Na čem se začít učit těžší sóla?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
xaero

Na čem se začít učit těžší sóla?

Příspěvek od xaero »

Ahoj chtěl bych se naučit hrát těžší a rychlejší sóla ve stylu Megadeth a Metallica. Teď se učím Megadeth Symphony of destruction a 100% rychlost teda doopravdy nedávám. :(
Na čem se nejlépe a nejrychleji zrychlím? Zatím jen sólo opakuju do zblbnutí v rychlosti cca. 70%.

Jaké skladby od těchto skupin by jste doporučili na začátek?
Samozřejmě sóla z nothing else matters, hetfieldovo solo z master of puppets atd. mi problém nedělají.

Díky mějte se. :wink:
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
axi12
Kontaktovat uživatele:

Re: Na čem se začít učit těžší sóla?

Příspěvek od axi12 »

xaero píše:Ahoj chtěl bych se naučit hrát těžší a rychlejší sóla ve stylu Megadeth a Metallica. Teď se učím Megadeth Symphony of destruction a 100% rychlost teda doopravdy nedávám. :(
Na čem se nejlépe a nejrychleji zrychlím? Zatím jen sólo opakuju do zblbnutí v rychlosti cca. 70%.

Samozřejmě sóla z nothing else matters, hetfieldovo solo z master of puppets atd. mi problém nedělají.

Co jsem tak slysel a rikal videl jsem to i na kamosovi, kterej to taky tak delal a dneska hraje fakt dobre :) Tak je nejlepsi zacit hrat stupnice (pentatoniky), porad do kolecka a casem prijde i ta rychlost :)
Kytara: Ibanez GRG 170DX + RM Bridge+
Kabel: Dělanej - 4,5m
Kombo: Právě žádné...
Struny: GHS 10
Trsátka: Dunlop Tortex 1mm (želva), Dunlop Jazz III
micafica

Příspěvek od micafica »

axi12 píše:
xaero píše:Ahoj chtěl bych se naučit hrát těžší a rychlejší sóla ve stylu Megadeth a Metallica. Teď se učím Megadeth Symphony of destruction a 100% rychlost teda doopravdy nedávám. :(

Co jsem tak slysel a rikal videl jsem to i na kamosovi, kterej to taky tak delal a dneska hraje fakt dobre :) Tak je nejlepsi zacit hrat stupnice (pentatoniky), porad do kolecka a casem prijde i ta rychlost :)
Naprostý souhlas .... pentatoniky, stupnice, orientace na hmatníku (při tom vycvičit rychlost a přesnost). .... a pak už k přehrávání svých idolů - resp. jejich improvizaci!
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Tumlovat se a prijde to samo :wink:
Stop dreaming, start playing!
xaero

Příspěvek od xaero »

Pentatoniky jedu rychlostí obrovskou :) ale je to stylem priklep, odtah, slide, tremolo ;) je pravda ze rychle to zni docela presvedcive ale jinak nci moc :) ......
problem mi spis dela spojovat pentatoniky..

Ale tímhle tématem jsem spíš zamýšlel doporučení konkrétních jednodušších sól od daných interpretů ;)
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
axi12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od axi12 »

xaero píše:Pentatoniky jedu rychlostí obrovskou :) ale je to stylem priklep, odtah, slide, tremolo ;) je pravda ze rychle to zni docela presvedcive ale jinak nci moc :) ......
problem mi spis dela spojovat pentatoniky..

Ale tímhle tématem jsem spíš zamýšlel doporučení konkrétních jednodušších sól od daných interpretů ;)
Aha, tak co takhle od metallicy Unforgiven? :)
Kytara: Ibanez GRG 170DX + RM Bridge+
Kabel: Dělanej - 4,5m
Kombo: Právě žádné...
Struny: GHS 10
Trsátka: Dunlop Tortex 1mm (želva), Dunlop Jazz III
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zkus opium of the people od slipknotu
Kai

Příspěvek od Kai »

Prvni trenovat samotnou techniku, to znamena ucit se neco "obtiznejsiho" pekne pomalicku od zacatku a zrychlovat (diky bohu za mentronom). Jenze...

Problem nastava, kdyz nevis jak to hrat a zahrajes to stylem jak si myslis. Ono to na pomalych rychlostech de... ale cim vic zrychlujes, tim se vyrovnava podil leve a prave ruky. Takze kdyz hrajes pomalu (a ted si cisla cucam z prstu, neberte to jako dogma, ale jako jen pribliznou vec) tak hrajes 80:20 v pomeru leva:prava (u jednoduchych veci klidne muzes hrat downstrokem vsechno, tvoje vec). ALE... cim vetsi rychlost tim se podil dorovnava a rekl bych u silenosti je to cca 40:60 ... viz Petrucci.

Takze hlavne nezanedbavat pravou ruku a mit ujasnene jak hrajes trsatkem down/up. Osobne tohle bych nikdy neresil a nikdy bych se nedostal na takovou uroven (mozna to zni lehce egoisticky) nebyt Paula Gilberta a jeho lessons na youtube (ja mam dvd), kde nejen vysvetli jak hrat levackou (coz je nepodstatne, casem se nauci svalove rychle behat kazdy) ale jak k tomu pouzivat pravacku a pak je dobre pochopit napriklad techniky Petrucciho (kdy cast tonu v rychly casti vyhrajes a zbytek dojedes hammeron, pulloff). Cloveku se pak otevre neomezene mnozstvi moznosti a jakmile zacne nad hranim/hudbou premyslet tak "vyhral"...
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

no, nějakej tip jak zrychlit pravou ruku? já nemám problém v levé ruce, ale v pravé, prostě s ní nestíhám pohyb nahoru dolu...třeba Cowboys from Hell od Pantery je v klidu (až na sólo samozřejmě :mrgreen: ), levou rukou to stihnu i rychleji než originál, ale kvůli pravé ruce to musím v GP hrát v asi o 20 menším tempu.

Takže jak na tu pravou ruku?
Dean Icon ftw.
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metallistic »

PinHead píše:no, nějakej tip jak zrychlit pravou ruku? já nemám problém v levé ruce, ale v pravé, prostě s ní nestíhám pohyb nahoru dolu...třeba Cowboys from Hell od Pantery je v klidu (až na sólo samozřejmě :mrgreen: ), levou rukou to stihnu i rychleji než originál, ale kvůli pravé ruce to musím v GP hrát v asi o 20 menším tempu.

Takže jak na tu pravou ruku?
Zdravíčko :wink:
Určitě musíš hrát uvolněně,pokud ti pravá ruka půjde do lehké křeče,zbytečně ji namáháš a nikam se takto nedostaneš!Cvičit pomalu,a zrychluj.Když to zahraješ každej den 20krát bez chyb a přesně ,a začneš na 65% tempu(i když tam to zahraješ v pohodě,není to na škodu cvičit pomalu!!!!)a každej den přidáš 5 z tempa tak to příjde samo uvidíš jen měj trpělivost.Ruka ale musí být pořád uvolněná,nesmí být v křeči..!! :wink:
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“