Multiefekt nebo krabky?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Kamahl píše:
fakal píše:Myslim že ne ale mně to nepřijde zas tak důležitý je to jenom taková modla.
To říkáš jen proto, že nemáš čtyři neTB krabky za sebou...
já mám třeba tři a nějak mi to nedělá problém. Když jsem nedávno zapojil kytaru rovnou do Lejna, zvuk se mi tolik nelíbil

souboj krabky/mulťák bych osobně řešil pouze v případě že bych měl 43000 na TCElectronics G-System. IMHO jsou krabky mnohem versatilnější a hlavně si člověk může při stavění pedalboardu z krabek hodně vyhrát s výběrem značek a podobně :-) a krabičky podle mě - pokud se nebavíme o multiefektech za desítky tisíc - budou mít vždy větší kvalitu zvuku
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Dark Axel píše: já mám třeba tři a nějak mi to nedělá problém. Když jsem nedávno zapojil kytaru rovnou do Lejna, zvuk se mi tolik nelíbil

tak to uz jsou ale osobni zvracenosti nekterych jedincu, a to je vec jina :lol: :lol: :lol:

jinak ale souhlasdim :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Dark Axel píše:souboj krabky/mulťák bych osobně řešil pouze v případě že bych měl 43000 na TCElectronics G-System. IMHO jsou krabky mnohem versatilnější a hlavně si člověk může při stavění pedalboardu z krabek hodně vyhrát s výběrem značek a podobně :-) a krabičky podle mě - pokud se nebavíme o multiefektech za desítky tisíc - budou mít vždy větší kvalitu zvuku
kvalita zvuku bude lepší, (resp. určitě bude lepší) ale když si to spočítáš, tak ti klidně XT Pod Live vyjde levněj než pár kvalitních krabek, řekněme že chci nějaké pěkné zkreslení, to máme tak zhruba 2 litry, k tomu chci wah, to je tak 3,5, nějaký delay, to je 3,5k a to radši 500 připlatit a koupit za 4 Boss DD7, a pokud bys chtěl ještě nakopnout zvuk na sóla tak to chce ekvalizér, to jsou další 2 tisíce.... a potom to chce bud nějaky kufr nebo zdroje, což jsou další minimalně 2 tisíce. to si radši můžu koupit nějake Line-6 nebo Zooma G9
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
pAdám
Bandzone: http://bandzone.cz/sorryholka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pAdám »

no tak to teda dik:D ted fakt nevim...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Caggan píše:
Dark Axel píše:souboj krabky/mulťák bych osobně řešil pouze v případě že bych měl 43000 na TCElectronics G-System. IMHO jsou krabky mnohem versatilnější a hlavně si člověk může při stavění pedalboardu z krabek hodně vyhrát s výběrem značek a podobně :-) a krabičky podle mě - pokud se nebavíme o multiefektech za desítky tisíc - budou mít vždy větší kvalitu zvuku
kvalita zvuku bude lepší, (resp. určitě bude lepší) ale když si to spočítáš, tak ti klidně XT Pod Live vyjde levněj než pár kvalitních krabek, řekněme že chci nějaké pěkné zkreslení, to máme tak zhruba 2 litry, k tomu chci wah, to je tak 3,5, nějaký delay, to je 3,5k a to radši 500 připlatit a koupit za 4 Boss DD7, a pokud bys chtěl ještě nakopnout zvuk na sóla tak to chce ekvalizér, to jsou další 2 tisíce.... a potom to chce bud nějaky kufr nebo zdroje, což jsou další minimalně 2 tisíce. to si radši můžu koupit nějake Line-6 nebo Zooma G9
a potom už záleží jen na každém z nás jestli se rozhodně jít snažší cestou, nebo si vybere tu delší cestu plnou vymýšlení, vydělávání a utrácení :wink: jak jsem nedávno psal do "Vaše sny" ten seznam efektů které bych ještě chtěl - vím, že kdybych si koupil nějaký mulťák řekněme za 10-15000 tak bych z toho ty zvuky dostal ve víceméně slušné kvalitě, ale já jsem prostě krabičkovej a smířil jsem se s tím, že kdo si počká, ten se dočká :-)

