Hudební sluch

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

no nevim to asi nebude specifikum slováků, spíš to bude nějakej internetovej slang. Jednou jsem se na youtube zeptal co to znamená xoxo a hned se na mě sesypalo několik komentářů od předpubertálních amíků co mě označili za všelijaký možný hlupáky tupce a tak podobně :lol: vyvinula se z toho taky pěkně tupá hádka a nakonec jsem se dozvěděl, že xoxo není jen internetovej slang, ale používali ho v dopisech místo hugs and kisses už námořníci co cestovali mezi amerikou a anglií okolo 18. století nebo tak něco a proto jsem idiot že to neznám... no asi jsem nebyl nikdy námořník v 18. století :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Frostys

Příspěvek od Frostys »

rasomaso píše:no nevim to asi nebude specifikum slováků, spíš to bude nějakej internetovej slang. Jednou jsem se na youtube zeptal co to znamená xoxo
To asi hráli často piškvorky, ti námořníci.
Ale taky by mně to zajímalo. To s tím "x". Na netu to používá docela dost slováků. :roll:
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Rasomaso:
Ty voe kámo ty si bůh!!!
Si píšu s jednu španělkou a ona furt píše xoxo a já nevěděl co to je,mi bylo trapný se ptát abych nebyl za kreténa :D,njn,člověk se tu na foru doví fakt všechno...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pánové, nechte toho OT. Toto sem opravdu nepatří...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
B.B.Kingblues
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.B.Kingblues »

nechapem Vás,pokial Vám to robí dobre klidne si robte zo Slovákov srandu.Možno že máme to "x" a co ,o co tady ide.Píšeme si tu o hudbe alebo o zosmiešnovanie národov?????????hm páni zamyslite sa prosím
<b>Fender strat mex</b>
<b>Gibson ES-335</b>
<b>Epiphone akustika*Jolana Syrinx * Jolana Diamant</b>
<b>Fender 150s * addaria 12/13</b>
<b>Fender twin reverb * Regent 30 W-tranz.</b>
<b>Jim Dunlop 0.67</b>
<b>Digitech RP200 A</b>
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Mládeži opravdu je to dost trapné zesměšňovat kohokoliv kvůli čemukoliv. Jestli někdo píše X místo CH je to jeho věc. Radši se zamyslete nad svým pravopisem a výrazivem,protože to se kolikrát nedá číst. Vaši učitelé českého jazyka musí brečet ostudou,že vás nic nenaučili. Nebo že by to nebyla jejich chyba?
Abych nebyl OT: hudební sluch asi nemám,já říkám,že mám hluch :lol: ,ale fůru písniček v dobách, kdy ještě nebyly GP a podobné vymoženosti,jsem se učil odposloucháním ze starýho kotoučáku. Sice mnohdy s chybama,ale jde to!!!
Ibanez GAX30,Digitech RPx400,flašková 5W hlava HOMEMADE,flaškové 5W kombo HOMEMADE (pokus o JCM800)
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

hal píše:Mládeži opravdu je to dost trapné zesměšňovat kohokoliv kvůli čemukoliv. Jestli někdo píše X místo CH je to jeho věc. Radši se zamyslete nad svým pravopisem a výrazivem,protože to se kolikrát nedá číst. Vaši učitelé českého jazyka musí brečet ostudou,že vás nic nenaučili. Nebo že by to nebyla jejich chyba?
Abych nebyl OT: hudební sluch asi nemám,já říkám,že mám hluch :lol: ,ale fůru písniček v dobách, kdy ještě nebyly GP a podobné vymoženosti,jsem se učil odposloucháním ze starýho kotoučáku. Sice mnohdy s chybama,ale jde to!!!
tak s tím hudebním sluchem je to zajímavé, já díkybohu chodil za mlada do nauky, a do kavíru a tím pádem mám proto asi trošku větší cit než mé okolí které nechodili... mockrát jsem se o tom bavil s učitelem, a myslím že to tady někde psal i Nero, že se hudební sluch dá do jisté míry "nacvičit"... a po čase hraní a odposlouchávání se určitě nějaký sluch dostaví...

asi ne absolutní, aby si člověk řekl, který tón je jaký jen tak bez ladičky atp. ale určitě takový aby byl člověk schopný naladit kytaru podle 5 pražce, nebo aby poznal že hraje falešně...

