Chodit v ZUŠ na klávesy nebo na klavír?
Pravidla fóra
Chodit v ZUŠ na klávesy nebo na klavír?
Zdravím,
můj syn se chce naučit hrát na klávesy (na klavír ne, nelíbí se mu jejich zvuk), náš tip je Yamaha psr e 413. Hudební nauku už na zušce odchodil, hrál 5 let na klasickou kytaru. Jde mi o to, že jsem tu četla rady, že je lepší chodit na klavír, že na klávesách se moc nenaučí. Chtěl by hrát moderní hudbu, různé skladby co se mu zalíbí, ale právě i něco z klasiky např. Fur Elis, Turecký pochod apod. To ho asi učitel kláves nenaučí že? Ale zase učitel klavíru mu nevysvětlí jak používat ty různé funkce na keyboardu...
Co radíte a víte někdo, co konkrétně se učí v Zuškách na keyboard?
můj syn se chce naučit hrát na klávesy (na klavír ne, nelíbí se mu jejich zvuk), náš tip je Yamaha psr e 413. Hudební nauku už na zušce odchodil, hrál 5 let na klasickou kytaru. Jde mi o to, že jsem tu četla rady, že je lepší chodit na klavír, že na klávesách se moc nenaučí. Chtěl by hrát moderní hudbu, různé skladby co se mu zalíbí, ale právě i něco z klasiky např. Fur Elis, Turecký pochod apod. To ho asi učitel kláves nenaučí že? Ale zase učitel klavíru mu nevysvětlí jak používat ty různé funkce na keyboardu...
Co radíte a víte někdo, co konkrétně se učí v Zuškách na keyboard?
Re: Chodit v ZUŠ na klávesy nebo na klavír?
Dobrej,
tak pokud syn není vyloženě tupý jako poleno, tak jak ovládat funkce kláves vymyslí sám. Hrát ho naučí učitel klavíru, u učitele kláves bych si o tom dovolil dost pochybovat. Samozřejmě bude hrát přinejmenším nějakou vážnou hudbu, ale to je věc, na které se člověk naučí. Moderní hudba je z hlediska individuálního hudebního vývoje daleko pozadu. Jde především o to, že se tam hodně "šmelí" s pedálem, nejsou takové nároky na přesnost a na interpretaci. Doporučuju si poslechnout třeba Tiersenovu Amelii z Monmartru, když se do skladeb "piano solo" člověk zaposlouchá, slyší(alespoň já slyším), že to prostě klavírista není.
Co jsem já slyšel, v ZUŠ se na klávesy učí asi.... hm... Popíšu koncert:
Student pátého až šestého ročníku přijde, zapne na klávesách samplovaný doprovod a do toho začne hrát zcela netechnicky a většinou i bezvýrazově něco, co je na úrovni prvního ročníku oboru klavír.
Ale jde taky o to, jestli se synek chce naučit hrát pořádně, nebo si prostě jen tak něco zadrnkat. V druhém případě zas tolik nejde o to, kam bude chodit(klávesy budou možná dokonce lepší, protože mu nikdo nebude nutit ty nudné, ale správné, postupy). Jen upozorňuju, že Eliška je látka 4.-6. ročníku prvního(I) stupně, Alla Turca 7./I-1./II(jakoby osmý). Takže to chvilku trvá. Nebo se to může naučit hned na začátku, a bude to znít na nic, že...
klavesove-nastroje/pomoc-s-vyberem-hudby-t12925.html
tak pokud syn není vyloženě tupý jako poleno, tak jak ovládat funkce kláves vymyslí sám. Hrát ho naučí učitel klavíru, u učitele kláves bych si o tom dovolil dost pochybovat. Samozřejmě bude hrát přinejmenším nějakou vážnou hudbu, ale to je věc, na které se člověk naučí. Moderní hudba je z hlediska individuálního hudebního vývoje daleko pozadu. Jde především o to, že se tam hodně "šmelí" s pedálem, nejsou takové nároky na přesnost a na interpretaci. Doporučuju si poslechnout třeba Tiersenovu Amelii z Monmartru, když se do skladeb "piano solo" člověk zaposlouchá, slyší(alespoň já slyším), že to prostě klavírista není.
Co jsem já slyšel, v ZUŠ se na klávesy učí asi.... hm... Popíšu koncert:
Student pátého až šestého ročníku přijde, zapne na klávesách samplovaný doprovod a do toho začne hrát zcela netechnicky a většinou i bezvýrazově něco, co je na úrovni prvního ročníku oboru klavír.
