Ano, protože ve stupnici C dur není Fis, ale F. Však to taky říkám. Ale na druhou stranu tam sedět klidně může, prootže je to mimotonální dominanta. Nebo-li dominanta dominanty....kenjiroo píše:Akord D ti tam nepůjde protože tonina Cdur, Na druhém stupni má akord DmolNesst píše:Docela jednoduše. Budou tam ladit akordy, jejichž akordické tóny jsou v té stupnici. Pro příklad ve stupnici C dur máš tóny C,D,E,F,G,A,H -> takže třeba akord C dur má rozklad C,E,G, vzhledem k tomu, že všechny ty 3 tóny jsou v té stupnici, tak tam bude sedět, ale na druhou stranu třeba akord D dur je D,Fis, A, protože Fis ve stupnici C dur není, tak tam teoreticky sedět nebude![]()
Je to hodně zjednoduššené, tak mě prosím neukamenujte... Díky
Pentatoniky- co to vlastně je
Pravidla fóra
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Je to tak, že proto také vAmoll sedí E, ale většinou jen po G, a Emoll tam zní divně, ačkoli do tóniny patří? Nebo to má jiný důvod? Nějaký interval, který zní špatně? Co mě "nutí" vyběhnout z tóniny? Jsem z toho nějaký zmatený.Nesst píše:Ano, protože ve stupnici C dur není Fis, ale F. Však to taky říkám. Ale na druhou stranu tam sedět klidně může, prootže je to mimotonální dominanta. Nebo-li dominanta dominanty....kenjiroo píše:Akord D ti tam nepůjde protože tonina Cdur, Na druhém stupni má akord Dmol
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
No Emi tam nebude znít divně, ale E7 je lepší, je to kvůli rozkladu toho akordu. V podstatě ta durová sedmička vytváří mnohem větší napětí, což je úkol dominanty. Ale pozor, durová dominanta není vyběhnutí z tóniny, doporučuju si prostudovat molové módy. Pak budeš mít hned jasnějíworo90 píše:Je to tak, že proto také vAmoll sedí E, ale většinou jen po G, a Emoll tam zní divně, ačkoli do tóniny patří? Nebo to má jiný důvod? Nějaký interval, který zní špatně? Co mě "nutí" vyběhnout z tóniny? Jsem z toho nějaký zmatený.Nesst píše:Ano, protože ve stupnici C dur není Fis, ale F. Však to taky říkám. Ale na druhou stranu tam sedět klidně může, prootže je to mimotonální dominanta. Nebo-li dominanta dominanty....kenjiroo píše:Akord D ti tam nepůjde protože tonina Cdur, Na druhém stupni má akord Dmol
No právě, kdybych tam střihnul Emi tak všechno to napětí najednou zmizne, což zní mému uchu hrozně divně. No jo, mollové módy, teď už chápu... Nějak se mi povedlo zapomenout, že jich je víc, a zasekl jsem se v aiolském. Na konzervu už to nestíhám, a stejně bych se tam nedostal, ale doufám, že časem něco málo pochopím i bez toho...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud tě to tak moc zajímá, tak si sežeň soukromého učitele, nebo koukni třeban a doporučenou literaturu na Ježkárně na předměty typu harmonie a tak.... I samostudiem se toho určitě dá hodně pochopitworo90 píše:No právě, kdybych tam střihnul Emi tak všechno to napětí najednou zmizne, což zní mému uchu hrozně divně. No jo, mollové módy, teď už chápu... Nějak se mi povedlo zapomenout, že jich je víc, a zasekl jsem se v aiolském. Na konzervu už to nestíhám, a stejně bych se tam nedostal, ale doufám, že časem něco málo pochopím i bez toho...
souhlasímNesst píše:Tak pokud tě to tak moc zajímá, tak si sežeň soukromého učitele, nebo koukni třeban a doporučenou literaturu na Ježkárně na předměty typu harmonie a tak.... I samostudiem se toho určitě dá hodně pochopitworo90 píše:No právě, kdybych tam střihnul Emi tak všechno to napětí najednou zmizne, což zní mému uchu hrozně divně. No jo, mollové módy, teď už chápu... Nějak se mi povedlo zapomenout, že jich je víc, a zasekl jsem se v aiolském. Na konzervu už to nestíhám, a stejně bych se tam nedostal, ale doufám, že časem něco málo pochopím i bez toho...
