Hudební sluch

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

nbs píše: usima slysime vsichni skoro stejne
a ocima vidime stejne? hmat mame stejen citlivej vsichni na stejnych castech tela? vsem nam to stejne mysli?
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

Asanoth píše:
nbs píše: usima slysime vsichni skoro stejne
a ocima vidime stejne? hmat mame stejen citlivej vsichni na stejnych castech tela? vsem nam to stejne mysli?
tak sem to nemyslel, tj jasny ze kazdej sme o neco jinej, ale vsichni fungujem na stejnym principu..
chtel sem jenom podotknout ze usi jako organ nemaj s hudebnim sluchem moc spolecnyho...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

občas mi pomůže při ladění dvou strun na stejnej tón hodně zkreslení, znáte takový to že ten zvuk se jakoby rozvibruje a čim blíž jste tónu jedný struny tou druhou kterou ladíte, tak se stává ten zvuk ucelenější... snad víte co myslim. :)
jo a jde to poznat i u akordu (teda jen dvě struny, ale ne stejnej tón, jen v akordu)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Martz

Příspěvek od Martz »

rasomaso píše:občas mi pomůže při ladění dvou strun na stejnej tón hodně zkreslení, znáte takový to že ten zvuk se jakoby rozvibruje a čim blíž jste tónu jedný struny tou druhou kterou ladíte, tak se stává ten zvuk ucelenější... snad víte co myslim. :)
jo a jde to poznat i u akordu (teda jen dvě struny, ale ne stejnej tón, jen v akordu)
Jj,to je tzv. zaznej (interference).... sikovna to vec :D fyzikalne to funguje tak, ze jak jsou ty tony blizko sebe, tak se jejich prubehy jednou za jiz pomerne dlohy cas protnou a v podstate scitanim jednotlivych krivek podle znamych pravidel :D vznika prave zaznej (obcas to takjako silnejc zahuci :D ). Ja podle nej ladim basu... treba na hluboke H je to presnejsi nez moje lacina ladicka :D . Jo a taky se toho jevu vyuziva u modulacnich efektu....
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já to dělím na dvě úrovně hudebního sluchu. Ta první, kterou mám, je, že jsem schopen naladit kytaru přesně podle metody pátého pražce = poznám stejné dva tóny a většinou poznám stejný tón i o oktávu vyšší + jsem schopen metodou pokus/omyl jakoukoli melodii ze své hlavy pomalu přenést na hmatník. Druhá úroveň je to, že člověk slyší tón a řekne "To je Ačko" - to nemám a obdivuju.. Taky obdivuju kámoše z konzervatoře, kterému když zahraju stupnici tak řekne která to je a které tony jsou jak posunuté proti původní, uau...... Ale myslím, že nepozná tón, ale diference, jestli chápete...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

A to jste tady panove jeste neresili, rozdil mezi hudebnim sluchem a hudebnim citem, znam absolutni sluchare, kteri muziku necejtej ani kdyby jste je kopali do (_._), A naopak lidi, kteri tonove neslysi nekterak zavratne ale "drive" ci "feeling" maji jako prase.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Pánové a dámy, čapněte kytary a kdybyste se náhodou nestali slavnými a veleváženými kytaristy, tak víte, na co to máte svést...

Tak a teď trocha motivace. Hudba je o sebedůvěře a egu. Srovnávejte se s ostatními, poslouchejte, jestli lidé kolem vás slyší nebo neslyší to, co vy, vezměte si dvě struny a hoďte je téměř na stejnou výšku. Pokud ladička nebude ukazovat u obou tónů stejnou hodnotu a vy již slyšíte, že ty tóny jsou stejné, promyslete si, jestli vás nedostatek hudebního sluchu v něčem omezuje, pokud ano, vykašlete se na hudbu, bylo by to jen trápení. Pokud je ladička v obou případech stejná a vy přesto slyšíte rozdíl, tak je to buď sugesce nebo se ty tóny opravdu liší. V tom případě se na hudbu taky vykašlete, protože byste spoustu hudebníků připravili o sebevědomí, v horším případě o flek. No a pokud víte, že máte hudební sluch, pokračujte v hraní, protože není nic, co by vás mohlo zastavit (ať už hudební sluch máte či nikoliv)...
Die Hard or Die Home
impact

Příspěvek od impact »

rasomaso píše:občas mi pomůže při ladění dvou strun na stejnej tón hodně zkreslení, znáte takový to že ten zvuk se jakoby rozvibruje a čim blíž jste tónu jedný struny tou druhou kterou ladíte, tak se stává ten zvuk ucelenější... snad víte co myslim. :)
Jj, stačí zahrát obě struny a poslouchat ty pulzy. Pokud zrychlují, tak začít točit kolíkem ladící mechaniky na druhou stranu. Pokud zpomalují, tak je to dobře, až přestanou, tak je naladěno (struny hrají stejný tón).
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Andreee

