Rozdíl mezi potenciometry

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Nevrin

Rozdíl mezi potenciometry

Příspěvek od Nevrin »

Je nějaký rozdíl mezi A500K a B500K potenciometry? Třeba lineární/logaritmický popř. směr? Pajím si doma Dano 59 (poťáky nefungovaly jak měly, zapojení bylo přinejmenším zvláštní, přičemž A500K jsem měl na "tone", B500K byla na "volume"). Jinak hraje pěkně...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
nodj

Příspěvek od nodj »

já mam taky nějaký otázky-asi blbý :) ČIm to je,že jeden poťák stahuje hlasitost a jinej ořezává vejšky?jak ,,ví" ten poťák,co má dělat?je to zapojenim nebo co to ovlivňuje?A jak se dá změnit u tónový clony,aby měla větší záběr?Třeba teď mi to jde zaclonit jen málo a u jiný kytary byl ten útlum xkrát větší?díky
nodj

Příspěvek od nodj »

tady čtu,že japonský poťáky Gotoh,který mam jsou značený obráceně..to znamená,že jsem je i obráceně zapojil,ale celou dobu to tak mám a hraje to..tak v čem je rozdíl,jestli je to zapojený takhle,jak to mam nebo obráceně(tak ,jak to má bejt)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Teď nevím jestli tady ještě něco řešit nebo zamknout a pokračovat v tom mém. :?
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?p=162061

K clonám:
Tónová clona funguje na principu jednoduchého RC článku. Takže je tam jak odpor tak kondenzátor v sérii paralelně na výstup(nejčastěji). Tenhle malý obvod je nějak naladěn (na určtou mezní frekvenci) a podle toho se chová. Když máš 500k poťák a humbuckery tak se nejčastěji používá 0,044uF kondík. když chceš aby byl záběr menší tak si koupíš 0,022uf nebo i menší. Když chceš větší záběr(víc ořezaný zvuk) koupíš větší. Toť vše. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
nodj

Příspěvek od nodj »

ok,díky
Nevrin

Příspěvek od Nevrin »

Je to sice OT, ale když už jsem v tom pájení: na "tone" potenciometru má být 0,047 F nebo 0,047 µF? Nějak ten poťák zlobí, bude ten kondík muset pryč.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

spíš ty mirko farady :)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

0,047uF (mikro farad) A je to hodnota kondenzátoru ne potenciometru. Ono taky záleží jestli máš ten poťák 500k nebo 250k ale ty se dávají k singlům na straty.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nevrin

Příspěvek od Nevrin »

Smrťokvítek píše:0,047uF (mikro farad) A je to hodnota kondenzátoru ne potenciometru. Ono taky záleží jestli máš ten poťák 500k nebo 250k ale ty se dávají k singlům na straty.
Díky, hlavním problémem mého kondezátoru by mohla být malá kapacita - když má tone pot. na největší odpor tak zkresluje ale jamile se dostanu asi do 1/10 tak to skočí (jako by tam nebyl nebo jako kdyby probíjel(?)).
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nevrin píše:
Smrťokvítek píše:0,047uF (mikro farad) A je to hodnota kondenzátoru ne potenciometru. Ono taky záleží jestli máš ten poťák 500k nebo 250k ale ty se dávají k singlům na straty.
Díky, hlavním problémem mého kondezátoru by mohla být malá kapacita - když má tone pot. na největší odpor tak zkresluje ale jamile se dostanu asi do 1/10 tak to skočí (jako by tam nebyl nebo jako kdyby probíjel(?)).
Taky mi to skáče, ale moje kytara mi taky skočila ze schodů (nesl jsem ji a chtěl jsem si uvolnit jednu ruku, tak jsem si ji hodil na popruh, a on sklouzl)...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pot u kytary A na tone a B na volume.
250k na singl, 500k na HB nebo směsky. Hotovo.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

kmensik píše:Pot u kytary A na tone a B na volume.
250k na singl, 500k na HB nebo směsky. Hotovo.
Vsechno blbost.
Je sice pravda, ze u tech odporu se to tak VETSINOU zapojuje, nicmene neni to vylucny pravidlo a je spoustu dalsich moznosti (300k, 400k, 450k). jde oto, jakej chces zvuk, ne o to, jak se to rika.

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

No hlavně by měl být na hlasitost vždycky logaritmický (B) - mám jeden vyměněný za lineární (u kytary ne, u TV) a nastavit správnou hlasitost je vždycky porod. :D - ze začátku nezabírá vůbec a najednou... ticho. :(
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

ohryzek36 píše:No hlavně by měl být na hlasitost vždycky logaritmický
U komba, televize a ostatnich audioaplikaci samozrejme na hlasitost log. Ale u te kytary to podle me neni tak uplne jiste. Jak uz nekdo psal, chtelo by to neco mezi log. a lin. Ja treba na kytare pouzivam zeslabovani potakem (na ciste doprovody) a vetsinou vyuziju jen posledni ctvrtinu-tretinu rozsahu (dejmetomu 10 az 7), kdyz to dam na 5-6, tak uz neni skoro nic slyset, prubeh je proste az moc logaritmicky. Mam jednu ideu, az ji vyzkousim tak napisu vyseldek (jestli bude co).

K te tonove clone - urcite log.! S linearem je to mizerny. A taky jsem zjistil, ze k HB se mi mnohem vic libi mensi kapacita kondiku, vetsinou tak 10 - 15nF (tzn. 0,010 - 0,015 µF). S vetsima hodnotama to ten zvuk uz moc zahlusi, zatimco takhle se da hrat i s uplne zatazenou clonou (a na lehce zkreslenej zvuk a krcni HB vznikne krasnej zpivajici stredovej kulatej ton) :)
Hraju výhradně na šrot.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

TONE a kapacita: Na DGB Studiu dávají časo na tone pot dva kondíky - jeden klasický 22 nebo 47nF, a druhý 1nF na Lead. Něco na tom bude.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Smrťokvítek osmého února píše:Teď nevím jestli tady ještě něco řešit nebo zamknout a pokračovat v tom mém. :?
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?p=162061

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi potenciometry

Příspěvek od Plumm »

Trochu jiná otázka, než ta původní, ale když už to tu je, tak to vy/zne/užiju.
Potřebuju koupit poty na strata. Rád bych origo Fender, jenže co jsem koukal na netu, vypadá to, že existuje jenom Fender Split Shaft 250/500kΩ. Ale o jejich průběhu - ticho po pěšině. Je to prostě jen jeden produkt a v popisu je u něj vždyckcky psáno "volume and tone". Takže, Fender fakt nevyrábí zvlášť 250 logaritmickej a lineární potenciometr? A jestli ne, neví někdo jakej průběh teda maj tyhle, který tam montuje?:)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi potenciometry

Příspěvek od Bummer »

Prošel jsem pár diskusí a podle toho, co jsem se dočetl, jde o logaritmické potenciometry se zarážkou na desítce (cvakne to a odpojí se kondenzátor tónové clony - jak je to u volume, to nevím).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“