i u krabiček se dá různě kutit a špekulovat - využiješ kvákadlo ale využil bys i volume pedál a booster? koupíš Crybaby Mister jako já a máš vyřešeno :D člověk samozřejmě i u toho pedalboardu musí přemýšlet co nejekonomičtěji :D (doporučuju sledovat bazar a přemýšlet)
pAdám
Bandzone: http://bandzone.cz/sorryholka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pAdám »

dobra uvaha..
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

krabičky VS. multak ... klasické téma... hlavním rozdělovačem je to, co hraješ za muziku...

když hraješ rockec nebo tak nějak klasicky, čistej zvuk + distortion + treti zvuk na sola, ok kvalitní krabičky...

ovšem jsou styly hudby které bez multáku nejdou!

když mám song ve kterém má:

1. intro svůj zvuk
2. sloka svůj zvuk
3. refren svůj zvuk
4. solo svůj zvuk
5. outro svůj zvuk

a takových songů mám třeba 14. tak ti jsou krabičky upřímně řečeno k hownu :)

výhoda multaku je nasnadě... presety a hrátky s nastavením.. ovšem je třeba rozlišovat že existují kvalitní multaky a s****y...

ano i krabičky se dají ovládat ground control "šlapadlem" ale nic to nemění na tom, že to jen přepíná krabičky mezi sebou ovšem nohou jejich nastavení poťáků nezměníš...

čili závěr: NEDÁ SE ŘÍCT, KRABIČKY JSOU LEPŠÍ NEŽ MULŤÁK ČI OPAČNĚ, JE TO O TOM CO ČLOVĚK POTŘEBUJE A CO HRAJE
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Dark Axel: já jsem pohodlný člověk :-) a radši budu mít pro osobní potřebu jeden předrahej multiefekt ze kterýho využiju asi 5% toho co umí, než mít 1000 ještě dražších krabek... Ale obdivuju tě, pokud dokážeš vyloudit z krabek zvuky které chceš, a nejsi líný přemýšlet jaký efekt koupit a jak ho zařadit jsi můj vzor :-D Ale kvalitní mulťák je prostě kvalitní mulťák a pro mě je to do budoucna jasná volba :-)

I když mezi námi, v nejbližší době plánuju kupovat Cry-Baby :wink: ale nikomu to neříkej 8)

