Klávesy - Co a jak?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
TheNail

Klávesy - Co a jak?

Příspěvek od TheNail »

Zdravim,chtěl bych si do baráku pořídit nějaký klávesy jen tak na zahrání,a chtěl bych vědět,jak se s tim pracuje :D ... jak se používá MIDI výstup(určitě chci připojit k PC a zkoušet různé efekty)jestli existujou i nějaký s výstupem na sluchátka(předpokládám-li,že nemají reproduktory) atd.
Chtěl bych něco v cenové relaci kolem 2000-3000kč,předpokládám,že na keyboardu(narozdíl od kytary) neni nic moc,co by mělo stát prachy,když se s tim všecko šteluje přes PC :D ...
I love my PRS! :)
Olihen

Re: Klávesy - Co a jak?

Příspěvek od Olihen »

TheNail píše:Zdravim,chtěl bych si do baráku pořídit nějaký klávesy jen tak na zahrání,a chtěl bych vědět,jak se s tim pracuje :D ... jak se používá MIDI výstup(určitě chci připojit k PC a zkoušet různé efekty)jestli existujou i nějaký s výstupem na sluchátka(předpokládám-li,že nemají reproduktory) atd.
Chtěl bych něco v cenové relaci kolem 2000-3000kč,předpokládám,že na keyboardu(narozdíl od kytary) neni nic moc,co by mělo stát prachy,když se s tim všecko šteluje přes PC :D ...
jako po strance hraní nebo technickej?umíš hrát na piano?
jinak to že klávesy jsou levnejsí než kytara je blbost.když to chce clovek delat vážne tka ho klávesy s vybavenim a pocitacovim softwarem přijdou tka na 100 000
a za 3000 imho nic slušnyho neseženeš.kdyby sis kupoval jenom master keyboard (nemá vlastní zvuky slouží jen k hraní přez pc/rack/jina klavesy) tak te vyjde tak na 7000-1000 a to by si si musel stahnout nekde software
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pozor - na keyboardu se zásadně nic nešteluje přes PC :lol: to být veliká omyl - kdes to sebral :?:

Ale je možné TAKÉ štelovat více či méně věcí přes PC - nicméně keyboard žádné PC nepotřebuje (v principu).

Ve zmiňované cenové relaci bude zřejmě zcela jedno, co pořídíš, protože si (když se budeme bavit o různých značkách) prakticky nijak nepohoršíš ani nepolepšíš, bude "to" hrát víceméně všechno stejně.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
TheNail

Příspěvek od TheNail »

No tak co třeba tohle?
http://kytary.cz/yamaha-psr-e213/HN094396/
http://kytary.cz/casio-ctk-2000/HN101462/
předpokládám,že Casio,či Yamaha nebude žádný šmejd...víc se mi líbí to Casio,je to už dost nad 3000,ale já jsem pěknej šmelda,takže... :)
TheNail

Příspěvek od TheNail »

Co se týče toho PC,tak jsem myslel,že normálně připojim keyboard k počítači přes USB a v tom si v nějakym programu z databáze vyberu zvuk...
EDIT : hrát neumim ale nechci nějaký klávesy,který zněj jak melodie na telefon,proto to chci píchnout do počítače a v tom si nějak vygenerovat kvalitní zvuk a naládovat do stereo reproduktorů...funguje to tak nějak ne? (omlouvám se,jestli se ptám tak tupě,ale klávesům rozumim asi tak,jako koza petrželi :))
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Ano, ta možnost tu je, ale není u všech kláves a podle mě nebude u takhle levnejch, ale možná kecám. A tý Yamahy asi jo, ale ten zvuk pořád bude jen midi.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2TheNail: Ale jako jo - takhle to může taky fungovat, ale není to primární věc. Už to někdo tuším zmínil; pokud budeš chtít pracovat s konglomerátem klávesy + PC ve smyslu "lepší/jiné zvuky než jsou v klávesách", tak se ti to o dost prodraží co se peněz týče a studia taktéž :wink:

P.

m1shA

Příspěvek od m1shA »

Dobrá, pokud tedy počítáš s tím, že hrát budeš čistě přes pc, budeš spíš potřebovat midi kontroler (klaviaturu). Tu pak přes USB připojíš, a specializovaný program v pc sám vytváří všechny zvuky... Ano, k pc se dají připojit přes usb nebo midi rozhraní i klasické klávesy, ale jednotlivé programy s nimi mají prakticky nulovou kompatibilitu... Při hraní přes pc také dost záleží na tom, jakou zvukovou kartu používáš... Poběží ti to i na nějaké integrované kartě (co tam standartně máš), ale zvuk bude mít špatnou kvalitu, bude se "sekat" a především budeš mít šíleně vysokou latenci (= doba od stisku klávesy k vlastnímu zahrání tónu). Ta se dá snížit nainstalováním ovladačů ASIO, jenže řešení to není všemocné... Brzo tak zjistíš, že bude nutná další investice do zvukové karty...