OT: ze slováků si nikdo srandu nedělal, jenom někdo byl až moc vztahovačný, a tím pádem pánové provokovali
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
B.B.Kingblues
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.B.Kingblues »

OT: ze slováků si nikdo srandu nedělal, jenom někdo byl až moc vztahovačný, a tím pádem pánové provokovali[/quote]

vztahovačný nejsem a je mi to fuk ja sem sa narodil v Rusku a je mi to osobne jedno o čem tu píšú o Slovákoch ale robit si srandu nejakýma nezmyslama hm................jo a co také české slovo VOLE hm to je tiež niečo aj 10 krat použité v jednej vete fakt slovná zásoba bohatá jest.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
<b>Fender strat mex</b>
<b>Gibson ES-335</b>
<b>Epiphone akustika*Jolana Syrinx * Jolana Diamant</b>
<b>Fender 150s * addaria 12/13</b>
<b>Fender twin reverb * Regent 30 W-tranz.</b>
<b>Jim Dunlop 0.67</b>
<b>Digitech RP200 A</b>
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Cagan: máš pravdu,sluch se asi dá časem "vycvičit". U někoho více,u někoho méně,určitě natolik,aby si naladil kytaru podle 5 pražce :lol: , nebo poznal že hraje falešně. Mě to poslouchání zašuměných nahrávek dalo hodně,aspoň tu kytaru si naladím. Doufám! To už bych byl opravdu hluchoň.

OT: i kdyby byl někdo vztahovačný,proč hned provokovat? Je udivující jak se hned kdekdo naváží do druhých,místo aby se držel tématu.
A mimochodem: A ja som Slovák,aj keď iba polovičný,po ockovi. Pochádza zo Staškova. Nech žijú Slováci!!!
Ibanez GAX30,Digitech RPx400,flašková 5W hlava HOMEMADE,flaškové 5W kombo HOMEMADE (pokus o JCM800)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Já si naopak myslím, že právě absolutní sluch se vycvičit dá. Je to jen o zvyku a přiřazení tónu ke zvuku. Ale jak má někdo onu poruchu, že hudební sluch nemá, tak je rozhodně v háji :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
martingab
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martingab »

podle me tady nikdo nikoho nezesmesnuje ale jestli jo tak treba omylem. :idea: a s tim X a CH sem si vzpomel na hodinu ceskeho jazyka :D bylo to davno ale ucili sme se nejak zapisovat vyslovnost do tech hranatejch zavorek nebo co a vim ze treba slovo chleba se tam psalo xleba protoze kdyz do hranaty zavorky napisete chleba tak se to musi precist jako c-h-leba chapete? :) proste ne CH ale C a potom H mozna to s tim ma neco spolecnyho... :wink:
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Asanoth píše:Já si naopak myslím, že právě absolutní sluch se vycvičit dá. Je to jen o zvyku a přiřazení tónu ke zvuku. Ale jak má někdo onu poruchu, že hudební sluch nemá, tak je rozhodně v háji :)
Jakože určitě se absolutní sluch musí cvičit... ale je 90% lidí kteří nemají vlohy k tomu vycvičit si absolutní sluch, ale "jen" sluch který stačí právě k ladění kytary, nebo poznání i nějaké jemnější falše... já osobně, kytaru s trochou trpělivosti dokážu naladit relativně bez problémů ale potřebuju na to klid a trochu času...

si v hlavě hraju písničky a podle toho ladím, ale jednou se mi stalo že sem hodil nové struny, ladil sem, po pulhodině jsem dohrál, struny byly roztahané a krásně naladěné, ale další den jsem přišel na zkoušku a byl jsem podladěný o půl tonu... prostě jsem nějak to Ečko nechytnul, a nepouštěl jsem si žádnou písničku, tak jsem se o půl ton minul...

vždycky hraju dokola nothing else matters, a lonely day které jsem hrál kdysi skoro pořád, tak mi ty akordy utkvěli v paměti že si pamatuju jak zní, a podle toho bez problémů naladím
dwesrnky

Příspěvek od dwesrnky »

Moj spolubydla ma sluch ktory by som ja nazval absolutny i ked on tvrdi ze to je "jenom" velmi dobry relativny sluch - takmer kazdu piesen dokaze zahrat po tom ako si ju zo dvakrat pusti (a tak ja kazdy vecer revem do perin ze som asi uplne blby :( ). relativny sluch sa urcite vycvicit da. s tym absolutnym to bude asi o niecom inom (nemam a tak neviem posudit) ale jednoduche to urcite nebude :)

OT

2 B.B.Kingblues - ved tu si nikto z nikoho srandu nerobil a jediny kto robi hustu atmosferu si ty...mna sa Smrťákov prispevok nijako nedotkol a tie ostatne (aj to len v podstatne malej miere) su len reakciou na tvoju akciu...

