Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já jsem začínal na dvacet let staré akustice se se šroubovaným krkem (asi někomu spadla či co). Když začal čas Vánoc, dostal jsem akustickou kytaru s jumbo krkem (ten ouzkej). Potom jsem šel do hudebky a teď hraju na klasickou kytaru (širokej krk, nylonový struny). protože jsem si za tu dobu zamiloval blues a jazz, budu si teď kupovat elektrickou kytaru (nejlépe lubovku). Celkem doma mám tři kytary (jumbo, klasiku a starýho Vikonta od Jolany - kvůli tomu si taky kupuju kombo) a na chalupě mám další dvě akustiky (co stojí za ho***).

Já osobně bych tedy začal s akustikou, protože toho na ní zahraješ dost a na to aby ses naučil orientaci na krku (to kde jaká nota je) ti bohatě postačí. Když toho vydržíš delší chvíli, zkus si vybrat nějakou elektriku a hrát na ní :D
MarekKunta

Příspěvek od MarekKunta »

Pročetl jsem si skoro celou diskuzi a nad nějakými názory zůstáva rozum stát :D mě nepříjde, že by byla španělka uplně odlišná jako elektrika, když má totiž někdo základ na akustiku a pak vezme poprvý do ruky elektriku, zahraje skoro vsechno bez problemu. Nejlepší kytaristi na světě (Tommy Emannuel, Paco de lucia a spol.) hraju na akustiky, da se toho podle mě zahrat vic věcí a zní mi to do uší daleko hezčejí než elektrika. A řešit, jestli je to složitější nemá smysl, když někdo chce hrát, tak se to naučí a je jedno co je lehčí. Podle mě je nutnost umět hrát prstama, je špatný vzít první kytaru a hned do ruky trsátko, s trsátkem mi příjde, že toho tolik nezahraju a prostě to nemá svoje kouzlo. Já jsem jednoznačně pro akustiku, na začátek španělku a hezky drtit noty, získat dobrou techniku a nic neuspěchat. Po čase, až budu vědět co chci, pořídit lepší kytaru, popřípadě elektrickou. Takže muj názor :arrow: jednoznačně akusticka, nejlépe španělka (stačí za 800 z jungmanáku jako sem měl já) a pokud tě to chytne, tak si i ten "klump" za 8 stovek zamiluješ a bude se ti těžko davat z ruky.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mně zůstává rozum stát nad tímto. Hrát prsty není nutnost, ale je to velká výhoda. Nebo aspoň hybrid picking (trsátko + prsty současně). Ale vem si jak rychle se dá s trsátkem hrát. Ostatně proč myslíš, že se na kovové struny tolik používá trsátko, a ne prstýnky? A že na akustiku se toho dá zahrát víc, není pravda. Dá se toho zahrát stejně. I na elektriku si zabrnkáš klasiku, i když na ni nemůžeš bubnovat, ale zase u akustiky nemůžeš páčit. A podle čeho si troufáš posuzovat kdo je nejlepší kytarista? Ano, akustika má vždy příjemný zvuk (když nehraješ opravdu hodně disonantní věci, pak zní tak hnusně jak znít má) a tolik nepromíjí chyby, takže se na ní získá lepší technika. A vyjde levněji a hraje sama sebou, ne nějakou elektrickou krabicí, která neváží málo a potřebuje zásuvku. Ale tím bych skončil.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
MarekKunta

Mě se zdá, že hraní prsty toho zahraju víc, promě je to nutnost i když máš pravdu, nemusí to tak být i u ostatních co hrajou uplně jiné věci. Je pravda že s trsátkem se toho dá dosáhnout rychleji a to mnohem rychleji než s prsty. Já sem prostě fanatik do akustický kytary, mě víc lahodí ve všech směrech :D Nejlepšího kytaristu posuzuju podle toho, jak zni to co dokaže zahrát a podle technikdy hraní (třískání rytmu do kytary a tolerovani jakekoliv dynamiky neberu snad ani jako hraní). Promě je vzor Paco de Lucia, myslim že má v prstech rychlost o který by si většina elektrikařu dala s trsatkem jenom zdát. A tim neodsuzuju elektriku, on je prostě borec to je jasný, věřim že kdyby měl někdo tolik trpělivosti jako on a hral 12 hodin deně na kytaru že by dosáh podobných uspěchů. Chtěl jsem jenom říct, že je nutnost mít takovej základ...pak to de všechno jinak. Když tomu tak neni, jde to taky, ale je to těžší.
rejmank

