typ kytary

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
dbarvik

typ kytary

Příspěvek od dbarvik »

když jsem se dival na net na kytary tak jlsem u nich viděl napsane 1/2 ,3/4 , 4/4 , jumbo a nevím co to znamená tak pls poradte a jsem začátečník a chtěl bych si koupit nejakou kytaru ale neviznam se v těch čislech
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: typ kytary

Příspěvek od Nero »

1/2, 3/4 a 4/4 jsou velikosti kytary, nejčastěji se to uvádí u španělek (klasických kytar). 4/4 je plnohodnotný nástroj určený pro dospělé, ty půlky nebo tříčtvrtky jsou pro děti, pro které je normální kytara moc velká na pohodlné hraní.

Jumbo je někde zcela jinde. Rozlišujou se různé typy akustických kytar, a to španělky (klasické), dreadnoughty (takříkajíc westernky), jumba nebo třeba případně i další jako Grand Concert, Grand Auditorium atp. Každé má trochu jinou konstrukci těla a následně tedy i zvuk.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dbarvik

Příspěvek od dbarvik »

díky tak to já asi potřebuju tu 4/4
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

dbarvik píše:díky tak to já asi potřebuju tu 4/4
No předpokládám že vybíráš po netu. V normálním kšeftě totiž na 1/2 nebo 3/4 moc nenarazíš. Tj. drtivá většina kytar, které mají skladem, jsou 4/4.
Jinak ty kytary jsou určeny na klasickou hudbu, jestli chceš hrát něco jiného (specifikuj), vybírej jiný typ kytary.
dbarvik

Příspěvek od dbarvik »

ja chci spíš hrat jen akordy a hrat pisničky od lidovek až po ty moderní
Pokáč

Příspěvek od Pokáč »

To ti bude asi sedět western(dreadnought)...velikost každopádně 4/4...esli teda nechceš ňáký ukulele :)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

dbarvik píše:ja chci spíš hrat jen akordy a hrat pisničky od lidovek až po ty moderní
Tak to určite western kytaru, btw. myslím, že u kytar typu western se velikosti 4/4 nepoužívají - tam se velikost těla řeší typem: dreadnought, jumbo, grand auditorium, atp.
Western kytara se liší od té klasické:
- užší hmatník
- větší tělo
- pickguard (golpeador, jestli si to dobře pamatuju :wink: )
- napojením krku na tělo na 14. pražci
- kovovýma strunama
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Tak tady nesouhlasím.
Westernovka je název používaný pro kytary typu dreadnought, jumbo je něco jinýho. Ty grandy vůbec netušim.

3/4, 2/4, 4/4 neurčuje jen objem těla, ale taky třeba menzuru, ta kytara je zkrátka celkově menší. I westernovky jdou určitě najít 3/4.

-užší hmatník- většinou ano, jumba mívají ještě užší
-menší tělo - ne, ale jumbo ho vyšší má. Proto western hraje víc do výšek
-pickguard - jak která, a je to detail :)
-napojení je spíš individuální, ne? Ale nevím, to bych kecal.
-kovovýma strunama, ano :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Napojeni je skutecne pokud vim vzdy na ctrnactem.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tak si to rozebereme :wink: .
Asanoth píše:Tak tady nesouhlasím.
Westernovka je název používaný pro kytary typu dreadnought, jumbo je něco jinýho. Ty grandy vůbec netušim.
Já akustické kytary dělím na klasické a westernovky, kam řadím ty výše jmenované. Jestliže je westernovka synonymem pro dreadnaught, tak to netuším, ale domnívám, že to tak není.
Asanoth píše: 3/4, 2/4, 4/4 neurčuje jen objem těla, ale taky třeba menzuru, ta kytara je zkrátka celkově menší.

Jo souhlas, až na to, že se používá 1/2 místo 2/4.
Asanoth píše: I westernovky jdou určitě najít 3/4.

Já jsem za svůj krátký 43-letý život žádnou neviděl, ale to neznamená, že nejsou - teď mě napadá malá Taylorka, ale ta se nějak jmenuje a neoznačuje se zlomkem.
Asanoth píše: -užší hmatník- většinou ano, jumba mívají ještě užší

Nedorozumění, které plyne z mého dělení - viz výše.
Asanoth píše: -menší tělo - ne, ale jumbo ho vyšší má. Proto western hraje víc do výšek

Chceš říci, že klasika má větší tělo (šířka, výška) než třeba jumbo nebo dreadnought? Teď se nebavím o hloubce těla, která je u westernovek asi skutečně menší.
Asanoth píše: -pickguard - jak která, a je to detail :)

Souhlas, i klasické kytary typu flamenco pickguard mají, ale myslím, že to jde takhle zevšeobecnit.
Asanoth píše: -napojení je spíš individuální, ne? Ale nevím, to bych kecal.

Neviděl jsem jiné, ale opět, dle mého, to lze zevšeobecnit.
Asanoth píše: -kovovýma strunama, ano :)
No aspoň někde se shodneme.
...EDGE...

Já jsem za svůj krátký 43-letý život žádnou neviděl, ale to neznamená, že nejsou - teď mě napadá malá Taylorka, ale ta se nějak jmenuje a neoznačuje se zlomkem.
Baby Taylor, ze?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Chceš říci, že klasika má větší tělo (šířka, výška) než třeba jumbo nebo dreadnought? Teď se nebavím o hloubce těla, která je u westernovek asi skutečně menší.
Jumbo je podle mě větší, dreadnought menší.
Souhlas, i klasické kytary typu flamenco pickguard mají, ale myslím, že to jde takhle zevšeobecnit.
já myslel spíš že jak která "kovová ho má" :)

Stejně je to šumák, ať si vybírající skočí do obchodu a vybere, na co se mu bude hrát nejlíp a co mu bude nejlěpe znít :)

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Asanoth píše: Jumbo je podle mě větší, dreadnought menší.
Opravdu si myslíš, že dreadnought je menší než klasická kytara? Mám ti je vedle sebe vyfotit?
já myslel spíš že jak která "kovová ho má" :)
To jsem pochopil, ale platí to i obráceně. Může ho mít i klasika. Teda taková převlečená klasika.
Stejně je to šumák, ať si vybírající skočí do obchodu a vybere, na co se mu bude hrát nejlíp a co mu bude nejlěpe znít :)
No a tím bych to uzavřel.
...EDGE...

