Vintage V99 vs. Ibanez GRG170

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
steenyxxx

Vintage V99 vs. Ibanez GRG170

Příspěvek od steenyxxx »

Zdravim všechny, budu si kupovat novou kytaru a potřeboval bych malou radu. Rozhoduju se mezi kytarou vintage a ibanez. Samostatně sem zde narazil na jejich hodnocení a popis, ale nikde sem nenašel porovnání těchto dvou kytar. Prosím kdo má jakékoliv zkušenosti, byl bych rád kdyby jse se ozvali :-)

Jinak konkrétně se rozhoduji mezi těmito dvěma kytarami

http://www.musiccenter.cz/Ibanez-GRG170 ... e/:3:15927

http://www.hudebniraj.cz/hudebni-nastro ... eries-v99b

Jinak už jsem slyšel ohledně pískání snímačů, "vyklajících se" mechanik atd atd..... Tak bych se rád konečně dozvěděl jak to je :D Předem díky :-)
Asanoth

Re: Vintage V99 vs. Ibanez GRG170

Příspěvek od Asanoth »

Hele, vybral sis dost odlišný kytary.

To chce tam zajít, vyzkoušet a zjistit, na co se ti hraje líp. Zvuk nebude špatnej a stejně budeš časem měnit snímače, pokud se tím budeš chtít zabývat víc a nebudeš kupovat Gibsona/Prestige. :)

Jo, kdybys nemoh sehnat tu Vintage, tak zkus jinýho LP, tyhle kytary jsou principielně dost odlišný, takže nějakej pocit Ti to dá.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Jsi na tom úplně stejně jako já dřív, zajdi si do obchodu, a stejně zjistíš, že na jakýkoliv LP se proti superstratům nedá hrát (flame on!)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Tak to jsme na tom obráceně, mě jsou superstraty zas děsně nepohodlný(čím míň je to strat, tim víc).
LP, pohodička ;)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od simonwalker »

Vzhledem k tomu ze tady nikdo moc nechce pomahat....

No, vybral sis kytary, ktery nekkomu padnou do ruky a nekomu ne (treba jsem mel nekolik LP a vzdycky mi na tom tvaru a vze neco vadilo), ale lisi se i zvukove. Les Paul je docela univerzalni je slyset na tune nahravek atd. Superstrat je spis pro ty kteri maji radi tvrdsi muziku (krk je dost tenky pro rychlost hry).

Takze to zalezi na tom co s tim chces hrat a ktera ti vic padne do ruky. Jinak ohledne mechanickych problemu. To proste zalezi, s tim ti nikdo nepomuze, tyto problemy se lisi kus od kusu(levne kytary cast maji spatnou kontrolu kvality, treba u obou vintage kytar co jsem vlastnil, obe meli nejaky problem [strat ma kobylku spatne, PRS mel hrb v krku], ale treba muj ucitel zatim nemel problem s ani jednou vintage).

Jo a jeste nemuzes cekat plne LP sound. Ta vintage je z topolu, coz je preci jenom jinej zvuk nez mahagon.

PS: Co mas za kombo (to je dulezitej clanek a pokud nemas v pohode kombo, tak to moc znit nebude)
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

mycountry píše:že na jakýkoliv LP se proti superstratům nedá hrát (flame on!)
:shock: :?:
woro90

Příspěvek od woro90 »

