Ekvalizery

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Ekvalizery

Příspěvek od Wohma »

Nesirim zadny bludy! :evil:
1) Frekvencni rozsah vinylu je slozitejsi otazka, protoze podleha degradaci i po nekolika malo prehranich - material se opotrebovava. Navic u vinylu je vyrazne nizsi odstup signalu od sumu nez u CD a velka cast tech hudebnich informaci, ktere jsou videt nad 20kHz, jsou v podstate neslysitelne. Jestli maji vliv na zvuk nebo ne, to necham na nekom jinym, mne osobne to je celkem ukradene :))

2) Nejde o logicky spravne srovnani, protoze u CD to omezeni vychazi ze specifikaci, takze prehravace ani neocekavaji nejaky signal nad 22kHz. Nemuzes mi dat vubec zadny dukaz, ze ten signal nad 20kHz u vinylu neni preslech, sum nebo nejaky artefakt.

3) Nikdy jsem nerekl, ze vinyl neco orezava nebo ze to delaji prenosky ci jakakoli dalsi cast vybavy LPckaru. Rekl jsem pouze to, ze se vetsinou orezava na 16kHz, coz se dela jiz pri masteringu a takto je delana vetsina vinylu. Pekne o tom pisou napr. zde:
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php ... s_and_FAQs
Although some sort of signal above 20kHz can be recovered from an LP, it is highly unlikely to be related to the programme material; in other words it is noise. The majority of LPs probably contain nothing of significance above about 16kHz.
4) I kdyby byl nad 20kHz nejaky cenny material, tak ti to stejne maloco zahraje. Ani studiove bedny, kde by clovek ocekaval nejpresnejsi reprodukci zvuku, hraji maximalne tak do 30kHz, vetsina spis tak do 25. A to se nedivam na zadna orezavatka, ale na bedny v cenach 30-50K za par, v nearfieldech pochopitelne. Ekvalizace na 62kHz je cisty samanismus vhodny pro nejake audiofilni forum.

Tak priste prosim vice cist a premyslet a mene napadat, posledni dobou si pripadam jak na foru horkych hlav :roll:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Wohma píše: Nesirim zadny bludy! :evil: ...bla bla bla....
Tak priste prosim vice cist a premyslet a mene napadat, posledni dobou si pripadam jak na foru horkych hlav :roll:

Myslíš, že jsi v pozici, abys mě mohl radit "víc číst a přemýšet" ? Fakt jo ? :mrgreen:

Ta spektrální analýza, to jsou tvrdý data, žádný domněnky a přeslechy - to produkuješ ty.

Nicméně s člověkem, který suverénně tvrdí blbost, neumí to uznat a ohání se nějakou Wiki :roll: nemá cenu ztrácet čas.
I´m wheels... movin´wheels
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ocekavam, ze specifikujes, jaky blbosti tvrdim, jinak te budu povazovat pouze za trolla. Mimochodem ta "nejaka wiki" je od hydrogenaudio, a jestli se nekomu v oblasti audia da na internetu verit, tak jsou to prave oni. Pokud se ti nelibi tento zdroj, muzu ti najit spoustu dalsich.

Spektralni analyza jsou tvrdy data, ale CO hraje nad tech 20kHz vysvetlit neumis.

Vetsinu mych argumentu jsi naprosto ignoroval (napr. to, ze jsem vubec nemluvil o fyzickym omezeni vinylu nebo zarizeni s tim souvisejicim), coz jasne ukauzje tvuj pristup k teto debate.

A pokud nejsi schopen porozumet psanemu slovu a vkladas mi do ust neco, co jsem nerekl, pak je jiste na miste, abych ti doporucil vice cist a premyslet.
Somnus Aeternus
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Wohma píše:Ocekavam, ze specifikujes, jaky blbosti tvrdim, "vinyl ořezává nad 16 kHz" jinak te budu povazovat pouze za trolla. Mimochodem ta "nejaka wiki" je od hydrogenaudio, a jestli se nekomu v oblasti audia da na internetu verit, tak jsou to prave oni. Pokud se ti nelibi tento zdroj, muzu ti najit spoustu dalsich.

