Jooo a myslite že třeba není pozdě s tím začít?? Mam 20
Je těžké naučit se na trubku?
Pravidla fóra
V ZUŠ ti ji určitě půjčí. Ve 20 rozhodně není pozdě, dokonce ti to dává výhodu možnosti vybrat si, co ti sedí fyzicky. Já jsem totiž v 18 zjistil, že by na moje rty daleko víc seděl pozoun, ale po 11 letech s trubkou už nehodlám měnit. Prostě si koupím jedničku nátrubek (pro neznalé - č.1 je nejširší) a uvidím, jestli mi to bude vyhovovat - mám teď 7C a je mi malý, cítím se na větší, i když hloubku bych možná zatím neměnil.Dojlus píše:Nj ale je tady jeden problem....ja totíž nemám trubkutak pravě proto...myslíte že kdybych to zkusil v ZUŠ tak by mi ji tam třeba pujcili nebo nejak tak?
Jooo a myslite že třeba není pozdě s tím začít?? Mam 20
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hele to zalezi na domluve, me pred rokem krouplo v kouli a zacal sem hrat na pozoun. Ucitele sem si sehnal cca presne v tuhle dobu a koncem mesice uz sel na prvni hodinu 
Hral sem rodinny dedictvi
Pozoun Amatka vyrobenej odhadem na prelomu minulych dvou stoleti
Tedka krasavec KING 606 nesmesnych kvalit za smesnou cenu 
Re: Je těžké naučit se na trubku?
Tak pánové včera jsem byl na ZUŠ u nás která měla den otevřených dveří. trošku jsem se tam poptal človíčka co učí hrát na trubku. Ptal jsem se jestli by to šlo přijít, vyzkoušet si to atd.. a říkal že rty mám dobré, zuby taky
tak že není problém. Tak tam příští týden jdu si zkusit fouknout
a co se týče peněz tak říkal že když jsem student tak 1500 za půl roku 
Tak uvidíme jak mi to půjde
Tak uvidíme jak mi to půjde
Když už jste u toho začínání a kupování trubky chtěl bych se taky na něco zeptat. Jakej význam má u trubky ladění? Viděl sem prodávat dvě a to B a Bb. Můžete mi to někdo vysvětlit? dik
Doufám, že teď neplácnu nějakou kravinu.
Ale ladění v X znamená u nástrojů, o kolik je daný nástroj transponován oproti notě C. Tedy klarinet A(ten se moc nepoužívá) má v notách napsaný C, ale zní mu A, je tedy transponován o malou tercii(výš nebo níž podle toho, jestli píšeš nebo hraješ). Tedy trubka B známená transpozici o velkou sekundu. Osobně se domnívám, že Bb a B bude to samý ladění, protože o malou sekundu by to netransponoval nikdo a podle mě se to vůbec nedělá.
Většina dechových nástrojů se píše jinak než zní, kvuli praktičnosti jednak vzhledem k rozsahu a taky proto, aby se háč nemusel na každý nástroj(altovej, tenorovej, sopránovej saxík apod.) učit jiný hmaty. Běžná orchestrální praxe je, že si hráči vyměňují nástroj(zpravidla jsou třeba dvě flétny(dva hlasy, nemusí to být dva flétnisti
), tak ta druhá někdy hraje pikolu).
Ale ladění v X znamená u nástrojů, o kolik je daný nástroj transponován oproti notě C. Tedy klarinet A(ten se moc nepoužívá) má v notách napsaný C, ale zní mu A, je tedy transponován o malou tercii(výš nebo níž podle toho, jestli píšeš nebo hraješ). Tedy trubka B známená transpozici o velkou sekundu. Osobně se domnívám, že Bb a B bude to samý ladění, protože o malou sekundu by to netransponoval nikdo a podle mě se to vůbec nedělá.
