Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
blues54

Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Příspěvek od blues54 »

Od mala jsem hrál na kytaru. Vylezl jsem oba cykly LŠU (cca 8+4 roky), ale prakticky jsem uměl hrát pouze na akustické kytary. Mám Špaňelky a Jumbo od Furcha s Fishman elektronikou. Shodou různých okolností jsem navíc před pár lety přestal hrát a kytaru nějakou dobu nedržel v ruce.

Zvažuju že se zase vrhnu na kytaru a rád bych směřoval tematicky směrem k blues/bluesrock/jazzrock/rock. Protože z vlastní zkušenosti vím, že když člověk z akustiky přesedlá na elektirku, je to skoro jako by ani neuměl hrát. Upřimně, Jumbo mám snad 12 let, a dodneška jsem si nezvykl na úzký hmatník, který mají elektrické kytary všechny :)

Mezi reálnými styly se mi nejvíce líbí E. Clapton, jehož akustické koncerty jsem znal z paměti, ale "jeho" strat jsem držel snad dvakrát v ruce. Líbí se mi Knopfler, který hraje na Strat a Pensu, přičemž v jeho podání se mi více líbí Pensa. Samozřejmě taky Gary Moore (Les Paul). Rovněž mám rád BB kinga (Gibson Lucille) a Santanu (PRS) ale tihle dva mají dost jednotvárný projev.

Je zřejmé, že jako laik si v tomto jen težko sám vyberu, protože jsa zvylý na španělu, všechno to bude jako kdybych v ruce držel pádlo. Jen těžko si rozhodnu tvar hmatníku, jen těžko si rozhodnu humbucker vs. Single coil atd... Metoda zkus a uvidíš se obávám nic relevantního nepřinese, protože všechno bude pro mě nepřirozené a někde začít musím.

Na youtube lze najít řadu srovnávacích videí, kde si člověk poslechne zvuk kytar takříkajíc ve stejné skladbě, aby si je mohl skutečně porovnat. Nejvíce mě oslovuje tohle srovnání Strat vs. Les Paul, mimochodem v stylu, který bych chtěl hrát nejvíce:

Les Paul s humbuckery je takový krémovější, Strat se single coil má takový ostřejší zvuk, líbí se mi oba. Zvuk s použitím válečku na prstu u Stratu dostane taky méně ostré, krémovější zabarvění. Kdybych si měl vybrat, fakt nevím.
U Stratocasterů mě, ale mate fakt, že většina z nich má páku na kobylce, a modelů s pevnou kobylkou moc není, viz poněkud dražší Eric clapton Stratocaster. Jak je to tedy stěmito pákami, jsou odnímatelné, nebo se mění celá kobylka? Kobylku chci jednoznačně pevnou.

Možná s těmi úvahami vypadám jako pitomec, ale někde po letech začít musím, a navíc jsou pro mě elektické kytary neporobádaná oblast. Fyzicky mi sedět nebude vůbec nic, prostě si budu muset zvyknout. Ke svým kytarám mám osobní vztah a schovávám si i to nejhorší pádlo, které jem tahal po čunderch. Nechci tedy koupit ani pro začátky nic přehnaně levného, ale něco s dobrým poměrem kvalita/cena co mi nějakou dobu vydrží. Uvítám jakoukoli připomínku, radu či námět. Nechci ani hlasování osobních preferencí Strat vs Les Paul, spíše diskuzi, kde mám začít. Díky. :)
60'Rock_N'_Roll

Re: Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

No tak zaprvé...to modrý na co tam hraje neni tak docela klasicekj Les Paul, jak si ho koupíš, tenhle má jinačí snímače, kterej maj docela jinej zvuk...tohle je miniHB a ten se od klasickýho HB docela liší.

S tim stratem, tak ta páka se dá odmontovat a kobylu měnit nemusíš....

Obligádně ti můžu poradit kytaru s HB a Singl zároveň, ale to nejsou kytary na Blues ale na metal...

Docela vhodnou alternativou je, že si koupíš Les Paula koupíš snímače, který se daj rozepínat na Singly...Pak hodíš ke kytaraáři a ten udělá svý..tak to mám i já...