Spektralni analyza jsou tvrdy data, ale CO hraje nad tech 20kHz vysvetlit neumis. Čti nad grafem: "Bell percussion, showing harmonic overtones extending to 96 kHz" + dále třeba žestě - nad 30 KHz

Vetsinu mych argumentu jsi naprosto ignoroval (napr. to, ze jsem vubec nemluvil o fyzickym omezeni vinylu nebo zarizeni s tim souvisejicim), coz jasne ukauzje tvuj pristup k teto debate.

A pokud nejsi schopen porozumet psanemu slovu a vkladas mi do ust neco, co jsem nerekl, ????
pak je jiste na miste, abych ti doporucil vice cist a premyslet.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pardon, ale jestli nekdo neni schopen pochopit rozdil mezi vetami:
"Vinyly byly orezavany od 16kHz nahoru"
a
"Vinyl orezava od 16kHz nahoru",
tak by se mel vratit nekam na zakladni skolu, kde se bere pasiv/aktiv. Dale tu nehodlam ztracet cas.
Somnus Aeternus
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Slovíčkaření... který vyjde nastejno. Proč by, proboha, "byly ořezávaný" - z jakýho důvodu ??? Asi aby to blbě hrálo, ne ..
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

roztrhejte si občanky :-D

a co ještě
http://kytary.cz/danelectro-fish-amp-ch ... /HN087638/

s tímhel máte někdo zkušenosti ? na youtube jsem nenašel žádný video jen to tam maj borci zapojený a během nějakých songů a to je nic neříkající
jaj už se těšim až si zajdu všechno tohle vyzkoušet :-))
Už nehraju, pouze poslouchám ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Decentně zasáhnu :wink: Doporučuji prostudovat třeba Encyklopedii a zejména se zaměřit na RIAA Equalization Curve a Analog vs. Digital Sound Argument.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Rainmaker píše:
Nero píše:- no řekněte, potřebuje někdo na kytaře mít (ve zvuku kapely / na nahrávkách) zvýrazněné frkvence 31 nebo 62 Hz? K čemu tahat výšky na 8 nebo 16 kHz?
já se teda ve frekvencích moc nevyznán (ehm vůbec) takže by mě zajímalo proč by zrovna s těmahle měl být "problém" :))
pokud tyhle jsou na výšky tak pro mě jedině dobře aktuálně mám na svým combu potlačený bassy a mid a treble jede skoro na full takže více výšek jedině dobře mucheche
Problém s nima není - jen jsou k ničemu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Nero píše:
Rainmaker píše:
Nero píše:- no řekněte, potřebuje někdo na kytaře mít (ve zvuku kapely / na nahrávkách) zvýrazněné frkvence 31 nebo 62 Hz? K čemu tahat výšky na 8 nebo 16 kHz?
já se teda ve frekvencích moc nevyznán (ehm vůbec) takže by mě zajímalo proč by zrovna s těmahle měl být "problém" :))
pokud tyhle jsou na výšky tak pro mě jedině dobře aktuálně mám na svým combu potlačený bassy a mid a treble jede skoro na full takže více výšek jedině dobře mucheche
to není pravda... harmonický frekvence sou hodně důležitý a právě ty dělají zvuk dobrým, nebo špatným!
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Equalizer momentálně nepoužívám, ale měl jsem ho ve smyčce i před zesákem, furt zapnutý i občas zapnutý.
Ve smyčce eq ovlivňuje barvu zvuku (zkreslení) stejně jako eq na zesáku, lze s ním taky zvýšit hlasitost třeba na sólo.
Hned za kytarou (před preampem, kreslítkem...) ovlivňuje charakter zvuku, potažmo zkreslení - lze tak třeba eliminovat nebo "simulovat" určité frekvenční vlastnosti kytary či snímačů, nebo třeba nakopnout zvuk podobně jako boostrem nebo overdrivem.
No a hrdě hlásím že mám tu kopii GE7 od Behringera (posloužila dobře, není čeho se bát -za ty prachy) a prastarý pětipásmový podlahový eq značky Tesla Vráble, označení z hlavy nevím - vyměnil jsem v něm tranzistory za nízkošumové, je truebypass, funguje skvěle, dokonce mi přijde že ty frekvence jsou tak nějak muzikálněji odstupňované. Jo a ještě jsem měl chvíli nějaký rackový 30 pásmový stereo eq, ale tomu je líp u mixu...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

