Pomoc s výběrem hudby.

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Pinhole
Kontaktovat uživatele:

Pomoc s výběrem hudby.

Příspěvek od Pinhole »

Dobrý večer, potřeboval bych pomoc s výběrem hudby.
Je mi čerstvě 15 let a na klávesy hraju od minulých Vánoc. Dneska jsem s přáteli v jedné celkem luxusní hospůdce. Kde po chvilce bavení s barmanem jsme se domluvili, že mezi jarem a létem, až bude venkovní prostor v provozu, bych mohl mít vystoupení.
Jsem zblázněn do metalu, čili rychlovky od Children of Bodom a Nightwish zvládám na výbornou. Ale co se týče vážné hudby, umím jen Moonlight a Fur Elise. A jelikož se ani ve vážné hudbě neorijentuji, hledám pomoc u vás. Hledám podobné etudy jako jsou tyto dvě zmíněné. Stačí název a autor, ale pokud mi přiložíte i noty, budu strašně vděčný.
Zatím děkuji.
Where the life ending?
Olihen

Příspěvek od Olihen »

jestli sem dobře pochopil tka smíte hrát jenom klasiku jo?
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Pinhole
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pinhole »

No, do klasiky zakombinuji i různé české písně, ještě se musím pořádně domluvit. Ale klasická hudba do toho venkovního prostoru prostě zapadá. Nevím, jestli budu mít akustycký doprovod, i když je to docela dost možné. Ale určitě se mi nic nestane, když se naučím pár skladeb dopředu.
Where the life ending?
Olihen

Příspěvek od Olihen »

když tě baví Nightwish apod. tal mužeš předelat nejakej jejich song do akusticke podoby.to potom zní moc pekně
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Pinhole
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pinhole »

To vím, Nightwish mají nádherný skladby, ale nevím jak to bude s tou akustikou. Ale stále trvám na té klasice, jelikož tak procítěnou skladbu jako Moonlight, je to radost hrát. A oproti Nightwish je to veliká změna.
Where the life ending?
Olihen

Příspěvek od Olihen »

tak v tom ti nepomužu.možná ti neco poradí asanoth až tu bude
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Třeba první preludium (najde se jich tam i víc) z dobře temperovaného klavíru.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Dobrý Bože!!!
Ten chlapec hraje rok a čtvrt...
Řeknu Ti příklad ze života:
Mám kamaráda, hraje na klávesy asi tak dlouho jako Ty. Nedávno jsme ho poprvé slyšel naživo. Má perfektní cit, takže talent. Zahraje toho docela hodně, takový ty věci jako Amelie z Monmartru nebo Piano od Nymana a zní to dobře. Hraje skvěle uvolněně, pokud nemá nějakou těžší část(výrazně těžší).
ALE
Jakmile hraje nějakou vážnou hudbu, je slyšet, že techniku nemá. Poslechněte si arrabesku od Burgmüllera. Pro mě osobně velmi jednoduchá skladba. Ale on ji tak jak má být nezahraje.

Teď nevím, jestli si z toho příkladu někdo něco odnese, ale jádrem sdělení jest:
Musíš se rozhodnout, jestli chceš hrát, nebo umět hrát. Pokud se rozhodneš pro první variantu, tak si dělej co chceš. Pokud pro druhou, tak k sobě potřebuješ někoho, kdo Tě bude usměrňovat a ten někdo by měl umět hrát. Alespoň jednou za čas Ti řekl tohle a tohle a tohle děláš blbě. Jde o to, vypracovat si co nejširší záběr technik a jejich co nejpreciznější provedení. A na to jsou Etudy. Album Etud 1 2 3 4 5 . Precizně. Já je nehrál a teď se k nim vracim(teda k trochu pokročilejším než k AE, což mi připomína, že jestli někdo máte celýho Cramera v pdf, tak prosím oň). Samozřejmě Ti neříkám drť jen a jen a jen etudy. To by Ti hráblo. Ale nepřeceňuj se. Ono i Elišku zahrát zlušně je kumšt. A Sonáta měsíčního svitu? To už je pro Pianistu. Jistěže to zahraješ tak, že jest poznat o co jde. Ale zahraješ to tak, že je to skutečně sonáta MĚSÍČNÍHO SVITU? Ta sklada se tak nejmenuje proto, že to Beethovenovi zrovna přišlo na mozek. Tak musí být cítit ty paprsky měsíce, jak lehce splývají po hladině řeky. Teď bych se o tom mohl romanticky rozepsat, ale jde o to, že to musíš zahrát Nějak(mluvím pořád o případu, kdy sis zvolil druhou variantu), ne jen zabrnkat. A na to potřebuješ kopec citu, ale taky techniku. Můžeš cítit až na měsíc, ale když nemáš lehkost v prstech, uděláš z toho sonátu Pracujícího stroje, nebo, v horším případě sonátu Stroje, jenž dopracoval. A techniku nabereš v etudách a u toho člověka, který Ti poradí.

Tak, je to strašně dlouhý, takže semi to po sobě vážně nechce číst, snad jsem něco vyjádřil
Hodně zdaru.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Pinhole
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pinhole »

Pozoruhodný příspěvek. No, někdo už mě usměrňuje, nebo spíš učí hrát a to ruska co učí v hudebce. Máš pravdu, Elišku nemám tak krásnou, je to bez city, Ale do Moonlight se dokážu v cítit, dokážu rozpoznat kde přidat kde ne a to jsem originál neslyšel. Dneska jsem byl zase v té resturaci a nakonce to dopadlo tak, že budu hrát Elan a spol. Ale stejně se chci nějakou etudu naučit, jelikož je to krása hrát. A i když tahle věta bude dosti sobecká a vychloubačná. Tak Solodomnikova (učitelka) pronesla větu:" S tvým nadáním s tebou projdu za půl roku celé dva ročníky". Je to pro mě velká čest. Škoda, že jsem se ke hraní nedostal dřív. Každopádně ti děkuji, hodně jsem se z tvého příšpěvku poučil.
Where the life ending?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Tak já Ti trochu srazím sebevědomí a řeknu Ti, že tyhle ročníky jsou dělaný pro malý děti a je jasný, že jako starší se budeš učit rychlejc ;)
Ale hodně zdaru.
Hlavně se neuč zbytečně těžký věci.

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Pinhole
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pinhole »

Díky, tohle temá se může LOCKnout.
Where the life ending?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Řek bych, že to je zbytečný, může ještě leckomu pomoct.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“