AIS - B - H

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
jakuma
Kontaktovat uživatele:

AIS - B - H

Příspěvek od jakuma »

Nevíte někdo proč se Ais někdy značí jako B a jinde zase H jako B?
Jsem rád když alespoň tuším co hraju za tón, ale ten bordel v béčkách a háčkách mně dost štve.
Adonis, Peavey 30W, Digitech RP 200
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

mezinarodni stupnice je C D E F G A B C, takze jde vicemene podle abecedy.
u nas se B znaci jako H(nevim proc, asi nejaka historicka souvislost), takze mame C D E F G A H C. B u nas znamena o pul tonu snizeny ton H, v pripade enharmonicke zameny muzeme tedy mluvit o Ais(zni to stejne, ale z hlediska teorie je to jinej ton). B=Hes. V zahranici se B/Hes rekne asi "B flat".
To znamena, ze ty bys Hcku mel rikat H, ale kdyz si nekde na www.neco.com prectes B, tak vedet, ze je to H. Nicmene je na tobe, jak si cemu budes rikat :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Asanoth píše:mezinarodni stupnice je C D E F G A B C, takze jde vicemene podle abecedy.
u nas se B znaci jako H(nevim proc, asi nejaka historicka souvislost), takze mame C D E F G A H C. B u nas znamena o pul tonu snizeny ton H, v pripade enharmonicke zameny muzeme tedy mluvit o Ais(zni to stejne, ale z hlediska teorie je to jinej ton). B=Hes. V zahranici se B/Hes rekne asi "B flat".
To znamena, ze ty bys Hcku mel rikat H, ale kdyz si nekde na www.neco.com prectes B, tak vedet, ze je to H. Nicmene je na tobe, jak si cemu budes rikat :)
to je haluz.já jen tak for fun klik na neco.com a vyjela mi nejaka zahranicni stranka na prodej listku ci co :-D
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Andreee

Re: AIS - B - H

Příspěvek od Andreee »

Nevi nekdo jaka historicka udalost/skutecnost vedla k tomu,
ze se ve stredni evrope pouziva system AHCDEFG?

Fakt by me to zajimalo, zere me to :)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Andreee píše:Nevi nekdo jaka historicka udalost/skutecnost vedla k tomu,
ze se ve stredni evrope pouziva system AHCDEFG?

Fakt by me to zajimalo, zere me to :)
Mám dojem že za to můžou Němci a nějaká melodická stupnice nebo modus nepoužívající po G A, ale H, ale nechce se mi hledat. Každopádně z Německa je to určitě.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Jeden z pohledů - citace:
Barevně zvýrazněné B je odchylka, kterou musím vysvětlit:
V naší hudební literatuře používáme písmeno H,
v anglosaské literatuře je používáno místo něj písmeno B. Protože však naše jazzová a posléze i populární hudba přebírala mnohé zvyklosti z anglosaské oblasti, zejména z USA, stalo se u nás zvykem používat místo správného Hes nelogické Bé s béčkem (Bb).
Ve jménu akordu je obvyklé pro naše Hb (Hes) používat Bb (bé s béčkem, anglicky "b flat (čti bí flet)" ) místo prostého písmene B, aby bylo jasné, že nejde o tón H, ale o tón Hes.

Tedy v anglosaském pojetí je sestupná chromatická stupnice takováto
C B Bb A Ab G Gb F E Eb D Db C, (sí, bí, bí flet, …)

v evropském pojetí je sestupná chromatická stupnice takováto
C H Hb A Ab G Gb F E Eb D Db C, (cé, há, hes, …)

a u nás je tedy zvykem užívat takovýto podivný hybrid
C H Bb A Ab G Gb F E Eb D Db C, (cé, há, bé, …).

Protože výše popsaná okolnost vzniku zvyklosti užívání Bb namísto Hb se během několika desítek let zapomněla, je v současných zpěvníčcích užíváno místo Bb prostého písmene B. Nevím; je to dobře, nebo ne? Mně to alespoň plete. Vidím v textu akord B a automaticky hraju H! Ale to je evidentně pouze síla zvyku z dávné minulosti.

Takže i já se přizpůsobím a budu používat B (bé) místo Bb (bé s béčkem) ve významu Hb (Hes).
________________________________________________________________________________
Konec citace
Já osobně také používám "H", protože je to v našich končinách po dlouhá léta až staletí zavedené a protože je to užíváno v klasické hudbě.
A taky proto, že mi přijde úsměvné když příjde člověk a řekne "zahraj béčko s béčkem". :lol: :lol: :lol:

EDIT: Jenom bych ještě připodotknul, že výraz "anglosaský" je v tomto případě né příliš šťastný, neboť i v Německu je používáno "H".
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Olihen

Příspěvek od Olihen »

no me je prave trapný řikat Bb a tak řikám Ais :-D sice když se ucim teorii tak to trochu mate.ale furt lepsí než rikat Bb :-D
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No ja rikam Bíbí a misto H rikam proste Bé......mam bliz k zapadu :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Faktem je, že normální muzikanti se vždycky domluví.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
DaveMurray

Příspěvek od DaveMurray »

Já říkám C C# D D# E F F# G G# á bé há cé a je to tak hutný. H beru jako H a B je H bez půltónu.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Atkins píše:Faktem je, že normální muzikanti se vždycky domluví.
Ano ano :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“