turbo_MaCk píše:
Nero píše:
Rainmaker píše:[

to není pravda... harmonický frekvence sou hodně důležitý a právě ty dělají zvuk dobrým, nebo špatným!
Podívej se na charakteristiky kytarových repráků - kolik ti toho zahrajou v případě těch 16 000 Hz? Ono i těch 8 000 bude dost na hraně. A ty basový pásma využiješ jak? Na nahrávce takhle hluboko položený frekvence pocházející z kytar už ani neuslyšíš. A pokud mluvíš o harmonických, které vychází z těchto basových frekvencí, tak mi přijde jednodušší a smysluplnější zesilovat / potlačovat jen ty samy o sobě, když už ve zvuku jsou.

Podotýkám, že přednáším jen můj subjektivní názor založený na setkání s daným 10 pásmovým EQ...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Si někdy pusťte zvuk 8 kHz. To už je slušnej bzučák (vejškáč). A nad 15 kHz uslyší z nás kytaristů málokdo. Prostě na prd. Leda tak pro kaustiku
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Lachim - to zas pozor, v jednom z predmetu ve skole jsme si hrali s generatorem a ja slysel i frekvence kolem 20kHz a to nepouzivam spunty do usi a vsude chodim se sluchatkama (i kdyz je fakt, ze posloucham pri rozumnych hlasitostech). Myslim, ze vetsi vliv na sluch ma bezne "opotrebeni" vekem, pokud clovek nedela vylozene kraviny. 15kHz podle me vetsina osazenstva fora uslysi.
Somnus Aeternus
Lachim

Příspěvek od Lachim »

No jo,já zapoměl,že většina z vás je o 15 - 20 let mladší. I když slyšim,jak to metalisti jedou nahlas,tak se docela divim,že ještě vůbec slyšej :lol:
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Lachim - to prave muze byt presne naopak: tim jak je zkreslenej zvuk komprimovanej, tak to tolik nesoli. Kdyz na lehce nakraple plexine poradne hrabnes do strun, tak usi dostanou zabrat mnohem vic. Coz ale nemeni nic na tom, ze spousta kapel opravdu hraje HODNE nahlas, ale nemusi to byt zdaleka jen metalisti :) Syndrom "ja se vubec neslysim, trochu se zesilim" ma myslim kazdy, kdo hraje alespon rock :D
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:Lachim - to prave muze byt presne naopak: tim jak je zkreslenej zvuk komprimovanej, tak to tolik nesoli. Kdyz na lehce nakraple plexine poradne hrabnes do strun, tak usi dostanou zabrat mnohem vic. Coz ale nemeni nic na tom, ze spousta kapel opravdu hraje HODNE nahlas, ale nemusi to byt zdaleka jen metalisti :) Syndrom "ja se vubec neslysim, trochu se zesilim" ma myslim kazdy, kdo hraje alespon rock :D
co že si říkal???? neslyšel sem tě...
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
obiprimopt

Příspěvek od obiprimopt »

má někdo GE-7, teď jsem si koupil, ale nemám teď zrovna moc času u toho hodinu vysedávat a zkoušet co všechno s tim de udělat, máte nějaký zajímavý nastevení, např. to jako maj linkini v dont stay...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

obiprimopt píše:má někdo GE-7, teď jsem si koupil, ale nemám teď zrovna moc času u toho hodinu vysedávat a zkoušet co všechno s tim de udělat, máte nějaký zajímavý nastevení, např. to jako maj linkini v dont stay...
tak proč to kupuješ, když nemáš ani čas si an tom vyladit zvuk? a podle čeho si to koupil?
Jinak pochybuju, že ti někdo poradí...
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Hmm, já slyším od 70hz do asi 11khz, je mi 16 let ^^'
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“