Cvičení doma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Re: Cvičení doma

Příspěvek od simonwalker »

No myslim ze to co rekl Nero je perfektni reseni.

Ja jsem nazacatku jak blbec zkousel natrenovat metallicu, trvalo mi to hrozne dlouho, a zbytecne jsem mrhal casem. Akordy se ted musim doucovat, a pri zkouseni casto blbe civim ,protoze nevim kterej akord je kterej. Muze ti pripadat, ze na nektery songy ktery mas rad ty akordy zas tak moc nepotrebujes, ale ono jak vsechny maj jinak pozicovani prstu tak se naucis lip a rychlejc prehmatavat. Navic si zvyknes jak maji byt prsty pozicovany, kdyz musis zahrat neco s cim ses nepotkal.
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Další dotaz jaký jsou druhy komb a čím se liší?Vím že jsou lampy a tranpozitní.
Jak udělat zvuk jakou je na začátku písničky kabát - dávám ti ještě jeden den takový jakoby kratký znění strun?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Garret píše:Další dotaz jaký jsou druhy komb a čím se liší?Vím že jsou lampy a tranpozitní.
Jak udělat zvuk jakou je na začátku písničky kabát - dávám ti ještě jeden den takový jakoby kratký znění strun?
Druhy komb a věci k tomu tady na fóru najdeš, je toho tu mraky. Zkoukni třeba tohle.

Pokud chceš, aby struny zněly krátce, tak je zkrátka utlumíš. Někdo to dělá levačkou, někdo malíkovou hranou pravačky... to je individuální.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Kytary se taky liší snímači a dá se zahrát písníčka co se hraje na kytaru co má humbucker ve vpredu a vzadu na strat?(vzadu humbucker) pokud ne může mi někdo doporučit písničky na kytaru strat?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Písničku nemusíš hrát zásadně na dva snímače, takže leckomu jeden humbucker u kobyly bohatě vystačí na celý život.
Mimo to nemusíš kopírovat styl původního interpreta. Měj svůj vlastní. ;)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nejlepší bude, když začneš hrát a čas od času mrkneš na forum, co se zde řeší. Ale především HRAJ. Dá ti to mnohem víc, než se na vše ptát... Navíc - vše zjištovat sám je zábavnější, než si nechat hned poradit; přijdeš o ten okamžik, kdy jsi celý štatsný, že si to konečně odhalil :wink:

Ohledně typů kytar, snímačů, aparátů, jejich zvuku atd - hledej, čti a zase hledej. Najdeš spoustu informací, které nelze jednoduše shrnout do pár příspěvků na foru. A čas od času si zajdi do hudebnin a něco tam ozkoušej, abys sám poznal, co to lastně umí :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Pokud někdo zná nějaké písně které se ze začátku hrajou na jednu strunu tak mi je prosím napište.

Znám Franz Ferdinand-40 feft a coldplay - strawbery swing
Velda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Koukám že ses poučil z toho co ti tady všichni raděj... Fakt radši trochu potrénuj a brzo zahraješ nějaký jednoduchý písničky, možná i na víc než na jednu strunu.
Na ty jednoduchý písničky mrkni třeba sem hrani-na-kytaru-tabulatury/rizne-lehke- ... t5665.html nebo pohledej, je o tom tady toho kupa...
A abys neřek že jsem sviňa - zkus třeba Satisfaction od Rolling Stones.
PRS SE Mark Tremonti Signature (+ DiMarzio Air Norton, Tone Zone), Fender Telecaster Am. Std., Fender Supersonic 22, Smrčka OD Station III TB, Dunlop Cry Baby, Zoom G3, TC Polytune Mini, Line6 Relay G30
Stiffler

Příspěvek od Stiffler »

Existuje docela dost začátků u písniček které se dají zvládnout po pár dnech, můj první "hudební" pokus byl rolling stones - satisfaction pak sem zkusil guns n roses - sweet child o mine a pak taky ůvodní riff AC/DC - Back in Black.
Při tom sem samozřejmě procvičoval a tohle bylo jen takový oddechnutí :)
Kytara: AXL Marquee
Kombo: Laney LX20R
Velda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Aha, špatně jsem to pochopil, tady jde o začátky písniček a ne o začátky hry na kytaru. Ale i tak platí co jsem výše napsal. A i s těma Stounama jsem se trefil. S AC/DC taky souhlasim a přihodim třeba Unforgiven, to má taky jednoduchej začátek. Sice ne na jednu strunu, ale i tak myslim že se to dá zvládnout brzo. Sweet Child O' Mine má pěknej začátek, ale moc jednoduchej není, trápil jsem se s nim pěkně dlouho.
Jinak na ty jednoduchý písničky je dobrý mrknout na lekce na youtubu, je tam skoro všechno na co si vzpomeneš a asi to pro tebe bude lepší než samotný taby.
PRS SE Mark Tremonti Signature (+ DiMarzio Air Norton, Tone Zone), Fender Telecaster Am. Std., Fender Supersonic 22, Smrčka OD Station III TB, Dunlop Cry Baby, Zoom G3, TC Polytune Mini, Line6 Relay G30
Stiffler

Příspěvek od Stiffler »

