pakr4 píše:Ahoj, mohli byste mi říct co si mam představit pod pojmem samouk ?
Chtěl bych být taky samouk, ale nevím co to obnáší ...
Díky
Cože?
Promiň jestli tě špatně chápu, ale ty chceš být samouk, protože jsi slyšel, že je to cool, in, free, svěží, nejlevnější a akční, ale nevíš co to vlastně znamená? No to je gól...
Samouk: od slov "sám" a "učit se", tedy je to člověk, který je sám sobě učitelem, a studuje bez cizí pomoci. Občas se zeptá zkušenějšího člověka např. u piva nebo se zeptá na DF, ale v podstatě je na všechno sám. Takový člověk má pak daleko větší šanci osvojit si špatné návyky, ale učí se jen to, co chce, a kdy chce. Nikdo mu ale neohne prsty na hmatníku, neposune palec proti ukazováku a nepřidrží mu předloktí, aby nehrál loktem, také mu nikdo nesežene tabulatury nebo noty. Nemusí ovšem nic platit a může hrát jak chce, třeba naprosto špatně, pokud se mu to líbí.
Já jsme se hrozně divil, když jsem si uvědomil, jak špatně držím malíček, nikdo mě na to neupozornil a já jsem si toho nikdy moc nevšímal. Doteď mám peklo s vybrnkáváním, protože neznám správné techniky, ale pracuji na tom. Nikde jsem totiž nenašel přesvědčivé materiály ohledně vybrnkávání, a kupovat si učebnici zaměřenou na klasiku, když mi bude bohatě stačit 3prsté folkařské vybrnkávání s prstýnky, se mi zatím nechce (možná časem změním názor). Kdybych chodil do ZUŠ, tu pravou ruku bych měl vyhranou, a co se týče levé, mohl bych si pohodlně sólovat, akordy bych se stejně naučil zvlášť. Ale nechtělo se mi za to platit, a pevně věřím, že to zvládnu sám.