Naposledy upravil(a) kenjiroo dne 27.12.2008 13:58, celkem upraveno 1 x.
Taky bych chtěl reagovat na hlavní téma-pentatoniky. pár lidí tu hanilo pentatoniky jako něco "nehodno mistra". K tomu bych jako "nájemný vrah ušních bubínků
" a tudíž jako člověk který hraje se spoustou lidí, spoustu různých stylů, a samozrejmě spoustu věcí, který sem NIKDY! neslyšel,chtěl říct, zaplat pánbůh za pentatoniky. Nechci se nikoho dotknout, ale pokud stojíte na jevišti a jako solak hrajete věc kterou opravdu neznáte,(tim nemyslím tříakordový rockenrol
) tak jestli mi chce někdo tvrdit že v intru začne lokrickomixolidickou,protože jí tam cejtí, tak tomu nevěřim ani kdyby se jmenoval Radim Hladík. Já osobně sem v těchto chvilkách vděčný za pentatoniku. Pak když sem si trošku jistější v kramflecích, utřídím si pojmy a dojmy tak se rozjedu kam mě to zrovna táhne, ale rozhodně se rozjíždím z pentatoniky.
) tak jestli mi chce někdo tvrdit že v intru začne lokrickomixolidickou,protože jí tam cejtí, tak tomu nevěřim ani kdyby se jmenoval Radim Hladík. Já osobně sem v těchto chvilkách vděčný za pentatoniku. Pak když sem si trošku jistější v kramflecích, utřídím si pojmy a dojmy tak se rozjedu kam mě to zrovna táhne, ale rozhodně se rozjíždím z pentatoniky.
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak, jsou to základní mantinely pro pohyb po hmatníku, je to jako boty. aby si mohl chodit někde venku kde to neznáš je lepší mít boty, pak si cestou můžeš přezout na jiné podle terénu..kenjiroo píše:Taky bych chtěl reagovat na hlavní téma-pentatoniky. pár lidí tu hanilo pentatoniky jako něco "nehodno mistra". K tomu bych jako "nájemný vrah ušních bubínků" a tudíž jako člověk který hraje se spoustou lidí, spoustu různých stylů, a samozrejmě spoustu věcí, který sem NIKDY! neslyšel,chtěl říct, zaplat pánbůh za pentatoniky. Nechci se nikoho dotknout, ale pokud stojíte na jevišti a jako solak hrajete věc kterou opravdu neznáte,(tim nemyslím tříakordový rockenrol
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
hihi ja vim, to sem vyvařil na místě, taky taková - improvizaceNesst píše:Svatá pravda. Na druhou stranu jsi hovado nebo hroznej blázen, že před lidma hraješ něco, co vůbec neznáš![]()
Pupack: To s těma botama jsi napsal dost divně
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
No nevim jestli sem víc hovado nebo víc blázen, ale dělám to, a dělám to moc rád
A taky naprosto souhlasim s těmi mantinely. Pentatonika je ve své jednoduchosti ůžasná právě proto, že naprosto přehledná a a velmi rychle člověku vštípí základní orientaci na hmatníku. taky když se učim nějaký solo, (což dělám velmi nerad
,radši rozvíjim schopnost improvizace) tak si ho narychlo natečkuju na papír přes pentatoniku a naprosto přesně vim kde sem ,kam se to rozjíždí atd. A tímhle způsobem sem schopnej zkráti dobu toho učení o dvě třetiny.
Před chvíli sem náhodou narazil na článek o pentatonikách na wiki a dozvěděl se, že třeba pentatonika A mol se dá využít nejen jako kalsická molová, ale i jako dórská nebo frygická. Tedy Amol pentatoniku můžu hrát nejen do songu v a mol, ale i v d mol a e mol. Ještě sem to nezkusil hned zítra se na to vrhnu...
Myslím, že by se tak dali vytvářet hodně zajímavé podkresy k harmonii
Jednou bych chtěl umět hrát na kytaru....Zatím do ní jen řežu
To samozřejmě můžeš,dokonce to doporučuju, protože se ti změní kořen a tudíž tak úplně nefungujou ty nadrcený zaběhlý chodníčky amusíš si najít nový a víc s tím pracovat, což tě jako kytaristu zas posune o krůček dál. A o to nám všem snad jdekrysa17 píše:Před chvíli sem náhodou narazil na článek o pentatonikách na wiki a dozvěděl se, že třeba pentatonika A mol se dá využít nejen jako kalsická molová, ale i jako dórská nebo frygická. Tedy Amol pentatoniku můžu hrát nejen do songu v a mol, ale i v d mol a e mol. Ještě sem to nezkusil hned zítra se na to vrhnu...