HB jsou vlastně dva singly za sebou, a tak si jednoduchym vytáhnutim potu se jedna ta cívka vypne a hraje jen jedna = Single Coil. Ale zvuk jako ze stratu z toho nečekej... Nejblíž je to teleti, a tomu se to taky podobá "pouze" tak ze 60%. "HB singl" a pravej singl se prakticky nelišej, ale maj docela jinej zvuk...

Tak jestli si někam zajdeš a rozhodneš se, co chceš, tak to bude fajn, protože si budeš moct koupit lepší nástroj, ale jestli ne a budeš si chtít koupit obě dvě varianty, tak je budeš mít horší...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

A co takhle Les Paul s SD Phat Catem u krku? Či fat strat.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Fat strat= ano na to sem zapoměl, ale zase..ten HB jak z Les Paula nebude....ale to asi nebude nikdy...prostě to vždycky budou dvě úúplně jiný kytary
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

To jo, ale třeba mu sedne více do ruky Strat.
Chce to vyzkoušet.
Jinak jak jsem ještě psal...

Koupit Les Paula a krkový snímač vyměnit za Seymour Duncan Phat Cat... To je P90 upravená do velikosti HB, takže by měl ještě univerzálnější kytaru... Vyloudil by z toho víc zvuků... Kdyby měl u kobylky možnost rozepínání cívek, tak by to bylo dosti fajn.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ja osobne bych zkusil nejakou pololubovku typu Eiphone Dot, podle toho kolik mas penez.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Autorovi: Ještě jak jste psal o tom, že chce stratocastera s pevnou kobylkou, tak tady by neměl být velký problém to vyřešit.
Můžete vyzkoušet stratocastera a s funkční pákou, kdyby Vám to sedlo, tak to necháte být.
Kdyby Vám to nesedlo, tak páku vymontujete... Je v kobylce našroubovaná. ---> Koupíte si pružinky... Tyto např. http://kytary.cz/ibanez-pruzina-do-tremolla/HN081525/
---> Pak odšroubujete ze zadní strany korpusu plastový kryt, a uvidíte, že kobylka je ukotvená na pružinkách, které jsou stejně dlouhé, jako jste koupil. Asi tam budou dvě, nebo tři... Takže radši objednejte 3. Přidejte tam navíc ty pružinky, co jste koupil a máte po problému. Ten tah už tam bude tak silný, že vaše kobylka bude pevná. Nebude se hýbat.
blues54

Příspěvek od blues54 »

60'Rock_N'_Roll píše:No tak zaprvé...to modrý na co tam hraje neni tak docela klasicekj Les Paul, jak si ho koupíš, tenhle má jinačí snímače, kterej maj docela jinej zvuk...tohle je miniHB a ten se od klasickýho HB docela liší.
Podle autora se jedná o Epiphone Les Paul Deluxe. :?: Pravdou je, že tenhle zvuk se mi docela líbí.
Prejdák píše:Chce to vyzkoušet.
Já už měl v ruce určitě Clapton Strat, nějaký Les paul, i lubovku od Epiphone. Krom toho, že na nic z toho vlastně neumím hrát tak v ruce mi neseděla žádná. Holt síla zvyku na španělku. :? Tady se budu rozhodovat těžko, nakonec to budu muset vzít podle použitelnosti a barvě zvuku.
...EDGE... píše:Ja osobne bych zkusil nejakou pololubovku typu Eiphone Dot, podle toho kolik mas penez.
Tak peníze nejsou tak důležité. Kdybych si byl jistý, vzal bych klidně i Eric Clapton Strat. Ale vzhledem k situaci je to nerozumné. Jsem na začátku. Na Lubovku jsem párkárt hrál, seděla mi spíše do Jazzu. Blues by sice šel, ale k rocku mi to už moc nesedí. :)
Prejdák píše:Můžete vyzkoušet stratocastera a s funkční pákou, kdyby Vám to sedlo, tak to necháte být.
Takže pokud to chápu správně, tak pevná kobylka je pevná kobylka, a samotným odstarněním páky pevnou kobylku nevyrobím. Někde jsem četl informaci, že při praskutí struny s volnou kobylkou se zbytek rozladí. Je to pravda? Není lepší vyměnit celou kobylku za pevnou, nebo rovnou koupit model s pevnou?
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