Příspěvek od rejmank »

no já bych asi pro začátek volil hned elektriku ale hlavně začni hned s trsátkem já jsem začínal klasickou prstovou hrou a teď mám problémy s trsátkovou hrou
kytara:squier telecaster special 2
kombo:crate flexwave 15
KouClick

Příspěvek od KouClick »

za sa tiez uci,mm hrat asi 1 mesiac, a hned som si kupil elektriku. kup to naco mas, a co chces,. ibat teraz som ktomu dostal kombo. Takze tak. :lol:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

rejmank píše:no já bych asi pro začátek volil hned elektriku ale hlavně začni hned s trsátkem já jsem začínal klasickou prstovou hrou a teď mám problémy s trsátkovou hrou
Tohle je podle mě nesmysl. Je to o cviku. Já začal na akustice prstovou technikou a po cca roce a půl koupil elektriku a vzal do ruky trsátko. Prostě chvíli trvá, než se naučíš trsátkem (ale nepoměrně kratší, než za kterou se naučíš kvalitní prstovou techniku).

Optimální je umět oboje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Podle mě je blbost hrát na něco, co mě nebaví, prostě si koupit a hrát na to, co mě baví a ne abych potom házel kytaru do bazaru... Až budu chtít umět prstovou techniku, tak se ji budu učit snad ne? Teď chci umět tapping dvouma prstama zaráz, tak se ho jdu naučit. Teď chci umět hrát na elektriku, tak jdu hrát na elektriku. Teď chci zahrát kometu od nohavici, a z nouze můžu i na elektriku, nebo běžím do krámu / poprosit dědu/tátu/strýce o půjčení akustiky a naučím se na to, možná mě to chytne?

Moc to rozvádím. Prostě chci umět něco zahrát a jak se k tomu dostanu, to se musím rozhodnout pro to, co je mi milejší (hlavně ne pro to, co je levnější, nebo co mi poradí rádoby kytarista kterej v životě viděl jenom jednu z těchto a nemůže srovnávat... rozuměj učitele akustiky ze zuš, tatínka). A když fakt nevím... tak se zeptám na hudebním fóru :wink:
eMko

Příspěvek od eMko »

Já znám spoustu borců, co nic neumí, ale zkreslí zvuk, zesílí kombo / aparaturu na plný koule, tvrdým trsátkem třískají statocasteru a prožívají orgasmus a myslí si, jakí nejsou kořeňové. Samozřejmě se takovíto rádoby-kajtristé navzájem znají, protože je nikdo v kapele nechce (všichni kapelníci jsou holt debilové, neníliž pravda :-D ) a pravidelně se schází na ušním.

Pro rejpaly - já tedy též nejsem "bez viny": kamarád mi jednou vrazil do ruky své "tele" (sám si vzal basu) a měl jsem hrát písničku, kterou jsem nikdy před tím neslyšel. Tehdy mě zachránil wah-wah - chytl jsem akord a kvákačkoval do rytmu. Se španělou bych si tohle dovolit nemohl : o) . Takže jsem taky porušil zásady ... ale nedělám to pravidelně.

Začínat rovnou na el. kytaru je věc velmi ošidná - jak již tu bylo zmíněno, málokdo bude hrát na čistým kanále. Většinou si lidi mají tendence zvuk hned zkreslit a ... pak to dopadle velmi neslavně. Přimlouval bych se tedy za názor začít nejprve na akustice a naučit se základy, na kterých pak s elektrikou stavět. Já osobně též začínal s dreadnoughtem, což mne k smrti nebavilo. Teď mám španělku a mám ji rád, dokonce budu kupovat novou (a to rovnou i s elektronikou), protože ta moje stávající mele z posledního. A elektrika? Moje vysněná jazzovka či Les Paulka? Zatím počká ... :-)

