Jen tak pro info, kdyby někdo navrhl něco ve stylu Autumn Leaves nebo tak tak to beru!
PS: Kurňa já už neumim pořádně psát, ta struktura toho textu je šílená
Nebo to znamená, že když na ní zahraješ C, tak zní jako C. Když ale zahraješ C na trumpetu laděnou v Bb, tak zní jako Bb, i když je v notách napsáno C. Podobně jako ty zobcový flétny to mají trombóny - všechny jsou laděny/psány v C, ale označují se různě - Bb (tenor), F (bas), Bb/F (tenor s ventilem - kvartou)... podle toho, jaký NEJNIŽŠÍ tón se na příslušný nástroj dá teoreticky (protože se vždycky najde někdo...) zahrát.Asanoth píše:Když už tady je tenhle topic, zajímala by mě jedna věc:
Když je klasická flétna laděná v C, znamená to, že na ní dou vyloudit jen CDEFGAH tóny? Nic jinýho?
Nebo prostě že má dosah od C2 do C4?
Nejnižší ne, je to přirozený tón základní trubice nástroje. Trubka dole nekončí Cčkem (Bb) ale F# (E), protože ventily tón mění směrem dolů prodloužením trubice o příslušné koleno - a tato kolena se nepovažují za součásti základní trubice. U pozounu je také jako délka základní trubice brána délka s plně zasunutým snižcem (nultá poloha), zvlášť proto, že když jsem zkoušel hrát na pozoun, hrál jsem od 2. polohy dál (jakoby v A ladění) a mám dost dlouhé ruce, takže jsem se jen bál abych to nezahodil - nejnižší tón je totiž omezen délkou horní končetiny hráče, případně délkou snižce. Naproti tomu u fléten je to skutečně nejnižší dosažitelný tón, protože plná délka základní trubice je využívána při všech klapkách zavřených.heczis píše:Nebo to znamená, že když na ní zahraješ C, tak zní jako C. Když ale zahraješ C na trumpetu laděnou v Bb, tak zní jako Bb, i když je v notách napsáno C. Podobně jako ty zobcový flétny to mají trombóny - všechny jsou laděny/psány v C, ale označují se různě - Bb (tenor), F (bas), Bb/F (tenor s ventilem - kvartou)... podle toho, jaký NEJNIŽŠÍ tón se na příslušný nástroj dá teoreticky (protože se vždycky najde někdo...) zahrát.Asanoth píše:Když už tady je tenhle topic, zajímala by mě jedna věc:
Když je klasická flétna laděná v C, znamená to, že na ní dou vyloudit jen CDEFGAH tóny? Nic jinýho?
Nebo prostě že má dosah od C2 do C4?
samozřejmě - napsal jsem to špatně, díky za opravuworo90 píše: Nejnižší ne, je to přirozený tón základní trubice nástroje.
Ano, sám jsi psal o "klasickýcH" flétnách, což mi evokovalo zobcovky (až ted jsem si všiml, že téma je o příčkách). Příčky jsou (snad si pamatuju dobře) laděný in C nebo in G, ale taky by měly bít basovky, altovky, sopránky a pak pikola.Asanoth píše:Nero: Jen pro upřesnění, takhle se dělí zobcový flétny, ne? Příšný jsou na tom trochu jinak, už jen tím, že maj míň druhů(?) .