To že je to malým znamená, že sem šeptal :-D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Jojo, Pupack ma pravdu. Taky nemam rad hrani na slapaci stroj a pokud to jde, tak mam pro prostorove a modulacni efekty za lampama nejaky procesor/pocitac a prepinam to pres MIDI. Ale obcas to neni nejlepsi reseni. Nekdy je dobry hrat jen na jeden kanal lampace, k tomu nabuzovadlo, (chorus/flanger), wah, comp a jeden delay a pak je otazka, jestli nejsou pasticky jednodussi cesta. Mam k tomu par poznamek:
- az do 24 bit/ 44 kHz je to u procesoru zalostne malo. A tak zerou barvu. Az novy jsou na tom podstatne lip - stary efektaky proste zerou. Vsechny.
- maloktery efektak ma analogovy mix s orig. signalem. Pruchozi signal je tak hrany s latenci radu milisekund, ktera muze ty, co slysej travu rust, stvat a citej to treba ve feelingu.
- naproti tomu krabicky obvykle pro jednoduchost michaji analogove (pokud nemaj pameti) a tak tam tohle nehrozi
- procesory nebyvaji true bypass a tak se treba nikdy nedostanete na krasny zvuk sveho Voxe, kdyz pred tim budete mit porad nejaky procesor (dneska jsem zrovna cetl inzerat v bazaru, kde nekdo takhle postizeny prodava GT-10, protoze se mu nehodi k Voxu). Tohle se tyka zapojeni pred preamp.
- ne vsechny procesory umi spravne emulovat stare analogove efekty (flangery, delay, chorusy).
- ne vzdycky je digitalni signal o skutecnem rozliseni, jak tvrdi vyrobce na papire. I nektere zvukove karty v realu neumi tolik bitu a je tam problem treba s kvantizacnim sumem, ktery zhorsuje celkove parametry
- pres tuny simulovanych boosteru a screameru je mi blizsi si ze skrine vybrat ten, ktery se mi zrovna v tu chvili libi a pouzit (ted mam ve skrini tech analogovych zkreslovacu 7 nebo vic...). Je to analog a vim, ze pred lampacem nebudu mit problem s dig. simulaci zkreslovace (zem.smycky s brumem,omezena nabidka a barva simulovanych zkresleni)
- da se kombinovat to nejlepsi z obou svetu: analog krabicky spinane nejakym chytrym MIDI + lampy + dig efektak v miste, kde uz to neni tak kriticke + zase lampy. To je muj oblibeny model.
- mam treba MIDI kontroler Nobels MF-2, ktery ma primo v sobe 4 rele, ktera se daji pouzit pro smycky (nebo pro prepinani kanalu - jsou prepinaci, nejen spinaci). Treba tenhle kontroler tak umoznuje spojeni obou svetu.
- jen velmi malo procesoru se da pouzit jako preamp pred lampovym zesilovacem s vysokym zkreslenim. Obvykle se ztrati dynamika hry a feeling (o dalsich nectnostech nemluve). Tohle jsem docela ocenil na GSP-1101. Uz mi to ani moc nevadilo (vyrobce to ale taky pro tuhle situaci navrhoval a pouziva to v reklame)

To jsem se zase rozepsal... Asi je to zbytecne dlouhy, tak sorry.
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ohledně více zvuků a presetů atd jsem hodně přemýšlel při svém "honu za delayem" :D někteří by mohli povídat o kolika věcech jsem mluvil když jsem to řešil... ideálka - DD-20 s uložitelnými presety -

1.čtvrťová nota a hodně vysoký opakovaný signál na vybrnkávání
2.tečkovaná 1/8 nota pro trochu jiné vybrnkávání
3.modulovaný s nižším opakovaným signálem, spíše tak pro atmosféru,
4.dost slabý, jen pár opáček na sóla - pouze na dodání prostoru :-)

edit: zatím to nebylo konfrontováno s kapelou, tak uvidíme jak se to vykrystalizuje

z toho co mám vytáhnu přesně to co chci, je samozřejmě pravda, že existují zvuky, ketré nemám -> proto mám ten svůj pekelný wishlist :D

a samozřejmě neříkám že je něco lepší, pouze říkám svůj názor na věc :-) uznávám, že The Edge je takovej blázen, až to bolí, takže u něj naprosto chápu jeho zálibu v procesorech :-)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

To Dark Axel:
No a jak by se to kraaasne ovladalo, kdybys mel MIDI ovladac treba AllAccess od Rocktronu nebo primo Skrydstrup SC-1 a mel na spodni rade treba zakladni presety pouzivany v songu ( spinace 1-5), ve druhy treti rade (spinace C1 - C10) pak nuance pro tyhle presety - treba jednotlivy casy delaye, ktery pises (samozrejme ve vazbe na spodni radu spinacu pro songy v kazdym zvolenym songu by by horni spinace znamenaly jinej preset delaye nebo prepinani jinyho parametru podle songu. A Pupack by mel jeste pamet na 99 songu, takze by U2 na tom sly kraaasne... Koneckoncu manual je tady http://www.skrydstrup.com/common/SC1.pdf a koneckoncu ho Edge taky pouziva... (ale ta cena :-()