Ale jde taky o to, jestli se synek chce naučit hrát pořádně, nebo si prostě jen tak něco zadrnkat. V druhém případě zas tolik nejde o to, kam bude chodit(klávesy budou možná dokonce lepší, protože mu nikdo nebude nutit ty nudné, ale správné, postupy). Jen upozorňuju, že Eliška je látka 4.-6. ročníku prvního(I) stupně, Alla Turca 7./I-1./II(jakoby osmý). Takže to chvilku trvá. Nebo se to může naučit hned na začátku, a bude to znít na nic, že...
klavesove-nastroje/pomoc-s-vyberem-hudby-t12925.html
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
Doporučiju klavír a můžu se zeptat kolik mu je let? Chce to v určitém čase se celkem osamostatnit a začít hrát sám, moderní hudba (klávesová) je trochu někde jinde než ho naučí učitel na klavír, pokud se o to nezajímá.
Final Frontier
KLAVÍ KLAVÍR KLAVÍR.na klávesách ho naucej leda jak hrát eva a vašek revival a podobne,
na klaviru naucej techniku uhozu,přesnost doprovody hrane levou rukou apod.
jde taky o to co si představuje pod pojmem moderní hudba
ono uplne jinak se hraje techno/disko a jinak rock/metal
na klaviru naucej techniku uhozu,přesnost doprovody hrane levou rukou apod.
jde taky o to co si představuje pod pojmem moderní hudba
ono uplne jinak se hraje techno/disko a jinak rock/metal
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
Zdravím,
neměla jsem zatím čas odepsat. Moc vám všem děkuju za rychlé odpovědi.
Synovi je 14, a není ještě nějak hudebně vyhraněn, jen neposlouchá techno, metal apod.,to nemusí. Já tomu moc nerozumím, spíš poslouchá asi něco jako pop. Na klávesy by si chtěl zatím zahrát jak různé melodie co zaslechne (z filmu, nějaké starší popové hity) a taky se naučit něco z klasiky, je dost skladeb, co se mu líbí.
Hrát by se chtěl naučit pořádně, techniku, prstoklad, obouruč...Že by pustil jen nějaký doprovod a k tomu hrál jakousi fádní melodii to se tedy nechystá.
Všichni radíte klavír...jenže my klavír rozhodně nemůžeme pořizovat, vím že by mohl teoreticky doma hrát na klávesy, ale mají menší rozsah. A taky by se učil rozhodně jen tu klasiku, když se chtěl naučit hrát na kytaru, chtěl spíše takové ty trampské písně atak, začal v Domě dětí(kvalita hrůza, rozladěné kytary,víc dětí hrálo najednou), pak jsem ho přihlásila do ZUšky aby se to naučil pořádně i za cenu toho, že hrál pak už jen klasiku(s jeho souhlasem),posléze hlavně jazz a ten mu vůbec nesedí. Jinak hrát se naučil slušně, ale nemusí zrovna jít na konzervatoř či se stát kytarovým virtuosem. To se týká i klavíru. Chce si zahrát pro radost a pro sebe(zatím).
Asi to vidíme spíš na ty klávesy, ono je snad i na něm co z těch lekcí v hudebce vytříská. Pokud bude cvičit a zvládne dobře co musí dle paní učitelky, třeba by ho mohla naučit i něco co by chtěl on, nevím.
Nemehlo syn určitě není, když ho něco chytne, dokáže se učit sám a rychle(např.když úplně s hudbou začínal na flétnu v 8 letech kvůli zdraví, štvalo ho že se učí jen jednu notu týdně.Chtěl už pak hrát písničky,tak se po 3 lekcích a 3 notách během 14 dní sám naučil z učebnice zbytek.Začal v říjnu a na vánoce už hrál koledy, Rolničky apod.)
neměla jsem zatím čas odepsat. Moc vám všem děkuju za rychlé odpovědi.
Synovi je 14, a není ještě nějak hudebně vyhraněn, jen neposlouchá techno, metal apod.,to nemusí. Já tomu moc nerozumím, spíš poslouchá asi něco jako pop. Na klávesy by si chtěl zatím zahrát jak různé melodie co zaslechne (z filmu, nějaké starší popové hity) a taky se naučit něco z klasiky, je dost skladeb, co se mu líbí.
Hrát by se chtěl naučit pořádně, techniku, prstoklad, obouruč...Že by pustil jen nějaký doprovod a k tomu hrál jakousi fádní melodii to se tedy nechystá.