simonwalker píše:Les Paul je docela univerzalni je slyset na tune nahravek atd. Superstrat je spis pro ty kteri maji radi tvrdsi muziku (krk je dost tenky pro rychlost hry).
To bych se hádal - superstrat je výborný právě tím, že se dá osadit čímkoli, a to i dodatečně. Dostatečně prodrátovaný HSH superstrat s floydem osazeným tremstopem ti v omezené míře může nahradit LP, i když mizerně, ale hlavně ti zahraje i jako PRS, strat, tele či hard&heavy speciál, přičemž můžeš vyvádět lotroviny s pákou nebo mít pohodlí hardtailu. Nebo jsi snad někde viděl HSH LP? Lespaulka bude mít vždycky na čistý kanál měkký, hřejivý jazzový zvuk dvou nerozepínacích humbuckerů na mahagonovém těle s trochou javoru a s pevnou kobylkou a charakteristický nekonečný sustain. Se zkreslením z ní poleze klasický hardrockový zvuk. Na HSH superstratu máš navíc ten singláč - nevím jaký je tvůj styl, ale já bych ho používal každou chvíli, humbuckery prostě nemají výšky ať se snažíš jak chceš, a rozhodně z nich nedostaneš jasný, kovový zvuk. Teď nevím jestli ta GRG170 má rozepínání HB, ale pokud ano, bude v první mezipoloze hrát stejně jako strat, mám na mysli ten klasický jasný, mírně kvákavý zvuk, vhodný např. na různé funky vylomeniny. To lespaulka nezahraje ani omylem.

Další věcí ale je pohodlí. To je individuální, obecně LP mají tlustší krky a jsou těžké, superstraty mají tenké "rychlé" krky a váží méně, ale každému sedí něco jiného.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
steenyxxx

Příspěvek od steenyxxx »

Velice díky za nazory a rady, na kytaru začínám (na elektrickou), předtim sem hral rok na akustiku, chtěl bych hrát spíš tak rock, hard rock, možna časem trochu metalu. Kombo mám Line 6 Spider 3 (15 watt verze), jinak tu LP mám vyhlédlou už dlouho, ale ted mě zaujala i ta ibanez. Akorát mám strach že třeba koupím LP a bude mít uplně shitovní zvuk. Ale tak zas je to stejná cenová kategorie tak tam takovy rozdíl nemuže být ne?
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

steenyxxx píše:Velice díky za nazory a rady, na kytaru začínám (na elektrickou), předtim sem hral rok na akustiku, chtěl bych hrát spíš tak rock, hard rock, možna časem trochu metalu. Kombo mám Line 6 Spider 3 (15 watt verze), jinak tu LP mám vyhlédlou už dlouho, ale ted mě zaujala i ta ibanez. Akorát mám strach že třeba koupím LP a bude mít uplně shitovní zvuk. Ale tak zas je to stejná cenová kategorie tak tam takovy rozdíl nemuže být ne?
Hele ten zvuk si ozkousej, ta Vintage je z topolu, normalni LP je z mahagonu.

Jinak woro90: z lipy jsem zatim zvuk stratu ani tele ani PRS zatim neslysel. Vyhoda superstratu je versatilita snimacu (singly+HB na jedne kytare) a ma takovy podle me neutralni zvuk, ale nedokaze poradne napodobit LP ani Strat, to jsou tak specificke zvuky ktere vytvari kombinace dreva.

Jinak z toho co jsem zatim slysel tak rozepinany HB na singla proste nema....

Jo a tremstopper ti zvuk nijak nezmeni, jen ti zablokuje tremolo, to se zvukem nema nic spolecneho. Nejpovedeni kytara na dostani dvou zvuku je PRS, ktere docela dobre (pri specifickem nastaveni tonove clony) dokaze napodobit zvuk strata nebo les paula. Ale taky to neni plne jako ona kytara.
Jo a to ze je LP univerzalni jsem nemyslel tim, ze dokaze napodobit tunu zvuku, ale tim, ze je slyset na hodne nahravkach. A je hodne pouzivan.
Kdyby tohle vsechno superstrat umel tak na co mame jine kytary?
Naposledy upravil(a) simonwalker dne 16.08.2009 16:57, celkem upraveno 4 x.
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
Banan58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Banan58 »

