Prsty/klávesy

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Darex

Prsty/klávesy

Příspěvek od Darex »

Ahoj

Takže,jsem samouk na klávesové nástroje mám pár knih,podle kterých se snažím učit.Zatím tak dokážu zahrát tichou noc (celou) a nějaké takové ty lidové pisničky. :D

K problému:

Když hraji,tak mám normálně prsty C-G (totéž i na druhé ruce,jen v jiné oktávě)No a ted například,když je nějaká nota vysoká,nízká,prostě mimo muj dosah,tak to zahraji palcem/malíčkem ale potom když se mám rychle vrátit na nějakou klávesu,tak třeba "F" mačkám místo prsteníčku,ukazováčkem protože,než bych tam přesunul celou ruku a zahrál to prsteníčkem,tak bude v písničce pauza.

No a moje otázka zní,jestli vadí,když je nějaká klávesa určená pro prsteníček/ukazováček nebo jakykoliv prst,tak když ji zmáčku něčím jiným,kvuli tomu aby nebyla tak dlouhá pauza.Nebo jestli má každá klávesa "svuj prst"

Děkuji

P.S.Nevíte o nějaké stráce s videama,kde uvidím přímo jak nějaký hudebník/muzikant hraje?Pokud možno abych neviděl jen jeho záda,ale i "prstoklad".Pokud ano tak mi to když tak pošlete do soukromé pošty tady no foru.
Olihen

Re: Prsty/klávesy

Příspěvek od Olihen »

prstoklad je v kazde skladbe jinýzáleží na sledu tonu.ty potřebujes ucitele .podle knižek se základy nenaucís
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Yep, přihlaš se do ZUŠ, (třeba tady do ŽUŠ ve Zlatých Horách, právě jsem po 10 letech uvolnil místo :D ) a tam ti už spíše pomůžou.
Darex

Příspěvek od Darex »

Aha,tak to asi už nestihnu,protože zakladku už mam za sebou (je mi 16) docela trapas,že se začínám učit hrát až ted,ale zase nikdy není až tak pozdě,jenom ti "menší" se to naučí rychleji no...
Vážně myslíte,že se podle knížek nejde naučit hrát?
Například Šlitr taky nikdy nechodil na žádnou vyuku a kam to dotáhl...a udajně i jeden člen s beatles když začínali,tak ještě neznal tak noty.
Myslím že,vyuka mi dá ohodně víc než "samoukství" ale neustále váhám,jestli se tam přihlásit :roll:
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Hele, asi to jde. Ale naučíš se spoustu chyb a ty tě budou později zdržovat, a bude tě znechucovat jejich složité přeučování...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Darex píše:...a udajně i jeden člen s beatles když začínali,tak ještě neznal tak noty.
Nikdo z Beatles neznal noty, dokonce si ani nedokázali spočítat takty. To jen tak na okraj.
Myslím, že se z knížek dá naučit, ale bez not na klávesy? No asi to jde. :wink: Doporučuji koupit Sarauera a zkusit to s ním. BTW je tam u skladeb vždy uveden prstoklad.
Jinak samozřejmě s učitelem je to lepší - odstraní ti nešvary, ukáže ti co a jak, tj. nemusíš to složitě hledat, bude tě nutit hrát technické cvičení, atp.
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Jester píše:
Darex píše:...a udajně i jeden člen s beatles když začínali,tak ještě neznal tak noty.
Nikdo z Beatles neznal noty,.
no to řiká každej druhej ale imho bez základního hudebního povedomí.tjumet pojmenovat noty se nikdo neobejde páč by muzika znela disharmonicky kdyby se neumeli domluvit.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemusej se domluvit - stačí, když se slyšej;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Olihen píše: no to řiká každej druhej ale imho bez základního hudebního povedomí.tjumet pojmenovat noty se nikdo neobejde páč by muzika znela disharmonicky kdyby se neumeli domluvit.
To si myslím, že není pravda.
Třeba Beatles dělali písničky, a asi geniálně, ale bez Martina by asi nebyli tak dobří - ten rozepisoval party dalším hudebníkům, počítal takty, dělal aranže, atp.
Darex

Příspěvek od Darex »

Jester píše:
...Doporučuji koupit Sarauera...
Knihu od něho mám a jsem s ní spokojený.Mám jich víc ruzných knih.

Jinak s tím s sarauerem to ještě napsali Grunfeldová(přehlasované u) a Bohmová(přehlasované o to první)

Akorát právě v té knize od Sarauera mě mate to,že třeba v písni jakekoliv jsou jedny noty pro žáka,a druhé pro učitele.A nevím jestli stačí když budu hrát jen pro toho žáka,nebo jestli někdo musí hrát učitele aby "ta hudba dávala smysl". :roll:
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Sedni, hraj a nekecej. Když to nebude dávat smysl, tak to poznáš, a nebude to absencí druhého klavíristy, ale tím, jak to hraješ.
A hlavně si sežeň toho učitele.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“