Jak rozestavit nástroje

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Olihen

Jak rozestavit nástroje

Příspěvek od Olihen »

cca za mesíc bude postavená zkušebna a mě by zajímalo,jak rozestavit aparatury a lidi aby byl zvuk co nejlepsí a dobře sme se slyšeli
tady je plánek zkušebny jak ho kreslil otec architekt,dal tam zkusmo i nástroje.
jinak tim coba myslel asi komba :-)
je třeba umístit
bubny
2 kytary + komba + kytaristy
basu+kombo+basák
synták 88 klávesová verze (maj cca 1,5 m na délku) + kombo
zpěvák
počítač i se stolem a židlí
mix+2 repra
Přílohy
zkusebna 1.PDF
(86.85 KiB) Staženo 1049 x
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak rozestavit nástroje

Příspěvek od Wohma »

Dost to zalezi na rozmerech a potrebach muzikantu, Mne se celkem libilo, kdyz jsme ve zkusebnach mivali basovy kombo primo pred bicima (pred kopakem), protoze kopak je jedna z nejhlasitejsich veci ve zkusebne, takze ho basovy kombo trosicku ztlumi. Navic odpadne problem s umistovanim basovyho aparatu, coz jinak muze byt problem. Hlavne veci hrajici do basu (coz muze byt i ten syntak) drzet dal od rohu, nejlepe i od sten. A pamatovat na smerovost, se kterou nektery aparaty hraji.

Osobne mam radsi rozestaveni, kde jsou kytarovy aparaty co nejdal od sebe, jednak to jakoby rozsiruje stereo (tzn. kdyz treba kytara stridave s tou druhou hraje a nehraje, tak to opravdu dela dojem ,ze se tam neco deje), ale hlavne se kytarista lip slysi. Aspon v nasem pripade to tak bylo, kdyz jsme s druhym kytaristou meli apecy vedle sebe, tak se to spatne odposlouchavalo.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Olihen

Příspěvek od Olihen »

to wohma:
diky za rady.rozmery jsou v tom planku,místnost má cca 5*5 metru.je to rozložení tech vecí na tom planku dobre nebo by si neco přehodil?jak daleko je dobrý dát obecne aparatury od steny a jak daleko ty basovy?
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No uprimne receno v tom planku se mi dost spatne orientuje, naprosto nechapu, kde ma byt zpev. A poradit v tomto pripade moc IMHO nejde, uz jenom proto, ze treba kazdej ma jiny naroky na prostor a kazdej rad stoji v jine vzdalenosti (pripadne uhlu) od aparatu. A vubec treba nevim, kolik zabiraji tvoje klavesy atd.

Co se tyce tech zdi - u kytarovych aparatu to vetsinou nemusis moc resit, kdyz tam nechas fora 30-50cm, tak by nemel byt problem, ale u te basy bych doporucoval nejak dal. Rozhodne se ale v techto pripadech vyhybat rohum.
Somnus Aeternus
Olihen

Příspěvek od Olihen »

nebo se zeptám spís takhle.
je dobré mít všechny aparáty na jednej strane (proti muzikantum) nebo je lepsí to nejak rozvrstvit?
jinak klávesy zabíraj 1,5m to píšu hned v prvnim příspevku.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Aparaty na jedne strane jsou podle me smrtelna kombinace v tehle sestave. Nikdo neuslysi poradne nic :D Lepsi je dat to dokola a kazdy at si stoji u sveho, tim padem se prirozene bude slyset o neco vic.
Somnus Aeternus
Olihen

Příspěvek od Olihen »

ok diky.ale zase ,když budu stát před svim aparatem budou ho slyšet ostatní?když rozvedu zvuk ze syntáku do dvou nebo třech repraku pomuže to?já s timhle nemam žadne zkusenosti doted sme hráli ve "zkušebně" kde byla tak strasna akustika a vlhkej vzduch že bylo jedno kam si kdo stoupne a co kam postavi
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No pokud nebudes stat 5cm od repraku, tak nemas sanci ho nejak zasadne utlumit. Mimo to nemusis stat presne pred nim ;)
Somnus Aeternus
Olihen