Většina dechových nástrojů se píše jinak než zní, kvuli praktičnosti jednak vzhledem k rozsahu a taky proto, aby se háč nemusel na každý nástroj(altovej, tenorovej, sopránovej saxík apod.) učit jiný hmaty. Běžná orchestrální praxe je, že si hráči vyměňují nástroj(zpravidla jsou třeba dvě flétny(dva hlasy, nemusí to být dva flétnisti
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Nejde o dvě rozdílná ladění, jde o jedno označené jednou českým a podruhé anglosaským způsobem. Naše H se ve světě jmenuje B a naše B je tedy pochopitelně Bb. Jde o stejné ladění označené dvěma způsoby. Dělají se ale i C trubky, které jsou dražší a poměrně vzácné. Drtivá většina trumpetistů hraje na béčkovou. A jak píše Asanoth, jde o to, že béčková trubka je vlastně posunutá o tón níž oproti např. klavíru. Jejím základním tónem je B. Představ si to jako prázdnou strunu, vyší polohy jsou de facto něco jako flažolety, jen na rozdíl od strunných nástrojů jsou další tóny od těchto tónů odvozené jejich snížením pomocí zápojek prodlužujících základní rouru a snižujících tón o 2, 1 a 3 půltóny, přičemž se toto snížení sčítá, takže nejnižší tón je o 6 půltónů, tedy o zvětšenou kvartu, pod základním tónem. Kapesní trubky mají často ještě čtvrtou zápojku, protože jejich základní tón je o oktávu výš (opravte mě někdo pokud se pletu) a měly by tím pádem příliš úzký hratelný rozsah (nejvyšší tón totiž závisí na fyzických dispozicích hráče).Jakub.tv píše:Když už jste u toho začínání a kupování trubky chtěl bych se taky na něco zeptat. Jakej význam má u trubky ladění? Viděl sem prodávat dvě a to B a Bb. Můžete mi to někdo vysvětlit? dik
Ok Děkuju za vysvětlení
Ahoj. Už 4tý týden docházím do Lidušky na pravidelné hodiny trubky. Učitel mi zadal, ať se naučím dynamiku, ale já pořád nevím jak na to. Jsem hudebně vzdělán, ale buďto hraju úplné forte nebo úplné piáno. Když se snažím jít z forte do piána a naopak dělá mi to takový uřvaný zvuk. Učitel řekl, že je to bradou, tak se s ní snažím nehýbat, ale to se mi pak těžko ubírá na síle tónu, protože když se rty rozkmitají, změní svůj tvar a do původní podoby mi to řve, jak jsem již řekl. Mám trochu křivý zub, což je důvod, proč hraju s nátrubkem na straně, ale pořád nevím jak to vychytat, někdy mi to jde, ale spíše ne. Zkoušel jsem různě měnit tlak vzduchu bez pomoci jakéhokoliv svalu, ale an tu bradu to svádí, jinak dech neuberu. Poraďte mi prosím nebo mě brzo vyrazí. 
Nevyrazí, vysvětlí ti, co děláš špatně. Takhle z popisu se to špatně odhaduje. Nicméně pokud začneš v mf, máš rty celkem uvolněné. Směrem do f i do p je musíš trochu přitáhnout, zvlášť do p, poněvadž do f jde jen o to, abys je pod plným tlakem bránice dokázal ovládat, a jakékoli škrcení tónu vadí, zatímco do p není zmenšování otvoru mezi rty chybou - průtok vzduchu ze zmenšuje, ale jak se zmenšuje i štěrbina mezi rty, kmitá jejich menší část, ale přece jen výrazněji a stabilněji než kdyby kmitala celá šířka rtů v nátrubku. To by jednak šlo podstatně hůř a jednak by ten tón byl strašně ostrý a špinavý. A další věc: Netlačíš nátrubek na rty? To je častý důvod, proč některým začátečníkům nejde dynamika.F0xH0und píše:Ahoj. Už 4tý týden docházím do Lidušky na pravidelné hodiny trubky. Učitel mi zadal, ať se naučím dynamiku, ale já pořád nevím jak na to. Jsem hudebně vzdělán, ale buďto hraju úplné forte nebo úplné piáno. Když se snažím jít z forte do piána a naopak dělá mi to takový uřvaný zvuk. Učitel řekl, že je to bradou, tak se s ní snažím nehýbat, ale to se mi pak těžko ubírá na síle tónu, protože když se rty rozkmitají, změní svůj tvar a do původní podoby mi to řve, jak jsem již řekl. Mám trochu křivý zub, což je důvod, proč hraju s nátrubkem na straně, ale pořád nevím jak to vychytat, někdy mi to jde, ale spíše ne. Zkoušel jsem různě měnit tlak vzduchu bez pomoci jakéhokoliv svalu, ale an tu bradu to svádí, jinak dech neuberu. Poraďte mi prosím nebo mě brzo vyrazí.
