ozvučení pokoje

Dotazy, rady, zkušenosti ...
majmo

ozvučení pokoje

Příspěvek od majmo »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat... nemám v ozvučování skorem žádné zkušenosti a budu předělávat pokoj. Do teď jsem měl 2 reproduktory od zesilovače těsně vedle sebe a potřebuju je nutně dát pryč protože skříň pujde pryč, takže mě napadlo je dát na zeď (nemá někdo zkušenosti i tim jak je tam přidělat?) ale nevím kam...
lépe to naznačí obrázek http://img201.imageshack.us/i/room.png/ modré čtverce jsou reproduktory kde jsou teď a červené kam bych je chtěl dát... ale nevím jak budu vnímat zvuk protože když budu sedět u stolu s PC tak k nim budu vlastně zády ale když budu nahrávat nebo hrát na kytaru tak k nim budu bokem ... je to docela chaoticky popsaný :D snad se v tom někdo vyzná :) díky za pomoc :)
jackies

Re: ozvučení pokoje

Příspěvek od jackies »

Chaoticky popsané to není.
Pro nějaký podkresový poslech k jiné práci to takhle nevadí, ale pro nějakou (i minimální) práci a úpravu audia to dobré nebude.
Nevím, jestli ty proporce toho náčrtku sedí, ale pokud ne, zamyslel bych se o úplném přeuspořádáním pokoje.
Poslechové bedny samozřejmě před sebe.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

majmo píše:Dobrý den, chtěl bych se zeptat... nemám v ozvučování skorem žádné zkušenosti a budu předělávat pokoj. Do teď jsem měl 2 reproduktory od zesilovače těsně vedle sebe a potřebuju je nutně dát pryč protože skříň pujde pryč, takže mě napadlo je dát na zeď (nemá někdo zkušenosti i tim jak je tam přidělat?) ale nevím kam...
lépe to naznačí obrázek http://img201.imageshack.us/i/room.png/ modré čtverce jsou reproduktory kde jsou teď a červené kam bych je chtěl dát... ale nevím jak budu vnímat zvuk protože když budu sedět u stolu s PC tak k nim budu vlastně zády ale když budu nahrávat nebo hrát na kytaru tak k nim budu bokem ... je to docela chaoticky popsaný :D snad se v tom někdo vyzná :) díky za pomoc :)

Chaoticky popsané to není, ale chybí mi tam jasná specifikace, K ČEMU to ozvučení bude používáno???

Jak píše kolega JACKIES, pro to aby tam "jelo rádio" jako kulisa je to relativně v pohodě, aby v tom ale jel třeba zvuk k filmu na PC, ozvučení her nebo podobně, bude to pro tebe hodně nepřirozené ale dá se, no pokud v tom budeš poslouchat nějaká audia v rámci domácího studiového pracování na compu (nabízí se to při té zmínce s kytarou) pak to bude tragicky špatné.....

Taky bych byla spíše pro úplně jinačí dispozíční řešení pokoje...
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Souhlas s predeslymi prispevky, ale navrhoval bych neco takovehoto:

Obrázek

Pokud je to tedy ve tvem pripade proveditelne.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2EDGE: bacha na to, pokud má ta bedna bassreflex dozadu, tak je to naprosto špatné řešení! Vzdálenost od zdi by měla být minimálně 50-60cm, případně to repro pevně do zdi zakotvit (což je obvykle neřešitelné - kdo by chtěl kvůli koníčku bourat 2x kus zdi, že...). Osobně bych tu zmíněnou vzdálenost dodržoval i pro bedny s bassreflexem dopředu/bez bassreflexu.

No a když už se to jmenujue "ozvučování pokoje", tak co zbytek akustických úprav? :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
...EDGE...