Tyhle veci jdou holt pres MIDI a procesory elegantneji, nez pres krabicky typu DD-20.
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

tak samozřejmě tu DD-20 nemám primárně jen kvůli presetům :D ale vím jak to myslíš

jasně, tyhle přepínače jsou pro mě něco trochu jiného než multiefekty, nechávám jim cestu otevřenou. nikdy nemůžu vědět, jestli se mi v budoucnu nebudou hodit :-)

každopádně existují lidi, kteří mají dost efektů a s přehledem to zvládají, osobně si myslím, že pokud se ten board sestaví rozumně tak se na něm člověk může pohybovat vcelku rychle - mluvím třeba o Mikovi Einzigerovi z Incubus, popřípadě o Satrianim - u Satche je to ale něco trochu jiného, vzhledem k tomu, že jeho hudba je postavená na něm, nemusí se mnohdy tak přesně strefovat s přepínáním efektů ze sloky na refrén a podobně, má trochu více volnosti
nity

Příspěvek od nity »

podle me zalezi jak hodne kvalitni efekty potrebujes..hraju rock, punk a tohle podobny...co chci..1. mit dobrej zvuk v aparatu..to zn. dobrej cistej a zkreslenej

2. a pak naky hally, reverby, obcas chorus, flanger a wah

efekty nepouzivam nejak extra moc, ani si na nich nestavim svuj specifickej zvuk, proto sem zvolil multiefekt, na to moje hrani to bohate staci..

na druhou stranu, pokud nejakej efekt pouzivas vic, je pro tebe nejakym zpusobem charakteristickej pak bych zvolil krabku...

a wah urcite samostatne, podle me ty v multacich nejsou kvalitni
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Shaman

Příspěvek od Shaman »

Já bych v problematice krabičky vs. multiefekty nehledal žádnou velkou vědu, v podstatě záleží na tom, co chce člověk hrát. Tozn. pokud děláš muziku ve který hodně vyúžíváš různý zvuky, efekty apod., tak multiefekt, protože by ses u krabiček jednak ušlapal a druhak jich musel koupit bůhvíjaký množství. Já jsem krabičkář - v podstatě používám jen čistej a zkreslenej zvuk, k tomu občas chorus, flanger, delay a wah, dělá mi to kvalitní zvuky který potřebuju a z jejich kombinací se dá kolikrát vymáčknout nečekaný. Těch výhod a nevýhod je víc, ale to už se o tom prodiskutovalo mraky, prostě záleží hlavně na tom, co chceš hrát.
Shaman

Příspěvek od Shaman »

Jinak jak uvádí nity, bacha na wah v mulťácích, tam bejvaj rozdíly oproti samostatnejm pedálovejm efektům docela velký, pokud bych chtěl kvákat v každým songu, tak bych určitě do multiefektu nešel. Osobně jsem se ještě nesetkal s dobrým wah v mulťáku, i když netvrdím že takovej nemůže existovat. :wink:
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

vůbec sem nečetl téma, ale taky přispěju do mlýna krabky/mulťák...

Za mě jednoznačně krabky! Vybereš si fakt jenom co potřebuješ, sice za to zaplatíš, ale máš mnohem větší možnosti. Můžeš si zvolit pořadí efektů, značku, všechno. Má to samozřejmě svoje mínus - peníze, stavba pedalboardu, přenositelnost atd., ale zvuk za to stojí.

Multiefekty jsou dobrý až ty hodně drahý...ty levnější jsou zase dobrý na doma a na nahravani - pokud maji USB, ale na live hraní bych to nechtěl ani náhodou...

Toť můj názor.
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Caggan píše:
fakal píše:Myslim že ne ale mně to nepřijde zas tak důležitý je to jenom taková modla.
když máš třeba 6 efektů bez TB, tak ti žádný signál do komba snad ani nedojde (myšleno obrazně).

Ze 2 nebo 3 efekty bez TB se možná dají přežít, ale i tak je TB docela výhoda, popřípadě koupit TB lištu... je to důležité..
Ať už obrazně nebo podobrazně, proč by tam jako neměl dojít ?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

cerfotoc píše:vůbec sem nečetl téma, ale taky přispěju do mlýna krabky/mulťák...

