Zvažuju že se zase vrhnu na kytaru a rád bych směřoval tematicky směrem k blues/bluesrock/jazzrock/rock. Protože z vlastní zkušenosti vím, že když člověk z akustiky přesedlá na elektirku, je to skoro jako by ani neuměl hrát. Upřimně, Jumbo mám snad 12 let, a dodneška jsem si nezvykl na úzký hmatník, který mají elektrické kytary všechny
Mezi reálnými styly se mi nejvíce líbí E. Clapton, jehož akustické koncerty jsem znal z paměti, ale "jeho" strat jsem držel snad dvakrát v ruce. Líbí se mi Knopfler, který hraje na Strat a Pensu, přičemž v jeho podání se mi více líbí Pensa. Samozřejmě taky Gary Moore (Les Paul). Rovněž mám rád BB kinga (Gibson Lucille) a Santanu (PRS) ale tihle dva mají dost jednotvárný projev.
Je zřejmé, že jako laik si v tomto jen težko sám vyberu, protože jsa zvylý na španělu, všechno to bude jako kdybych v ruce držel pádlo. Jen těžko si rozhodnu tvar hmatníku, jen těžko si rozhodnu humbucker vs. Single coil atd... Metoda zkus a uvidíš se obávám nic relevantního nepřinese, protože všechno bude pro mě nepřirozené a někde začít musím.
Na youtube lze najít řadu srovnávacích videí, kde si člověk poslechne zvuk kytar takříkajíc ve stejné skladbě, aby si je mohl skutečně porovnat. Nejvíce mě oslovuje tohle srovnání Strat vs. Les Paul, mimochodem v stylu, který bych chtěl hrát nejvíce:
Les Paul s humbuckery je takový krémovější, Strat se single coil má takový ostřejší zvuk, líbí se mi oba. Zvuk s použitím válečku na prstu u Stratu dostane taky méně ostré, krémovější zabarvění. Kdybych si měl vybrat, fakt nevím.
U Stratocasterů mě, ale mate fakt, že většina z nich má páku na kobylce, a modelů s pevnou kobylkou moc není, viz poněkud dražší Eric clapton Stratocaster. Jak je to tedy stěmito pákami, jsou odnímatelné, nebo se mění celá kobylka? Kobylku chci jednoznačně pevnou.
Možná s těmi úvahami vypadám jako pitomec, ale někde po letech začít musím, a navíc jsou pro mě elektické kytary neporobádaná oblast. Fyzicky mi sedět nebude vůbec nic, prostě si budu muset zvyknout. Ke svým kytarám mám osobní vztah a schovávám si i to nejhorší pádlo, které jem tahal po čunderch. Nechci tedy koupit ani pro začátky nic přehnaně levného, ale něco s dobrým poměrem kvalita/cena co mi nějakou dobu vydrží. Uvítám jakoukoli připomínku, radu či námět. Nechci ani hlasování osobních preferencí Strat vs Les Paul, spíše diskuzi, kde mám začít. Díky.