woro90 píše:superstrat je výborný právě tím, že se dá osadit čímkoli, a to i dodatečně. Dostatečně prodrátovaný HSH superstrat s floydem osazeným tremstopem ti v omezené míře může nahradit LP, i když mizerně, ale hlavně ti zahraje i jako PRS, strat, tele či hard&heavy speciál, přičemž můžeš vyvádět lotroviny s pákou nebo mít pohodlí hardtailu
Mám Ibanez RG, klasickej H-S-H superstrat, v mezipolohách se humbuckery rozpínaj a hrajou se singlem, floyd atd. prostě vcelku univerzální klasika, kterou ale nikdy nenahradíš žádnou jinou kytaru, protože ačkoliv na to jde zahrát všechno od bluesu po br00tal-666-satanic-black metal tak to bude mít vždycky svůj zvuk. Fenderovskej twang na těch singlech neuděláš, stejně tak je to i s lespaulovským mahagono-javorovým zvukem, jelikož je ta ibaneza z lípy.

EDIT: simonwalker na to kápl posledním řádkem ve svém posledním postu

Chapman ML3 Modern (EMG 81+66) >>> Line6 Helix LT >>> Peavey Redstripe Bandit jako monitor - kvanta delaye a reverbu - ještě pár modrejch led diod, přeladit do open C a je ze mě Devin Townsend wannabe hadra :D
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

souhlasím taky s borcema, superstratem nic nenahradíš. proč taky? chceš zvuk telete? kup si tele, sháníš zvuk strata, kup si strata... kytara, kterou se budeš snažit donutit znít jako jinou kytaru, ti nikdy nebude hrát na 100%, prtože nebude hrát tak, jak je vyrobená... ty kytary prostě maj SVŮJ zvuk, kterého by se člověk měl držet, pokud z nich chce dostat maximum :-) instalace rozpínacích HB na LPčko je v pořádku, pokud člověk hledá trochu jiný zvuk například na čistý beglajt... pokud to chceš udělat aby o znělo jako strat, je někde chyba :-)

na Vintage V99 tu na fóru zaznělo pár zlých slov, ale řekl bych, že co bylo zmíněno je převážně věc špatného kusu, nebo mechanické závady HW. pokud si to ohlídáš a s výběrem si dáš práci, neměl by být problém. Pro mě osobně je to rozhodně zajímavější kytara, než taková GRG170 (hrál jsem na obě pro rýpaly), jak pohodlím při hraní, tak zvukově
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
steenyxxx

Příspěvek od steenyxxx »

Jj, jen abystě mě pochopili nechtěl sem aby lp hrala jako superstrat a nebo naopak, jen sem se bál že by třeba, jak bych to řekl....... Ta ibaneza hrala za ty prachy dobře, a třeba ta lp neměla zvuk jak squier za 2000(docela hruza - pro mě), no vím že sem to asi řekl blbě :D:D ale doufam že me trošku chapete, neumim moc vysvětlovat :( :( :(
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Tak, tak. Na mym LP sem nechal nainstalovat rozepínací humy v domění skělé imitace telete. Teoreticky je to možné. Dva singly a masivní tělo. Prakticky už to tak možné neni. Tele má přecijenom měkčí a tenčí dřevo, to mu dává úzkost a Fendrovskej singl a Gibson rozeplej hum je docela rozdíl. Ale tim rozhodně rozepínání nezpochybňuju. Je to příjemnej zvuk. Bluesovej singl. Jen říkám, že pouhé snímače nestačej.
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

steenyxxx píše:Jj, jen abystě mě pochopili nechtěl sem aby lp hrala jako superstrat a nebo naopak, jen sem se bál že by třeba, jak bych to řekl....... Ta ibaneza hrala za ty prachy dobře, a třeba ta lp neměla zvuk jak squier za 2000(docela hruza - pro mě), no vím že sem to asi řekl blbě :D:D ale doufam že me trošku chapete, neumim moc vysvětlovat :( :( :(
-nevhodne-

Jinak, nemusis se bat ,ze ta LP bude znit spatne. Na jednu jsem hral a znela dobre. Je to o drevu, levne squiery pouzivaj Agathis, coz neni idealni drevo na strat, ty drazsi pouzivaj olsi, ktera tomu dava ten spravnej zvuk. Proste musis ocekavat, ze se zvukove, kvuli tomu ze je z topolu, bude lisit od LP, ktere je z mahagonu.

