"Kytarování"+"Zpěv"=Problém

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Empyrean

"Kytarování"+"Zpěv"=Problém

Příspěvek od Empyrean »

Zdravím, tady na fóru jsem nový (prolézám aktivně fórum ale už celých 40 minut!) a tak mě napadlo, že jsem měl (rozuměj mám) celkem zapeklitý dotaz (rozuměj problém :D ) - Když hraju na kytaru, jakštakš dobrý, když se snažím(a rozehraju...tedy aspoň to rozehrání přisuzuji) tak po chvíli nemám problémy ani s rytmusem...když mám spívat k písničce, kterou znám, nemám problém. (pouze rozsahový, jinak zpívám paralelně s textem, abych tak řekl to souzní v jedno, tak jak to asi má být) Ale pozor, dámy a pánové, zde nastává onen problém : když chci obě tyto úžasné činnosti spojit vjedno, nejde to. Zjednodušeně řečeno : poraďte mi, jak se mám naučit zaráz hrát i zpívat, myslím, že to je v podstatě celkem automaticky očekávaná věc od kytaristy (teď si nejsem jistý těmi i/y, doufám že jsem to trefil :wink: ) - když už né lead tak aspoň background vokály...Když se o to pokouším ( a dosti mne se..jří když to někdo umí jen tak "odpřírody"...ne že bych jim to nepřál :wink: ) tak buď, a to častěji, ze sebe nic moc nevyloudím, nebo pouze pokulhávající kusy slov..a nebo se mi rozhodí rytmus..či oboje, což je pak už pomalu na věšení...Zkrátka a dobře to nejde zaráz, myslím že projevy toho jak to nejde nejsou důležité, resp. jsem je asi nepopsal úplně nejlépe, vždy se to liší, občas jen mlčím a zpívám v hlavě...Prosím tedy o rady, nápady, připomínky...Jsem začátečník, na akustiku jsem začal asi před cca 6 lety, ale moc mě to nebavilo a 4 roky jsem ji flákal, a poslední rok a půl, rok a třičtvrtě, takněják, jsem začal aktivně hrát na elektriku, baví mě to a vyžívám se v tom, i když nemám moc sluch (párkrát jsem ani neslyšel že něco hraju o půltón vedle, párkrát jsem zas hrál noty přesně jak jsem je slyšel, tak nevím :) ) Teorii neovládám vůbec, předtím mě nebavila, teď na to není čas, abych byl upřímný, ani noty na hmatníku nemlátím podle názvu...i když to je ostuda, co ? A k tomu bych chtěl přiřadit ještě jeden problém, asi na něj znám odpověď - časem se to zlepší, snad - ale chtěl bych posudek odbornějších osob - jakožto zarytý fanda Redhotů a tím spíš i JF(jejich kytaristy), se mi líbí..jak to nazvat..inovace písničky za běhu, improvizování do ní...Někdy se mi to povede, jindy ale ne (u Can't stop to šlo báječně..), ale v hlavě, i když se nesnažím, slyším, co bych tam chtěl zahrát, ale nenajdu to na hmatníku...tenhle problém se časem vyřeší?(ty tóny co bych tam sázel občas "cítím" až příliš identicky s jejich kytaristou, ale narozdíl odemě on i ví kam hmátnout, aby to znělo tak jak chce, což je můj problém)...I když se může zdát, že po dvou letech bych už měl "něco málo" umět, v podstatě moc neumím - nějákou tu Nirvánu, zmiňované čilipapriky...a jinak spíš tak sedím a hraju si sám pro sebe..svoje "improvizace", dá-li se to tak nazvat...Tohle je špatně, vyvíjím se, nebo ne ? A sem bych asi prdnul poslední dotaz dnešního večera (jak se koukám na hodiny, už je vlastně Štědrý den !) - moje "improvizace" a doplňování songů či jamů pouze jak to cítí prsty má pořád takový nádech blues, což bych tam nutně pořád mít nemusel, prsty pořád skáčou takové ty lehké věci či jejich inovace se základem (doufám, že to bude vidět)
E---------------------------------------12-14-15-
H-------------------------------12-13-15---------
G-----------------------12-15--------------------
D---------------12-15----------------------------
A--------12-15-----------------------------------
E-12-14-15---------------------------------------
a hodně často se mi tam taky míchá jako jeden z mála přídavných efektů obyč. vytahování...ve výsledku potom všechno moje "improvzování" má nádech Sympathy for the Devil od Rollinů...není to špatné, ale chtěl bych i něco jinýho, takovou tu variabilitu jak je právě u skladeb (a imrpovizací) RHCP...