Příspěvek od Olihen »

ok.diky moc
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Já jsem pro takové nějaké přirozené rozestavení, tak jak by kapela zhruba stála na podiu. Člověk si to zažije a pak nemá na skutečném podiu problém najít si svůj zvuk ani ostatní nástroje/ zpěvy atd.
My máme zkušebnu cca 4x4 metry a bicí jsou uprostřed jedné stěny, kytary každá z jedné strany bicích a zároveň na jedné (pravé) straně basa (4 x 12, 400W)- nasměrovaná na cca střed místnosti. Máme dva klasické zkosené odposlechy umístěné na zemi naproti muzikantům, tak jak to běžně na podiu bývá. V jednom je pouze sólový zpěv (je uprostřed), druhý trochu bokem je pro vokály. Dřív (nebo i teď když je třeba) jsme je měli různě podložené (židle, stůl, nějaká bedna...) aby hrály víc do uší, ale je to o zvyku... Pak u zdi naproti bicím je mix , vlevo PC, vpravo teda ten zpěvákův monitor a pak kamna :-) pak tam je na zdi regál a reprobedny(monitory) z PC (přez mix...). Dokud s náma hrál klávesák tak byl tak nějak uprostřed místnosti a klávesy měl puštěné do toho jednoho (nesólozpěvového) monitoru. Jinak stojíme tak nějak různě jak komu vyhovuje a kde se nejlíp slyší - tedy většinou v ose svého repráku - zpěvák uprostřed místnosti, já se nejraději opírám o zeď nebo sedím na židli u PC :-)
Místnost je potřeba trochu zatlumit (aspoň těžší závěsy nebo koberce na zdi...). Záleží jaké jsou monitory, jak kvalitní mikrofony, jaké aparáty kytaristů atd. aby se nic nemuselo hulit na doraz - pak jsou problémy s vazbami apod. Bicí je dobré trochu zatlumit - třeba do kopáku strčím do té díry smotaný molitan (mám v něm mikrofon, takže dvě mouchy naráz...). Je potřeba aby hudebníci byli ukáznění a nikdo se nesnažil druhého přeřvat....
No a jedna rada na závěr - vždy mám u sebe balíček vaty 8)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

raine, z toho tvého popisu to na mě působí, jako byste všichni stáli tak, že koukáte jedním směrem, takže bubeník zbytku civí do zad - není to trochu na prd?

Je sice výhodný, že to máš jak na stage a jsi pak zvyklý a víš, co čekat, ale ono uspořádání do kruhu bude mít též své výhody (a osobně jsem vždy, když hraju s více lidma - a jedno, jestli jde o 3 akustické kytary, nebo o rockovou kapelu, zvyklý spíš fungovat takhle) - minimálně co do komunikace mezi hudebníky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Jednak stojím spíš vedle bicích než před nima a spíš bokem než zády k aparátu - viz výše, opírám se často o zeď (většinou i na podiu stojím bokem - s bubeníkem komunikuju pohledem nebo gesty často, často taky v rámci komunikace kopu zpěváka do zadku :-) ), druhak když se to rozjede tak se stejně motáme po zkušebně i podiu tak nějak nahodile :-) takže komunikace funguje dobře. Navíc ta místnost je poměrně malá. Dřív jsme třeba zkoušeli v garáži, nebo v přísálí kulturáku nebo i přímo na podiu atd. a aparatury jsme umísťovali různě - naproti sobě, za bicmena, z boku... jde to všelijak, tohle mě(nám) vyhovuje. V každém případě hrát na kytaru čelem k aparátu je většinou zdrojem potíží s vazbou. Totéž platí u mikrofonů...
Prioritou je, aby se každý slyšel co nejlépe při co možná nejnižší hlasitosti jednak kvůli zpětným vazbám a druhak kvůli zbytečnému zatěžování ušisk, ty doby kdy mi to nevadilo už jsou pryč a občas mi zvoní v uších - proto ta vata nebo špunty ;-)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Rozhodně jde hlavně o potřeby muzikantů versus možnosti prostoru.
Za celou svoji dosavadní dráhu jsem prolezla bezpočet zkušeben a různých kapel, a můžu říct, v drtivé většině vítězí 2 varianty rozmístění.

