Bubnování s metronomem

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johnnnnnnnnnny »

já beru metronom jako pomůcku při cvičení nových beglajtů, nebo při nahrávání, jinak radši hraju bez něj právě kvůli feelingu.
Na koncert bych si ho nikdy nevzal. 1. Co když vyjede kytarista? 2. Se sluchátkama bych tam vypadal jak idiot :-D
Jinak učitel mi furt tvrdí, že při cvičení bez metronomu ani ránu a asi má pravdu, ale na koncert to prostě NE
ať to šlape!
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Včera na zkoušce jsme opět laborovali s metronomem a po pečlivém rozebrání písníčky jsme zjistili, že ty naše "asymetrické" pasáže nejsou zase tak asymetrické, jak jsme si původně mysleli a že vlastně do toho toho kliku pasuji - prostě jsme si to prach sprostě vytleskali :D a bubeník po chvilce soustředění, což jak jsme zjistili je hodně třeba, to pasovalo :D No uvidíme na co přijdeme příště, třeba nám to zase pasovat nebude :D
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

metronom je vůl :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

pavel68 píše:metronom je vůl :wink:
To zase ne..spíš "dobrý pomocník, ale špatný pán" :)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Johnnnnnnnnnny píše:já beru metronom jako pomůcku při cvičení nových beglajtů, nebo při nahrávání, jinak radši hraju bez něj právě kvůli feelingu.
Na koncert bych si ho nikdy nevzal. 1. Co když vyjede kytarista? 2. Se sluchátkama bych tam vypadal jak idiot :-D
Jinak učitel mi furt tvrdí, že při cvičení bez metronomu ani ránu a asi má pravdu, ale na koncert to prostě NE
PŘESNĚ!!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Monikad píše:
pavel68 píše:metronom je vůl :wink:
To zase ne..spíš "dobrý pomocník, ale špatný pán" :)
nikdy mě nebavil a spoutával...překážel a je studenej....

takže je to vůl :lol: :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
pehve

Příspěvek od pehve »

Marylin píše:Včera na zkoušce jsme opět laborovali s metronomem a po pečlivém rozebrání písníčky jsme zjistili, že ty naše "asymetrické" pasáže nejsou zase tak asymetrické, jak jsme si původně mysleli a že vlastně do toho toho kliku pasuji - prostě jsme si to prach sprostě vytleskali :D a bubeník po chvilce soustředění, což jak jsme zjistili je hodně třeba, to pasovalo :D No uvidíme na co přijdeme příště, třeba nám to zase pasovat nebude :D
jj, to se stává často že rytmický útvary "nesedí" do taktů ale rytmus tepe furt stejně, pokud to nemáte rozepsaný v notách, kde by to bylo na pohled jasný tak musíte o to víc počítat na prstech :)

Pavle, máme-li z něčeho strach, nazveme to volem a je to v poho 8)
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Taky myslim, že umět hrát s metronomem je nutnost (hlavně kvůli nahrávání), ale pokud nemusim, tak s nim nehraju.

Vůl to rozhodně neni.
ať to šlape!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Johnnnnnnnnnny píše:Taky myslim, že umět hrát s metronomem je nutnost (hlavně kvůli nahrávání), ale pokud nemusim, tak s nim nehraju.

Vůl to rozhodně neni.
Asi tak... jen si mi udělal jasno. "Kvůli nahrávání" - no tak to jo!! Já nikdy neviděla nahrávání jako smysl svýho hraní. Dělám muziku pro lidi a lidi před sebou potřebuju vidět, cítit jejich reakce... prostě hrát do kliku a koukat do okýnka režie... to je vopruz pro mě.
taky jsem za 25 let svýho ktivního hraní byla ve studiu nahrávat už asi 4x a přijde mi to až až... :lol: :lol:
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Mě ale stejně tak jako rozjařený dav diváků potěší i to, když vím, že někdo poslouchá naše nahrávky.
Udělat dobrou nahrávku je stejně tak umění, jako dobře odehrát koncert. Je to jako když spisovatel napíše knížku a ta se pak čte a prodává. Bohužel sou ale pisálci ochuzený o "živý předčítání úryvků".
ale to už je trochu mimo téma, tak se omlouvám
ať to šlape!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Johnnny: Rozumím...no prostě to mám jinak. nahrávku beru spíš jen jako prostředek prodeje naší kapely. jako PROMO je to samozřejmě důležité, jinak ale v tom nevidím nic extra. nahrávání stojí čas a prachy, a to že si to jeden koupí a 10 jinech vypálí mě nenaplňuje radostí a nevydělá.
kdo nás má rád a chce slyšet, přijde prostě živě. A pokud už je nutné fandům něco natočit, tak jsem pro live záznam. To má neocenitelnou atmosféru a autenticitu, než laboratorní nahrávka ze studia.
natvrdo řeknu, že muzika je můj druhý příjem, proto potřebuju aby vydělávala, pak mě to těší. :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

s tim příjmem máš pravdu, ja jsem ted hraní kvuli stavbě kapku omezil ale většinou jsem si hraním vydělal měsíčně více než v práci. Hrálo se ovšem každej víkend a to i 2x a někdy i v týdnu, podle toho jak agentura zapískala + zkoušky. Na prachy to bylo fakt super, na čas už moc ne.
A to všechno do kliku a podle not (abych nebyl OT :) )
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Rozumím. taky jsem byla před 10ti lety ve fázi, kdy to bylo s příjmy muzika: práce tak půl na půl (občas teda něco trošku převážilo, další měsíc zase to druhé..) a výsledek byl ten, že jsem nemohla obchodně-manažerskou profesi, ani svoji "uměleckou" dráhu dělat tak, jak jsem chtěla a jedno brzdilo druhé. Měla jsem se rozhodnout pro jedno na plno. vyhrála pragmaticky práce a muzika to odskákala a stala se koníčkem.

