píseň prostě složíš!.tak aby ti dobre znela...a nebyl tam nejakej akord kterej vyslovene je mimo..proste nejak slozis pisnicku...a ta je proste v nejaky tonine,kterou musis zjistit kdyz chces hrat solo..nelze slozit neco co neni CELY v tonine!.nebudu te zatezovat zatim tim,ze treba lze na chvili posunout harmonii o pul tonu a tim docilis super ,,ustrelu,, pri solu...(viz.Steve Lukather,Vai atd.)..ale proste pisnicka je v tonine uz jako napsana...nijak ji toninu nepriradis..proste v ni je..a kdyz chces abys do ni mohl hrat...musis se v ni pohybovat:) kdyztak taky icq..rad poradim co vimCaggan píše:ono to neni tak jednoduche, uz sem o tom neco precetl a vubec tomu nerozumim. jde me hlavne o to jak udelat to aby pisen mnou slozena byla v nejake tonine
Pentatoniky- co to vlastně je
Pravidla fóra
-
Burynnhoss
- Kontaktovat uživatele:
Cvičit cvičit cvičit a hlavně poslouchat tu správnou muziku:)
1. téma bylo zalozeno mnou před rokem a od te doby jsem pentatoniky pochopil, našprtal a mám znalosti.Burynnhoss píše:píseň prostě složíš!.tak aby ti dobre znela...a nebyl tam nejakej akord kterej vyslovene je mimo..proste nejak slozis pisnicku...a ta je proste v nejaky tonine,kterou musis zjistit kdyz chces hrat solo..nelze slozit neco co neni CELY v tonine!.nebudu te zatezovat zatim tim,ze treba lze na chvili posunout harmonii o pul tonu a tim docilis super ,,ustrelu,, pri solu...(viz.Steve Lukather,Vai atd.)..ale proste pisnicka je v tonine uz jako napsana...nijak ji toninu nepriradis..proste v ni je..a kdyz chces abys do ni mohl hrat...musis se v ni pohybovat:) kdyztak taky icq..rad poradim co vim
2. odpověď píseň prostě složíš, toho opravdu hodně odpoví, navíc "piseň v tonině je, nepřiřadíš ji" to je tak polopravda... ona v té tónině opravdu je, ale když člověk nechápe jakto že Am a C-dur je stejná, a vubec se neorientuje, tak si musí v hlavě přiřadit C-dur k písni která je v C-dur psaná. Člověk nechápe, že něco "PROSTĚ JE", pro každého není tak automatické že se podívá na akordy a hned vidí toninu.
3. nechapu větu "nelze složit něco, co není celý v tonině" takže chceš říct že každá píseň je v jedné tonině? mě se mockrát stalo že jsem skládal písničku, a sseděla mi sluchem ale do žádné z tonin prostě neseděla, a já to pořád nemoh pochopit. taky se není čemu divit, když to začínalo Am, potom F potom Em, a v refrénu někde D-dur, a někde dokonce snad i C#m.
Ty tony nedavaly smysl, znělo to pěkně, ale pentatoniku jsem proto prostě nenašel, a ani jsem nemohl, když jsem celou píseň promoduloval až to pěkné nebylo. Už chápeš proč jsem se před rokem tak blbě ptal?
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
-
Burynnhoss
- Kontaktovat uživatele:
Proto jsem psal dyžtak icq( a to že tam byliu transpozice je bežné celkem...celej song je treba od Dmi ale na solo to přejde třeba v Ami a pak ješte v solu posun harmonie na Bmi...) jsem rád že už to chápeš..Caggan píše:1. téma bylo zalozeno mnou před rokem a od te doby jsem pentatoniky pochopil, našprtal a mám znalosti.Burynnhoss píše:píseň prostě složíš!.tak aby ti dobre znela...a nebyl tam nejakej akord kterej vyslovene je mimo..proste nejak slozis pisnicku...a ta je proste v nejaky tonine,kterou musis zjistit kdyz chces hrat solo..nelze slozit neco co neni CELY v tonine!.nebudu te zatezovat zatim tim,ze treba lze na chvili posunout harmonii o pul tonu a tim docilis super ,,ustrelu,, pri solu...(viz.Steve Lukather,Vai atd.)..ale proste pisnicka je v tonine uz jako napsana...nijak ji toninu nepriradis..proste v ni je..a kdyz chces abys do ni mohl hrat...musis se v ni pohybovat:) kdyztak taky icq..rad poradim co vim
2. odpověď píseň prostě složíš, toho opravdu hodně odpoví, navíc "piseň v tonině je, nepřiřadíš ji" to je tak polopravda... ona v té tónině opravdu je, ale když člověk nechápe jakto že Am a C-dur je stejná, a vubec se neorientuje, tak si musí v hlavě přiřadit C-dur k písni která je v C-dur psaná. Člověk nechápe, že něco "PROSTĚ JE", pro každého není tak automatické že se podívá na akordy a hned vidí toninu.
3. nechapu větu "nelze složit něco, co není celý v tonině" takže chceš říct že každá píseň je v jedné tonině? mě se mockrát stalo že jsem skládal písničku, a sseděla mi sluchem ale do žádné z tonin prostě neseděla, a já to pořád nemoh pochopit. taky se není čemu divit, když to začínalo Am, potom F potom Em, a v refrénu někde D-dur, a někde dokonce snad i C#m.
Ty tony nedavaly smysl, znělo to pěkně, ale pentatoniku jsem proto prostě nenašel, a ani jsem nemohl, když jsem celou píseň promoduloval až to pěkné nebylo. Už chápeš proč jsem se před rokem tak blbě ptal?
Cvičit cvičit cvičit a hlavně poslouchat tu správnou muziku:)
- absolute__
Re:
Takže v tom případě, co jsi popsal, že písnička je "splantaná" ve více toninách, tak se nedá zahrát podle žádný pentatoniky? (jestli jsem to dobře pochopil)Caggan píše:1. téma bylo zalozeno mnou před rokem a od te doby jsem pentatoniky pochopil, našprtal a mám znalosti.Burynnhoss píše:píseň prostě složíš!.tak aby ti dobre znela...a nebyl tam nejakej akord kterej vyslovene je mimo..proste nejak slozis pisnicku...a ta je proste v nejaky tonine,kterou musis zjistit kdyz chces hrat solo..nelze slozit neco co neni CELY v tonine!.nebudu te zatezovat zatim tim,ze treba lze na chvili posunout harmonii o pul tonu a tim docilis super ,,ustrelu,, pri solu...(viz.Steve Lukather,Vai atd.)..ale proste pisnicka je v tonine uz jako napsana...nijak ji toninu nepriradis..proste v ni je..a kdyz chces abys do ni mohl hrat...musis se v ni pohybovat:) kdyztak taky icq..rad poradim co vim
PS: nečetl jsem to tady úplně celý
Ibanez GRG 170DX
Crate FW15/Marshall (repro)
Asus U80V --> Line 6 UX2
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
Asus U80V --> Line 6 UX2
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentatoniky- co to vlastně je
No tak jako teoreticky by se dala podle pentatoniky,ale musel by si střídat ty stupnice
aspon myslím....
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal

- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Vždycky se dá cokoliv zahrát v pentatonikách, jen je musíš dobře střídat 
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
Tak sem ot myslelNesst píše:Vždycky se dá cokoliv zahrát v pentatonikách, jen je musíš dobře střídat
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .

- absolute__
A ještě jedna věc, možná to tady je. Znáte někde nějaký web se všema stupnicema + tabama? ... moc by mi to pomohlo, a myslím, že ne jenom mně:) ...díky

Ibanez GRG 170DX
Asus U80V --> Line 6 UX2
Asus U80V --> Line 6 UX2
http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.phpabsolute__ píše:A ještě jedna věc, možná to tady je. Znáte někde nějaký web se všema stupnicema + tabama? ... moc by mi to pomohlo, a myslím, že ne jenom mně:) ...díky![]()
U blues to je vždycky tak, že když je v nějaké tonině, řekněme v A (začíná se akordem A u dvanáctky) tak do toho hrajem pentatoniku A. U jiných stylů to je složitější, protože píseň může začínat v G, ale používaš pentatoniku v E (třeba knockin´ on heavens door). Tam to de nejlepe vyřešit zkoušením, jaká stupnice tam sedí. Ve většině songů se používá 1 stupnice na celý song. Ale v jazzu jich můžeme mít klidně na každý akord 1. 
Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
Nevím nevím, tohle se mi nezdápiranha90 píše:U blues to je vždycky tak, že když je v nějaké tonině, řekněme v A (začíná se akordem A u dvanáctky) tak do toho hrajem pentatoniku A. U jiných stylů to je složitější, protože píseň může začínat v G, ale používaš pentatoniku v E (třeba knockin´ on heavens door). Tam to de nejlepe vyřešit zkoušením, jaká stupnice tam sedí. Ve většině songů se používá 1 stupnice na celý song. Ale v jazzu jich můžeme mít klidně na každý akord 1.
V knockin´ on heavens door "používáš E mollovou pentatoniku", což je ale ve skutečnosti v tomto kontextu G durová
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak tak - používáš e-mollovou stupnici v g-durové tónině, což není nic nenormálního, protože Emoll a Gdur jsou stupnice enharmonicky záměnné (sestávají ze zcela stejných tónů - G, A, H, C, D, E, F#) a je jedno, jestli sólo začneš od tónu G nebo E. Tudíž nic zkoušet nemusíšm, jen musíš mít aspoň trochu jasno v teorii.woro90 píše:Nevím nevím, tohle se mi nezdápiranha90 píše:U blues to je vždycky tak, že když je v nějaké tonině, řekněme v A (začíná se akordem A u dvanáctky) tak do toho hrajem pentatoniku A. U jiných stylů to je složitější, protože píseň může začínat v G, ale používaš pentatoniku v E (třeba knockin´ on heavens door). Tam to de nejlepe vyřešit zkoušením, jaká stupnice tam sedí. Ve většině songů se používá 1 stupnice na celý song. Ale v jazzu jich můžeme mít klidně na každý akord 1.![]()
V knockin´ on heavens door "používáš E mollovou pentatoniku", což je ale ve skutečnosti v tomto kontextu G durová
A i v jiných hudebních stylech můžeš hrát co akord, to jiná stupnice. Nepoužívá to jen jazz, ale i rocková a další hudba a i blues, u nějž bylo na začátku příspěvku použití pentatonik dost zjednodušeno.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Právě, vždyť ona "bluesová stupnice" je vlastně jen několik stupnic smíchaných dohromady (i když bluetóny původně vznikly trochu jiným způsobem), stejně jako např. "jazzová melodická mollová" (vypadá jako durová se sníženým třetím stupněm). A zajímavý je také princip kompozice na základě akordů se stejným základním tónem a melodií postavenou v módu, pro který je tento akord typický - používá ho např. Joe Satriani, Steve Vai, Guthrie Govan, Dream Theater a "celá ta parta neoklasických onanistů".Nero píše:i blues, u nějž bylo na začátku příspěvku použití pentatonik dost zjednodušeno.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
takova otazecka..dodrzujete u pentatoniky dany prstoklad nebo si ho privlastnujete?Tzn ze napr to co ma hrat malicek zahrajete posunutim prstenicku..
Zajiima me jak je hrajete vy
- Nero
- Rádce
Žádný prstoklad není definitivně daný - musí se hrát tak, aby to kytaristovi maximálně vyhovovalo. Tzn. držet se nějakých zásad, ale zase nebát se z ncih vybočit, když to pomůže.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
http://www.folktime.cz/serialy/kytarova ... dil-8.html
tady je napsany prstoklad...jak to hrajes ty? pouzivas vsechny 4 prstiky?
Jestli ti můžu poradit, nauč se používat malíček. Je to daleko variabilnější, než když budeš používat jenom tři prsty. O to ti asi podle dotazů šlo ...
Samozřejmě spousta výborných kytaristů skoro malíček nepoužívá, ale stejně bych ho cvičil.
Samozřejmě spousta výborných kytaristů skoro malíček nepoužívá, ale stejně bych ho cvičil.
- Nero
- Rádce
Samozřejmě, ovládání malíku je podle mě nutnost.Reido píše:http://www.folktime.cz/serialy/kytarova ... dil-8.html
PetrPeter 1975 - 2008
Přečetl jsem celý thread, spoustě věcem jsem snad porozuměl, ale stejně zajdu za známou, co učí kytaru, snad mi to v praxi vysvětlí mnohem líp.
Jinak jdu zkusit doprovázet ono C-F-G-C v GP, protože Cdur jsem se snad naučil (alespoň myslím, umím to od 8. pražce E po 8. pražec e - tudíž jestli to dobře chápu, tak dvě oktávy) snad to bude stačit.
Jinak jdu zkusit doprovázet ono C-F-G-C v GP, protože Cdur jsem se snad naučil (alespoň myslím, umím to od 8. pražce E po 8. pražec e - tudíž jestli to dobře chápu, tak dvě oktávy) snad to bude stačit.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
Nauč se i ty ostatní boxy. Jsou to pořád ty stejné tóny, jen v různých polohách či oktávách. Dostaneš pak mnohem víc možností.
PetrPeter 1975 - 2008