Fender Strat jaký?
Pravidla fóra
- Regular John
.......Kytary Fender si za dobu své existence prošly i méně slavnými stádii a to hlavně v 80.letech. Společnost CBS koupila od Leo Fendera celou firmu a jako korporace zaměřená hlavně na zisk, ztratila ze zřetele kvalitu kytar. Když se potom CBS snažila situaci napravit a postavit se konkurenci kopií z Japonska, začalo zkoumání starých dobrých Fender modelů a rozjetí nové výroby právě v Japonsku. V té době tam Fender začal stavět kytary, které svojí kvalitou překonaly americkou produkci. Společnost CBS nakonec značku Fender prodala jeho zaměstnancům a ti začali odznovu obnovovat pověst značky Fender.........
Pramen: http://kytarovej.cz/index.php?kytary=Fender
Pramen: http://kytarovej.cz/index.php?kytary=Fender
vem tu co bude hrat lip a ktera ti vic sedne, ja si myslim ze fender ma rozkolisanou kvalitu po cely dobe svy produkce. imho i ty pre cbs kytary jsou kus od kusu (aspon ty dva kusy co jsem mel v ruce byly) 
dobrou reputaci maj american standardy ze zacatku vyroby (1986-1987), ale i tam je to imho kusovy
aspon ty co jsem mel v ruce me teda moc nepresvedcily o tom ze by to byly nejaky vyrazne lepsi kytary nez soucasna produkce, proste standard.
jestlize je uvadenej rok 84 a ma to 22 prazcu tak to bude skoro stopro kus z roku 86 (kdy pouzivali cisla zacinajici na E4, tj. normalne rok 84) tj. ten s tou dobrou reputaci
dobrou reputaci maj american standardy ze zacatku vyroby (1986-1987), ale i tam je to imho kusovy
jestlize je uvadenej rok 84 a ma to 22 prazcu tak to bude skoro stopro kus z roku 86 (kdy pouzivali cisla zacinajici na E4, tj. normalne rok 84) tj. ten s tou dobrou reputaci
Ono se to celkem může lišit rok od roku, protože při tuhé zimě se léta dřeva víc semknou, jsou blíže a tvrdší, takže vznikne větší hustota letokruhů, a pak záleží na dalších obdobích. Jinak když jsem dělal truhláře, tak spousty starýho dřeva co by člověk čekal, že bude pěkně vyzrálý tak bylo spíš plný olova a kulek z války. zabarví to dřevo a zničí nástroje.Kinx píše:vem tu co bude hrat lip a ktera ti vic sedne, ja si myslim ze fender ma rozkolisanou kvalitu po cely dobe svy produkce. imho i ty pre cbs kytary jsou kus od kusu (aspon ty dva kusy co jsem mel v ruce byly)
dobrou reputaci maj american standardy ze zacatku vyroby (1986-1987), ale i tam je to imho kusovyaspon ty co jsem mel v ruce me teda moc nepresvedcily o tom ze by to byly nejaky vyrazne lepsi kytary nez soucasna produkce, proste standard.
Chci říct, že kolísání výroby bude dáno i kvalitou a místem sběru dřeva.
a proto je lepsi kupovat kytary, co nejsou ze dreva.
S300 RULEZ!!!!

S300 RULEZ!!!!
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
To myslis vazne, nebo to je vtip?...To by me nenapadlo, ze kulka, ktera dopadne do zeminy blizko stromu, drevo "znici" ...Jakoze strom z jedne male kulky, ktera se casem rozklada, nasava kovove latky do tkání dreva? Hm...Copak v zemine nejsou tady ty kovy samy o sobe?Tashiro píše: Ono se to celkem může lišit rok od roku, protože při tuhé zimě se léta dřeva víc semknou, jsou blíže a tvrdší, takže vznikne větší hustota letokruhů, a pak záleží na dalších obdobích. Jinak když jsem dělal truhláře, tak spousty starýho dřeva co by člověk čekal, že bude pěkně vyzrálý tak bylo spíš plný olova a kulek z války. zabarví to dřevo a zničí nástroje.