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
no vzhledem k tomu že se licky a chodničky neučim (vymyslim svoje) tak nebudu mit zas takovej problem.kenjiroo píše:To samozřejmě můžeš,dokonce to doporučuju, protože se ti změní kořen a tudíž tak úplně nefungujou ty nadrcený zaběhlý chodníčky amusíš si najít nový a víc s tím pracovat, což tě jako kytaristu zas posune o krůček dál. A o to nám všem snad jdekrysa17 píše:Před chvíli sem náhodou narazil na článek o pentatonikách na wiki a dozvěděl se, že třeba pentatonika A mol se dá využít nejen jako kalsická molová, ale i jako dórská nebo frygická. Tedy Amol pentatoniku můžu hrát nejen do songu v a mol, ale i v d mol a e mol. Ještě sem to nezkusil hned zítra se na to vrhnu...
Jo, zajimavy je ze na Ami Emi D G lip sedi pentatonika Amol nez Emol a ta by tem akordum mela byt bliz
S toho vyvozuji jedno pravidlo-zadna pravidla
Melu sracky neni to zajimavy bylo by kdyby se to nehralo v pentatonikach, ktery vynechavaj dulezity intervaly. ted sem sam na sebe nasr...krysa17 píše:no vzhledem k tomu že se licky a chodničky neučim (vymyslim svoje) tak nebudu mit zas takovej problem.kenjiroo píše:To samozřejmě můžeš,dokonce to doporučuju, protože se ti změní kořen a tudíž tak úplně nefungujou ty nadrcený zaběhlý chodníčky amusíš si najít nový a víc s tím pracovat, což tě jako kytaristu zas posune o krůček dál. A o to nám všem snad jdekrysa17 píše:Před chvíli sem náhodou narazil na článek o pentatonikách na wiki a dozvěděl se, že třeba pentatonika A mol se dá využít nejen jako kalsická molová, ale i jako dórská nebo frygická. Tedy Amol pentatoniku můžu hrát nejen do songu v a mol, ale i v d mol a e mol. Ještě sem to nezkusil hned zítra se na to vrhnu...
Jo, zajimavy je ze na Ami Emi D G lip sedi pentatonika Amol nez Emol a ta by tem akordum mela byt bliz
S toho vyvozuji jedno pravidlo-zadna pravidla
Re-Krysa 17 - Ono je jedno jestli si ty "chodníčky" vymyslíš svoje, nebo se naučíš něco od někoho. Ale dřív nebo později do toho stejně sklouzneš. Nedá se proti tomu moc bránit. Mluvil sem o tom s jednim z našich nejlepších kytaristů Standou Kubešem, a ten mi potvrdil, že to potrefí opravdu každého. Casem si všimneš, že se opakuješ ve frázích,že to tam ty prsty prostě najednou nějak seknou samy
Ale zas na druhou stranu Tvoje chodníčky tvoří tvůj "rukopis" a tvojí rozeznatelnost. jde spíš o to, aby si měl pokud možno co nejbohatší zásobu a snažil se vymýšlet pokaždé alespon trochu něco nového. Nebo aspon já se o to snažím. Mám pár kamarádů kytaristů kteří dřou sola a vyhrávky do posledního tonu, je to hrozná dřina, a obdivuji jejich úsilí. Ale nějak mi v tom chybí to sebevyjádření, to o čem by hraní mělo být. Prostě To co jde v tomhle jedinečnym neopakovatelnym okamžiku z tebe.
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
penatonika c dur je "ta základní". Naučíš se těch 5 boxů, jak vypadaj v tý c-dur( Ami). A pak když třeba chceš hrát v d dur tak to hraješ uplně stejně ( pohyb po pražcích totožnej), akorát si najdeš, kde ta pentatonika začíná.Chip píše:Paráda taže už vím co je pentatonika. A řeknu si ze chci umět například pentatoniku c dur.
Musím si to vyhledat tón po tónu a následně se to naučit? nebo je na to nějaký fíglík treba že bych se pohyboval jen po pražcích s tečkama nebo tak něco
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
VOX AD15VT
Planet Waves kabely