Jester píše:
Opravdu si myslíš, že dreadnought je menší než klasická kytara? Mám ti je vedle sebe vyfotit?
Tim myslel ze je mensi nez Jumbo ;)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

...EDGE... píše: Tim myslel ze je mensi nez Jumbo ;)
To bude asi ten problém, já pořád srovnám klasiku s (po jeho) dreadnoughtem a on jumbo s dreadnoughtem.
Jinak s názvem toho Tayloru máš pravdu.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

...EDGE... píše:
Jester píše:
Tim myslel ze je mensi nez Jumbo ;)

Ne, myslel jsem menší než klasika, ale můžu se plést.
Jak říkám, je to fuk :)

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nóóó? Řešíte zde úžasné a řekl bych velmi podstatné věci. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tak abych se nenudil, trochu se zapojím :lol:

Z kytar stavěných na kovové struny jsou ty nejběžněji používané o dost větší než španělka - i ten dreadnought vedle ní vypadá obrovský. A hlubší je o znatelný kus. Jumbo a superjumbo jsou jasné, to je prostě megakráva, se kterou je problém jet trochu plnějším vlakem (nedejbože městskou) nebo se nacpat do stanu. Menší jsou Grand Auditorium, Grand Concert (obojí odvozené od španělky, ale mělčí), Parlor (kapesní kytara s normální menzurou) a bluesovky (něco jako GA nebo GC, ale s dost mělkým tělem, volnou kobylkou a podobným struníkem jako má dobro nebo jazzové kytary - leze z toho dost plechový zvuk). U ohně se většinou mydlí do dreadnoughtů, méně majetní či starší generace trápí španělky osazené kovovými strunami a někdy i pickguardem, borci s plnovousem a se zvířecím ocasem na klobouku většinou táhnou jumbo. Občas se vyskytne nějaká polomasivní bulharka z Kazanlaku či čundrspeciál n. p. Cremona Luby, obojí stavbou bluesovky. Na Sázavě jsem potkal jednoho ze zálesáků s dvanáctistrunným roundback jumbem (nikdy se takových lidí neptejte jestli nemají ladičku, udělají z vás idiota a hluchoně, i když jste právě vyměnili struny, vyčistili hmatník a potřebujete jeden tón, abyste se dostali na std. E ladění). Čuměl jsem jako puk. Pro neznalé: roundback = kytara se zadní částí z plastu nebo kompozitu, převážná většina je jich značky Ovation, která s tím začala, ale dost se kopírují. Co se týče dvanácti strun, je to fajn věc - ale není vhodná na alkoholové seance, ladit místo 6 strun rovnou 12, z toho dvě a dvě mírně rozladit tak, aby výsledný tón dvojice ladil, toho je i střízlivý člověk schopen jen s velkým vypětím sil. Navíc jsou dvanáctky poměrně drahé a nedá se na ně moc hrát holými prsty (chce to trsátko nebo prstýnky). Ale není špatný nápad zkusit si dvanáctku rozloženou na dvě obyčejné kytary (normální + Nashville ladění). Zní to výborně, zvlášť když ten s normálním laděním přidá ještě nějaké vyhrávky. Ale to už bych byl OT.

Nejrozšířenějším typem kytary s kovovými strunami je každopádně dreadnought, který má dost průrazný zvuk, ale hodí se snad do všech stylů hudby. Hned po něm je (co do počtu exemplářů rozšířených mezi čundráky, hospodskými zpěváky a grilovači kuřat, z veřejně vystupujících muzikantů ji používá snad jen pár folkařů) přestruněná španělka, což je ale docela prasečina, protože není stavěná na vyšší tah kovových strun stavěný a časem se může nevratně ohnout krk, odlepit kobylka nebo vyboulit přední deska. O něco méně často se používá jumbo, které má díky mohutnějšímu tělu plnější, kulatější, spíše středový zvuk, a je oblíbenější mezi odpůrci trsátek. Pro fingerstyle je totiž vhodnější díky větší hlasitosti při lehčím úderu oproti dreadnoughtu. Vzácněji se vyskytuje jeho varianta superjumbo, které má obvykle hlubší a někdy i ještě trochu širší tělo, obvykle je celopřekližkové a ještě jsem neviděl žádné se snímačem. Důvod je prostý - ta kytara je tak velká, že ji rozezní cokoli, a při vybavení snímačem by vlivem zpětné vazby pořád hučela. Málokdy se dá zahlédnout v kempu, protože se s tím nikdo nechce nosit. Méně a méně jsou vidět menší typy kytar, jako právě zmíněné bulharky a cremony, většina lidí přešla na dreadnoughty a jumba - dostal přednost zvuk před dostupností a skladností. Nicméně u ohně je možné zahlédnout cokoli, snad i jazzovku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pokáč

Příspěvek od Pokáč »

sakra to je epos...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Pokáč píše:sakra to je epos...
To jo... jenom teď nevím, jestli mám jumbo nebo dreadnought :lol:

Tak co mám?
http://kytary.cz/cort-akusticka-kytara- ... 73:0:0:1:0

Jumbo ne? Ale zas tak veliký mi nepřijde...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“