A jedna věc je jistá - cvičíš ty přechody moc rychle. Pokud bys to cvičil pomalu, že by ti stačil dech přesně na jeden dlouhý tón, naučil by ses to snadno - stačí postupně zlehka přidávat nebo ubírat a neustále se soustředit na kvalitu tónu. Pak si to osaháš v plném rozsahu dynamiky a už to najednou půjde.
Tak podle učitele jsem měl problém s bradou, ale dneska jsem tomu asi přišel na kloub, když zvednu rty jakoby víc do úsměvu, tak tu dynamiku dávám už víceméně v pohodě, už ani nemudruju nad tim, jestli se zmenšuje nějaká štěrbina, zatim to i funguje a navíc mi zní i líp tón, když ten úsměv přeháním, ikdyž mi to občas zavrčí, tak mám dojem, že když budu posilovat sval kolem úst a na bradě tím, že si do pusy strčím tužku, tak mi to půjde líp. Jinak ten tlak na rty by měl být, navíc pro mne, když hraju na straně, aby mi neunikal vzduch, to ale neznamená, že bych si měl vymlátit zuby
, ale díky moc za rady.
Měl bych další dotaz. Rád bych si pořídil vlastní trubku, protože půjčovat si nástroj mě moc nebaví. Učitel mi poradil firmu thomann.de, kde jsou prý trubky za velice nízké ceny. Já bych si vybral, vzhledem k finanční situaci, tuto:
Rád bych, pokud někdo má zkušenosti s touto firmou, produktem a podobně, dle vzhledu nástroje, kdyby mohl posoudit, zda-li se tato investice vyplatí. Díky.
Kód: Vybrat vše
http://www.thomann.de/gb/startone_str25_trompete.htmRe: Je těžké naučit se na trubku?
Ta trubka je podezřele levná, většinou se doporučují střední modely Amati nebo nižší Yamahy, případně docela oblíbené jsou ještě Bachovky, ale u těch je jen jeden jediný žákovský model. Zkusil bych možná radši bazar, bál bych se o strojiva. U levných asijských nástrojů totiž nikdy nevíš z čeho jsou a jak dlouho vydrží - třeba ultralevné trubky Sanjin mají celkem slušný zvuk a poměrně lehký ozev, ale bál bych se materiálu - aby se to neochodilo. Mám Arigru made by Amati z roku 1948, poměrně intenzivně hranou, a pořád celkem drží, i když už trošku uchází. Kamarádova Staggovka zní za ty peníze výborně, ale po roce a půl začíná už být lehce vyběhaná.F0xH0und píše:Měl bych další dotaz. Rád bych si pořídil vlastní trubku, protože půjčovat si nástroj mě moc nebaví. Učitel mi poradil firmu thomann.de, kde jsou prý trubky za velice nízké ceny. Já bych si vybral, vzhledem k finanční situaci, tuto:
Rád bych, pokud někdo má zkušenosti s touto firmou, produktem a podobně, dle vzhledu nástroje, kdyby mohl posoudit, zda-li se tato investice vyplatí. Díky.Kód: Vybrat vše
http://www.thomann.de/gb/startone_str25_trompete.htm
Existuje několik zásad pro koupi nové trubky:
Dobře si uvědom, jaký nástroj vůbec chceš - jaký chceš zvuk.
Zjisti si, jak se nástroj, který tě zaujal, chová po letech používání. Pokud jde o nově uvedený model, hledej informace o příbuzném typu - zvlášť pokud má nějaký typ stejná strojiva.
Každý nástroj vyzkoušej, vždy několik kusů od stejného typu.
Nástroj, ke kterému přikládají rukavice, je podezřelý. Často to znamená, že je nalakovaný něčím, co nesnese dlouhodobý kontakt s kůží.
Vždy si prohlédni strojiva, zvláště při koupi nástroje z druhé ruky. Ozkoušej jestli neprofukují. Vyzkoušej hladký chod všech součástí (i dolaďovače musí běhat lehce).
