typ kytary
Pravidla fóra
- ...EDGE...
Re: typ kytary
To je normalni dreadnought podle me.
já bych řek, že na hraní prsty, zejména na vybrnkávání, se hodí spíš western, protože, alespoň co jsem se setkal, nemá tak strašně ouzkej krk a de tam ty prsty líp narvat.Pro fingerstyle je totiž vhodnější díky větší hlasitosti při lehčím úderu oproti dreadnoughtu.
Pikus: Dreadnought.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Stačí umět číst:Pikus píše: To jo... jenom teď nevím, jestli mám jumbo nebo dreadnought![]()
Tak co mám?
http://kytary.cz/cort-akusticka-kytara- ... 73:0:0:1:0
Jumbo ne? Ale zas tak veliký mi nepřijde...
Jumbo má ty výkroje hlubší než dreadnought -viz třeba http://www.furch.cz/cz/pruvodce-millenium.php.CORT - Akustická kytara AD 850
barva: natural satin
Akustická kytara typu Dreadnought ze série Standard, barva Natural Satin
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Máš to tam napsaný...Pikus píše:To jo... jenom teď nevím, jestli mám jumbo nebo dreadnoughtPokáč píše:sakra to je epos...![]()
Tak co mám?
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Toje déčko jako víno. Vždyť tam i píšou že je to dreadnought. Jumbo je bachratější a kulatější, jako http://kytary.cz/taylor-jumbo-kytara-21 ... 81:0:0:1:0Pikus píše:To jo... jenom teď nevím, jestli mám jumbo nebo dreadnoughtPokáč píše:sakra to je epos...![]()
Tak co mám?
Ale občas se "jumbo" říká libovolné kytaře stavěné na kovové struny.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Ty krky jsou, pokud vím, závislé hlavně na výrobci a na určení, ne tolik na tvaru těla. Zatím jsem nepoznal rozdíl. Když jsem si kupoval svoji stamarku, měl jsem před ní v ruce superjumbo od stejného výrobce, a krk mi přišel stejný, jen v jiné povrchové úpravě. Na druhou stranu je pravda že třeba kamarádovo déčko od Staggu (nesmát se, je do hospody) má oproti mé KA-120 znatelně větší rozteč strun. Viděl jsem jak jumbo s poměrně širokým, tak i déčko s dost úzkým krkem. Ale možná je to náhoda, neměl jsem jich v ruce dost na to, abych z toho dělal nějaké obecné závěry.Asanoth píše:já bych řek, že na hraní prsty, zejména na vybrnkávání, se hodí spíš western, protože, alespoň co jsem se setkal, nemá tak strašně ouzkej krk a de tam ty prsty líp narvat.Pro fingerstyle je totiž vhodnější díky větší hlasitosti při lehčím úderu oproti dreadnoughtu.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
No, všechny jumba, co jsem kdy držel v ruce, měly úzkej krk. A tim "úzkej" myslim právě rozteč strun, nikoliv profil krku.
Na dreadnoughtech to bylo takový fenderovský céčko, pokud vím. Ale to je fuk, ať si každej koupí co mu vyhovuje
Na dreadnoughtech to bylo takový fenderovský céčko, pokud vím. Ale to je fuk, ať si každej koupí co mu vyhovuje
Stagg nemusí být vůbec špatná kytara, to to jen někdo řekl a teď se to bere automaticky za sh*t, ale nemusí to tak být.déčko od Staggu (nesmát se, je do hospody)
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Mě právě zmátlo, že když jsem si jí přinesl domu, tak mi taťka, strejda, známí atd. říkali, ať je nechám to jumbo vyzkoušet... tak jsem váhal, protože na a-shopech píšou občas i kraviny
Ale přesto díky
Ale přesto díky
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To je logické - tenkrát, jsme všem kytarám s úzkym krkem a kovovkama říkali jumbo. Bylo to nedostatkové zboží a v Lubech se vyráběl jenom jeden typ a v hudebních nástrojích na ně byly fronty. Buďte rádi, že máte z čeho vybírat. Klidně tomu říkejte třeba Dreďák.

Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Když už tady takhle debatujeme, tak používejme pořádné názvy - western je dost šílený, je to dreadnought. Zdůrazňuju to kvůli tomu, že značná část kytaristů řadí jumbo taky pod westernky.Asanoth píše:já bych řek, že na hraní prsty, zejména na vybrnkávání, se hodí spíš western, protože, alespoň co jsem se setkal, nemá tak strašně ouzkej krk a de tam ty prsty líp narvat.Pro fingerstyle je totiž vhodnější díky větší hlasitosti při lehčím úderu oproti dreadnoughtu.
A hlavně woro90 mluví o něčem zcela jiném, že je pohodlí naskládání prstů - na to si člověk vždycky zvykne, pokud mu to za to stojí. Jde o to, že při vybrnkávání prsty struna nekmitá tak silně, jako při úderu trsátkem, takže je potřeba zvuk víc zesílit. A to jumbo dělá. Proto je vhodnější.
Navíc opravdu krky jumb a dreadnoughtů jsou si v podstatě dost podobné, je to skutečně spíš záležitost modelu a výrobce, než typu kytary.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- miraslozil
A jinak většinou píšou v popisu kytary jak menzůru,tak šířku krku na nultém pražci-pro laiky je to ten plast se zářezy pro struny a je to většinou 43mm u dreadu a jumba.Ale hodně o pohodlí hraní je podle mě profil krku a ten už si musí každý osahat.
máš dreanought 
Jinak jsem si všiml, že tu řešíte, na co hrát prsty a na co trsátkem. D je konstruován na tlusté struny a trsátko. Korpusy, jako je jumbo, superjumbo apod. jsou lepší pro hru prsty, snesou i tenčí struny ( struny, ne nitě, takže třeba sílu 11 ) a mají větší frekvenční rozsah. Je u nich ještě větší problém s vazbou než u Dreadnoughtu.