Za mě jednoznačně krabky! Vybereš si fakt jenom co potřebuješ, sice za to zaplatíš, ale máš mnohem větší možnosti. Můžeš si zvolit pořadí efektů, značku, všechno. Má to samozřejmě svoje mínus - peníze, stavba pedalboardu, přenositelnost atd., ale zvuk za to stojí.

Multiefekty jsou dobrý až ty hodně drahý...ty levnější jsou zase dobrý na doma a na nahravani - pokud maji USB, ale na live hraní bych to nechtěl ani náhodou...

Toť můj názor.
škoda že jsi to nečetl no :) ale v pohodě...

zmiňovala se tady největší deviza multiefektů = presety ... ne každej hraje muziku jen na 2 - 3 zvuky... u pedálů si těžko změním uprostřed songu třeba hloubku chorusu, čas delaye na refren jinak a jinak na sloku atd atd :)

a větší možnosti u krabek? spíš naopak :) v multaku si je seřadím zrovna tak přeci jak chci ;) a značku taky.. v době téměř dokonalých simulací mám v POD zvuky EHX, Boss, Ibanez atd atd :)

a dneska uz skoro neplati ani to, ze dobry multiefekty jsou az ty drahy... pokrok nezastavime a kolem 12ti tisíc (coz neni drahy) koupis Lin6 M13 a máš opravdu všechno co na světě existuje v hotové pelaboardu s možností ukládat presety....

ale jak psali ostatní i já před tím... záleží co za muziku hraješ.. někdo holt potřebuje na každý song 5 presetů, a někomu stačí na celý koncert čistý zvuk, zkreslený a třeba druhý zkreslený
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

Ja som tuto dilemu dlho riesil - a vlastne stale riesim. Teraz vlastne rozpredavam par efektov-krabiciek aj s pedalboardom, lebo si mylim, ze multiefekt bude pre mna lepsia volba. Hlavne kvoli tomu spominanemu dovodu, ze som sa uslapaval. Prechod zo sola do versu nie je obcas ziadna sranda - vypnut wah, vypnut skreslenie, zapnut delay a pritom pamatat na prepnutie snimacu - to da zabrat ("podrzte este ten riff, ja uz za chvilku budem hotovy" :lol: ). A navyse byvam na koleji, a ta kopa krabiciek a 2 kufre su neskladne...
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

pupack píše:škoda že jsi to nečetl no :) ale v pohodě...

zmiňovala se tady největší deviza multiefektů = presety ... ne každej hraje muziku jen na 2 - 3 zvuky... u pedálů si těžko změním uprostřed songu třeba hloubku chorusu, čas delaye na refren jinak a jinak na sloku atd atd :)

a větší možnosti u krabek? spíš naopak :) v multaku si je seřadím zrovna tak přeci jak chci ;) a značku taky.. v době téměř dokonalých simulací mám v POD zvuky EHX, Boss, Ibanez atd atd :)

a dneska uz skoro neplati ani to, ze dobry multiefekty jsou az ty drahy... pokrok nezastavime a kolem 12ti tisíc (coz neni drahy) koupis Lin6 M13 a máš opravdu všechno co na světě existuje v hotové pelaboardu s možností ukládat presety....

ale jak psali ostatní i já před tím... záleží co za muziku hraješ.. někdo holt potřebuje na každý song 5 presetů, a někomu stačí na celý koncert čistý zvuk, zkreslený a třeba druhý zkreslený
Dobře, beru, máš v dost věcech pravdu, ale já jsem právě ten typ, co mu jde především o zkreslený a čistý zvuk. Mám rád různý modulační efekty - flanger, pharser, delay, wah a protože těch pár efektů mi stačí, tak si radši budu postupně dokupovat krabky.

S těma presetama a tím že v songu potřebuješ hodně zvuků a různý nastavení delay atd. to je rpavda, ale tohle naštěstí já řešit nemusím, pro mě jsou důležitý RUCE - KYTARA - APARÁT a efekty beru jako takový oživení zvuku, určitě časem další krabky kupovat budu, ale postupně.
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“