Příspěvek od Andreee »

jj rika se tomu razy. K tem dochazi pri scitani dvou temer stejnych frekvencich. Ty razy tam sou porad.. Kdyz se ty struny budou dal od sebe oddalovat, tak ty razy zpusobi, ze uslysite kvintu a kvartu (a vsechny cisty intervaly.. sou proste pekny). Tyhle razy sou taky prave to, co zpusobuje ten pravy 'drive' nejlepe v cistych intervalech. (taky kdyz jedna kytara zahraje C a druha G tak to nikdy nebude to slity drivovy vonco jako kdyz zahraje jedna kytara C a G dohromady). Razy, Razy, Razy.
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Hudební sluch je věc, které má někdo víc, někdo míň, ale pokud člověk chce a není uplný poleno, tak se to dá naučit. Já se taky postupem času naučil třeba rozeznávat izákladní ntervali, oddělovat jednotlivé nástroje při poslechu, muzika je pak uplně o něčem jiném, dostane řád a pořádek. Asi jako když rožnete (pro Pražáky rozsvítíte :lol: ) světlo v tmavé místnosti. Přichází to podle mě samo stím, jak člověk muzikálně žije (ať poslechem nebo nebo hraním) , taky samozdrřejmně má velkou důležitost dětství, geny rodina a tydle ty věci. Tím chci říct, když je třeba děcko od mládi s muzikou v kontaktu, třeba když tata hraje na vozembouch, tak určitě něco chtě nechtě pochytí.

Ale zas na druhou stranu a to je taky důležitý, jestli člověk chce mít fakt dobrý hudební sluch, tak ho musí aktivně cvičit (nejlépe u piána), protože u hraní ten sluch až zas tak moc nepoužíváte, nebo spíš se na něj tak moc nesoustředíte, bo tam máte sposta dalších problémů (třeba zrovna ten rytmus).

Jo ještě jedna věc :
romcx75 napsal:
když nemáš cit pro rytmus tak můžeš umět hrát jak chceš a je ti to k ho*nu
Nesst napsal:
Dotaz: Co to má společného s tím, že si někdo chce hrát pro radost?
Docela dost, protože muzika bez rytmu není muzika, ať chceš nebo ne. A jestli "jen tak pro radost" míníš to, že člověk má kytaru a občas tam podle chuti něco řízne, tak to může dělat asi skutečně každý :wink:
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
B.B.Kingblues
Kontaktovat uživatele:

Re: Hudební sluch

Příspěvek od B.B.Kingblues »

Nathan píše:Rád bych se naučil hrát na kytaru vlastnima silama. Problém je v tom, že s mým hudebnícm sluchem to není žáden zázrak. Nechci se stát profesionálem, pouze být schopen hrát pro radost svou a svých přátel (např. u ohně apod.). Je to vůbec možné?
Polemika o hudebním sluchu..............
Vyskušaj, uvidíš pokial je chut,ladička tak do toho xixixixxixi
<b>Fender strat mex</b>
<b>Gibson ES-335</b>
<b>Epiphone akustika*Jolana Syrinx * Jolana Diamant</b>
<b>Fender 150s * addaria 12/13</b>
<b>Fender twin reverb * Regent 30 W-tranz.</b>
<b>Jim Dunlop 0.67</b>
<b>Digitech RP200 A</b>
Andreee

Příspěvek od Andreee »

asi jsem k****, ale co znamena xixixixixixi?

EDIT: letopocet? :D
EDIT2: smich v rustine??
EDIT3: nejaka prapodivna forma asciiartu?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Slováci používají řecké písmeno chí ani o tom sami neví. :P

Je to takový slovenský fenomén používat na internetu X místo CH. Nechápu.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
B.B.Kingblues
Kontaktovat uživatele:

Smrťokvítek píše:Slováci používají řecké písmeno chí ani o tom sami neví. :P

dík aj to je názor,ale prosimta nechaj Slovákov na pokoji dobre?pokial máš nejaký problém tak to nerieš takto a Slovákov si do huby neber pripádáš mi potom jak nejaký .............................
<b>Fender strat mex</b>
<b>Gibson ES-335</b>
<b>Jim Dunlop 0.67</b>
<b>Digitech RP200 A</b>
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

1) Proti Slovákům nic nemám. S pár chodím do školy a nemám nejmenší problém. Tady na fóru jich taky pár je a s nimi problém taky nemám a myslím, že ani nikdo ostatní.
2) Píšu že to nechápu, protože nevím jak to vzniklo. To si asi člověk těžko domyslí jak se začlo CH zaměňovat za X. :wink:
To snad není nic špatného ne? A ta paralela s řeckým písmenem je řekl bych trefná.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Připadají si jako Španělé - chápeš? Mexiko = mechiko atd :wink:
I´m wheels... movin´wheels
B.B.Kingblues
Kontaktovat uživatele:

Tonda píše:

Připadají si jako Španělé - chápeš? Mexiko = mechiko atd :wink:
prestan oki.......
<b>Fender strat mex</b>
<b>Gibson ES-335</b>
<b>Jim Dunlop 0.67</b>
<b>Digitech RP200 A</b>
Regular John

Příspěvek od Regular John »

B.B.Kingblues píše: pripádáš mi potom jak nejaký .............................
Ako nejaký xuj?
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Regular John píše:
Ako nejaký xuj?
:lol: :lol:

(sorry za nesmyslný post, ale to se nedalo :lol:)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

rasomaso píše:
Regular John píše:
Ako nejaký xuj?
:lol: :lol:

(sorry za nesmyslný post, ale to se nedalo :lol:)
Regular John & Raso: :-D :-D tohle mě rozsekalo :-D

Sice je to těžký OT, ale ještě nikdo nevysvětlil proč slováci píšou to X místo CH :-D já to osobně vidím prvně tak bych byl rád kdyby to někdo osvětlil :-)
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“