2all - pismeno X sa namiesto CH pouziva na internete pre ich (pribliznu) foneticku podobnost (ta vsak prichadza do uvahy len v niektorych pripadoch a tak je to IMHO v podstate len jeden z prejavov zhubnych nasledkov internetu na jazyk podobne ako absencia diakritiky, pouzivanie skratiek a roznych emotikonov v pisomnom prejave na nete ;) LOL...)

takze FsHeCkY WaAaS LoWiIiSkUyU :-* Peace...
The events and characters depicted in this message are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental.
Practice cures most tone issues - John Suhr
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

no napsat xixixi je debilni, ale stejne tak je debilni psat IMHO a OMG atd. to mate asi z toho pondelniho xlastani :-D
Frostys

Příspěvek od Frostys »

pigdestroyer píše:no napsat xixixi je debilni, ale stejne tak je debilni psat IMHO a OMG atd. to mate asi z toho pondelniho xlastani :-D
Nj, jenže záměnou "ch" za "x" si moc nepomůžeš. Při "imho" jo.
Myslím, že je rychlejší napsat imho, než "dle mého skromného názoru" :)

K tématu. Nějaký dobrý hudební sluch teda nemám. Dokážu naladit kytaru, aby ladila, ale není naladěná do standartu, nýbrž podladěná např. o pů tónu apod. Doufám, že se to časem podá :)
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Frostys píše:
pigdestroyer píše:no napsat xixixi je debilni, ale stejne tak je debilni psat IMHO a OMG atd. to mate asi z toho pondelniho xlastani :-D
Nj, jenže záměnou "ch" za "x" si moc nepomůžeš. Při "imho" jo.
Myslím, že je rychlejší napsat imho, než "dle mého skromného názoru" :)

K tématu. Nějaký dobrý hudební sluch teda nemám. Dokážu naladit kytaru, aby ladila, ale není naladěná do standartu, nýbrž podladěná např. o pů tónu apod. Doufám, že se to časem podá :)
+1

souhlasím s tebou v tom ladění (i v tom ze IMHO je docela dobra zkratka, narozdíl třeba od ROFLKOPTR a podobnych pitomin :-D)

doufám že se to časem podá, ale tak ted kdyz uz ladím tak doma si podle nějaké ladičky na netu pustím Ečko, a když jsem od počítače tak si potom pustím nějakou písničku do MP3 a zahraju si s tím jesti je kytara správně naladěná a nemůžu se splést
E.D.

Re: Hudební sluch

Příspěvek od E.D. »

Asanoth: "Já si naopak myslím, že právě absolutní sluch se vycvičit dá. Je to jen o zvyku a přiřazení tónu ke zvuku. Ale jak má někdo onu poruchu, že hudební sluch nemá, tak je rozhodně v háji"

Absolutni sluch se nacvicit neda, to bud' mas anebo ne, ale da se mu nejak priblizit, a sluch se fakt da celkem dobre nacvicit, hlavne je poznavat intervaly, a pak uz konkretni noty, dle meho nazoru. No a kdyz nekdo sluch nema - tak je fakt v haji :lol: - nedokazu si to predstavit, jak by se muzikou zabyval, i kdyz jenom tak pro radost.

http://www.youtube.com/user/EddieArz
http://bandzone.cz/entropia
http://www.youtube.com/entropiaprague

POZOR! Nabízím výuku hry na elektrickou nebo akustickou kytaru + hudební teorie, čtení z not.
Naučím veškeré techniky a styly, zlepším improvizaci a celkové cítění hudby.
Vhodné jak pro začátečníky tak i pro pokročilé.
Nabízím individuální přístup!
Johannes

Jak zjistit noty?

Příspěvek od Johannes »

Zdravím.
Před nějakou dobou jsem začal hrát na kytaru, a taky údajně velice dobře zpívám, chtěl bych se tomu tedy věnovat. Problém je ovšem v tom, že nemám nastudovanou teorii, a to téměř vůbec.