Všichni radíte klavír...jenže my klavír rozhodně nemůžeme pořizovat, vím že by mohl teoreticky doma hrát na klávesy, ale mají menší rozsah. A taky by se učil rozhodně jen tu klasiku, když se chtěl naučit hrát na kytaru, chtěl spíše takové ty trampské písně atak, začal v Domě dětí(kvalita hrůza, rozladěné kytary,víc dětí hrálo najednou), pak jsem ho přihlásila do ZUšky aby se to naučil pořádně i za cenu toho, že hrál pak už jen klasiku(s jeho souhlasem),posléze hlavně jazz a ten mu vůbec nesedí. Jinak hrát se naučil slušně, ale nemusí zrovna jít na konzervatoř či se stát kytarovým virtuosem. To se týká i klavíru. Chce si zahrát pro radost a pro sebe(zatím).
Asi to vidíme spíš na ty klávesy, ono je snad i na něm co z těch lekcí v hudebce vytříská. Pokud bude cvičit a zvládne dobře co musí dle paní učitelky, třeba by ho mohla naučit i něco co by chtěl on, nevím.
Nemehlo syn určitě není, když ho něco chytne, dokáže se učit sám a rychle(např.když úplně s hudbou začínal na flétnu v 8 letech kvůli zdraví, štvalo ho že se učí jen jednu notu týdně.Chtěl už pak hrát písničky,tak se po 3 lekcích a 3 notách během 14 dní sám naučil z učebnice zbytek.Začal v říjnu a na vánoce už hrál koledy, Rolničky apod.)
Já hraju dvanáct let na klavír a doma jsem piano nidky neměl. Cvičím na starou Clavinovu od Yamahy. Ano, je to na h***o, ale je to lepší než nic.
Jenom klasiku by se rozhodně neučil, ve čtrnácti je to už dost na něm, ale na klasice se naučí nejlepší techniku i výraz.
Ne, není o na něm. Na klavíru se velmi velmi dobře získávájí těžko odstranitelné zlozvyky. Vím, o čem mluvím, hrál jsem 3 roky v zuš a pak 4 roky u houslistky. Houslistka vás toho na klavír moc enaučí, mno...
Ale tak je to volba každého.
Znovu posílám tenhle odkaz: klavesove-nastroje/pomoc-s-vyberem-hudby-t12925.html
Jenom klasiku by se rozhodně neučil, ve čtrnácti je to už dost na něm, ale na klasice se naučí nejlepší techniku i výraz.
Ne, není o na něm. Na klavíru se velmi velmi dobře získávájí těžko odstranitelné zlozvyky. Vím, o čem mluvím, hrál jsem 3 roky v zuš a pak 4 roky u houslistky. Houslistka vás toho na klavír moc enaučí, mno...
Ale tak je to volba každého.
Znovu posílám tenhle odkaz: klavesove-nastroje/pomoc-s-vyberem-hudby-t12925.html
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
Přijde mi teda že ten klavír bude dobrý, doma klavír ani moc nepotřebuje. Stačilo by mu dle mně nějaké lepší klávesy s kladívky (nebo ja se to jmenuje). A rozsah o něco menší, na klavír se stejně nehraje v těch krajních oktávách 
Final Frontier
Kladívková klaviatura není zas až taková výhra, jak se tvrdí. Sice to piano trošičku připomíná, ale zas se mi to zdá extrémně mrtvý, a to i oproti klasický "klávesácký".
Nehraje? Drž se kytar

Nehraje? Drž se kytar
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
-
Rosta.Telinger
- Kontaktovat uživatele:
Určitě klavír!!!!!! Klavír mu dá víc než keyboard. Já hraju 8 let na klavír a 5 let na keyboard a musím říct že bez klávíru bych nezahrál to co zahraju dnes na klávesy( chodím do klavíru o keyboardu). Už kvůli mechanice na klávesách ->u yamahy je měkká klaviatura a jediné co mu ta klaviatura poskytne je to že mu změkne ruka, a to co zahraje na klávesy nezahraje ve stejné "kvalitě" na klavír. Z vlastní zkušenosti říkám klavír je základ! Navíc naučit se ovladát klávesy je otázka pár týdnů. Navíc v hudebce v klávesách bude hrát v levé ruce doprovod jen akordy a to se taky naučí za pár týdnů a to bude všechno (berte to s nadhledem, všechno to nebude ale to bude až postupem času). V klavíru bude v levé ruce hrát rozložené akordy, trilky, a mnohem víc. Prostě KLAVÍR JE ZÁKLAD.