blues54 píše:
60'Rock_N'_Roll píše:No tak zaprvé...to modrý na co tam hraje neni tak docela klasicekj Les Paul, jak si ho koupíš, tenhle má jinačí snímače, kterej maj docela jinej zvuk...tohle je miniHB a ten se od klasickýho HB docela liší.
Podle autora se jedná o Epiphone Les Paul Deluxe. :?: Pravdou je, že tenhle zvuk se mi docela líbí.
To je možné, že to je nějaká ... řada od Epiphona, ale furt jsou tam trochu jinačí snímače, než se dávají na klasické Les Pauly. Tady jsou minihumbuckery a na klasickém LP najdete humbuckery. Klasický humbucker je větší, dá o něco hutnější zvuk. Jinak to už je docela otázka osobního vkusu. Někdo má raději miniHB, někdo klasické HB...

Jak jste psal, že jste zvyklý na tlustý krk od španělky, tak by Vám mohl sednout Les Paul s krkem s profilem z 50. let... Je o něco tlustější, ale furt to nebude úplně jak na španěle.

Tu pololubovku bych moc nebral v potaz... Vazbí více, než klasické ,,prkno" kytary, jako jsou Les Pauly, telecastery, stratocastery, apod.
Zaměřil bych se na toho stratocastera, či Les Paula, možná by nebyl ani ten telecaster špatnou volbou.
Tyhle kytary by měly vaše oblíbené styly vykrýt...
O tom, co jak hraje jste si už vlastně odpověděl sám. Teď jde spíš o to, jestli vám více sedne ostřejší dravý zvuk stratocastera, či krémovější zvuk Les Paula.
Vaše problémy by asi částečně a nejlépe vyřešil stratocaster s jedním HB u kobylky. Říká se jim FAT straty...
Zkuste se po nějakém podívat...
woro90

Příspěvek od woro90 »

blues54 píše:Někde jsem četl informaci, že při praskutí struny s volnou kobylkou se zbytek rozladí. Je to pravda? Není lepší vyměnit celou kobylku za pevnou, nebo rovnou koupit model s pevnou?
To plati jen u dvojzvratnych - strat se tak da take seridit, ale vetsina lidi je ma z tohoto duvodu serizene na jednozvrat, tedy ze se pri pusteni paky kobylka opre o telo, tudiz je ladeni stabilni i pri prasknuti struny.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

blues54 píše:Takže pokud to chápu správně, tak pevná kobylka je pevná kobylka, a samotným odstarněním páky pevnou kobylku nevyrobím. Někde jsem četl informaci, že při praskutí struny s volnou kobylkou se zbytek rozladí. Je to pravda? Není lepší vyměnit celou kobylku za pevnou, nebo rovnou koupit model s pevnou?
To s tím praskáním strun a rozlazováním ostatních je pravda. --->
Struny působí určitou silou na kobylku, a jak jedna praskne, tak ta síla se změní, takže to ty struny rozladí.
Vyměnit za pevnou kobylku tuším nejde, pač v korpusu už je ,,díra".
Já to mám vyřešené tak, že jsem zablokoval kobylku dalšíma pružinkama. Když praskne struna, tak to ty ostatní nerozladí.
Když máte kobylku ukotvenou 5 pružinkama, tak s něma pákou nehnete. A prasknutí struny zbytek nerozladí. Ta páka by Vám byla k ničemu, kdybyste zablokoval kobylku. O konkrétních modelech s pevnou kobylkou nevím...