PS: i s elektroakustikou jdou zažít dobrý věci. Viz třeba tendlencten kořeň s drednafem:

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=gxpqj0I0RD4&feature=related
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

sice jsem to necet cely, ale plne se ztotozunuju s nazorem Marka Kunty ;)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Martin Haluza

Příspěvek od Martin Haluza »

Ja jsem zastance pro zacatek akusticke kytary !! Prřo zacatek financi urcite a hlne ji muzes vytahnout kdekoliv..............pote kdzy ti nekdo vrazi elektriku do ruky zahrajes vaznetemer vse :D
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Emko ma pravdu - kdyz se k tomu clovek chova jako prase a mysli si ze je buhvikdo tak je to spatny. Ja zacinal rovnou na elektriku, a mam k tomu nastroji respekt, a ke svym ucitelum taky...
pehve

Příspěvek od pehve »

Martin Haluza píše:Ja jsem zastance pro zacatek akusticke kytary !! Prřo zacatek financi urcite a hlne ji muzes vytahnout kdekoliv..............pote kdzy ti nekdo vrazi elektriku do ruky zahrajes vaznetemer vse :D
ano. ale tak jak na akustiku :roll:
technika hry na elektriku je další "kapitola" ve výuce hry na kytaru a mooc věcí tam nemá s akustikou nic společnýho...vidím že jsi ji nečetl ani omylem :D
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Ahoj, dovolim si postnout take svuj nazor.
Myslim si, ze je optimalni zacit hrat na akustice, potom prejit na elektriku. Financni duvody, ktere tady mnozi zminovali jsou take na miste, bavime-lit se ale ciste o muzicirovani, i tam jasne vyhrava do zacatku akustika. Elektricka kytara toho hraci hrozne moc promine, zvlaste, jak jiz nekdo zminil, pri tendenci otacet knoflik gain velice doprava.
Na akustice se naucite pevne zaklady. Poradne mackat struny, hrat peclive, neprasit, prsty si zvyknou, naucite se akordy, rytmy, budete hrat koledy a okoře.
Pak prijde vas velky den, koupite si vasi prvni elektrickou kytaru, zapojite ji, osvojite si par zmen (tolik jich zase neni, zvlaste, pokud hrajete clean). Pak otocite gain doprava (jakjinak, ze), osvojite si zmen vice, a budete hrat.
Pak se dostanete k vymyslum jako sweep, skip picking, tapping a jim podobnym budizknicemum. A bude vas to bavit :)
hodne zdaru
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Moc hezky receno
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
weselow

Příspěvek od weselow »

Já sem sice začínal na elektriku, ale mám taky podobnej názor...
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
MarekKunta

Tak ono by se dalo hrát hned na elektriku, když se to někomu jo ta akustika nelíbí tak co mu zbývá že :D ale příjde mi, že u elektriky je učitel téměř nutnost, u akustiky se naučí řekl bych samouk hrát spíš líp než samouk na elektrice. I když hrát bez vedení je vždycky horší a riskantnější u obou.
weselow

Příspěvek od weselow »

Tak já sem samouk a dodneška hrát neumim :) Pokud chcete hrát nějakej punk, metal, takový ty neumělecký styly, kde se jedou powery a žádná krása, tak můžu doporučit začít rovnou na elektritku, ale pro ostatní si akustika do začátku odvede svoje. Já teď hraju dost času věci, který sem se měl naučit dřív.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Hanzbiker

Příspěvek od Hanzbiker »

Hrál sem půl roku na akustiku a málem sem s kytarou přestal.. :lol: Teď hraju na elektriku a nemůžu se od toho dostat...sedim u toho furt...
Fender Stratocaster MIJ, Fender Showmaster, Orange Rockerverb RK50C212 MKII.....
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Hanzbiker píše:Hrál sem půl roku na akustiku a málem sem s kytarou přestal.. :lol: Teď hraju na elektriku a nemůžu se od toho dostat...sedim u toho furt...
Spolubydlící na intru je na tom podobně. Když viděl, jak s tou elektrikou jedu, tak si pořídil akustiku, ale moc ho to nebere...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“