Díky moc za odpovědRosta.Telinger píše:Určitě klavír!!!!!! Klavír mu dá víc než keyboard. Já hraju 8 let na klavír a 5 let na keyboard a musím říct že bez klávíru bych nezahrál to co zahraju dnes na klávesy( chodím do klavíru o keyboardu). Už kvůli mechanice na klávesách ->u yamahy je měkká klaviatura a jediné co mu ta klaviatura poskytne je to že mu změkne ruka, a to co zahraje na klávesy nezahraje ve stejné "kvalitě" na klavír. Z vlastní zkušenosti říkám klavír je základ! Navíc naučit se ovladát klávesy je otázka pár týdnů. Navíc v hudebce v klávesách bude hrát v levé ruce doprovod jen akordy a to se taky naučí za pár týdnů a to bude všechno (berte to s nadhledem, všechno to nebude ale to bude až postupem času). V klavíru bude v levé ruce hrát rozložené akordy, trilky, a mnohem víc. Prostě KLAVÍR JE ZÁKLAD.![]()
Nenapadlo mě (jak by taky mohlo) že se bude levou rukou učit jen akordy, myslela jsem že je tam učí hrát oběma rukama "normálně". Co bude uvidíme, až tam začne chodit. Zápis už proběhl, syn chtěl klávesy, ale podařilo se domluvit výuku u učitele, který učí i na klavír. Takže to snad bude k dobru.
Alespon ted konečně trochu vím, jaký je rozdíl mezi klavírem a klávesami
Jen bacha, "učitel který učí i klavír" nemusí být zas až taková výhra. Trval bych na někom s konzervatoří v oboru Klavír, s aprobací.
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Že je lepší se mu vyhnout se pozná podle "plácací" techniky
Já jsem se tomu musel smát když k nám přišla jedna klávesačka, kamarádka mojí sestry, a že zkusí něco zahrát na náš klavír (máme nějakého staréhp Steingraebera s dost tvrdým chodem)... Plácla do toho tím jejich podivným způsobem, s uvolněnými napnutými prsty, a z akordu zazněl jen jeden tón
A o týden později jsem to viděl znova, stejné místo, stejný nástroj, stejná technika, jen jiná klávesačka. Šílený zlozvyk 
...ačkoli málokterý vzdělanější klávesák do toho levačkou takhle plácá když ho někdo vidí
...ačkoli málokterý vzdělanější klávesák do toho levačkou takhle plácá když ho někdo vidí
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
-
ucitelbasyjm
já chodil do hudebky na klávesy a napadaj mě tyto rozdíly:
1) jen díky tomu jsem to vydržel 8 let, i tak to občas skřípalo - čili s prominutím pro lemry líný jsou klávesy ideální
2) technicky jsem na tom sice o dost hůř než lidi z klavíru, možná i hůř čtu noty atd, zato jsem schopnej improvizovat, aranžovat atd. prostě "hrát" a třeba v kapele jsem tak užitečnej a ne jen přehrávač not. K tomu se při studiu klavíru člověk přes tunu klasiky a výrazu nemá šanci dostat...
1) jen díky tomu jsem to vydržel 8 let, i tak to občas skřípalo - čili s prominutím pro lemry líný jsou klávesy ideální
2) technicky jsem na tom sice o dost hůř než lidi z klavíru, možná i hůř čtu noty atd, zato jsem schopnej improvizovat, aranžovat atd. prostě "hrát" a třeba v kapele jsem tak užitečnej a ne jen přehrávač not. K tomu se při studiu klavíru člověk přes tunu klasiky a výrazu nemá šanci dostat...
Hraju na pětku Cort B5, kombo Ibanez SW 35W, elektrika First Act, klávesy Casio CTK 601, hudebně se realizuju v ska-reggae-rock kapele Moury z roury a různě jinde (sbor, varhany v kostele...)
Z mého pohledu mají klávesy oproti klavíru dvě nevýhody. Nenaučí se správně technika a rozsah klaviatury, ikdyž na to se dá polemizovat, ale ve školách to tak nemají.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No ale fakt je ten, že v zásadě má hra na klavír versus synth/keyboard/... svoje specifika a zrovna technika úhozu nemusí být to, co by mělo při hře na keyboard vadit (myslím tím stav, kdy nebude ideálně naučená).