Takze je na tobe ktera ti padne do ruky lip, a jakej zvuk chces a co s tim chces hrat.
Naposledy upravil(a) simonwalker dne 16.08.2009 19:58, celkem upraveno 1 x.
loos

Příspěvek od loos »

možná kdybys měl aspoň malou možnost si trochu připlatit a koupit Vintage V100 myslím že bys to měl udělat! Je to LP jak má být...Btw hardware na Vintagekách má občas menší vady ale to nejduležitější (snímače a ostatní elektronika) je podle mně lepší než na levnejch Ibanezach :wink: Ale vážně nemá cenu kupovat kytaru na slepo! Nejlepší je kupovat konkrétní kus :idea:
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
steenyxxx

Příspěvek od steenyxxx »

loos píše:možná kdybys měl aspoň malou možnost si trochu připlatit a koupit Vintage V100 myslím že bys to měl udělat! Je to LP jak má být...Btw hardware na Vintagekách má občas menší vady ale to nejduležitější (snímače a ostatní elektronika) je podle mně lepší než na levnejch Ibanezach :wink: Ale vážně nemá cenu kupovat kytaru na slepo! Nejlepší je kupovat konkrétní kus :idea:

Uplně původně sem chtěl Vintage V100 přesně jak si napsal :) :)

http://www.hudebniraj.cz/hudebni-nastro ... age-v100bb

Slyšel sem na ni dobré ohlasy, a vzhledově je taky velmi pěkně provedená, bohužel finanční situace není příznivá :( ale asi ještě počkám do narozenin a uvidime :D No každopádně až něco pořídím tak dam vědět, popřipadě pošlu fotky :) :) a časem snad i nějakou nahrávku
woro90

Příspěvek od woro90 »

simonwalker píše:s tebou se nahadame, jen nechceme aby sis myslel ze to co woro90 rekl je pravda.
Tak dík.

Samozřejmě že ten zvuk není nikdy úplně stejný a rozepnutý HB má jiné parametry a tudíž jiný zvuk než tradiční SC, ale ekvalizérem se dá dostat poměrně blízko, jen se nedá napodobit dlouhý sustain LP či PRS. Jak bys potom hodnotil pokusy dostat ze strata telecí twang přidáním další možnosti zapojení? Cílem není dokonalá imitace, jde o přiblížení se tomu zvuku a získání takového zvuku, který se do dané hudby hodí. Já bych si na toho předělaného strata klidně zahrál country stejně jako na tele, protože na rozdíl od tebe mi jde o vhodný charakter zvuku, ne o dokonalou imitaci kytary, která se na to používá.

Proč by tremstop měl nějak měnit zvuk? Psal jsem že si díky tomu můžeš dopřát jak vylomeniny s pákou tak pohodlí hardtailu. Pokud jsi to pochopil jinak, děkuji ti za naprosto nezaujaté čtení mého příspěvku.
Trochu jsem to přehnal, to přiznávám, ale napsal jsem výslovně, že "v omezené míře může nahradit LP, i když mizerně". Upřesňuji - na blues a hardrock, pokud od toho nebudeš chtít lespaulovsky nekonečný sustain.