jenže jak šel čs, zase se to rozběhlo, dělám jinou práci, hraju s jinýma kapelama a platím jiné pohledávky a úvěry...... celý to píšu jen proto, že omezovat to prostě nejde:))) navíc ty prachy potřebuju a tu drogu - pařící dav před sebou, to mít prostě musím - a to vše BEZ KLIKU a BEZ NOT abych nebyla za pitomce na rockovém podiu!
(tedy myslím bez kliku a not na podiu, jinak samozřejmě nějaké poznámky ke skladbám píšu a klik v začátku cvičení použiju). :wink:
JackLemon
Bandzone: www.bandzone.cz/zadnysmer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JackLemon »

Já se musím přiznat že do ted hraju bez metronomu a nijak mi to nevadí. Asi chápu že je důležitej při tréninku ale když hrajeme s kapelou stejně je ten rytmus jinej než jsme si řeklitakže je to fuk...:D
Bicí Sonor Force 3007 (BD 22" , TT 10", 12" , FT 14"
Snare: Black Panther Blaster
Činely: Jen a jen Anatolian Ultimate,Diamond,
Double-400 od Sonoráku :)
Paličky jen a jen 5A hickor
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ještě takový dotaz na Vás mistry bubeníky(ce) - hrajete naživo rychleji než třeba na zkouškách? Stavá se Vám to, že se jakoby vyhecujete a zkrátka to napálíte rychleji? Nám se to na koncertech stává, ale nevadí mi to, naopak mi to přijde lepší, je to i více energičtější. S metrem by taková sranda i pro mě jako kytaristu zřejmě nebyla :D
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

stávalo se nám to tak na prvních třech koncertech. Od tý doby si to hlídáme.
Jinak mě se stává, že zrychluju v rytmech, který nemám na 100% naučený, když třeba hraju z not.
Myslim, že zrychlovat se může, ale každopádně myslim, že by to nemělo bejt neplánovaně, ale cíleně.
Prostě když to nejak nazkoušíš, tak bys to pak měl hrát stejně, když se ti tam líbí na zkoušce zrychlovat - zrychluj i na koncertě.
ať to šlape!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Marylin píše:Ještě takový dotaz na Vás mistry bubeníky(ce) - hrajete naživo rychleji než třeba na zkouškách? Stavá se Vám to, že se jakoby vyhecujete a zkrátka to napálíte rychleji? Nám se to na koncertech stává, ale nevadí mi to, naopak mi to přijde lepší, je to i více energičtější. S metrem by taková sranda i pro mě jako kytaristu zřejmě nebyla :D
samozřejmě že ano. vyhecovaná atmosféra davu dole dělá divy. nakonec i když si pustíš světová esa ze studiové desky a totéž z live, zjistíš také že nedrží to pomalejší tempo, ale že to live "osolí"!! :P

je ještě další věc PROTI metronomu na kšeftě. A to je právě ta atmosféra a vsuvky, které jsou sice trochu domluvené, ale je to de facto až dle okamžitý situace, a to je rozezpívávání davu, roztleskávání, nebo prostě nějaký ten refrének navíc znovu s lidma, atd... jakmile by mě limotoval metronom a mělo by jít o členitější skladbu se změnou metra, nebo mě podporoval předpřipravený sekvencer, pak se tohle nedá dělat a kšeft to ochudí o ten kontakt s lidma, nebo se zpěvačka či zpěvák zapomene, případně kytarista neodolá a protáhne své sólíčko a já pak bych se sluchátky a s nemilosrdným diktátem kliku byla "v pr.. jak Ba´ta z dřevákama"!! :wink:
Kdepak, živý kšeft má být živý a řídit jej nemá žádný stroj. 8)
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Mončo podepisuji :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
pehve

Příspěvek od pehve »

no víte...s těma notama to je sakra zlozvyk mit to před sebou, hraješ to stokrát a kukneš do toho snad jen těsně předem a jinak na to samo nečumíš. Když tě hlídá sekvencer kterej spíná kytaristům všechny možný efekty a echa a kdovíco tak ty takty prostě sedět musí. Na tohle byl kapelník alergik :roll: ...ovšem když byl jam nebo prostě atmosféra pro volný hraní tak mašinu vypnul, stejně jako když někdo popletl sloky nebo jiný nástupy. prostě se to dohrálo podle bicích.
No a právě proto je fajn s metrem umět, nikdy nevíš s kým a kde budeš hrát. S metrem se rozhodně naučte, čím líp vám to s nim půjde tím míň vás bude svazovat a otravovat!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Pavle, díky:)

pehve: samozřejmě že já mám taky papírové poznámky pro kažou skladbu u sebe a přestože to hraju 100x, klí´do i po stoprvní do toho můžu juknout...prostě jako tahák ve škole, nemusím ho použít, ale vím že můžu když bude nejhůř... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“