Podstatné je zjevně to, kde (=co bude hrát) ten člověk skončí a podle toho by mohl zvolit tu "lepší" variantu (klavír nebo keyboard). Dlužno podotknout, že já jsem chodil na klavír a vůbec netuším, co výuka na keyboard obnáší. Takže moje postřehy jsou postřehy klavíristy, který už poměrově většinu času strávil u synthu (=nekladívková mechanika) a spíš než klavírní věci používý syntezátorové rejstříky.
P.
Podstatné je zjevně to, kde (=co bude hrát) ten člověk skončí a podle toho by mohl zvolit tu "lepší" variantu (klavír nebo keyboard). Dlužno podotknout, že já jsem chodil na klavír a vůbec netuším, co výuka na keyboard obnáší. Takže moje postřehy jsou postřehy klavíristy, který už poměrově většinu času strávil u synthu (=nekladívková mechanika) a spíš než klavírní věci používý syntezátorové rejstříky.
P.
Za sebe si myslím, že klavír je prostě základ. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pokud se hudbě a potažmo hře na klavír/klávesy bude chtít Váš syn věnovat (předpokládejme, že ho to po půl roce nepřestane bavit), stejně Vám časem nezbude nic jiného, než mu klavír pořídit. Sám jsem také začínal na klávesách - ano, první řekněme rok až dva roky se na to dá cvičit, ale jak se člověk postupně hudebně rozvíjí, učí se novým věcem a hraje těžší a těžší skladby, klávesy na to zkrátka nestačí.. Ať už je to od rozsahu klaviatury až po její mechaniku a vůbec styl cvičení. Na klávesách se nenaučí stupnice, kvintakordy/rozklady, protipohyby atd. atd., na to bohužel nestačí. Zkrátka a dobře, klavír ho stejně nemine 
Myslím, že pro Vás by bylo dobré řešení na začátek nějaké digitální stage piano, které má kladívkovou mechaniku + správný rozsah a k tomu současně pár základních doprovodů + zvuků jako na klávesách. Řádově něco podobného jako je třeba tohle - http://kytary.cz/yamaha-p-95/HN111162/
Edit:/ teď koukám, že to je tak trochu OT, otázka zněla klávesy/klavír
Myslím, že pro Vás by bylo dobré řešení na začátek nějaké digitální stage piano, které má kladívkovou mechaniku + správný rozsah a k tomu současně pár základních doprovodů + zvuků jako na klávesách. Řádově něco podobného jako je třeba tohle - http://kytary.cz/yamaha-p-95/HN111162/
Edit:/ teď koukám, že to je tak trochu OT, otázka zněla klávesy/klavír
KORG X50
S příspěvkem George89 nesouhlasím (a vlastně ani s ostatními, kdo tady vehementně prosazuje jen klavír) - v podstatě to hezky napsal sojcil. Hra na klávesy je jednoduše jiná, vytříbená technika není tolik třeba (tón je elektronicky daný) a je s tím mnohem víc zábavy, navíc klávesy prý daleko víc rozvíjejí harmonické cítění. Pokud se tedy začneš učit hrát na klávesy, klavír nepotřebuješ, zůstaneš u kláves. Technika se na keyboardu nacvičit dá, jdou na něm cvičit kvintakordy a spousta jiných akordů – i široký rozklad, stupnice v protipohybu i jinak, jenom je to přes míň oktáv. Není pravda, že učitel kláves učí pouze držení akordů automatického doprovodu levou rukou a pokud ano, chce to učitele vyměnit. Kdo chce být virtuos, ať se učí na klavír, kdo si chce zahrát pro radost nebo doprovodit někoho při zpěvu, jsou schůdnější klávesy (levnější, menší, vezmeš si je kam chceš). Navíc pokud máš šikovného učitele, vyzkoušíš si aranžování skladeb v sequenceru a jinou téměř studiovou práci. A nakonec – nechci vyznít jízlivě – naučí tě vybrat si kompletní vybavení ke klávesám tak, aby vše fungovalo ke tvé spokojenosti. Sám jsem si syntezátor s kladívkovou mechanikou v plném rozsahu nakonec také koupil, nebylo to ale kvůli dření stupnic a rozložených akordů, bylo to kvůli skvělému zvuku, pohodlí a možnosti mít na klaviatuře víc zvuků vedle sebe při živém hraní.
Ať se daří!
Ať se daří!