Co se týče "univerzálnosti" LP - výrazy "univerzální" a "často se vyskytující" nejsou synonyma, v tom si udělej pořádek. Podle tohoto kritéria bych považoval za "univerzální" strata, protože se v hudbě, kterou poslouchám já, vyskytuje často.
Strata jsem z PRS ještě neslyšel. I ten superstrat ho podle mě napodobí lépe. Ale uznávám že jsem možná neslyšel dost dobrou nahrávku PRS. Ani jedno samozřejmě neumí napodobit všechny ty jasné výšky, přirovnal bych to ke stratu s trochu zataženou tónovou clonou. To je ovšem to tebou popisované "specifické nastavení tónové clony", a nezdá se mi, že by strata lépe imitoval mahagon (byť s javorovým vrškem) než lípa.
Superstrat nedokáže dokonale imitovat kytary jiné konstrukce, ale pokud člověk chce univerzálnost a nechce kupovat spoustu kytar nebo to honit modulačním aparátem, na to je přesně navržen. Má v sobě kus od každé kytary, snad kromě konstrukcí jako Danelectro a podobně.

A to, co jsem citoval - to si prosím nezvykej. Napsal jsi blbost, LP univerzální rozhodně není, nebo rozhodně ne tolik jako superstrat, a superstrat není jen na tvrdou hudbu, ačkoli se tam výborně uplatní díky tomu, že je to nejtypičtější kytara s FR, vypadá tvrdě a má spoustu možností zapojení snímačů. Já jsem to trochu přehnal, skutečně žádná kytara nedokáže plně imitovat jinou, ale nečekal jsem tak podrážděnou reakci. Skutečně nemám v ničem pravdu? A myslíte si to? Nebo ti tolik vadí to, že jsem pochopil univerzálnost "jinak" (tím myslím v souladu se slovníkem) než ty, a ženeš to do krajnosti?

Sorry za částečný OT, ale tahle formulace mě docela namíchla. Pokud někomu připadám příliš teatrální, omlouvám se, ale nejsem zdaleka jediný. Kdyžtak mi pište SZ.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

steenyxxx píše:
loos píše:možná kdybys měl aspoň malou možnost si trochu připlatit a koupit Vintage V100 myslím že bys to měl udělat! Je to LP jak má být...Btw hardware na Vintagekách má občas menší vady ale to nejduležitější (snímače a ostatní elektronika) je podle mně lepší než na levnejch Ibanezach :wink: Ale vážně nemá cenu kupovat kytaru na slepo! Nejlepší je kupovat konkrétní kus :idea:

Uplně původně sem chtěl Vintage V100 přesně jak si napsal :) :)

http://www.hudebniraj.cz/hudebni-nastro ... age-v100bb

Slyšel sem na ni dobré ohlasy, a vzhledově je taky velmi pěkně provedená, bohužel finanční situace není příznivá :( ale asi ještě počkám do narozenin a uvidime :D No každopádně až něco pořídím tak dam vědět, popřipadě pošlu fotky :) :) a časem snad i nějakou nahrávku
JJ, musim souhlasit, ze pokud pockas tak to mozna bude lepsi. Prece jenom mahagon je mahagon. Na jednu z tech V100 jsem hral a musim rict ze to fakt je dobra kytara. Ale jako vetsina levnejsich kytar, je lepsi vyzkouset nekolik kusu a vybrat z nich ten nejlepsi.

PS: Nebudu se tady hadat se superstrat-fanboyem, koncim s OT. Pokud opravdu chce vedet proc byly superstraty stvoreny tak prosim: www.google.com
steenyxxx

Příspěvek od steenyxxx »

JJ, asi opravdu počkám, chci to kupovat v brně v hudebním ráji, je to v rámci mých možností, chci to osobně ozkoušet, ne něco objednávat na slepo, ale zas je mě blbé říct prodejci at donese 5 kusů že si vyzkouším který je nejlepší :D :D :D
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Upozornění předem: To, že sem napsal že se na LP nedá hrát je můj osobní názor, a v žádném případě to neznamená, že tu kytaru nerespektuji, nemám žádnou kytaru, kterou bych nerespektoval (dobře, esp viper...) jako existenci a na to, na co je dobrá!

woro... snímače a sustain nejsou všechno, to si uvědom... Proč jinak hraje (super)strat s PAFem (což není úplně rarita) a LP s PAFem (taky se najde...) úplně jinak?
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“