Příčná flétna - hledám blues a podobné!

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příčná flétna - hledám blues a podobné!

Příspěvek od Alcarmo »

Neznáte něco pěknýho na příčku? Stačí inspirace na nějakou melodii. Chtělo by to blues nebo jazz.
Jen tak pro info, kdyby někdo navrhl něco ve stylu Autumn Leaves nebo tak tak to beru! :)

PS: Kurňa já už neumim pořádně psát, ta struktura toho textu je šílená :)
Wanhotten

jj

Příspěvek od Wanhotten »

Doporučoval bych nějaké jazzové standarty. ;-) z toho můžeš hrát na jakýkoli nástroj. :)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Co Jethro Tull?
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Asanoth píše:Co Jethro Tull?
No přec jenom na Andersona si ještě moc netroufám, ten člověk je sakra dobrej:)
Asanoth

Re: Příčná flétna - hledám blues a podobné!

Příspěvek od Asanoth »

Když už tady je tenhle topic, zajímala by mě jedna věc:
Když je klasická flétna laděná v C, znamená to, že na ní dou vyloudit jen CDEFGAH tóny? Nic jinýho?
Nebo prostě že má dosah od C2 do C4?

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To by byl poněkud nepraktický nástroj - samozřejmě, že z flétny dostaneš i křížkové / béčkové noty... Jde vskutku o rozsah...

Jinak celkově mluvit o C-flétně (nebo F-flétně) nemá zrovna smysl, protože jinak než od C nebo F se nedělají, a přesto to není jednoznačné určení:
  • sopraninová flétna - rozsah f2 až c5
    sopránová flétna - rozsah c2 až f4
    altová flétna - rozsah f1 až c4
    tenorová flétna - rozsah c1 až f3
    basová flétna - rozsah f až c3
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
heczis

Příspěvek od heczis »

Asanoth píše:Když už tady je tenhle topic, zajímala by mě jedna věc:
Když je klasická flétna laděná v C, znamená to, že na ní dou vyloudit jen CDEFGAH tóny? Nic jinýho?
Nebo to znamená, že když na ní zahraješ C, tak zní jako C. Když ale zahraješ C na trumpetu laděnou v Bb, tak zní jako Bb, i když je v notách napsáno C. Podobně jako ty zobcový flétny to mají trombóny - všechny jsou laděny/psány v C, ale označují se různě - Bb (tenor), F (bas), Bb/F (tenor s ventilem - kvartou)... podle toho, jaký NEJNIŽŠÍ tón se na příslušný nástroj dá teoreticky (protože se vždycky najde někdo...) zahrát.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
woro90

Příspěvek od woro90 »

heczis píše:
Asanoth píše:Když už tady je tenhle topic, zajímala by mě jedna věc:
Nebo to znamená, že když na ní zahraješ C, tak zní jako C. Když ale zahraješ C na trumpetu laděnou v Bb, tak zní jako Bb, i když je v notách napsáno C. Podobně jako ty zobcový flétny to mají trombóny - všechny jsou laděny/psány v C, ale označují se různě - Bb (tenor), F (bas), Bb/F (tenor s ventilem - kvartou)... podle toho, jaký NEJNIŽŠÍ tón se na příslušný nástroj dá teoreticky (protože se vždycky najde někdo...) zahrát.
Nejnižší ne, je to přirozený tón základní trubice nástroje. Trubka dole nekončí Cčkem (Bb) ale F# (E), protože ventily tón mění směrem dolů prodloužením trubice o příslušné koleno - a tato kolena se nepovažují za součásti základní trubice. U pozounu je také jako délka základní trubice brána délka s plně zasunutým snižcem (nultá poloha), zvlášť proto, že když jsem zkoušel hrát na pozoun, hrál jsem od 2. polohy dál (jakoby v A ladění) a mám dost dlouhé ruce, takže jsem se jen bál abych to nezahodil - nejnižší tón je totiž omezen délkou horní končetiny hráče, případně délkou snižce. Naproti tomu u fléten je to skutečně nejnižší dosažitelný tón, protože plná délka základní trubice je využívána při všech klapkách zavřených.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
heczis

Příspěvek od heczis »

woro90 píše: Nejnižší ne, je to přirozený tón základní trubice nástroje.
samozřejmě - napsal jsem to špatně, díky za opravu :wink:
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Nero: Jen pro upřesnění, takhle se dělí zobcový flétny, ne? Příšný jsou na tom trochu jinak, už jen tím, že maj míň druhů(?) .

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Asanoth píše:Nero: Jen pro upřesnění, takhle se dělí zobcový flétny, ne? Příšný jsou na tom trochu jinak, už jen tím, že maj míň druhů(?) .
Ano, sám jsi psal o "klasickýcH" flétnách, což mi evokovalo zobcovky (až ted jsem si všiml, že téma je o příčkách). Příčky jsou (snad si pamatuju dobře) laděný in C nebo in G, ale taky by měly bít basovky, altovky, sopránky a pak pikola.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“