Co to meleš? Čet si to vůbec? Píšu jasně, že ve dřevě bejvalo mnoho zarostlých kulek, nám to ničilo nástroje a zbarvilo to okolí + narušilo pevnost. Dřevo je pak na vyhození.... seš schopnej si to přebrat? Pokud ne napíšu ti to klidně jinak, jen mi řekni JAK, abys to pochopil... nebo si myslíš, že všichni stříleli do země?Mylann píše:To myslis vazne, nebo to je vtip?...To by me nenapadlo, ze kulka, ktera dopadne do zeminy blizko stromu, drevo "znici" ...Jakoze strom z jedne male kulky, ktera se casem rozklada, nasava kovove latky do tkání dreva? Hm...Copak v zemine nejsou tady ty kovy samy o sobe?Tashiro píše: Ono se to celkem může lišit rok od roku, protože při tuhé zimě se léta dřeva víc semknou, jsou blíže a tvrdší, takže vznikne větší hustota letokruhů, a pak záleží na dalších obdobích. Jinak když jsem dělal truhláře, tak spousty starýho dřeva co by člověk čekal, že bude pěkně vyzrálý tak bylo spíš plný olova a kulek z války. zabarví to dřevo a zničí nástroje.
Uklidni se, za prvé jsi to nenapsal uplně jednoznačně a za druhé tu nemáme choleriky rádi 
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Cholerik? Tomu nerozumím.Maples píše:Uklidni se, za prvé jsi to nenapsal uplně jednoznačně a za druhé tu nemáme choleriky rádi
Píšu, že to klidně napíšu jinak, aby to pochopil, to je chování cholerika? A jednoznačně to napsáno bylo, stačí si to přečíst.
A nechme toho každé forum sdružuje lidi podobného zaměření, a jiných názorů + nálad a sklonů k tomu či onomu. V reálném rozhovoru běží více informací nežli psané slovo. Nejde o osobnost, ale o informace a sdružení.
Myslim, ze jsem se jen slusne zeptal a nebyla v tom ani spetka vysmechu ( v otazce)....z cista jasna jsem chtel trochu vice priblizit problem, s kterym ses u dreva potkal...jelikoz jsi napsal, ze drevo je plne olova, myslel jsem, ze drevo je plne olova diky tomu, ze strom nasaval vodu s obsahem olova ze zeminy, kde se rozkladaly kulky, ktere netrefily cil...
urcite to je jeden z faktoru, ono hlavne to drevo co fender bere je prohnany rychlosusickama a je kdoviodkud. podle me je ta kusovost klidne zpusobena i konstrukci tohohle typu kytar.Tashiro píše: Chci říct, že kolísání výroby bude dáno i kvalitou a místem sběru dřeva.
ono s tema rokama, je klidne mozny ze mexiko melo nejakej stastnej rok 07-08 protoze jsem hral asi na deset kytar ktery se mi hodne moc libily (pred casem jsem mel mexiko z 01 a to bylo hrozny)
Tak to se omlouvám za nepochopení, cítil jsem ironii. To nevím, ekolog nejsem, ale tipl bych si, že to klidně může do nějaké míry být.Mylann píše:Myslim, ze jsem se jen slusne zeptal a nebyla v tom ani spetka vysmechu ( v otazce)....z cista jasna jsem chtel trochu vice priblizit problem, s kterym ses u dreva potkal...jelikoz jsi napsal, ze drevo je plne olova, myslel jsem, ze drevo je plne olova diky tomu, ze strom nasaval vodu s obsahem olova ze zeminy, kde se rozkladaly kulky, ktere netrefily cil...
Je ale hloupost, aby jedna kulka v zemi ovlivnila celý strom. Nicméně umím si představit, že se to stane např poblíž chemičky na skládce (tam jsou ty stromy dycky takový křivolaký a divný), poblíš silnic atd....
Naposledy upravil(a) Tashiro dne 23.12.2008 14:05, celkem upraveno 1 x.