Pravda, bassreflex jsem nezapocital, chyba.
K tomu druhemu, zalezi co povazujeme za ozvuceni pokoje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2EDGE: :lol: dobrá poznámka, ale pod pojmem "ozvučení čehokoli" si osobně představuju něco ve stylu "aspoň v jednom (poslechovém) místě pokoje tu muziku chci slyšet pořádně" :wink: Ale možná to je už jen moje profesionální deformace... Jde i o dispozice; teď si třeba uvědomuju, že v ložnici jsem si instaloval bedýnky od microsystému a ty nejsou těch aspoň 50cm od zdi..nicméně bassreflex mají dopředu, tudíž tady jsem to moc neřešil.

P.

...EDGE...

No tak ze jo ja mam dva-jednicku a subwoofer s bassreflexem dozadu mi lezi dvacet centaku od zdi :D
Ale zvuk mi vyhovuje, basy mam stazene protoze jinak skoro nic jineho slyset neni.
majmo

Příspěvek od majmo »

TO: jackies + Monikad... ano i přeuspořádání pokoje jsem bral v úvahu ale neni to tu bohužel moc providitelné. Z reproduktorů jde, jak rádio/hudba z CD, tak zvuk z notebooku... bohužel je používám na plno věcí... když cvičím na kytaru tak z reproduktorů mi hrajou bicí a půl metru pod nimi mám zesilovač ve stejném směru... takže si to asi nechám projít hlavou a koupím si zřejmě nový zesilovač a reprobedny které dám před PC, díky za vaše rady

TO: ...EDGE... - líbí se mi to, i jak jsou jacky/cinche vyřešeny :) díky za tip
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Obrázek
Obrázek

Pokud by někdo chtěl trochu inspirace do zvukové režie.... :wink: fota jsou z probíhajících "doúprav".

P.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hej, to chci domů taky! :D Bohužel nemám ani to základní - místo, kde to udělat... :|
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Moc pekne, ale zda se mi ze ty repraky miri az trosku moc na to kreslo, ty je mas na stojanech? Je to trosku tmave v tom miste a ja nevidim na cem stoji :o
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Masivní držáky na zeď (zakázka na míru, buk + 6mm ocelová příruba). Zdá se ti to, přesněji - jsou nastavené tak, jak mají být (sweetpot na uši :wink: ).

P.

...EDGE...

To je pekne, ale ja osobne preferuji, kdyz nemam treba jeden urcity sweetspot, ale spis to proste zni prostorove dobre po cele mistnosti, rudiz trosku min k sobe ty repra, ale zas na recording se asi spis hodi to co mas ty no :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj - studio je o sweetspotu :wink: (primárně).

P.

...EDGE...

Jasne no, my se tu bavime o ozvuceni pokoje, pochybuju (ikdyz k tomu nemam sebemensi duvod) ze si zde tazajici chce zalozit studio :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No ne - jako my dva jsme v diskusi trošku odbočili, ale když se vrátím zpět, tak jsem to sem postnul opravdu jen pro inspiraci; ukázka možného uchycení repro a ukázka možných akustických prvků sloužících k upravení zvuku v rámci místnosti :wink:

P.

Ferino

Příspěvek od Ferino »

Co to je ten sweetspot?
Cort X-TH, Engl Ritchie Blackmore Sign., Engl 2x12 V30, Korg AX1500
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Ferino: jedná se o bod nacházející se mezi hlavním reproduktorem (woofer) a výškovým reproduktorem (tweeter). Někdy bývá označen, většinou ne a pro jednoduchost se dá říci, že ho najdeš zhruba uprostřed vzdálenosti mezi okraji obou reproduktorů. Toto platí pro dvoupásmové monitory; třípásmové to budou mít samozřejmě jinak.

Co si vzít z předchozí informace? Že výškově bys neměl v poslechovém místě (bavíme se o studiu) mít monitory naštelované výrazně jinak ve směru na tvoje ucho :wink:

P.

...EDGE...

No strucne a laicky bych to popsal jako misto, kde ten zvuk zni nejlip, tudiz pod nejakym uhlem a v nejake vzdalenosti mezi temi repraky.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“