Lampové efekty

Pedály, multiefekty, procesory, ...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Lachim píše:Už toho nechte! Ten Pavlovův efekt už funguje i u mě. Ty vaše řeči,to je jak vyprávět hladovýmu o rožnění (a to si myslím nežeru špatně - viz. pod čarou) :lol:
Pridej se k nam! 8)

Mimochodem, hral nekdo na nektery z lampovych drajvu od Tonebone?
Cybermuff píše:EF-86
Ta elektronka je necim specificka, ze se ti libi - krom tlusteho drajvu?

Me se na 2-tone to zkresleni zda docela syrove (nebo surove?). Kdyz je clovek sikovny s jeho EQ tak neni tezke nalezt drajv, ktery pripomina fuzzy.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

wikxzen píše:EF-86

Ta elektronka je necim specificka, ze se ti libi - krom tlusteho drajvu?
Teď odpovím i já jestli můžu :)

No ona je hodně specifická tím, že jsou všechny strašně mikrofonické

mě se podařilo narazit na kousek, který (prozatím) funguje, napotřetí - Dario Miniwat... hurá hurá... Do koše už letěl jeden nelevný Mullard a jedna Mazda ... je úžasně praktické kupovat tyhle lampy. A to se říká, že ty staré kousky jsou mikrofonické daleko míň, než ty ze současné produkce. Asi jsem měl bohužel smůlu a narazil jsem na blbečky, co prostě věděli, že prodávají nepoužitelnou lampu, nebo se to prostě domlátilo po cestě.

Co jsem četl nějaký post na jednom foru od člověka od Korgu, tak psal, že největší drbačka byla s výběrem fungujících EF86 lamp. A to je ta EF86 v tomhle aparátu ještě olepená nějakou tlustou izolační hmotou (pravděpodobně to má tlumit vibrace). Nejlepší je, že ikdyž člověk na mé AC30 ten okruh s EF86 nepoužívá, tak při poruše EF86 elektronky blbne celé kombo. Já si pořídil i takové tlumící kroužky, které se nacpou na lampu, tak uvidímě - třeba to bude chvíli fungovat :) zatím (cca 3 měsíce) je to OK.

jinak má opravdu pěkný zvuk na zkreslení (což je mi na mém kombu 212 30w pseudotřídy A bez mastervolume téměř na dvě věci), ale i ten čistý je takový trochu jinačí. Rozhodně je vtipné mít 2 takovéhle zvuky v jednom aparátu. Kdyby jen ta EF86 nebyla tak choulostivá...

Jinak jsem se chtěl ještě zeptat Cybmuffa - ty trafa na Matchless máš z ebay? Já na ebay taky viděl nějaké původní trafa. Byla vyfocena (jak je u američanů zvykem) na vlajce a borec tam psal cosi o tom, jak ty trafa dělal jeho otec a že tu firmu teď vede jeho bratr nebo co... Nemáš náhodou tyhle? A co trafa od Westlabs? Ty jsou jaké? Používaly se vůbec někdy v Matchless? Westlabs tvrdí, že ty trafa jsou ze zakázky pro Matchless (a já pochopil, že trafa byla vyrobena pro matchless, ale nikdy nebyla použita, takže kdo má pak věřit tomu, že to trafo bude ok, když vlastně nikdy v Matchless aparátu nebylo).
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

ef86 je debilní elektronka :D nejmín mikrofonický jsou prej Telefunkeny a nebo pak jejich upravený verze EF806 (který podle mě taky musej bejt mikrofonický kvůli vnitřní stavbě.)
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Debilita EF-86: Ja ji leta ignoroval (teda EF-86) a povazoval jsem ji za naprosto nepouzitelnou. Ale az pouziti v dirty kanalu Matchlesse mne totalne zlomilo. Co se tyce znacky, tak je obecne rada starych lamp hodne mikrofonnich. Nektery maji uzasnej zvuk, ale bohuzel tohle nic moc. Kdyz se podivas na Matchless stranky, tak oni nabizej do svych zesilovacu obycejny Sovteky. Ja tam ted mam JJ a nemam problem.