Rychlo sušičky jsou hnus.... je to vidět krásně na buku, ten se za měsíc sušení tak zkroutí a popraská, že z něj se mi nikdy nepodařilo vyhoblovat rovný prkno. Dycky, když sem ho vzal tam kde bylo třeba, tak se prohlo na druhou stranu.Kinx píše:urcite to je jeden z faktoru, ono hlavne to drevo co fender bere je prohnany rychlosusickama a je kdoviodkud. podle me je ta kusovost klidne zpusobena i konstrukci tohohle typu kytar.Tashiro píše: Chci říct, že kolísání výroby bude dáno i kvalitou a místem sběru dřeva.
ono s tema rokama, je klidne mozny ze mexiko melo nejakej stastnej rok 07-08 protoze jsem hral asi na deset kytar ktery se mi hodne moc libily (pred casem jsem mel mexiko z 01 a to bylo hrozny)
Dnes už to není tak, že táta zakládá hráně synovi 20 let dopředu. Dnes je to měsíc v sušičce a jedem.
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano jak tu bylo řečeno při použití rychlosušičky vznikají praskliny,ale nepředstavujte si praskliny hluboké, ale mikropraskliny, ty ovlivňují natolik zvuk, že už nikdy nebude takový jako při užití kvalitně sušených dřev a nitro laků. Některé dnešní nekvalitní laky zabíjejí zvuk, ale bohužel stříkat na kytaru nitro je údajně zakázané. Například starý Fender strat s nitro lakem a kvalitním dřevem je podle mě nástroj IMHO málo dostupný, ale za to k nezaplacení.
Dřevo stářím zraje a pokud se na nástroj hraje tak je jeho zvuk zase o něco jinačí. Dřeva, laky, spoje, krku, hardware atd. to je všechno velká alchymie. A hledání kvalitního nástroje neprověří krátký test před nákupem, ale nějaká doba kdy se nástroj vyvijí a mění se pod náporem našeho hraní.
Jsou dokázané velké rozdíly mezi kytarami stejně starými, ale jinak používány.
Tohle nejsou dogmata, ale pravda.
Dřevo stářím zraje a pokud se na nástroj hraje tak je jeho zvuk zase o něco jinačí. Dřeva, laky, spoje, krku, hardware atd. to je všechno velká alchymie. A hledání kvalitního nástroje neprověří krátký test před nákupem, ale nějaká doba kdy se nástroj vyvijí a mění se pod náporem našeho hraní.
Jsou dokázané velké rozdíly mezi kytarami stejně starými, ale jinak používány.
Tohle nejsou dogmata, ale pravda.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ono nikdo v US Fenderu neděláme já myslím že nějaký zásoby klasicky sušenýho dřeva jsou, ale ty se podle mě budou pomalu a jistě nechávat na custom shop - přece jen ten odbyt Fendra je obrovskej a kdo ví kdy dojdou a nebo kdy došli zásoby kvalitně sušeného dřeva 
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To jo, ale výroba se neuvěřitelně rozrostla a odbyt se zvedl proti začátku firmy o strašná procenta.
Pokud má zásoby, tak je to VELMI kvalitní dřevo, které má vysokou cenu. Takže půjde max. na Custom.
Jinak bych si tipl, že US jsou ze sušičky. Možná je to kvalitnější dřevo a možná to nejedou tak rychle, ale určitě to sušičkou projde.
To konec konců i ten Custom. Dřevo samo o sobě má asi 30% vlhkosti po pokácení. Přírodním sušením se dostane na max. 15%. Vlhkost v např paneláku je 5 - 9%, v baráku to bude třeba 10 - 12%. Každé dřevo je tedy potřeba ještě dosušit v sušičce na požadovanou teplotu (dřív se to dělalo tak, že 2 roky leželo venku a pak třeba pár měsíců v dílně, aby se na vlhkost dostalo).