V tvojí cenové hladině se pohybuje např. http://kytary.cz/m-audio-oxygen-49-midi ... /HN095665/. Jestli ale budeš chtít hrát i klavírní věci, tak budeš potřebovat větší rozsah kláves... Minimálně 61, ale daleko spíš něco s 88... A pokud nebazíruješ na novém zboží, tak se koukni i po bazarech, něco do základu by si tam mohl najít...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2m1shA: Většinou dobré postřehy, ale ta poznámka o kompatibilitě je trošku mimo; případně by bylopotřeba specifikovat, co tím bylo myšleno. V rovině MIDI nemá cenu o kompatibilitě (dneska) mluvit, pokud je na nástroji logo GM/GS/XG/GM2 je kompatibilní s danou normou v plném rozsahu (minimálně).

Právě že klávesy klasické mají tu výhodu oproti MIDI keyboardu, že zcela řeší problém s latencí (dle přístupu "HW je HW") :D při nahrávání bude mít zaplé zvuky kláves a VSTi až při míchačce/editování (nebude-li mít dostatečně výkonný systém).

P.

Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Taky jsem řešil tenhle problém. Díky Yannu Tiersenovi a jeho klavírním skladbám jsem si koupil yamaha PSR 225. Za rok hraní, teda spíš pokusů jsem se naučil docela obstojně zahrát Comptine D'un Autre Ete ale zvuk kláves je mírně řečeno mizerný. Tak jsem si udělal midi kabel s redukcí na gameport, koupil The Grand 2 steinberg a zjistil že zvukovkou za 500,- to nepůjde. Nakonec jsem koupil SB XFi Gamer Fatality a pak to mělo smysl. Zvuk byl mnohem lepší a zmizly latence díky creative ASIO.

Takže závěr je takový>
Klávesy 5000,- stačí koupit midi klávesy s kvlitní klaviaturou a midi ale počítej s tím že PC je nutnost.
Zvukova karta 3800,- můžeš koupit levnější s podporou creative asio
Steinberg The Grand 2 1500,-(bazar) Tady je na tobě jaký program bude vyluzovat zvuky, tenhle se mi zdál OK v poměru cena \výkon.

Midi kabel s USB i s nápisem GM neberu, opravdu s ním polovina prg nekomunikovala.

PS>Pokud opravdu začneš hrát přeju hodně trpělivosti, pevné nervy a gumové zápěstí jinak si budeš užívat tak jako já teď.
m1shA

Příspěvek od m1shA »

Myslel jsem to tak, že se jednotlivé ovládací prvky (fadery, knoby,...) u kláves a synťáků nedají plně editovat (jako u kontrolerů)... Nebo aspoň mně se to nikdy nepodařilo... :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2m1shA: Jo tak - nad konkrétním postřehem se již dá rozumně diskutovat :wink: nemuselo se ti to podařit z jednoho prostého důvodu: aby DAW byl schopen tuto možnost (mapování kontrolerů na klávesách) využívat, musí tyto kontrolery klávesy vysílat. Pokud je do MIDI nevysílají, tak samozřejmě nebudou v programu fungovat. To je ale zcela pouze problém těch kláves a nikoli programů v PC.

Jo vlastně - a "plně editovat" tím myslíš co?

P.

m1shA

Příspěvek od m1shA »

Zkoušel jsem zapojovat dvoje různé klávesy, né přes midi I/O, ale přes USB... Používám programy FL Studio a Reason a ani v jednom jsem neobjevil možnost, že bych třeba cutoff knobu na klávesách přiřadil nějakou funkci v programu... A jsem si téměř 100% jistý, že to nepůjde (ale nejsem neomylný)... :D

Samotná klaviatura funguje, hrát přes ní můžu, ale cokoliv jiného je out of control... :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Vše záleží na MIDI implementaci, standardní GM umožňuje 128 MIDI control, některé jsou nastavené defaultně - kolečko modulace, pitch bend, sustain pedal, ovládaní chorusu a reverbu, ostatní jsou k disposici pro přiřazení, jak k danému HW tak, co to má dělat např v SW sekvenceru nebo multitracku.
Dají se s tím dělat neuvěřitelné věci. Skutečnost, zda je konektivita řešena pomocí USB nebo přímo MIDI by něměla mít žádný vliv. (pokud jsou korektně napsány ovladače) Důležítá jsou také tzv. SysEx data, ta otevírají další možnosti.
Doporučuji přečíst něco málo od pana Daniela Forró.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Je úplně jedno, na jaký MIDI CC je knob/tlačítko na klávesách namapováno; pokud svá data vysílá do MIDI OUT, je JEN výlučně na možnosti DAW, zdali a jak toto dokáže využít - u Cubase například neomezené možnosti.

Připojení via USB nebo nativní MIDI DIN je jedno a totéž.

P.

Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“