Co se tyce zvuku, tak je to naprosto specificky, uplne jiny, nez z toho clean ECC kanalu... Koneckoncu moje oblibeny youtube video je http://www.youtube.com/watch?v=mMheZvpfzAA Je to trochu mrseny mikrakem na kamere, ale je z toho jasne slyset, co mne na EF-86 kanalu bere. Je to tlusty, krasne to reaguje na ruce, kytaru... Ma to ohromnej headroom, rika se, ze DC-30 nepotrebuje reverb. Neco na tom je, ja ho sice mam, ale s C-30 ho ani nemusim zapinat. Na tom videu je krasne slyset, jak to hraje bez efektu (to obcasny echo nepocitam). Ja to pak v pripade potreby trochu nakopnu nekterym Carl Martinem a je to tam. K tomu zvuku potrebujes fakt minimum dalsich kramu. Hraje to tak dobre, ze je skoda to necim mrsit.
Naposledy upravil(a) Cybermuff dne 29.03.2009 1:43, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

qwer píše: Jinak jsem se chtěl ještě zeptat Cybmuffa - ty trafa na Matchless máš z ebay?
Jo. to jsou ony. Oni tvrděj, že jsou původní dodavatelé a asi mají pravdu. Pátral jsem po tom a zjistil, že Westlabs trafa nevyrábí, ale pouze překupuje - od nich máš teda to samý, ale dražší o jejich přirážku.
Dorazily v pořádku, akorát si s tím pošťáci házeli, takže jsem měl prohnutý Bells - ty kryty jsou prostě z měkýho plechu... Ale nic tragického, žádná škoda.
Když mi dorazily trafa, tak jsem napsal do Ceriatone, že mám ty orig. trafa, ať mi k tomu pošlou chassis, panely a další, že prostě jejich trafa nechci, tak mi to za chvíli přišlo, vypadaj dobře. Jejich první reakce na to, že mám tyhle trafa byla, že je to "great!" No tak uvidíme. Teď dost nestíhám, ale hned jak to bude po kupě, udělám nějaký video. Ještě mi chyběj béžový knoflíky, ty musím objednat v TubeTownu, zapomněl jsem na to v minulý objednávce...
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

2 Cybermuff: muzu se te zeptat na kolik te tak circa vyjde udelat ten pedal kdyz pocitas uplne vsechny vydaje??
ne ze bych chtel neco tak sloziteho stavet to jen tak pro zajimavost...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

to MrB14ck:
Cybermuff píše:No akorát já nestavím preamp, já stavím totální repliku celý DC-30, včetně toho nejdrahocenějšího a jedinýho, co odlišuje původní DC-30 od novějších: tedy traf a tlumivky...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

MrB14ck píše:2 Cybermuff: muzu se te zeptat na kolik te tak circa vyjde udelat ten pedal kdyz pocitas uplne vsechny vydaje??
ne ze bych chtel neco tak sloziteho stavet to jen tak pro zajimavost...
No tu moji soucasnou DC-30 fakt radsi nepocitej, to neni levna sranda. I kdyz je to replika, za tu cenu dilu mas hotovy lampovy combo... Ta moje druha SC-30 je "ekonomicka": koupil jsem za 4000 v bazaru maly lampovy combo Rozdalovskyho, ktery melo patice uz na 4x EL-84 a dokonce jednoho 12 palcovyho Celestiona Greenbacka, vyrval vsechny jeho nesmyslny soucastky a postavil to do toho. Sitovy trafo je zakazkovy, vystupni mam orig. Marshall. Hraje to skvele.
Na pedaly, ktery si obcas delam, jsem si nechal delat spec. trafa, v tom poctu byly celkem levny (asi 200-300), dobry trafo na preamp ale maj i v TubeTownu - pro Engla 520 asi za 30Eur, je dobre plochy, vejde se do 1U. Patice za 200, par soucastek, lampy... no nejdrazsi je vzdycky ta mechanika. Ja nejsem schopnej si ohybat plechy a delat komaxit, takze to je bohuzel nejvetsi polozka. Samozrejme mam par svych bastlu, kde na tom nesejde, to je pak "co dum da". Ale treba po zkusenostech s vyrobou rack skrini na zakazku si je kupuju uz hotovy.
Uz jsem treba premyslel nad tim predelavat VT911/999 od Uliho na slusny preampy - patice jsou, ale jeste jsem to nikde nesehnal, abych se juknul, jestli bych tam narval trafa, asi bych musel pouzit nejaky menice na vysoky anodovy.
Onehda mi taky uzrala v hlave myslenka, co tvurci lampovejch preampu delaj blbe (tj. co mam i ja ve svych konstrukcich sice normalne, ale slo by to lip), tak budu zase neco vymyslet... Casu je ale kurevsky malo.
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Cybermuff píše: Onehda mi taky uzrala v hlave myslenka, co tvurci lampovejch preampu delaj blbe (tj. co mam i ja ve svych konstrukcich sice normalne, ale slo by to lip), tak budu zase neco vymyslet... Casu je ale kurevsky malo.
Co konkretne mas na mysli? :)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