To jest vše, a že jsem i zarputilým hráčem, dodám sem jednu příhodu co se mi stala dneska při hraní Rise of argonauts (normálně se o hrách nebavím, je to trapný "jo jo a pak jsem je všechny vystřílel a dodělal quest") - Mluvil jsem s malým chlapcem a on mi poté začal zpívat svou písničku co složil. Po každých pár verších se objevila možnost říct, "Stop, that's enough" ale já poslouchal až do konce. A na konci když dospíval a já odcházel tak se mi zapsal archievment "Hrdinská trpělivost". Přeberte si to jak chcete, každopádně děkuji že jste došli až sem a ještě víc děkuji za případné odpovědi.
humus

Příspěvek od humus »

sorry, nečet jsem to celý ale jestli jde jen o to jak hrát+zpívat dohromady, tak jediná rada je asi - trénovat. myslim si že by mohlo bejt dobrý hrát třeba s metronomem. nemyslim si jinak že je nějakej fígl jak se to naučit...
Epiphone LP Std, Gibson pickups (neznámej typ)
Marshall Valvestate 8080
http://bandzone.cz/svindl
woro90

Příspěvek od woro90 »

Prý pomáhá ze začátku si jenom nahlas počítat doby, pak hrát nějaký složitější rytmus a pořád si do toho mlít hubou... chce to sklep.
Jinak čus humus, tebe bych tady nečekal :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
humus

Příspěvek od humus »

woro90 píše:Prý pomáhá ze začátku si jenom nahlas počítat doby, pak hrát nějaký složitější rytmus a pořád si do toho mlít hubou... chce to sklep.
Jinak čus humus, tebe bych tady nečekal :wink:
ty seš kdo? :shock: :)
Epiphone LP Std, Gibson pickups (neznámej typ)
Marshall Valvestate 8080
http://bandzone.cz/svindl
woro90

Příspěvek od woro90 »

SZ :wink:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Uff, tvůj první post je silně nepřehledný a dlouhý. Nemohl bys ve stručnosti říct, o co jde?

K tomu zpěvu a hraní, to opravdu nejde jinak než tréninkem, časem k tomu dojdeš.

Ohledně improvizace, to samé, chce to trénink.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Shrot

Příspěvek od Shrot »

heh nekdo to umi jen tak od prirody.. ver tomu ze ten kdo umi hrat nebo zpivat nebo oboji, tak si vydrel hodinama a hodinama trenovani.. zkus to i ty..
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

muzu se jen pridat k ostatnim: necet jsem to cely, ale chce to cvik a praxi.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Nevím, v mé metalcorové kapele screamuju a zároveň hraju docela složité metalcorové riffy ala As I Lay Dying, BFMV...
No, abych se přiznal, neustále jsem prostě cvičil. Trvalo mi to docela dlouho, než jsem dokázal ovládnout obojí... radím, nauč se nějakou píseň na kytaru, kterou zpívá a hraje jeden člověk, prozatím jednodušší a pak se zkus naučit vokály tak, že o nich nebudeš muset přemýšlet a pak to zkus zmixovat dokupy. A hrej to do té doby, než to nezahraješ fakt přesně a přitom nebude chyba ve zpěvu. Postupně hrej složitější songy a ten grif jednou dostaneš do hlavy...
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Píšu to sem už poněkolikátý (btw. opravdu tady musí být 3 topicy o tom stejným?), základ je jednu z těch činností zautomatizovat. A zpěv se moc zautomatizovat nedá :D . Tudíž prostě musíš tu psíničku umět zahrát na kytaru (basu, klavír....) úplně dokonale a potom se můžeš víc soustředit na zpěv. Jinak obcně na tohle jso udobrý takový tyk lasický cvičení an dělání dvou různých věcí zároveň. Ono to totiž není tolik o hraní a zpívání, ale celkové koordinaci činností v hlavě
Empyrean

Příspěvek od Empyrean »

Shrot píše:heh nekdo to umi jen tak od prirody.. ver tomu ze ten kdo umi hrat nebo zpivat nebo oboji, tak si vydrel hodinama a hodinama trenovani.. zkus to i ty..
Neříkej, že i ti dědové co si hrajou tři akordy a u toho zpívaj a grilujou prase, že tihle si to vydřeli hodinama tréningu..to mi něják nesedí (nechci to zpochybňovat)...a třeba takovej K.Cobejn se mi zdá taky nebyl zrovna virtuóz ani nějáký extra "cvičitel" (podle mě se nad jeho úroveň dostane aspoň tak 10-20% kytaristů...)...to mi nejde do hlavy
Nesst píše: ...
Jinak obcně na tohle jso udobrý takový tyk lasický cvičení an dělání dvou různých věcí zároveň. Ono to totiž není tolik o hraní a zpívání, ale celkové koordinaci činností v hlavě
...
A mohl by jsi mi, prosím, nějáké doporučit či linknout?