Z toho logicky vyplývá, že záleží v jakém prostředí se kytara nacházela v průběhu života. Pokud s ní často (případ táborových kytar) hrajete venku a pak jí dáte domů aniž byste udělali mezistupeň, bude se dřevo stále smrštovat a rozpínat. Tím vznikají praskliny. To samé je, když přenášíte kytaru z venku domu často. Nemá čas se aklimatizovat. To je mimochodem důvod, proč třeba Stradivárky jsou ve speciální komoře a je o ně tak pečováno. Nelze s nimi hrát například venku na podiu v zimě a pak šup rychle se schovat do tepla v autě...
Ve Fendru nedělám, ale sušit dřevo 2 a více let na desetitisíce kytar je neekonomické... ne-li nemožné.
Jinak bych si tipl, že US jsou ze sušičky. Možná je to kvalitnější dřevo a možná to nejedou tak rychle, ale určitě to sušičkou projde.
To konec konců i ten Custom. Dřevo samo o sobě má asi 30% vlhkosti po pokácení. Přírodním sušením se dostane na max. 15%. Vlhkost v např paneláku je 5 - 9%, v baráku to bude třeba 10 - 12%. Každé dřevo je tedy potřeba ještě dosušit v sušičce na požadovanou teplotu (dřív se to dělalo tak, že 2 roky leželo venku a pak třeba pár měsíců v dílně, aby se na vlhkost dostalo).
Z toho logicky vyplývá, že záleží v jakém prostředí se kytara nacházela v průběhu života. Pokud s ní často (případ táborových kytar) hrajete venku a pak jí dáte domů aniž byste udělali mezistupeň, bude se dřevo stále smrštovat a rozpínat. Tím vznikají praskliny. To samé je, když přenášíte kytaru z venku domu často. Nemá čas se aklimatizovat. To je mimochodem důvod, proč třeba Stradivárky jsou ve speciální komoře a je o ně tak pečováno. Nelze s nimi hrát například venku na podiu v zimě a pak šup rychle se schovat do tepla v autě...
Ve Fendru nedělám, ale sušit dřevo 2 a více let na desetitisíce kytar je neekonomické... ne-li nemožné.
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Fender
Dřevo (korpusy)
1950-1956 - firma užívala pouze jasan, ze dvou až tří rovnoměrných kusů, občas se objevily i korpusy z jednoho kusu
od 1956 - hlavní materiál olše, dva až čtyři kusy na tělo - výber kusů na naklížení se více a více přehlíže kvůli rostoucí poptávce
1963-1964 - u některých modelů použit mahagon
Laky
do 1967 na všech kytarách nitrocelulózové laky - vrstva velmi tenká speciálně v 50.letech
1968-1980 - všechny nástroje lakovány polyesterovými laky, v 70.letech extra silné vrsty
muzikus 12/06
+ na konci tohoto článku je věta "Dnes srovnáváme vlastnosti uměle a přirozeně sušeného dřeva, které si již výrobci nemohou dovolit, ale musíme mít na paměti, že zíta můžeme srovnávat vlastnosti plastu a jakéhokoliv dřeva, protože se stane stejně nedostupným."
Dřevo (korpusy)
1950-1956 - firma užívala pouze jasan, ze dvou až tří rovnoměrných kusů, občas se objevily i korpusy z jednoho kusu
od 1956 - hlavní materiál olše, dva až čtyři kusy na tělo - výber kusů na naklížení se více a více přehlíže kvůli rostoucí poptávce
1963-1964 - u některých modelů použit mahagon
Laky
do 1967 na všech kytarách nitrocelulózové laky - vrstva velmi tenká speciálně v 50.letech
1968-1980 - všechny nástroje lakovány polyesterovými laky, v 70.letech extra silné vrsty
muzikus 12/06
+ na konci tohoto článku je věta "Dnes srovnáváme vlastnosti uměle a přirozeně sušeného dřeva, které si již výrobci nemohou dovolit, ale musíme mít na paměti, že zíta můžeme srovnávat vlastnosti plastu a jakéhokoliv dřeva, protože se stane stejně nedostupným."