Edit: Je to pravda u typu kobylky, co mám já.
http://kytary.cz/squier-by-fender-delux ... /HN021028/

U těchto by neměl být problém.
http://kytary.cz/fender-yngwie-malmstee ... /HN094368/
blues54

Příspěvek od blues54 »

Prejdák píše:To je možné, že to je nějaká ... řada od Epiphona, ale furt jsou tam trochu jinačí snímače, než se dávají na klasické Les Pauly. Tady jsou minihumbuckery a na klasickém LP najdete humbuckery. Klasický humbucker je větší, dá o něco hutnější zvuk. Jinak to už je docela otázka osobního vkusu. Někdo má raději miniHB, někdo klasické HB...
http://vintage-guitars.blogspot.com/200 ... eluxe.html

No jo. Model Deluxe u kytar Les Paul s vyznačuje prámě mini-humbuckerem. Takže je logické že Epiphone verze Les Paulu Deluxe je má taky. Na ty mini-humbuckery se budu muset podívat blíže.

HSS strat je zajímavá kombinace, ale nehodil by se na blues humbucker spíše ke krku než ke kombylce?
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Já myslím, že to je spíše subjektivní.
Navíc... Kombinaci SSH u stratocastera jsem ještě neviděl... Alespoň to není běžně sehnatelná záležitost.
Porovnejte někdy v obchodě na stejném zesilovači na stejném nastavení např. Les Paula---> jeho krkový HB a stratocasterovský single u krku. Něco vám sedne více.
Já mám třeba zvuk single coilu u krku raději (Na všechny styly... V mezích zákona, kdysi jsem hrával dosti metal, jenže stále více hraji blues a funk, --- jenže ten single člověka na moc velký metal nepustí a navíc ten styl jde mimo vás. Na blues je to ideální) , než zvuk humbuckeru u krku. Ale vy na to můžete mít po poslechu zcela jinačí názor.
woro90

Příspěvek od woro90 »

blues54 píše:
Prejdák píše:To je možné, že to je nějaká ... řada od Epiphona, ale furt jsou tam trochu jinačí snímače, než se dávají na klasické Les Pauly. Tady jsou minihumbuckery a na klasickém LP najdete humbuckery. Klasický humbucker je větší, dá o něco hutnější zvuk. Jinak to už je docela otázka osobního vkusu. Někdo má raději miniHB, někdo klasické HB...
http://vintage-guitars.blogspot.com/200 ... eluxe.html

No jo. Model Deluxe u kytar Les Paul s vyznačuje prámě mini-humbuckerem. Takže je logické že Epiphone verze Les Paulu Deluxe je má taky. Na ty mini-humbuckery se budu muset podívat blíže.

HSS strat je zajímavá kombinace, ale nehodil by se na blues humbucker spíše ke krku než ke kombylce?
O humbuckeru ke krku jsem take uvazoval kdyz jsem si predelaval kytaru (co se tyce stylu, mame stejny vkus, rozdil je v tom, ze ja neumim hrat :lol: ), ale nakonec jsem to nechal byt - krkova mezipoloha s trochu privrenou tonovou clonou je pro me mekka dost. Mne navic na humbuckerech trochu vadi, ze na lehcich kytarach maji na cisty takovy jakoby gumovy nadech. Se zkreslenim jsou ale krasne. Navic co se NEhodi na blues? :wink: Blues se da hrat jak na LP, tak i na Telecastera, rozdil je jen v tom, ze LP je na cisty kanal spis na melancholictejsi vyzneni, zatimco se stratem nebo teletem to ze sebe clovek vylozene vykrici. Se zkreslenim je pak LP zpevnejsi, zatimco u fenderu zustava ten jejich kovovy charakter a vysledek je takovy jaksi zhavejsi. Mne vice sedi singly, ale obcas si poradne zatahnu tonovou clonu a necham to jen tak jemne zpivat, a kdyz chci pritvrdit, opru se do toho, at si to placa o prazce, pripadne prepnu snimac a otevru clonu, a vyleze z toho neskutecne prurazny kovovy zvuk. Ale zalezi na kazdem, co mu sedne vic. A ten humbucker ke krku by nemel byt problem si nechat od nekoho udelat. Ovsem zmizi tim moznost hrat si s velmi zajimavym zvukem krkoveho singlu, ktery je velmi inspirujici, zvlast pri pouziti netradicnich efektu (napr. muj oblibeny fuzz). Take zalezi na tom, kolik zkresleni chce clovek pouzivat. Ja pouzivam velmi malo, casteji hraju na cisty, ale pokud bych chtel mohutne hardrockove zkresleni, musel bych zavrit tonovou clonu, protoze jinak by to bylo az moc ostre, nehlede na to, ze pri vyssich urovnich zkresleni zacina byt slyset brum, ktery humbuckery ze sve podstaty eliminuji.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
blues54