Ještě sem pak zapoměl na nezapomenutelný Smoke on the water od Deep purple :)
Zatím nejlepší lekce na youtube co sem našel byly od tohohle člověka:

http://www.youtube.com/watch?v=0XKH8g3h ... re=related

Je jich ale bohužel málo...
Krásně to tam vysvětlí, je to přehledné a tomu povídání se dá rozumět i s maličkou znalostí AJ.
Kytara: AXL Marquee
Kombo: Laney LX20R
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Podle mně je třeba na uplnem začátku začít s jednoduchema akordama nebo powerchordama
http://www.youtube.com/watch?v=0Ag8J2NMYmc
http://www.youtube.com/watch?v=G7FdJajqxmU

už jenom kvuli tomu že potřebuješ aby ti aspon minimalně ztvrdly + - všechny prsty na levačce.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

pár dalších dotazů
1.Co jsou to powerchprdy a jaky je rozdíl mezi nima a akordami
2.improvizace nějaký článek nebo jak se jí naučit
3.akordy mi neustále přijdou težké přehozavat přejde mi to potom do krve že nad tím ani nebude přemejšlet?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Garret píše:pár dalších dotazů
1.Co jsou to powerchprdy a jaky je rozdíl mezi nima a akordami
2.improvizace nějaký článek nebo jak se jí naučit
3.akordy mi neustále přijdou težké přehozavat přejde mi to potom do krve že nad tím ani nebude přemejšlet?
1. akordy bez tercie, v podstatě jenom základní tón a kvinta nad ním, případně oktávy od každého, např.

Kód: Vybrat vše

C5: E ----      ---
    H ----      ---
    G ---- nebo -5-
    D -10-      -5-
    A -10-      -3-
    E -8--      ---
hodně se používají v rocku, protože se zkreslením vyniká nedokonalost kytary, konkrétně nepřesně ladící tercie, které jsou pak neposlouchatelné - proto se vynechávají (např. Eddie Van Halen je hraje, ale používá na to dost zvláštní techniku - má jednu strunu podladěnou a dolaďuje to taháním). Takový "akord" nemá durovou ani mollovou jakost, tu udává až melodie, do které je zapojen.
2. musíš se naučit stupnice, pak musíš poznat ve které stupnici je hraný doprovod a podle toho hrát příslušné tóny
3. Nacvičíš to. Po pár pivech přehazuji akordy tak bezmyšlenkovitě, že si občas spletu akordový postup a zahraju tam něco jiného - sice to tam nepasuje, ale zahraju to tam přesně, jen špatný akord (většinou, když se zapomenu, zahraju nějaký s daleko složitějším prstokladem z a úplně jiné tóniny) :wink: Technika ti přejde do krve, ale kdo si má pamatovat jak ty písničky jsou...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

tranpozitní
Kombo je nejlepší, to si určitě taky koupím.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

dotaz na struny:když brknu tam mi to přijdě že strašně kmitají.To je normální nebo se to dá pořešit koupením jiných strun?

Jinak z příspěvku jsem pochopil tohle:základ jsou akordy tak se je naučit a to jak barre tak i power.
Ještě bych se chtěl zeptat jaké jsou zlozyky a jak se jim vyhnout
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ještě bych se chtěl zeptat jaké jsou zlozyky a jak se jim vyhnout
Méně číst takováto fóra a více cvičit a hooodně poslouchat a koukat na ostatní kytaristy.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Atre

Příspěvek od Atre »

Tak jeden zlozvyk ti můžu z vlastní zkušenosti popsat...nedávno sem s ním měl docela problém,abych přešel k věci...Při hraní barré sem si nesmyslně skrčil prostředník pod hmatník...tuhle blbost nikdy v životě NEDĚLEJ,při hraní powerů,kdy nastane situace a musíš si zatlumit ono tlustý é,špičkou ukazováku a prostředníkem je to docela problém...Já to vyřešil tak že sem si prostředník pokládal na ukazovák...vypadalo to ještě hůř,ale zlozvyku sem se takhle zbavil...

Edit: jo a nejgeniálnější song pro začátek je Blitzkrieg Bop od Ramones...tam si ty barréčka,nenásilně procvičíš
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Garret píše:dotaz na struny:když brknu tam mi to přijdě že strašně kmitají.To je normální nebo se to dá pořešit koupením jiných strun?
Tak tohle mě položilo :D

Jo, je to normální, pšššt!

ksandy

Příspěvek od ksandy »

no já ti napíšu jak sem to udělal á když sem začínal.....taky sem si ze začátku říkal že se naučím pár akordů(tim se přeci začíná) tak mi to učení vydrželo asi pět minut a pak už to to nebavilo a řek sem si takhle na kytaru nechci hrát, tak sem si našel na netu vysvětlení jak číst taby(docela jednoduchá věc, hodně jednoduchá) a pak už sem jenom procházel písničky od skupin co se mi líbí a hledal nějaký jednoduchý brnkání na začátek(jelikož se mi líbí blink 182 apod. tak to nebyl problém-sou to vesměs jednoduchý písničky na kterých se i pozdějš skvěle učí na začátek), tak toť moje zkušenost, ale každej si musí najít svojí cestu
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“