Rozdíl mezi potenciometry
Pravidla fóra
Rozdíl mezi potenciometry
Je nějaký rozdíl mezi A500K a B500K potenciometry? Třeba lineární/logaritmický popř. směr? Pajím si doma Dano 59 (poťáky nefungovaly jak měly, zapojení bylo přinejmenším zvláštní, přičemž A500K jsem měl na "tone", B500K byla na "volume"). Jinak hraje pěkně...
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
já mam taky nějaký otázky-asi blbý
ČIm to je,že jeden poťák stahuje hlasitost a jinej ořezává vejšky?jak ,,ví" ten poťák,co má dělat?je to zapojenim nebo co to ovlivňuje?A jak se dá změnit u tónový clony,aby měla větší záběr?Třeba teď mi to jde zaclonit jen málo a u jiný kytary byl ten útlum xkrát větší?díky
tady čtu,že japonský poťáky Gotoh,který mam jsou značený obráceně..to znamená,že jsem je i obráceně zapojil,ale celou dobu to tak mám a hraje to..tak v čem je rozdíl,jestli je to zapojený takhle,jak to mam nebo obráceně(tak ,jak to má bejt)Asanoth píše:http://rmpickups.cz/pot.html
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Teď nevím jestli tady ještě něco řešit nebo zamknout a pokračovat v tom mém.
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?p=162061
K clonám:
Tónová clona funguje na principu jednoduchého RC článku. Takže je tam jak odpor tak kondenzátor v sérii paralelně na výstup(nejčastěji). Tenhle malý obvod je nějak naladěn (na určtou mezní frekvenci) a podle toho se chová. Když máš 500k poťák a humbuckery tak se nejčastěji používá 0,044uF kondík. když chceš aby byl záběr menší tak si koupíš 0,022uf nebo i menší. Když chceš větší záběr(víc ořezaný zvuk) koupíš větší. Toť vše.
K clonám:
Tónová clona funguje na principu jednoduchého RC článku. Takže je tam jak odpor tak kondenzátor v sérii paralelně na výstup(nejčastěji). Tenhle malý obvod je nějak naladěn (na určtou mezní frekvenci) a podle toho se chová. Když máš 500k poťák a humbuckery tak se nejčastěji používá 0,044uF kondík. když chceš aby byl záběr menší tak si koupíš 0,022uf nebo i menší. Když chceš větší záběr(víc ořezaný zvuk) koupíš větší. Toť vše.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Díky, hlavním problémem mého kondezátoru by mohla být malá kapacita - když má tone pot. na největší odpor tak zkresluje ale jamile se dostanu asi do 1/10 tak to skočí (jako by tam nebyl nebo jako kdyby probíjel(?)).Smrťokvítek píše:0,047uF (mikro farad) A je to hodnota kondenzátoru ne potenciometru. Ono taky záleží jestli máš ten poťák 500k nebo 250k ale ty se dávají k singlům na straty.
Taky mi to skáče, ale moje kytara mi taky skočila ze schodů (nesl jsem ji a chtěl jsem si uvolnit jednu ruku, tak jsem si ji hodil na popruh, a on sklouzl)...Nevrin píše:Díky, hlavním problémem mého kondezátoru by mohla být malá kapacita - když má tone pot. na největší odpor tak zkresluje ale jamile se dostanu asi do 1/10 tak to skočí (jako by tam nebyl nebo jako kdyby probíjel(?)).Smrťokvítek píše:0,047uF (mikro farad) A je to hodnota kondenzátoru ne potenciometru. Ono taky záleží jestli máš ten poťák 500k nebo 250k ale ty se dávají k singlům na straty.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Vsechno blbost.kmensik píše:Pot u kytary A na tone a B na volume.
250k na singl, 500k na HB nebo směsky. Hotovo.
Je sice pravda, ze u tech odporu se to tak VETSINOU zapojuje, nicmene neni to vylucny pravidlo a je spoustu dalsich moznosti (300k, 400k, 450k). jde oto, jakej chces zvuk, ne o to, jak se to rika.
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
U komba, televize a ostatnich audioaplikaci samozrejme na hlasitost log. Ale u te kytary to podle me neni tak uplne jiste. Jak uz nekdo psal, chtelo by to neco mezi log. a lin. Ja treba na kytare pouzivam zeslabovani potakem (na ciste doprovody) a vetsinou vyuziju jen posledni ctvrtinu-tretinu rozsahu (dejmetomu 10 az 7), kdyz to dam na 5-6, tak uz neni skoro nic slyset, prubeh je proste az moc logaritmicky. Mam jednu ideu, az ji vyzkousim tak napisu vyseldek (jestli bude co).ohryzek36 píše:No hlavně by měl být na hlasitost vždycky logaritmický
K te tonove clone - urcite log.! S linearem je to mizerny. A taky jsem zjistil, ze k HB se mi mnohem vic libi mensi kapacita kondiku, vetsinou tak 10 - 15nF (tzn. 0,010 - 0,015 µF). S vetsima hodnotama to ten zvuk uz moc zahlusi, zatimco takhle se da hrat i s uplne zatazenou clonou (a na lehce zkreslenej zvuk a krcni HB vznikne krasnej zpivajici stredovej kulatej ton)
Hraju výhradně na šrot.
Smrťokvítek osmého února píše:Teď nevím jestli tady ještě něco řešit nebo zamknout a pokračovat v tom mém.![]()
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
- Plumm
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozdíl mezi potenciometry
Trochu jiná otázka, než ta původní, ale když už to tu je, tak to vy/zne/užiju.
Potřebuju koupit poty na strata. Rád bych origo Fender, jenže co jsem koukal na netu, vypadá to, že existuje jenom Fender Split Shaft 250/500kΩ. Ale o jejich průběhu - ticho po pěšině. Je to prostě jen jeden produkt a v popisu je u něj vždyckcky psáno "volume and tone". Takže, Fender fakt nevyrábí zvlášť 250 logaritmickej a lineární potenciometr? A jestli ne, neví někdo jakej průběh teda maj tyhle, který tam montuje?:)
Potřebuju koupit poty na strata. Rád bych origo Fender, jenže co jsem koukal na netu, vypadá to, že existuje jenom Fender Split Shaft 250/500kΩ. Ale o jejich průběhu - ticho po pěšině. Je to prostě jen jeden produkt a v popisu je u něj vždyckcky psáno "volume and tone". Takže, Fender fakt nevyrábí zvlášť 250 logaritmickej a lineární potenciometr? A jestli ne, neví někdo jakej průběh teda maj tyhle, který tam montuje?:)
Re: Rozdíl mezi potenciometry
Prošel jsem pár diskusí a podle toho, co jsem se dočetl, jde o logaritmické potenciometry se zarážkou na desítce (cvakne to a odpojí se kondenzátor tónové clony - jak je to u volume, to nevím).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.