elektrické housle
Pravidla fóra
elektrické housle
Ahoj,
mám dotaz: už hodně let hraju na klasický akustický housle, ale poslední dobou si pohrávám s myšlenkou pořídit elektriku. Problém je v tom, že jsem s nima nikdy nepřišla do styku...má tu s nima někdo zkušenosti? Ted nemyslím typ a značku, ale jde mi o to, jak vlastně el. housle zní...stejně jako akustický jen zesíleně? Nebo struny nějak víc vibrují jako u el. kytary? (z těch videí na youtube kde na ně hrajou se tohle moc vyčíst nedá):D... mám v plánu si je dojít někam osobně vyzkoušet, ale zajímají mě názory ostatních, jak se jim hraje, jestli je to velký rozdíl oproti akustickým, jestli máte pocit, že se na ně hraje obecně hůř/líp a tak...
díky:)
mám dotaz: už hodně let hraju na klasický akustický housle, ale poslední dobou si pohrávám s myšlenkou pořídit elektriku. Problém je v tom, že jsem s nima nikdy nepřišla do styku...má tu s nima někdo zkušenosti? Ted nemyslím typ a značku, ale jde mi o to, jak vlastně el. housle zní...stejně jako akustický jen zesíleně? Nebo struny nějak víc vibrují jako u el. kytary? (z těch videí na youtube kde na ně hrajou se tohle moc vyčíst nedá):D... mám v plánu si je dojít někam osobně vyzkoušet, ale zajímají mě názory ostatních, jak se jim hraje, jestli je to velký rozdíl oproti akustickým, jestli máte pocit, že se na ně hraje obecně hůř/líp a tak...
díky:)
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: elektrické housle
Hrají stejně jako akustické, jen zesíleně (v podstatě, možná se tam trochu mění ekvalizace zvuku), pokud zvuk nějak sama neupravíš. Nějak nechápu tvou myšlenku "více vibrujících strun u elektrické kytary". Pokud bys hledala nějakou paralelu, elektrické housle fungují na podobném principu jako elektroakustické kytary - snímají se (povětšinou) piezoelektrickým snímačem.
Ohledně pohodlí hraní - tam už je to dost o konkrétním modelu, je rozdíl jestli budeš mít v rukou
http://kytary.cz/stagg-4-4-elektricke-h ... 28:0:0:1:0
nebo
http://kytary.cz/fender-fv-1-violin-ele ... 28:0:0:1:0
Všeobecně ale platí, je eletrické housle jsou poněkud subtilnější než klasické.
Ohledně pohodlí hraní - tam už je to dost o konkrétním modelu, je rozdíl jestli budeš mít v rukou
http://kytary.cz/stagg-4-4-elektricke-h ... 28:0:0:1:0
nebo
http://kytary.cz/fender-fv-1-violin-ele ... 28:0:0:1:0
Všeobecně ale platí, je eletrické housle jsou poněkud subtilnější než klasické.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
hmm..no já si to představovala spíš jako modifikaci elektrický kytary...takže jestli to dobře chápu, kdybych si nainstalovala na akustický housle piezzo snímač, bude to mít stejný efekt jako celé nové elektrické housle?
No, bude to hrát trochu jinak, ale pokud jde o výsledky, tak ano.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
drtivá většina elehouslí má pod kobylou piezosnímač - tzn. pokouší se znít jako housle akustický, jen zesílený, ale existujou i housle (nebo samotný snímače) jako elektrický kytary - snímají magneticky vibraci strun. Jeden spolužák kamaráda (nemám rád tyhle známý známých) má na zakázku elektrický housle s piezem a nechal si tam dokoupit a dodělat i magnetický snímaní. Ale jak to zní, jsem neslyšel
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
aha...no já myslela, jestli třeba nemají i nějakou možnost určitých efektů a tak...právě přemýšlím, proč se teda vlastně dělá většina el. houslí s piezzo snímačem, když si můžu koupit ten snímač samotný k akustikám a ušetřit 10 tisíc za nástroj:) jak jsem psala, nikdy jsem to neměla v ruce, a ted se divím ,že to vážně jen umí zesílit normální zvuk houslí:)
vis co neni to tak uplne pravda, co jsou napr yamahy (mrkni napr na youtube) tak zvuk mnoho variantne menil, dizorce, funky efekt, a ja nevim co vsechno este, a pry tyhle veci jako jsou efekty delaj trable ( resp. nezní dobře nebo nesprávne modifikují zvuk) pokud se to udela tak ze se hodi snimac na akustickej nastroj - proste elektriku staci uz jen soupnout do efektu a neni treba si s tym davat praci navic
- Nero
- Rádce
Tak ono když ten zvuk sejmeš a pošleš nějakým kabelem, tak do cesty signálu můžeš naskládat libovolné efekty, které budou měnit zvuk.
JInak je opravdu nejlevnější variantou koupit snímač (jedno jestli piezo, elektromagnetický nebo třeba kontaktní mikrofon), než kupovat celý (možná i zbytečný) druhý nástroj.