1) kapela je rozestavená jako na podiu, tedy všichni koukají stejným směrm (bubeník všem do zad) a tak hrají, jediné co jde proti kapele jsou nějaké zpěvové bedny.... tohle dělají převážně méně zkušení, nebo začínající kapely, asi any si navykli na zvuk na podiu (am to stejně je o dost jinak) a nebo si nějak kompenzují nedostatek vystoupení, nebo nevím

2) kapela je rozestavená tak nějak do kruhu, tedy všichni mají se všemi oční kontakt, aparáty směřují do středu (ono jde hlavně o kytarya zpěvy - ty jsou směrové. Basa hraje celoplošně a bubny pochopielně taky) a dá se tedy zkutečně zkoušet, v případě potřeby hned stopnout a přejet znovu, dá se vysledovat kdo s čím má třeba trochu problém, prostě je to po všech stránkách lepší řešení a také jsem jej nejčastěji vídala u zkušenějších muzikantů. Sama si to už dlouhý roky taky tak užívám (když teda náhodou máme zkoušku) a doporučuji všem.

P.S.: To co namaloval otec-otec architekt, tak to vypadá celkem vědecky, ale ne prakticky....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Wohma píše:...... Mne se celkem libilo, kdyz jsme ve zkusebnach mivali basovy kombo primo pred bicima (pred kopakem), ..............
Tohle mi přijde jako dost hloupost. Osobně bych takového basistu hnala!!! :twisted: :)
S ostatními radami v tvém příspěvku však souhlasím.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Proc ti to prijde spatne? :)
Nam to tak minimalne v jedne zkusebne hralo dobre, ted uz to nepouzivame.
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Wohma píše:Proc ti to prijde spatne? :)
Nam to tak minimalne v jedne zkusebne hralo dobre, ted uz to nepouzivame.
Jednak proto že pak za bicíma nemůžu dobře slyšet basu a kapela zase namísto ostré rány na kopák musí nutně slyšet jen beztvaré "žuchnutí" protože to ta basistova krabice utlumí (a to ani nemluvím o tom, že oba basáci se kterýma v současnosti hraju, mají aparát velikosti velkého dítěte, tedy nějakých 120 cm na výšku určitě).
Kapela v tom pak musí mít dost guláš.....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak my to tam davali proto, ze kopak byl silene hlucnej i po vytlumeni, ted ho v podstate nevytlumujeme, protoze to zvuk vetsinou akorat zhorsi, takze se to trochu tlumi takhle :) Bicak si nikdy nestezoval na to, ze neslysi basu.
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Teda nějak tlmit kopák.... brr samý lepší rady. :evil:
když slyším o tlumení bubnů, dělají se mi přímo osypky!!
To je jako když si koupíš nějakou drahou originál špaňelku za desítky tisíc a pak s ní hraješ "dajánu" a "rosu na kolejích" někde na vandru u ohně.
Kvalitní a dobře laděný kopák se tak maximálně může lehce přitlumit (vzhledem k otevřené přední bláně) ale to je vše.....

tedy nic ve zlým, ale my bychom se asi rafli ve společné zkušebně ještě než bychom něco zahráli :D :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nase prvni zkusebna byla v obytne zastavbe :roll:
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Ale jasně... každý řeší aktuální problémy. Nicméně taky co sedí jednomu, nemusí sedět druhéu.... protože si psal, že to tvé tehdejší bandě vyhovovalo, pak není co řešit a sláva!!
Mě a mým spoluhráčům by to nvyhovovalo a s tím se taky nic nenadělá:)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“