Jinak děkuji za odpovědi...a ještě bych chtěl odpověď na mou výše zmíněnou otázku, tam se asi nikdo nedostal
Empyrean píše: A sem bych asi prdnul poslední dotaz dnešního večera (jak se koukám na hodiny, už je vlastně Štědrý den !) - moje "improvizace" a doplňování songů či jamů pouze jak to cítí prsty má pořád takový nádech blues, což bych tam nutně pořád mít nemusel, prsty pořád skáčou takové ty lehké věci či jejich inovace se základem (doufám, že to bude vidět)
E---------------------------------------12-14-15-
H-------------------------------12-13-15---------
G-----------------------12-15--------------------
D---------------12-15----------------------------
A--------12-15-----------------------------------
E-12-14-15---------------------------------------
a hodně často se mi tam taky míchá jako jeden z mála přídavných efektů obyč. vytahování...ve výsledku potom všechno moje "improvzování" má nádech Sympathy for the Devil od Rollinů...není to špatné, ale chtěl bych i něco jinýho, takovou tu variabilitu jak je právě u skladeb (a imrpovizací) RHCP...

díky
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ale, jo, k druhý části jsem se taky dostal...
Nero píše:Uff, tvůj první post je silně nepřehledný a dlouhý. Nemohl bys ve stručnosti říct, o co jde?

K tomu zpěvu a hraní, to opravdu nejde jinak než tréninkem, časem k tomu dojdeš.

Ohledně improvizace, to samé, chce to trénink.
Prostě do toho časem vklouzneš. Pokud to chceš urychlit, uč se cizí sola.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Dědové, co hrajou tři akordy u piva a grilování, mají právě výhodu v tom, že hrajou jenom ty tři akordy, takže si to sice vydřeli, ale nedalo to tolik zabrat, protože běžné čundrhraní není o složité kytarové lince, kytara je čistě doprovodná a v jedné písničce neuslyšíš víc jak tři rytmy, dva čtyřakordové "kolotoče" a nějaké přechody. Prostě se to jednou naučili a už jim to nedělá problém. A ty hodiny a hodiny sice byly kratší a bohatě prolévané pivečkem, ale tak to přece můžeš pojmout i ty;) prostě si k tomu sedni, našroť se na kytaru nějakou odrhovačku tak, aby ses v ní nikdy nespletl a hrál úplně automaticky, pak do toho zkus počítat doby, pak odříkávat text a časem zvládneš i ten zpěv. Až se to naučíš na jedné odrhovačce, přejdi k dalším. A časem zjistíš, že se to najednou nepotřebuješ ani moc učit zvlášť, že si pětkrát přehraješ doprovod a dvakrát si to zazpíváš s kytarou v jednodušším rytmu, a budeš to zvládat. A v tom okamžiku na tom budeš lépe než "ti dědové co si hrajou tři akordy a u toho zpívaj a grilujou prase". Ty hodiny tréningu se totiž nevyhnuly ani jim, ale oni si to osvojili na čundrech, na vodě a u piva. Navíc práce pravé ruky je většinou automatická. Prostě jedeš jeden rytmus a jen přehazuješ akordy, a do toho zpíváš. Pak přijde jiná část a dáš tam jiný rytmus, a když je někde vyhrávka bez zpěvu, můžeš si dovolit myslet a nasekat tam všechno co umíš. Jako v progressive metalu. Kila pod zpěv (dva kytaristé si mezitím dřou ruce na šílenostech) a jak to utneš, pěkně oči dolů ke hmatníku a už to tam hvízdej, ať si lidi všimnou že tu kytaru nemáš na ozdobu. A jak se nadechneš, přestat kravit a pěkně zase kila, ať něco nezbodáš.
necr0
Kontaktovat uživatele:

Re: "Kytarování"+"Zpěv"=Problém

Příspěvek od necr0 »

Hele docela dobry pro zacatek s tim zpivanim a hranim dohromady, je naucit se nejaky punkovy veci, ty bejvaj nektery jednoduchy na zahrani a zazpivani. Treba od Misfits spousta veci. Ja zacal na Die, Die My Darling a casem zkousel tezsi a tezsi veci a fakt to nakonec celkem jde. Jeste mam co trenovat ale pro to prvni pohnuti se nekam, je zrovna ta Die Die My Darling idealni, navic tam je potreba trochu zpivat do vejsek takze se i trochu rozezpivate...
distortion00

Příspěvek od distortion00 »

hraj pesnicky s akordami.. na tych sa spieva najlahsie.. na zaciatok.. aj mne to ide aj ked vooobec neviem spievat :D :D a podla mna tiez cvic vela pokial nebudes vediet pesnicky tak ze ked ich hras sa na ne nemusis takmer vobec sustredit hlavou.. potom to pojde. kamos mi vravel
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Toto jsem se ucil na
U2- Desire
Dodnes je to jedina pisen, krom Jesus on the mainlina od Ry Coodera, ktera mi v tomto nedela problemy.
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

Docela dobrý song na toto je Sweet Dreams v Mansonově podání.Já teda hraju jen to intro, ale když do toho ještě zpívám (a každý ten tón musím prožívat jak on), tak mi to sice jde, ale vůbec si neuvědomuju jak :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“