólo tak to sice nematu ale tím že to takto započítám tak se změní celí tempo. Počítal jsem to nahlas v tempu něco nad 60 (jinak to je v 110, 1/8 noty) s metronomem už to dávám ale když počítám v duchu je tu ten problém zmíněný výše...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Nechápu, co tě nutí myslet si, že D má být první notou v taktu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008