Já jsem 4 roky hrál na klávesy a pak jsem přešel na klavír. Rozdíl je v tom, že jsou to prostě dva rozdílné nástroje. Spojuje je akorát tak klaviatura. A ani ta ne úplně. Ve většině případů se učí klávesy na klaviatuře bez simulace kladívkové mechaniky - u kláves se (dle mě) tolik neklade důraz na změnu dynamiky během hry, kdežto u klavíru/piana je to, řekl bych, dost důležitý prvek. Kdo chce hrát sólové zvuky s automatickým doprovodem, nechť si pořídí klávesy, kdo si radši zahraje basový doprovod sám a rád obohacuje hru změnou dynamiky, sáhne po klavíru/pianu. Každý má něco do sebe a každý se hodí na něco jiného.
A co se týče základů, základem kláves není klavír, nýbrž klávesy a stejně tak je základem klavíru klavír, nikoliv klávesy - prostě jsou to dva různé nástroje (můj názor).
A s tím, že během studia je to samá klasika, taky nesouhlasím. Ale záleží to taky na učiteli. S mým učitelem sice děláme klasiku, tomu se nevyhneš (a je to tak snad i dobře), ale taky hrajem věci typu J. Ježek, Bobby Charles, nebo The Beatles, či třeba Queen...
A pokud jsem to pochopil blbě a myslel jsi to tak, že není šance se dostat ke hraní v kapele, taky bych s tím úplně nesouhlasil. Sice opět záleží na učiteli, ale já mám třeba s hodinou spojenou i souhru spolu se saxofonistou, občas i s kytaristou...
A co se týče základů, základem kláves není klavír, nýbrž klávesy a stejně tak je základem klavíru klavír, nikoliv klávesy - prostě jsou to dva různé nástroje (můj názor).
S tím bych si dovolil nesouhlasit. Klavírista může improvizovat stejně dobře jako klávesista a stejně tak plnohodnotně hrát v kapele. Klavír nerovná se jenom jet podle not.sojcil píše:2) technicky jsem na tom sice o dost hůř než lidi z klavíru, možná i hůř čtu noty atd, zato jsem schopnej improvizovat, aranžovat atd. prostě "hrát" a třeba v kapele jsem tak užitečnej a ne jen přehrávač not. K tomu se při studiu klavíru člověk přes tunu klasiky a výrazu nemá šanci dostat...
A s tím, že během studia je to samá klasika, taky nesouhlasím. Ale záleží to taky na učiteli. S mým učitelem sice děláme klasiku, tomu se nevyhneš (a je to tak snad i dobře), ale taky hrajem věci typu J. Ježek, Bobby Charles, nebo The Beatles, či třeba Queen...
A pokud jsem to pochopil blbě a myslel jsi to tak, že není šance se dostat ke hraní v kapele, taky bych s tím úplně nesouhlasil. Sice opět záleží na učiteli, ale já mám třeba s hodinou spojenou i souhru spolu se saxofonistou, občas i s kytaristou...
Já bych zase tak úplně nesouhlasil s nemousem!
Tady se zkrátka konfrontuje keyboard/klavír - může mě někdo říct proč?
Připadá mě to, že muzikanti hrají buď na klasické piano, nebo na synťák - ale tak to přece není!
Jednou třeba bude hrát někde v kapele a bude potřebovat kombinovat obé!
Proč se asi dělají klávesové stojany na dvoje i troje klávesy?
Myslíte, že si na ně muzikant položí 3 synťáky? To je přece blbost!
A teď se dostávám k podstatě diskuze - klavírista zahraje na varhany nebo synťák bez problémů! (nepleťme do toho ovládání zvuků a pod., to se musí naučit s ohledem na daný typ nástroje).
Pokud se naučí hrát "jen" na klávesy, tak pořádný klavírní part nikdy nezahraje!
Tady se zkrátka konfrontuje keyboard/klavír - může mě někdo říct proč?
Připadá mě to, že muzikanti hrají buď na klasické piano, nebo na synťák - ale tak to přece není!
Jednou třeba bude hrát někde v kapele a bude potřebovat kombinovat obé!
Proč se asi dělají klávesové stojany na dvoje i troje klávesy?
Myslíte, že si na ně muzikant položí 3 synťáky? To je přece blbost!
A teď se dostávám k podstatě diskuze - klavírista zahraje na varhany nebo synťák bez problémů! (nepleťme do toho ovládání zvuků a pod., to se musí naučit s ohledem na daný typ nástroje).
Pokud se naučí hrát "jen" na klávesy, tak pořádný klavírní part nikdy nezahraje!