Seřízení kytary na slide hru

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
60'Rock_N'_Roll

Seřízení kytary na slide hru

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Jsou to asi tři měsíce od posledního seřízení. Před tim kytara nikdy nebyla seřízena. prostě tak jak sem koupil, tak sem hrál. Při tom sem hrál se slide super...znělo to všechno a nádherně. Od toho, co se kytaru dal ke kytarářovi, tak se stalo to, že když přiložím slide, tak to zní příšerně...prostě tak, jak to před seřízením neznělo. Kytarář říkal, že dohmat mám doopravdy vysoko a že mi ho zníží i o polovic. Musí být na slide hru speciální zeřízení, nebo stačí mít dohmat trošku výše.

Pak mě ještě zajímá, jestli se dá stopbar dát do takové polohy, aby struny na něm byly do tvaru, jako to má basa, či housle. Nemyslím tak výrazně, ale mírně, prostě tak, aby se smyčcem dalo hrát na všechny struny jednotlivě a né jen na Éčka. :|

Děkuji
Tonda

Re: Seřízení kytary na slide hru

Příspěvek od Tonda »

Dohmat musí být vysoký, jak se dívám tak mám na rezonátoru v XII. poloze od oka tak 8 mm,
a docela krk do luku ("docvak" na 7.pražci při zmáčknutým 1.a 15. asi 2 mm) - takhle byla kytara seřízená od šikuly, co mi jí v Amistaru vyrobil, a neměním to, není důvod.
Je to ještě únosný i na hraní prstama (levý ruky) do 5.-7.polohy.
Na slide je holt optimální mít "dedicated" kytaru, i elektrickou..

Ad 2 - musel bys mít solo štelovatelný (na výšku) kameny - a stejně by to asi nestačilo, jako housle to nikdy nebude.
I´m wheels... movin´wheels
60'Rock_N'_Roll

Tonda píše:Dohmat musí být vysoký, jak se dívám tak mám na rezonátoru v XII. poloze od oka tak 8 mm,
a docela krk do luku ("docvak" na 7.pražci při zmáčknutým 1.a 15. asi 2 mm) - takhle byla kytara seřízená od šikuly, co mi jí v Amistaru vyrobil, a neměním to, není důvod.
Je to ještě únosný i na hraní prstama (levý ruky) do 5.-7.polohy.
Na slide je holt optimální mít "dedicated" kytaru, i elektrickou..

Ad 2 - musel bys mít solo štelovatelný (na výšku) kameny - a stejně by to asi nestačilo, jako housle to nikdy nebude.

namyslel sem to s těma houslema doslovně.... :lol:

jen abych mohl i třeba hrát smyčcem na G a D. to s těma houslema bylo jen obrazně řečeno....
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

A co takhle tlumit struny levou rukou?
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kytara má struny v podstatě v rovině... Má to svoje výhody i nevýhody, ale je to tak. Navíc u velké části kobylek ani nemáš možnost to nastavit jinak.

Ohledně toho problému se změnou zvuku - nějak si neumím představit, že by výška dohmatu měnila, respektive zhoršovala zvuk. Spíš si zvykej a přeuč se na to hrát správně technicky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Spíš jsem to pochopil jako že si při nízký akci nechtěně domačkává válečkem pražce... a že to drnčí a nemá čistej dozvuk.

60´RnR: dyť já to taky myslel obrazně :wink:
60'Rock_N'_Roll

Tonda píše:Spíš jsem to pochopil jako že si při nízký akci nechtěně domačkává válečkem pražce... a že to drnčí a nemá čistej dozvuk.

ano, to se tam děje...a pak to vydává divný zvuky ze všech strun....

TAkže na les paulovskym stopbaru to nepůjde nastavit do oblouku?
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

60'Rock_N'_Roll píše:
Tonda píše:Spíš jsem to pochopil jako že si při nízký akci nechtěně domačkává válečkem pražce... a že to drnčí a nemá čistej dozvuk.

ano, to se tam děje...a pak to vydává divný zvuky ze všech strun....

TAkže na les paulovskym stopbaru to nepůjde nastavit do oblouku?

nejde, správnej tune-o-matic má od výroby už tak udělaný kameny - kopírující radius posledního pražce.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

60'Rock_N'_Roll píše: TAkže na les paulovskym stopbaru to nepůjde nastavit do oblouku?
ne, jedině že by se dělal nějakej větším prohnutím, ale stejně by to asi nestačilo, a seriovej neohneš
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jak psal eugeene, on tam trochu oblouk je, ale nic velkýho - prostě tak akorát, a to ti na "housle" nestačí. na kytaru se prostě nedá dát smyčcem jako na cello.

A jestli ti to drnčí, protože domačkáváš, tak prostě nehraj tak silnou, netlač na to. Je to jen otázka zvyku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Šmarjápano samý kydy k ničemu....

Na slide dohmat co nejvejš a tvrdý struny - klidně 13tky bo bendovat nebudeš.Dojde ti že na to potřebuješ druhou kejtru bo "univerzálnost neexistuje" - proč asi všichni střelci mají tolik kytar k dispozici???

Pakliže máš jen jednu je to o kompromisu - zahraješ "bůček se zelím",ale "tatarák" už ne,poštelovat to na všecko nejde...chápeš?
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“