wikxzen píše:
Cybermuff píše: Onehda mi taky uzrala v hlave myslenka, co tvurci lampovejch preampu delaj blbe (tj. co mam i ja ve svych konstrukcich sice normalne, ale slo by to lip), tak budu zase neco vymyslet... Casu je ale kurevsky malo.
Co konkretne mas na mysli? :)
No mám něco vymyšlenýho, aby to dělalo podobnou lampovou kompresi bez kompresoru - jako dělají ty aparáty, které se nám líbí. Když je jenom preamp, tak tohle nemá... :)
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ohledně toho rozehřívání lamp v efektech - u Damage Control Solid Metalu jsem si všiml, že když na to hraju hned poté, co to zapojím, děsně to ŘVE. po chvíli se to ztiší a hraje to normálně

zvláštní, takové chování bych nečekal :-D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Dark Axel píše:ohledně toho rozehřívání lamp v efektech - u Damage Control Solid Metalu jsem si všiml, že když na to hraju hned poté, co to zapojím, děsně to ŘVE. po chvíli se to ztiší a hraje to normálně

A jaký z toho máš zatím pocit? Nadšen nebo zklamán? :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Smrťokvítek píše:
Dark Axel píše:ohledně toho rozehřívání lamp v efektech - u Damage Control Solid Metalu jsem si všiml, že když na to hraju hned poté, co to zapojím, děsně to ŘVE. po chvíli se to ztiší a hraje to normálně

A jaký z toho máš zatím pocit? Nadšen nebo zklamán? :)
spíše nadšení :-) má to takový krásně Áčkově syrový zvuk :-) nepřipadá mi že by to něco nějak výrazně zvukově kopírovalo, což beru po sansampu spíše jako výhodu :-D

má to slušnou dynamiku, úžasný sustain, a ten zvuk má prostě koule :-) zvukově se tam taky dá docela laborovat, jsem spokojený. vidím to u sebe rozhodně jako zvukový posun dopředu :-D
Kai

Příspěvek od Kai »

Dark Axel píše: ... spíše nadšení :-) má to takový krásně Áčkově syrový zvuk :-) nepřipadá mi že by to něco nějak výrazně zvukově kopírovalo, což beru po sansampu spíše jako výhodu :-D

má to slušnou dynamiku, úžasný sustain, a ten zvuk má prostě koule :-) zvukově se tam taky dá docela laborovat, jsem spokojený. vidím to u sebe rozhodně jako zvukový posun dopředu :-D
mno dneska sem u myho demonizeru od damage controlu (vcera mi dosel) stravil cca 6 hodin a teda pecka, osobne sem nenarazil na lepsi pedalovej preamp s perfektnim (imho) zkreslenim, dynamikou a proste pocitem.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Kai píše:
Dark Axel píše: ... spíše nadšení :-) má to takový krásně Áčkově syrový zvuk :-) nepřipadá mi že by to něco nějak výrazně zvukově kopírovalo, což beru po sansampu spíše jako výhodu :-D

mno dneska sem u myho demonizeru od damage controlu (vcera mi dosel) stravil cca 6 hodin a teda pecka, osobne sem nenarazil na lepsi pedalovej preamp s perfektnim (imho) zkreslenim, dynamikou a proste pocitem.
tak on ten Demonizer je celkově trochu jinde, má to i něco ve smyslu recording out... a stojí o trochu více :-) každopádně gratuluju ke koupi :-)
wikxzen
Rádce

Re: Lampové efekty

Příspěvek od wikxzen »

Po delší době oživuji toto téma.

Poprvé jsem "přelampoval" Bad Cat 2-Tone. Bez rozmyšlení jsem tam strčil novou dvojici ECC 83S od JJ Electronics, které jsem koupil v GESu v OVě včera odpoledne. Nečekal jsem nějáké zásadní rozdíly, stále tam byl pár "stock" Ruby HG. Jenže nakonec tam k odchylce došlo, ale je docela výraznější než jsem očekával. Zkreslený kanál, krom tedy toho, že nabyl opět dynamičtejšího průběhu, kreslí ještě více a to tedy možná až moc brutálně! :lol:
Booster kanál poztrácel zase naopak na "sparkle" charakteru, který míval. Ovšem na druhé straně více zesiluje. Ovšem účinek dosažení "sparkle" zvuku za pomocí Tone potenciometru je o dost nižší.

Přemýšlím tedy co s tím. Sám si nejsem totiž ani jistý, zda na "stock" oflaškovaný 2-Tone už někdo nehrál, byť jsem si pořídil zcela nový z obchodu. A já celou dobu pak hrál s již ojetými flaškami.