Jinak jsem si všiml, že tu řešíte, na co hrát prsty a na co trsátkem. D je konstruován na tlusté struny a trsátko. Korpusy, jako je jumbo, superjumbo apod. jsou lepší pro hru prsty, snesou i tenčí struny ( struny, ne nitě, takže třeba sílu 11 ) a mají větší frekvenční rozsah. Je u nich ještě větší problém s vazbou než u Dreadnoughtu.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Máš to tam napsaný v popisu...Pikus píše:To jo... jenom teď nevím, jestli mám jumbo nebo dreadnoughtPokáč píše:sakra to je epos...![]()
Tak co mám?
Basuju: Jackson C20
prosim vas, jak se rika typu kytary,ktera ma hmatnik a prazce jemne do oblouku, ne rovny jako klasicka spanela? hraju na kytaru strasne dlouho,ale ucim se sam,tak se v typech nevyznam...nedavno jsem ale na takovou hral a mooooc se mi to libilo...je to JUMBO? nebo to rikam spatne...? prosim poradte...diky!!=)
- ...EDGE...
Cokoliv krom spanely..prakticky, dreadnought (westernova kytara), jumbo, a elektriky..mej seczhory píše:prosim vas, jak se rika typu kytary,ktera ma hmatnik a prazce jemne do oblouku, ne rovny jako klasicka spanela? hraju na kytaru strasne dlouho,ale ucim se sam,tak se v typech nevyznam...nedavno jsem ale na takovou hral a mooooc se mi to libilo...je to JUMBO? nebo to rikam spatne...? prosim poradte...diky!!=)
fakt az takhle snadny? DEKUJU!!! a prosim jeste: je lepsi "westernovka" nebo jumbo? a muzete mi jeste napsat Vas nazor na dvanactistrunky? Diky..=)
přečti si nejdřív tohle vlákno od začátku, a až to dočteš zase až sem, tak se zeptej co ti nebude jasné.czhory píše:fakt az takhle snadny? DEKUJU!!! a prosim jeste: je lepsi "westernovka" nebo jumbo? a muzete mi jeste napsat Vas nazor na dvanactistrunky? Diky..=)
Jinak o dvanáctkách tady toho ještě moc není, ale v podstatě to není kytara na hraní prstama ani sólovější nástroj. Hodí se hlavně na doprovody svým zvukem - ale ladit to někde v hospodě...
Dobrým kompromisem mezi zvukem dvanáctky a klasickou westernovkou je 9 strun -> tři basové struny nechat po dvou a E, H ,G nechat samostatně na vybrnkávání prsty, protože u dvanáctky struny E a H jsou stejně "jen" zdvojené (jen jsem o tom slyšel a neviděl takovou kytaru nikde prodávat). Ale to je opravdu speciální případ, který má konkrétní využití a normální hráč to nevyužije.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ono ty devítky jsou často homemade. Prostě upravená dvanáctka, kde nenatáhneš všechny struny. John Butler třeba pro změnu používá jedenáctistrunku - nenatahuje oktávové G.
JInak 12tky jsou nástroje se skvělejma možnostma, jak dotvářet zvuk, který kytaře přísluší. Nicméně se hodí lidem, co o tom něco vědí a jdou za nimi s určitým důvodem proč. Doma mám dvě 12tky a vždy si na ně s chutí zahraju...
JInak 12tky jsou nástroje se skvělejma možnostma, jak dotvářet zvuk, který kytaře přísluší. Nicméně se hodí lidem, co o tom něco vědí a jdou za nimi s určitým důvodem proč. Doma mám dvě 12tky a vždy si na ně s chutí zahraju...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
tady si myslím že se připravuje o klasický cinkavý vysoký ton jaký je u každé 12str. slyšet. Mě když rupne G1 tak mi přijde že kytara (já) ohluchla a hned natahuju novou....John Butler třeba pro změnu používá jedenáctistrunku - nenatahuje oktávové G.....
nemalou chvíli jsem proháněl na 12 str. i prsty s prstýnky ale jaksi tomu nemůžu přijít na chuť proto si na prstovky beru menší 6str. Na dvanáctku se mi nejlíp hraje s měkčím trsátkem a to nejlépe doprovod nebo rozklad po strunách. Sola na dvanáctku mi zní dost ujetě.
Občas když potřebujeme hrát dva tak z dvanáctky udělám šestku a to mám na fingerpicking nejraději. Její větší tělo zní parádně i hrou holými prsty.
S krkem to nic nedělá, neladí uplně stejně jako s 12 str.
Ty plasťáky ovationy mi zní synteticky, ne nějak že špatně ale hned to poznám a není mi to sympejšn.
mockrat Vam dekuju za rady...
ale mam jeste jednu otazku...je to docela davno,co jsem hral na kytaru,ktera ale VUBEC nemela klasickou zadni drevenou rovnou desku, ale kompletne celej zadek byl z jakehosi jineho materialu a byl OBRAZNE RECENO do vypoukleho oblouku...vypadalo to zezadu jako pulka vejce... to je co za kytaru?mela totiz NAAADHERNY zvuk a strasne krasne se na ni hralo....
Dekuju...=)
ale mam jeste jednu otazku...je to docela davno,co jsem hral na kytaru,ktera ale VUBEC nemela klasickou zadni drevenou rovnou desku, ale kompletne celej zadek byl z jakehosi jineho materialu a byl OBRAZNE RECENO do vypoukleho oblouku...vypadalo to zezadu jako pulka vejce... to je co za kytaru?mela totiz NAAADHERNY zvuk a strasne krasne se na ni hralo....
Dekuju...=)