CVIČENÍ - Roztahování prstů
Pravidla fóra
CVIČENÍ - Roztahování prstů
Slovo na úvod
Někdo říká, že roztahování prstů nemá cenu cvičit, že se hraním prsty roztáhnou samy. Já se domnívám, že roztahování prstů je potřeba cvičit jako spoustu ostatních technik. Proto následující článek.
Nacvičování je dost nudné, já se snažím při cvičení zabít více much jednou ranou a při nácviku roztahování cvičím i další techniky – u příčného roztahování trénuju tremolo, u podélného legato (hammer a pull off).
Jako zdroje pro článek jsem využil následující publikace:
- Jiří Köhler – Umění kytarové hry
- John Petrucci – Wild Stringdom
- www.lickbyneck.com
Roztahování prstů se dělí na příčné a podélné (resp. příčně podélné, pro odlišení ho ale dále označuji jen jako podélné).
Příčné roztahování prstů
Při příčném roztahování je nutné po celou dobu držet tzv. „němé prsty“ (v tabulaturách naznačeno termínem „let ring“). Cvičení jsou napsány v první poloze, pro jednodušší nácvik můžete posunout cvičení do vyšších poloh. Prstoklad je jasný, každý prst má vlastní pražec.
Cvičení 1
Cvičení 2 Cvičení 3 Cvičení 4 Podélné roztahování prstů
Podélné roztažení je v tabulaturách naznačeno obloučkem (nevěděl jsem, jak ho označit), prstoklad je naznačen nad notami, čísla představují jednotlivé prsty levé ruky (1 ukazováček, 2 prostředníček, ...). Opět je lépe cvičení začínat ve vyšší poloze, kde jsou pražce blíže u sebe.
Cvičení 1 Cvičení 2 John Petrucci ve své škole Wild Stringdom doporučuje následující dvě cvičení na rozehřátí, jedná se opět o podélné roztahování prstů:
Cvičení 3 Cvičení 4 Na www.lickbyneck.com je následující cvičení na podélné roztahování prstů, to mi ale přijde velice těžké:
Cvičení 5 Cvičení 5 - odkaz na stránku
P.S. Jestliže budou v tabulaturách chyby, tak se omlouvám – jedná se o můj první pokus s Guitar Pro (nelámal jsem si hlavu s tempem ani s dalšími věcmi). Zároveň bych uvítal, kdyby někdo poskytl na svém webu prostor pro zdrojové soubory, resp. fotky – mám to zatím na firemním webu.
Jestli to někomu trochu pomůže, budu rád.
Níže najdete zabalené soubory *.gp5:
Někdo říká, že roztahování prstů nemá cenu cvičit, že se hraním prsty roztáhnou samy. Já se domnívám, že roztahování prstů je potřeba cvičit jako spoustu ostatních technik. Proto následující článek.
Nacvičování je dost nudné, já se snažím při cvičení zabít více much jednou ranou a při nácviku roztahování cvičím i další techniky – u příčného roztahování trénuju tremolo, u podélného legato (hammer a pull off).
Jako zdroje pro článek jsem využil následující publikace:
- Jiří Köhler – Umění kytarové hry
- John Petrucci – Wild Stringdom
- www.lickbyneck.com
Roztahování prstů se dělí na příčné a podélné (resp. příčně podélné, pro odlišení ho ale dále označuji jen jako podélné).
Příčné roztahování prstů
Při příčném roztahování je nutné po celou dobu držet tzv. „němé prsty“ (v tabulaturách naznačeno termínem „let ring“). Cvičení jsou napsány v první poloze, pro jednodušší nácvik můžete posunout cvičení do vyšších poloh. Prstoklad je jasný, každý prst má vlastní pražec.
Cvičení 1
Cvičení 2 Cvičení 3 Cvičení 4 Podélné roztahování prstů
Podélné roztažení je v tabulaturách naznačeno obloučkem (nevěděl jsem, jak ho označit), prstoklad je naznačen nad notami, čísla představují jednotlivé prsty levé ruky (1 ukazováček, 2 prostředníček, ...). Opět je lépe cvičení začínat ve vyšší poloze, kde jsou pražce blíže u sebe.