O co by mi šlo: dosáhnout o poznání menšího průběhu zkreslení ve zkresleném kanálu a zároveň dosáhnout vyššího "sparkle" zvuku v booster kanálu. Věděl by někdo o nějaké kombinaci elektronek (klidně jiná značka, nebo jiné typy, jako např. 12AU7, 12AY7, 12AT7 atd. a různé kombinace třeba), která by tohle dokázala vyprodukovat?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

lapmy v 2tone... možná bych wikxzene zkusil splašit ještě něco jiného než JJčka a zkusil to s 12ax7 znovu.

12ax7 JJčka mají takový uťáplý charakter, spoustu středů a hodně gainu, osobně mi zvukově naprosto nevyhovují, zkoušel jsem jak jejich stand. ECC83S tak i ECC803S. Podle mě se možná hodí do Marshallu a do modernějších aparátů.

Zkus TungSoly, které mají o poznání více presence. Celkově jsou zvukově velice pěkně vyvážené. Sice jsem je samozřejmě nezkoušel v 2Tone, ale každý aparát, do kterého jsem je dal, rozjasnily, zmizela taková ta tupost a unylost, která tě asi štve. Velice se mi líbily nejen ve Voxu, ale i v Orange, Fenderu a dalších aparátech. Nejsem jediný, komu se líbí. Nevýhodou pro tebe bude asi to, že mají taky dost gainu.

Pak bys ještě mol zkusit splašit někde na ebay staré americké lampy. Ty jsou oproti evropské staré produkci většinou více ve výškách, jsou méně "warm". Mají opět velice pěkný vyrovnaný charakter. Nemají tolik gainu jako lampy nové produkce. Zaměř se ideálně na RCA Black Long Plate 12ax7 z padesátých let. Jdou sehnat za cca 400-700 / ks včetně pošty. Dobrý je ještě Rhyaton 12ax7 black plate. Gray plate RCA nebo Ge 12ax7 jsou taky skvěle použitelné a o něco levnější. Já si ulítávám hlavně na těch black plate long plate, protože mají skvělý plný zvuk.

Vlastně mám teď 2 tungsoly jako rezervní a RCA black plate taky min. 2 kousky, takže můžu zapůjčit :) kdyžtak se ozvi.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Díky za nabídku ohledně zapůjčení, později bych kdyžtak ji využil! TungSoly jsem v GESu videl včera za pultem. Zřejmě se tam vypravím, koupím a pořídím. Jen nevím, zda to vše nebude spíše zbytečné. Totiž na Harmony-Central to tam někdo taky řešil a odpovědí mu bylo, že:
The output of this effect is way too high. The "master" knob is barely at 08:00 and the "gain" knob as well and I cannot get a smooth distortion out of it. I replaced both tubes with a 12AU7 (with less gain) instead of a 12AX7 but it is still not a great success. I guess that the dimensioning of the resistors are not made for a smooth distortion...
A já jen musím konstatovat, že to tak je i v mém případě. :| Je fakt, že nikdy jsem s gainem víc jak za 10 hodin nešel. A teď to zkreslení je příliš silné už na 8 hodinách. :lol:

Jinak, proč jsem psal o dalších typech prampovek, tak mne k tomu vedla tato zkušenost jiného uživatele z HC:
It basically adds gain stages to your tube amp. There are two channels: The "clean" channel adds one half of a 12AX7 tube (one triode) to your signal with a simple tone control. It just adds a little presence and sparkle to your sound but cranked all the way gives a little breakup. The drive channel adds the other 3 triodes (it has 2 12AX7 preamp tubes in there) AND a separate bass and treble control. Now the sound is AWESOME but you might find that it adds too much gain in front of your amp. I've found it's really great to change the SECOND TUBE to a lower gain tube. I personally use a 12AV7....
Ale všichni se shodují v tom, že zkreslení na 2Tone je velmi silné, přestože jde "jen" o overdrive kanál.

EDIT: Pro orientaci zde přidávám video z YTB
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Tak jsem nakonec včera k večeru koupil a odzkoušel pár EHX 12AX7 a zatím je to nejlepší volba! (Neuspěly Mullard, JJ, Ruby HG i TungSol se mi nezdál, ač vyšel z těch jmenovaných preampovek nejlépe). Takže u EHX zůstanu prozatím. :)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

tak to musel být opravdu mega test 5 různých preampovek :) tak hlavně, že ti to teď sedí.

Mimochodem - kde jsi sehnal toho 2Tone? Máš evropskou verzi?
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“