Jediný mj zdroj, resp. jediný, odkud jsem to jakž takž pochopil, byl http://dusan.pc-slany.cz/hudba/default.htm. Ovšem je nabíledni, že jsem zdaleka nepochopil vše a především nevím, jak číst noty a psát v nich. Nevím, jestli mám hudební sluch, či ne. Poznám písničku z rádia asi tak do vteřiny od začátku (skutečně mi stačí 2 údery bicích a jeden akord slyšet, a vím že je to začátek toho či toho), ale nevím, jestli to s tím nějak souvisí.

Zkrátka, jelikož rád písně i píšu, rád bych věděl, jak k tomu dodělat noty, nebo spíš tabulaturu. Akordy k písničce by se nějak poskládat daly (na tom snad není moc co zkazit), ale když chci udělat sólo, nevím kterou strunu na kterém pražci zmáčknout, a metodou pokus-omyl to dělat jaksi nebudu, protože jsou desítky možností na každý tón a desítky tónů, což by mi, přestože určité frekvence se samozřejmě opakují, zabralo tak den na písničku .... Nekamenujte mě, prosím, jestli se na tohle někdo už ptal, já jsem to nenašel. Pokud mě přesměrujete a bude tam dostatečná odpověď na mé otázky, bude mi to stačit.

Mockrát děkuji a přeji hezký zbytek večera :-) .
Johannes
MilanT

Re: Jak zjistit noty?

Příspěvek od MilanT »

Johannes píše:Nevím, jestli mám hudební sluch, či ne. Poznám písničku z rádia asi tak do vteřiny od začátku (skutečně mi stačí 2 údery bicích a jeden akord slyšet, a vím že je to začátek toho či toho), ale nevím, jestli to s tím nějak souvisí.
Hudební sluch má každý. Teď jde o to, jestli máš relativní nebo absolutní. Pokud uslyšíš nějaký tón a vypálíš že je to Cis v té a té oktávě, tak máš absolutní sluch. Pokud poznáš rozdíl mezi dvěma rozdílnými tóny (interval), tak máš relativní sluch.
Písničku z rádia třeba taky poznám a s absolutním sluchem to nemá co do činění. Souvisí to s tím, co máš naposloucháno a s tvojí pamětí. Nevím co si mám představit pod tvým "vím že je to začátek toho či toho". Určitou skladbu, skupinu, nástroj, interpreta, skladatele...? Tam hraje taky roli charakteristická barva zvuku nástrojů té které skupiny. Určitě to z náš z koncertů kapel, kdy zazní první tón a lidé se roztleskají a dají tím najevo, že ví o co jde a co bude následovat. A určitě ti všichni posluchači nemají absolutní sluch. Pokud ti pustím dva údery bicích nové písničky nebo kterou jsi v životě neslyšel, tak z toho chceš poznat co?
Každý určitě pozná podle dvou prvních tónů třeba naší státní hymnu, ale některé lidové písničky třeba začínají stejně. Nebo když ti zanotuji "Kočka leze dírou", tak z toho poznáš Vltavu od Smetany a opačně? Určitě poznáš, ale jen díky tomu, že už jsi to slyšel, máš to vryté do mozku a ten mozek si to spojí.
Omlouvám se za svoje laické a třeba nepřesné plácání, ale určitě mě někdo opraví :)
Johannes píše:Zkrátka, jelikož rád písně i píšu, rád bych věděl, jak k tomu dodělat noty, nebo spíš tabulaturu.
hrani-na-kytaru-tabulatury/jak-vytvorit ... 25861.html
Johannes píše:nevím kterou strunu na kterém pražci zmáčknout, a metodou pokus-omyl to dělat jaksi nebudu, protože jsou desítky možností na každý tón a desítky tónů, což by mi, přestože určité frekvence se samozřejmě opakují, zabralo tak den na písničku ....
hrani-na-kytaru-tabulatury/orientace-na ... tn%C3%ADku
Johannes

Re: Jak zjistit noty?

Příspěvek od Johannes »

Jo, v podstatě jsem to myslel tak, ale nějaký hudebník (už ani nevím o koho šlo) mi řekl, že mám dobrý hudební sluch, že poznám hned o kterou písničku jde po vteřině ... tak jsem se chtěl ujistit, že nemám :-D

Každopádně díky moc za odpověď i linky :-)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“