Nahrávání basy a el. kytary

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nik 555

Nahrávání basy a el. kytary

Příspěvek od Nik 555 »

Zdarec kolegové..
Zajímala by mě jedna věc, a to ta jestli je lepší k bicím nahrát nejdřív basu a pak el. kytaru, nebo naopak..
Jak to vlastně je ?

Díky :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání basy a el. kytary

Příspěvek od rotten77 »

Nik 555 píše:Zdarec kolegové..
Zajímala by mě jedna věc, a to ta jestli je lepší k bicím nahrát nejdřív basu a pak el. kytaru, nebo naopak..
Jak to vlastně je ?

Díky :)
Je to úplně jedno. Ať nahraješ dřív basu, nebo kytaru, tak to nemá na nic vliv. Já mám osobně raději nahrátou napřed basu, kytary se mi potom líp nahrávají, když už je ten spodek hotovej.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Lépe nahrát basu - je to další část rytmické složky a hlavně "tvrdí muziku" :lol: osobně mám dost zažitý postup bicí -> basa -> doprovodné kytary -> případné další věci -> sólo kytary/klávesy -> zpěv. Přičemž je třeba tohle chápat jako ne vždycky postupně; obvykle ty první tři věci nabírám rovnou dohromady, když je prostor a chuť a má to smysl. Je to lepší, protože hrajou všichni spolu; každopádně důraz je kladen na bicí a basu, protože všechno ostatní se dá už zahrát ex-post (odposlech do sluchátek), ale bicmenovi a basákovi se toho moc pouštět nedá, kdyby měli hráty samotní - nebylo by to pak moc ono :wink:

Ale kolik chutí tolik vůní a neberte to hlavně jako nějaké pravidlo!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

pavlii píše:Lépe nahrát basu - je to další část rytmické složky a hlavně "tvrdí muziku" :lol: osobně mám dost zažitý postup bicí -> basa -> doprovodné kytary -> případné další věci -> sólo kytary/klávesy -> zpěv. Přičemž je třeba tohle chápat jako ne vždycky postupně; obvykle ty první tři věci nabírám rovnou dohromady, když je prostor a chuť a má to smysl. Je to lepší, protože hrajou všichni spolu; každopádně důraz je kladen na bicí a basu, protože všechno ostatní se dá už zahrát ex-post (odposlech do sluchátek), ale bicmenovi a basákovi se toho moc pouštět nedá, kdyby měli hráty samotní - nebylo by to pak moc ono :wink:

Ale kolik chutí tolik vůní a neberte to hlavně jako nějaké pravidlo!

P.
My nahráváme tak, že nahráváme bicí na ostro a jednu kytaru a zpěv jenom jako pracovní verzi. Ono je pak lepší i třeba potom pro basáka, když slyší ten zpěv a kytaru - líp se v té skladbě orientuje. Ale i potom, když nahrávám kytaru tak líp podle zpěvu poznám, kde je refrén atp.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

K tomu mu tam muzes pustit klidne nastroje z GP.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Wohma píše:K tomu mu tam muzes pustit klidne nastroje z GP.
To by je ale někdo musel napřed udělat :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

rotten77 píše:
Wohma píše:K tomu mu tam muzes pustit klidne nastroje z GP.
To by je ale někdo musel napřed udělat :-)
Vy si nezapisujete pisne do GP? :O Ja myslel, ze to dnes dela uz vetsina kapel. Podle me pro beznou kapelu idealni zpusob zaznamu napadu a celych pisni :)

Jinak k tematu - nahrava se vetsinou v sekvenci bici - basa - kytara - zbytek (pak uz je to jedno, akorat vokaly jsou zpravidla posledni), ale casto se nahraje stopa nanecisto (napr. prave te kytary nebo i zpevu), aby se muzikanti lepe orientovali. Neni to zadna ostuda, ono to dost zavisi na tom, jak je pisnicka strukturovana a podle ceho je muzikant zvykly se orientovat.
Somnus Aeternus
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Vzhledem k tomu, že některé mé věci tíhnou dost k mathcoru, tak je přesné nahrávání podle GP nutnost, navíc GP je jedinná forma, jak si spolehlivě uchovat song :) Často zapomínám. Fakt doporučuji se naučit dělat s GP.
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ono je i normalne nutne presne nahravani, pokud se nahrava po stopach, tak se vzdy nahrava podle metronomu. Presna rytmika drzi pisnicku dohromady.
Somnus Aeternus
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Když nahráváme tak většinou prvně nahrajeme doprovodnou kytaru. Ale je to hlavně asi kvůli tomu, že nemáme bicí, ale jenom konga a ty v některých písničkách nehrají pořád, protože je hráč střídá s flétnama apod.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No paráda, jak se to konstruktivně rozjelo :D jen podotknu, že ne vždy je potřeba hrát podle metronomu - buď je bubeník OK a prostě ho nepotřebuje nebo jsou ve skladbě rytmické změny a k naprogramování metronomu chybí jaksi ta špetka invektiv :lol: Problémy nastanou například při nutnosti mít stabilní rytmiku, ale bubeník se ukáže jako naprostý neschopa co se kliku do sluchátek týče :| to pak balím nádobíčko s tím, že buď se to naučí nebo se nechá frontmanem vyměnit a nebo to v téhle verzi natočej někde jinde, kde jim do toho zvukař nebude kecat :lol:

P.

wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Nevím, já nesnáším, když je skladba mimo klik.
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Wohma píše:Vy si nezapisujete pisne do GP? :O Ja myslel, ze to dnes dela uz vetsina kapel. Podle me pro beznou kapelu idealni zpusob zaznamu napadu a celych pisni :).
Neznám v okolí žádnou takovou kapelu
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii: Pokud je bubenik presny, pak vlastne bici vytvari metronom, pokud ne, tak je metronom potreba, v obou pripadech vidim pritomnost metronomu v jednom ci druhym vyznamu :) Ja navic nechavam pustenej klik i pres nahrane bici, on nekdy muze bubenik davat ruzny akcenty nebo hrat zamerne mimo tezky doby a v tom se pak muze spatne orientovat. I kdyz na to by asi mela byt kapela zvykla, pokud to ma zahrat nazivo. Ale sichr je sichr, ze :)

rotten77: To by u nas fungovat nemohlo, obcas se i tak hadame o poctu repetic nebo o tom, co rpijde dal :D
Somnus Aeternus
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak zatím z toho co jsme nahráli tak bych řekl, že až na první písničky, které jsme nahrávali naprosto amatérsky jsme všechno valili na metronom. Přijde mi to jako fakt jistota :-) i když někdy mě ten metronom štve, prostě nepočká a nepočká :-D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

No hezky se to tu rozjelo.. Taky jsem si to myslel, že bude lepší nejdřív nahrát basu.
Taď to mam hezky potvrzený :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2wreptile: já jsem jen vypíchnul, že nemusí být metronom nutně vždy potřeba - Wohma to napsal hezky, všechno záleží hlavně na bicmenovi a taky na skladbě samotné.

P.

aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Když už se tu bavíme o nahrávání basy a kytary. Tak se tu zeptám na nahrávání basy. Vždycky ji nahrávám přes Hiz vstup na zvukovce. Sice se všechno nahreaje tak jak má, ale ten zvuk je prostě takovej neslanej nemastnej. Nejvíc by mě vyhovovalo nahrát mikrofonem zkvuk z komba. Jenže na to nemám předpokládám dost dobrej mic.. (mám kondík T-bone, kopii Shure SM57, nějaký obyčejný Shure PG). Ještě jsem to nikdy nezkoušel. No a když vytáhnu zvuk line out tak je tam docela šum a bordel. Takže jsem zatím vždycky skončil u přímého propojení basa-zvukovka. Co by jste mi doporučli? V mém případě je určitě dost problém i prozatím v malých zkušenostech a ne zrovna hi-end vybavení :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2aivn: no zkus ten mic a uslyšíš sám, ne? :lol: Spekulace "mám/nemám dobrej/vhodnej mic" je k ničemu, dokud to nevyzkoušíš.

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

aivn86 píše:Když už se tu bavíme o nahrávání basy a kytary. Tak se tu zeptám na nahrávání basy. Vždycky ji nahrávám přes Hiz vstup na zvukovce. Sice se všechno nahreaje tak jak má, ale ten zvuk je prostě takovej neslanej nemastnej. Nejvíc by mě vyhovovalo nahrát mikrofonem zkvuk z komba. Jenže na to nemám předpokládám dost dobrej mic.. (mám kondík T-bone, kopii Shure SM57, nějaký obyčejný Shure PG). Ještě jsem to nikdy nezkoušel. No a když vytáhnu zvuk line out tak je tam docela šum a bordel. Takže jsem zatím vždycky skončil u přímého propojení basa-zvukovka. Co by jste mi doporučli? V mém případě je určitě dost problém i prozatím v malých zkušenostech a ne zrovna hi-end vybavení :-)
No, my třeba basu nahráváme vždycky přes SansAmp Bass Driver BI, což je ale trochu dražší krabička, nicméně ta kopie od Berhingeru (BDI21) by měla bohatě stačit (mám kytarovou verzi GDI21 a je to opravdu povedená kopie)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“