Příspěvek od blues54 »

Ta ony prý existuji i hubuckery velikosti single coil, které tam pasují. :D
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Jojo, do strata...
Třeba Seymour Duncan Hot Raills... [Iron Maiden, ale určitě jde použít na blues]
Ale asi nebudou znít tak, jak velké humbuckery, budou více křičet...
Ale neposoudím, nehrál jsem.
Kdysi jsem přemýšlel o Hot Rails, a teď jsem došel k závěru, že tam nasadím klasiku Jeff Becka SH4 od SD, nebo Dimarzio EVO2...

Edit: Tady najdete nějaké HB v SC velikosti
http://kytary.cz/kytary/snimace/humbuck ... e-snimace/
Tonda

Příspěvek od Tonda »

blues54 píše: dodneška jsem si nezvykl na úzký hmatník, který mají elektrické kytary všechny :)
Já bych začal tady - tohle je zásadní věc, nějaký snímače bych řešil až potom.

Prakticky všechny fendery /myslím straty a telata/ mají úzkej hmatník, takže by sis zvykal mnohem hůř.
Gibsony jsou šířkou hmatníku blíž tomu, na co jsi zvyklý.

Nevšim jsem si, kolik do toho chceš investovat .. ale asi by vycházelo nejlíp podívat se třeba po bazarovým LP Studiu nebo třeba BFG (krková P90 si s blues taky bude rozumět :wink: ) nebo i SGčku...

Ale hlavně - jakej konkrétní typ kytary i snímačů "na blues" není tak podstatný - teď se mi tu třeba točí deska Cream Live, kde hrál na Firebirda (miniHB), je to stejně skvělý jako studiová Sunshine Of..,kterou nahrál s LP Custom, s ES-335 taky zahrál/nahrál skvělý věci.. i s SGčkem ..... you get the picture :mrgreen:
I´m wheels... movin´wheels
loos

Příspěvek od loos »

jo na to bych chtěl taky upozornit (sice trochu OT ale...), že Clapton hrál na různý kytary a spíše to byli Gibsony. Blackie (strat) byla spíš taková "černá ovce v jeho stáji". No ale to neni až tak podstatný.
Gibsony jsou určitě blíž tvým požadavkům na krk...a podle mně je nejlepší na blues model se snímačema P90, ale to je můj osobní názor, ale řekl bych že právě zvuk P90 je dost podobnej těm miniHumbuckerům s tím rozdílem, že P90 jakožto singly trochu šuměj na větším zkreslení což se ti u humbuckeru nestane :wink: Ale ty miniHB prodává Gibson a jsou právě tak velký jako P90.

No moc jsem neporadil...tak aspoň na konec...zkoušej co se dá :lol:
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Já bych tady neřešil snímače ale kytaru.
Clapton podle mě hraje celý život spíš na straty. Na strata hrál už v Derek and the Dominos a to už je celkem dost dávno. Na Gibsony hrál jenom v Cream. Ale dost hnidopišství. :lol:

Kytara co by mohla být schůdná je Gibson SG special Faded. Ten krk je na něm dost široký. To by ti mohlo vyhovovat. Ostatní je věc osobního vkusu, jestli je to zrovna ten správný zvuk. Ona zase ta kytara není nejlevnější takže těžký vybírat. :?
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
loos

Příspěvek od loos »

Smrťokvítek píše:Já bych tady neřešil snímače ale kytaru.
Clapton podle mě hraje celý život spíš na straty. Na strata hrál už v Derek and the Dominos a to už je celkem dost dávno. Na Gibsony hrál jenom v Cream. Ale dost hnidopišství. :lol:
No dobře v tomhle se asi neschodnem...řekněme že to hrál půl na půl :idea: Dost už OT :D
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“