Cvičení 1 Cvičení 2 John Petrucci ve své škole Wild Stringdom doporučuje následující dvě cvičení na rozehřátí, jedná se opět o podélné roztahování prstů:
Cvičení 3 Cvičení 4 Na www.lickbyneck.com je následující cvičení na podélné roztahování prstů, to mi ale přijde velice těžké:
Cvičení 5 Cvičení 5 - odkaz na stránku
P.S. Jestliže budou v tabulaturách chyby, tak se omlouvám – jedná se o můj první pokus s Guitar Pro (nelámal jsem si hlavu s tempem ani s dalšími věcmi). Zároveň bych uvítal, kdyby někdo poskytl na svém webu prostor pro zdrojové soubory, resp. fotky – mám to zatím na firemním webu.
Jestli to někomu trochu pomůže, budu rád.
Níže najdete zabalené soubory *.gp5:
Naposledy upravil(a) Jester dne 21.02.2018 6:29, celkem upraveno 9 x.
Ano ony se opravdu roztáhnout hraním samy, ale já vidím problém v následujícím: hraješ skladbu, která tě na určitém místě nutí roztáhnout prsty více než je obvyklé. Tj. cvičíš tu požadovanou techniku pouze v jednom místě - ta skladba má třeba 5 minut. Kolikrát ji vlastně procvičíš? Kdežto když cvičíš na speciálním cvičení, s největší pravděpodobností to "těžké" místo dáš, ani si toho nevšimneš.Giof píše:No ony se prsty vážně hraním roztáhnou samy
Jinak to nikomu nenutím, fakt je to děsná pakárna.
Jinak oběma díky za podporu.
-
Dariel
- last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
- Kontaktovat uživatele:
Pro palčáky asi nic moc zajímavýho...
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Velmi dobře, Jestře
Jinak, jen bych rád zdůraznil, že je bezpodmínečně nutné hrát to celý totálně uvolněně
Jinak, jen bych rád zdůraznil, že je bezpodmínečně nutné hrát to celý totálně uvolněně
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Wow, díky ti.
Zejtra se těšte, prstíky moje!
(zajímavý - zrovna včera jsem psal na jutjub do komentářů k jednomu z videí kytarový školy Petra Henycha, jestli by o nějakých takových cvičeních něco nevěděl...
)
(zajímavý - zrovna včera jsem psal na jutjub do komentářů k jednomu z videí kytarový školy Petra Henycha, jestli by o nějakých takových cvičeních něco nevěděl...
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
- Giof
- Kontaktovat uživatele:
to jakože ti co používají palec při chytání akordů nepotřebujou roztahovat prsty? to je taky blbost.. já taky používám Hendrixovu deformaci často, ale s roztahováním prstů to vůbec nesouvisí...McKozias píše:mozna proto to napsal
Mimochodem tam to jedno cvičení zní moc hezky
http://www.box.net/shared/gjyz754cug
Ano, myslel jsem lidi, co maj palec přes nebo ho používaj na basování a myslel jsem to tak, že některý z těch cvičení jsou touhle technikou v podstatě nerealizovatelný. Aby to zahráli, musí to prostě nacpat dolu. A ano, potřebujou to i oni... na druhou stranu palčák těžko bude hrát na jedný struně přes pět pražců. Jenom sem chtěl poznamenat, co sem teď vysvětlil.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Mám pocit, že neexistuje člověk, který by po celou dobu hraní držet palec nad krkem.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Re: CVIČENÍ - Roztahování prstů
Mám pocit, že neexistuje člověk, který by to vysvětlení pochopil...
-
dfleischer
No podle mě je nejlepší na rostažení prstů Jump in the Fire od Metallici -tak v 2x rychlejšim tempu...na rozehrání uplně ideální 
tady toto o tom roztahovani je super ze to tu je, ale ja se chci zeptat jestli je nějake pravidlo nebo technika jak spavně hrat pravou rukou (jestli mít rukr třeba pořád položenuo na kobyle nebo ne a tak)
Dikes za odpovědi
Dikes za odpovědi
Metal is the law that keep us all united free.
http://nase.dobrotynakazdyden.eu - naprogramoval jsem a spravuji
http://www.turistickyraj.cz - naprogramoval jsem a spravuji
http://nase.dobrotynakazdyden.eu - naprogramoval jsem a spravuji
http://www.turistickyraj.cz - naprogramoval jsem a spravuji