Jazz

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Jazz

Příspěvek od piranha90 »

Ahoj, existují nějaké metody, stupnice do jazzu, nebo jak se v něm rozvíjet, jak ho pochopit. Docela mě udivuje, že tady tohle téma není. Díky

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Re: Jazz

Příspěvek od Dariel »

piranha90 píše:Ahoj, existují nějaké metody, stupnice do jazzu, nebo jak se v něm rozvíjet, jak ho pochopit. Docela mě udivuje, že tady tohle téma není. Díky
Nejsem žádný profláklý jazzman, ale myslím, že se nezmýlím, když řeknu, že rčení o kytaristovi se 4 akordy a 3000 fanoušky a jazzmanovi s 4 fanoušky a 3000 akordy je v zásadě pravdivé :D
Teorie je podle mně v jazzu základ....
woro90

Příspěvek od woro90 »

Většina jazzu je založená na příslušnosti určitého modu k určitému akordu. Tedy např. přes C7 hraješ v C mixolydické. Akordové postupy jsou ale značně komplikované, s tím ti poradí zkušení jazzmani, jen jem měl potřebu aspoň trochu pomoci (právě jsem přišel z restaurace). A možná ani ti, protože akordové postupy jou značně osobní záležitost. V moderním jazzu jsou totiž celkem často použité takové postupy, které nemusí sedět úplně každému. Nicméně pokud se budeš držet akordového postupu vytvořeného jako složitější doprovod k nějaké melodii, nešlápneš vedle.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
StoneG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od StoneG »

Neznáte nějaké www stránky, kde by byly nějaké ukázky takových jazzových akordových postupů...
Nějak na ně pořád nemůžu přijít...nebo spíš je nikde nemůžu najít.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

StoneG píše:Neznáte nějaké www stránky, kde by byly nějaké ukázky takových jazzových akordových postupů...
Nějak na ně pořád nemůžu přijít...nebo spíš je nikde nemůžu najít.
Na lickbyneck.com je sousta jazzovejch coververzí. Když si stáhneš nějaký song, jsou tam i akordy.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“