No, mě ji doporučil učitel. Prý říkal, že na to, jak je levná, má prý dobrý zvuk, ale ještě se ho raději znova zeptám. Nicméně peněz nemám dost, takže...
http://www.cvicime.cz/cviceni-praha/cvi ... yziol.html tedy je nějakej link, jak by to brániční dýchání mělo vypadat....(je to sice odkaz na nějaké cvičení, ale ten nákres je správně). Pro hraní na dechový nástroj nebo zpěv je to fakt nezbytné. Tón nástroje hned dostane jinou barvu a bude se Vám i lépe tvořit a našla by se další hromada důvodů....
Nejen jinou barvu, ale hlavně pak může mít jakoukoli barvu, protože když to máš podepřené dechem, můžeš dělat s tónem co chceš. Navíc bez správného dýchání se daleko snadněji rozvíjí spousta zlozvyků (tlak nátrubku na rty, přílišné utahování rtů, občas i špatná artikulace), protože když nestačí dech, musí se to dohánět jinak, což jde jedině jaksi prasácky a nevhodně (všechny tyto zlozvyky kazí tón, tlak na nátrubek neskutečně omezuje výdrž a dlouhodobě ničí nátisk) a pokud se chceš dostat do vyšších poloh, musíš pořádně zabrat bránicí, jinak tón "chcípne". Pokud vyšší polohy zní slaběji než nižší, nestačí dech a je potřeba se do toho víc opřít, případně se nad dýcháním zamyslet. Bohužel naučit se hrát výšky naplno trvá celkem dlouho. C3 mi pořád zní podstatně slaběji než by mělo, i když u mě je to spíš tím, že bydlím na koleji na Strahově, kde nemůžu moc cvičit, a přicházím ze školy pozdě a tak unavený, že radši sáhnu po kytaře nebo harmonice.Štěpa píše:http://www.cvicime.cz/cviceni-praha/cvi ... yziol.html tedy je nějakej link, jak by to brániční dýchání mělo vypadat....(je to sice odkaz na nějaké cvičení, ale ten nákres je správně). Pro hraní na dechový nástroj nebo zpěv je to fakt nezbytné. Tón nástroje hned dostane jinou barvu a bude se Vám i lépe tvořit a našla by se další hromada důvodů....
-
vendabenda
F0xH0und píše:Měl bych další dotaz. Rád bych si pořídil vlastní trubku, protože půjčovat si nástroj mě moc nebaví. Učitel mi poradil firmu thomann.de, kde jsou prý trubky za velice nízké ceny. Já bych si vybral, vzhledem k finanční situaci, tuto:
Rád bych, pokud někdo má zkušenosti s touto firmou, produktem a podobně, dle vzhledu nástroje, kdyby mohl posoudit, zda-li se tato investice vyplatí. Díky.Kód: Vybrat vše
Koukal jsem na tu tvou trpt., upřímně řečeno, za ty peníze to nebude nic moc. Určitě bude špatně ladit, zejména na D1, Cis1, malé G, budeš muset zbytečně moc dolaďovat pusou a cukem. Zkus se podívat na nějakou Amatku, jejich kvalita za posledních 5 let celkem vzrostla, nebo zkus koupit něco z druhé ruky. Nástroj si rozhodně vyzkoušej, klidně několik kusů od jednoho typu, u levnějších výrobců je kvalita hodně kolísavá a tak může některý kousek znít skvěle a druhý může být na h.... Jak jsem pochopil, z tvých příspěvků, jsi začátečník a děláš si hlavu z tónu. Cvič denně nátisková cvičení, dlouhé tóny, když budeš unavenej, hraj pedálové tóny ( tóny pod psaným rozsahem trumpety ). Kdybys měl zájem, mám spoustu not, i nátiskových cvičení, můžu ti oscanovat a poslat mailem. Hodně štěstí!
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
Trubka Startone je vcelku vpohode ladeni je bezproblemove. Nez ovsem nakup u Thomanna vyhledej si na Seznamu dodavatele z cech a koupis ji taky za dobrou cenu do cca 3000CZK. Jinak Amati bych doporucil pro jiz pokrocilejsiho hrace, nejsou urcene pro zacatecniky. Srartone je pro zacatek idealni, ma velmi lehky ozev, ladeni uplne v pohode.F0xH0und píše:Měl bych další dotaz. Rád bych si pořídil vlastní trubku, protože půjčovat si nástroj mě moc nebaví. Učitel mi poradil firmu thomann.de, kde jsou prý trubky za velice nízké ceny. Já bych si vybral, vzhledem k finanční situaci, tuto: