začátky na baskytaře

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Re: začátky na baskytaře

Příspěvek od .:DannY:. »

Medek.h píše:
pudel píše:sh*t ti můžou v hudebninách střelit i novej...(přece jim nebude smrdět na skladě, že jo). Myslím, že na fóru je napsáno dost o tom, na co si dát pozor, aby i začátečník mohl poznat, když má basa urvanou kobylu nebo krk výrazně do vrtule. Navíc většina hudebníků jsou počestní lidé. Podle mě ten risk není velkej, a za ty ušetřený prachy stojí.
Samozřejmě vím ze urvana kobylka a krk do vrtule byt nesmi.Hledal sem na netu ruzne rady a nasel sem tohle: http://korinem.sweb.cz/sevi/basskola/bassprirucka.pdf je tam dost uzitecných informaci.
jop...to jsem kdysi přečetl celé :D
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

.annY:. píše:
Medek.h píše:
pudel píše:sh*t ti můžou v hudebninách střelit i novej...(přece jim nebude smrdět na skladě, že jo). Myslím, že na fóru je napsáno dost o tom, na co si dát pozor, aby i začátečník mohl poznat, když má basa urvanou kobylu nebo krk výrazně do vrtule. Navíc většina hudebníků jsou počestní lidé. Podle mě ten risk není velkej, a za ty ušetřený prachy stojí.
Samozřejmě vím ze urvana kobylka a krk do vrtule byt nesmi.Hledal sem na netu ruzne rady a nasel sem tohle: http://korinem.sweb.cz/sevi/basskola/bassprirucka.pdf je tam dost uzitecných informaci.
jop...to jsem kdysi přečetl celé :D
jj ja sem to taky precet a precet sem si i prirucku o tablaturach na basu jaky se pouzivaj znaky jak se podle nich hraje a muzu rict ze tyhle prirucky v pdf sou dobry.Prolez sem forum a nasel sem si info o ty ibanezce na kterou sem se ptal.Hodne lidi ji do zacatku doporucuje ale co jsem ted v posledni dobe lez po bazarech a aukru a techdle tech vecech tak tam moc nebývá.Je na foru nekdo kdo by ji prodával nebo tak neco?skusim jeste pohledat ale jen se tak ptam jestli o necem nevite.dik
Basy: MM Sterling Ray35 - Natural, Ibanez + Fender Japan 62'' pickups
Efekty: NurseQ AutoWah (HM)

Aparát: Gallien Krueger 1001RB-II + Gallien Krueger 212NEO
LUCIFER (black-death)
Youtube bass-kraviny :)
pudel

Příspěvek od pudel »

Hele, tys myslím koukal po nějakým tom musicmanovi, ne? Teď je na bazaru Musicman od Fokusa za 3200,- Být Tebou, prubnul bych ho...vůbec by to nemusel bejt zlej nástroj, za ty prachy.
Fender Jazz Bass Mexico Standard
Laney B2, EHX White Finger
...na to moje brnkání... ;)
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

pudel píše:Hele, tys myslím koukal po nějakým tom musicmanovi, ne? Teď je na bazaru Musicman od Fokusa za 3200,- Být Tebou, prubnul bych ho...vůbec by to nemusel bejt zlej nástroj, za ty prachy.
tjn to by mohlo bejt dobry.ja sem nasel MM od fokusu na hyperinzerci za 4 litry ale to tam bylo uz dlouho a to si myslim ze uz bude pryc.ale ten za 3200 by moh bejt dobrej na jakym je bazaru????nazev????kazdopadne dik za informaci

LUCIFER (black-death)
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

pudel píše:Hele, tys myslím koukal po nějakým tom musicmanovi, ne? Teď je na bazaru Musicman od Fokusa za 3200,- Být Tebou, prubnul bych ho...vůbec by to nemusel bejt zlej nástroj, za ty prachy.
JJ tak uz sem ji videl.libi se mi a zapremejslim o ni.

LUCIFER (black-death)
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

Tak sem o tom musicmanovi za 3200 premýšlel a rozhodl sem se do toho nejít protoze jak jste mi na foru rikali ze by me ten zvuk omrzel a s potenciometrama bych uz z toho potom moc nevykroutil tak sem se rozhodl prisetrit nebo pockat az se v bazaru objeví ta Jazzbassová ibanezka a jak tak prohledávám bazary a aukro tak sem narazil na toho musicmana o kterem sem premyslel(je to uplne ten samej podle fotek).Na aukru je za cenu 2700 (asi to pude jeste nahoru pac je to aukce) Tak o tom budu asi znova prymslet pac ta cena je ted jeste lepsi na to ze je to aktiv a je to novy jeste v zaruce.Uvidim ale myslim ze asi budu davat víc prednost ty Ibanezce (asi opravdu bude lepsi kdyz sezenu neco univerzalnejsiho jak rikate) uvidim necham to projit hlavou.dik za rady ktere jste mi dali.

LUCIFER (black-death)
Ortvin

Příspěvek od Ortvin »

když už jsem se dostal k týhle diskusi... spousta lidí mi řikalo že umí jen akordy a nikdy se neučili noty a podobny veci a staci jim to (jak u bas tak u normalnich elektrik), co je na tom pravdy, da se takhle fungovat? diky
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

Ortvin píše:když už jsem se dostal k týhle diskusi... spousta lidí mi řikalo že umí jen akordy a nikdy se neučili noty a podobny veci a staci jim to (jak u bas tak u normalnich elektrik), co je na tom pravdy, da se takhle fungovat? diky
mmnt akordy na base?.. já jsem ještě nikdy akordy (jako harmonicky) na basu nehrál... nebo o tom aspoň nevím... Jinak akordy ti vystačí tak na hraní u ohně ale jestli chceš hrát něco víc tak se musíš aspoň naučit číst tabulatury... noty jsou výhoda ale znám jen pár lidí co hraje přímo z not... spíš abys věděl kde je na hmatníku který tón...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Ortvin

Příspěvek od Ortvin »

Ortvin píše:když už jsem se dostal k týhle diskusi... spousta lidí mi řikalo že umí jen akordy a nikdy se neučili noty a podobny veci a staci jim to (jak u bas tak u normalnich elektrik), co je na tom pravdy, da se takhle fungovat? diky
mmnt akordy na base?.. já jsem ještě nikdy akordy (jako harmonicky) na basu nehrál... nebo o tom aspoň nevím... Jinak akordy ti vystačí tak na hraní u ohně ale jestli chceš hrát něco víc tak se musíš aspoň naučit číst tabulatury... noty jsou výhoda ale znám jen pár lidí co hraje přímo z not... spíš abys věděl kde je na hmatníku který tón...
vždyť řikám že jsem úplnej začátečník ))) a osvětlil bys mi nějak ve zkratce co jsou tabulátory? díky :-)

edit: ...eh, dobry uz vim..
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

Ortvin píše:
vždyť řikám že jsem úplnej začátečník ))) a osvětlil bys mi nějak ve zkratce co jsou tabulátory? díky :-)

edit: ...eh, dobry uz vim..
Cus ja sem taky uplnej zacatecnik ale moh bych ti dat par odkazu ktery mi pomohly mozna ze uz si ty stranky prosel a vis o co go.Tady je odkaz na jednu baskytarovou prirucku ale jak rikam mozna si ji uz cetl uz se o ni na foru zminovalo:
http://korinem.sweb.cz/sevi/basskola/bassprirucka.pdf a jeste je tady jedna rirucka ta mi taky docela pomohla ale spis ti pomuze az sezenes prvni basu je to pruvodce hraním z TABULATUR jsou tam znaky ktery se v tabulaturach vyuzivaj atd ale to prirucku sem nasel na netu na foru neni teda aspon sem ji nikde nevidel: http://tablatury.sweb.cz/instrukce/Pruv ... aturou.txt .

A tem tabulaturam se rozhodne nerika tabulátory :D ale to chapu ja sem taky driv ani nevedel ze to existuje a jak se to menuje ale ted sem zjistil ,ze je to slusnej zpusob jak zahrat pisnicku je to lepsi nez podle not.na tabulatury je ted hodne stranek ale podle me je nejlepsi a nejvetsi: http://www.911tabs.com. Preju ti hodne stesti do zacatku.

LUCIFER (black-death)
Ortvin

Příspěvek od Ortvin »

díky, už to pomalu začínám chápat :-)
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Takže, abych to trošku uvedl na pravou míru, jestli Danny zná málo lidí, co hraje z not, tak v mém okruhu se pohybujou lidi, kteří se bez not takřka neobejdou (samozřejmě impro pro ně není problém, to je o sluchu a o praxi), zkrátka umět noty je obrovská výhoda....

Zaprvé si musíš stanovit nějaký cíl, jestli chceš být basák k ohni, nebo průměrný punk/metalový basák (tím nechci nikoho urazit, mám na mysli české amatérské kapely....) nebo nějaký virtuóz, co je schopný hrát brutality z listu, popřípadě Jazzový, a tudíž tak trošku univerzální basák :)

Pokud chceš být basák k ohni, nauč se akordy, kde je jaký tón, víc pomalu nepotřebuješ... ani nemusíš nic složitého, stačí ti základní akordy, postupem času ale přijdeš na to, že se stejně budeš muset učit víc,

Pokud chceš hrát metal/punk, nauč se hlavně používat tabulatury, samozřejmě vyšší úroveň taky vyžaduje větší umění, než jen E /-3-3-3-3-3-3-3-... a tak dále...

Pokud chceš být virtuóz, co hraje klasiku, drť se noty, neustále noty a techniku, vyser se na tabulatury, akordy taky moc nepotřebuješ, většinou se hraje podle not, takže nemusíš vymýšlet

A poslední, pokud chceš být Jazzový, nebo Univerzální basák, uč se hlavně noty, techniku a Harmonii, tudíž i složení akordů. a to včetně majů, dimů, sedmiček, devítek, susů apod.... Tato cesta je asi nejdelší, ale pokud ji zvládneš, tak můžeš být velmi slušným basistou, tabulatury se taky můžeš naučit, není to až takový problém, prakticky čísla znamenají pražce.... to je celé
Já jsem se osobně dal tou poslední cestou a nelituju toho, sice nejsem borec, co zahraje dvaatřicetiny v tempu 280, ale otevřelo mi to i jiné obzory, a čím dál víc si uvědomuju, že neumím vlastně nic :)
a tak to má být, protože platí heslo: "Čím víc umíš, tím víc víš, že nic neumíš":)

Pozn. K třetí a čtvrté variantě si sežeň učitele.... přeju ti hodně štěstí :)
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Samozřejmě pokud nemáš odhodlání a hlavně pekelnou chuť hrát , tak se na to předem vykašli :D
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
Belgi

Příspěvek od Belgi »

zdarec mám pučenou na skoušku baskytaru http://www.muzikant.cz/baskytary-7/bask ... -70884.php nevím jestli to je moc šťasná volba, ale jestě ji teda mužu vrátit. A ještě bych se chtěl zeptat jak ste začínali. Sem samouk a vůbec nevím jak na to sáhnout aby, to trochu znělo.
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Tak pokud jsi úplný začátečník tak ti to stačí. Zřejmě je to lepší než Stagg. Ale pokud ji ještě můžeš vrátit , možná bych přišetřil pár stovek a koupil Cort Action , či nějaký levný Ibanez , cena okolo 4,500. No tak každej si myslím začínal jinak , bezpochyby.

Prvně je dobré si rozmyslet jaký styl hrát , ikdyž vlastně toto se dá stále měnit. Pak si určit zda hrát trsátkem či prsty , ale klidně i obojím. Já začal tak , že jsem si na svoji oblíbenou písničku , kterou sem se chtěl naučit sehnal taby na netu. Taby jsou jednoduché , během minuty je pochopíš. A podle nich se přes dny to učil. Pokud chceš hrát metal / hard rock , napiš mi osobní zprávu a já ti můžu poslat nejrůznější taby na lehký , ale zato efektivní písničky na basu.

Jak jsem psal , já začínal s taby a lehkýmy basovými doprovody. Časem je velmi dobré naučit se tóny na base , noty , a další vychytávky , které ti v budoucnu jenom pomůžou. Nicméně pokud si chceš doma či s kámoši brnkat a zahrát , myslím si , že tohle ani moc nepotřebuješ. Mít rozhýbané a šikovné prsty na levé ruce je k nezaplacení , a toho docílíš jenom cvičením a cvičením. Na pravé ruce je to individuální , podle toho co si kdo zvolí za styl hraní.

No a poslední stručná odpověď na to jak teď začít : Strč si kombo do zásuvky , basu do komba , zapni , nalaď si nějakej pěknej zvuk , stáhni taby z písničky která se ti líbí a ..... snaž se.

Takhle to dělal já a to nehraju na basu ani měsíc , a umím zahrát velmi dobře snad 20 písniček nazpaměť.
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“