JInak je opravdu nejlevnější variantou koupit snímač (jedno jestli piezo, elektromagnetický nebo třeba kontaktní mikrofon), než kupovat celý (možná i zbytečný) druhý nástroj.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Mozna jedna vec bude u "specialnich" elektrickych housli vyhoda - protoze nemaji klasickou ozvucnici, tak nebudou nachylne na zpetnou vazbu pri velkych hlasitostech.
Hraju výhradně na šrot.
- Nero
- Rádce
Ne možná, ale určitě. To jsme zde opmněli říct...Abu píše:Mozna jedna vec bude u "specialnich" elektrickych housli vyhoda - protoze nemaji klasickou ozvucnici, tak nebudou nachylne na zpetnou vazbu pri velkych hlasitostech.
PetrPeter 1975 - 2008
aha, tak proto...
)
pořád mám v tom všem krapet guláš, už se chystám si je někde zkusit, abych konečně věděla o čem se mluví, snad bude čas tenhle týden.)
a pro vysvětlení: chtěla jsem je proto, že ted hraju hlavně modernější věci a laické okolí mi začalo tvrdit, že "to se přece hraje na elektrický"...ale jestli znějí stejně tak nevím jestli to má smysl..
pořád mám v tom všem krapet guláš, už se chystám si je někde zkusit, abych konečně věděla o čem se mluví, snad bude čas tenhle týden.)
a pro vysvětlení: chtěla jsem je proto, že ted hraju hlavně modernější věci a laické okolí mi začalo tvrdit, že "to se přece hraje na elektrický"...ale jestli znějí stejně tak nevím jestli to má smysl..
a jen tak mimochodem.. mozna trochu offtopic, uz sem se tady nekde na foru ptal ale nikdo mi neodpovidal, jaky je rozdil mezi elektrickymi houslemi a elektrickymi silent houslemi? nekde sem se dovědel pry se dost odlisujou, a tusim silent maj aktivni snimace.. nevite mi nekdo rict presne rozdil?
- Nero
- Rádce
Usha - můžou znít stejně, a nemusí - jde o to, jak si pak sama modifikuješ signál.
Fusion - google mi vyhodil, že ty Silent jsou nějaký konkrétní typ od Yamahy, který konkrétně umožňuje tiché hraní do sluchátek a má rovnou zabudované nějaké efekty + vstup pro externí zařízení.
Fusion - google mi vyhodil, že ty Silent jsou nějaký konkrétní typ od Yamahy, který konkrétně umožňuje tiché hraní do sluchátek a má rovnou zabudované nějaké efekty + vstup pro externí zařízení.
PetrPeter 1975 - 2008
a oni klasický elekrický housle nějak bez zapojení znějí?? vždyt je to někdy jen pár prkýnek a struny.)
- Nero
- Rádce
Aha, tak teď každý mluvíme o něčem jiném. Samo sebou - elektrický housle na sucho (bez zapojení) moc nezní, stejně jako třeba elektrická kytara. Slyšíš totiž jen nikterak nezesílený zvuk oscilujících strun. V okamžiku, kdy je zapojíš, je zvuk snímán, veden po kabelech, až ti ve finále vyleze z nějakýho aparátu. A zvukový projev houslí snímaných piezo snímačem a klasických akustických skřípek je velmi podobný.
Respektive pokud reaguješ na to, co jsem psal Fusionovi - jde o to, že běžné elektrické housle mají výstupní signál, který musí být upraven předzesilovačem na linkovou úroveň, pak se dá buď poslat do koncového zesilovače a následně reproduktoru, nebo do sluchátek. Ty Silent housle umožnují signál poslat do sluchátek hned z nich (mají nějakou aktivní elektroniku).
Respektive pokud reaguješ na to, co jsem psal Fusionovi - jde o to, že běžné elektrické housle mají výstupní signál, který musí být upraven předzesilovačem na linkovou úroveň, pak se dá buď poslat do koncového zesilovače a následně reproduktoru, nebo do sluchátek. Ty Silent housle umožnují signál poslat do sluchátek hned z nich (mají nějakou aktivní elektroniku).
PetrPeter 1975 - 2008
aha.. tak to by bylo porad treba menit baterie, to neni dvakrat pohodlny... 
Pořád jednou za rok 
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
můžu mít ještě otázečku? nechtěla jsem nic moc drahýho, ale Staggy všichni zatracujou....nevíte někdo něco bližšího o tomhle? http://www.muzikant.cz/orchestr-2/decho ... -70559.php vypadají pěkně, vzhledem ke tvaru by ani nemusely mít problémy s laděním, jak se nadává u Staggů:) díky
Dimavery je obecně daleko horší než Stagg, a ten tvar toho až tolik nevyřeší, protože to sice není "S", ale je to pořád podivná "8", a hubenější než to "S", tedy jen o něco méně pitomý tvar.Usha píše:můžu mít ještě otázečku? nechtěla jsem nic moc drahýho, ale Staggy všichni zatracujou....nevíte někdo něco bližšího o tomhle? http://www.muzikant.cz/orchestr-2/decho ... -70559.php vypadají pěkně, vzhledem ke tvaru by ani nemusely mít problémy s laděním, jak se nadává u Staggů:) díky
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...