Přestavba japonské kopie Gibson LP vyrobené v 70. letech
- Darth Maul
Přestavba japonské kopie Gibson LP vyrobené v 70. letech
Tak jsem zatoužil po další elektrické kytaře a protože mým snem byl vždycky černý Gibson LP s bílou lemovkou a zlatým hardware, začal jsem se rozhlížet po bazarech. Rozpočet jsem si stanovil do 10k s tím, že časem prodám svého Godina Exit22 a tak nebude moc velký doplatek. Původní záměr pořídit si Epiphone LP Custom vzal za své po dobrých radách zdejších guru, a to především kvůli kvalitě dřeva, které se dnes používá, ale i ke zřejmé nutnosti vyměnit snímače za originál Gibsony.
Nechal jsem se nasměrovat na eBay s tím, že se tam dají koupit kousky ze sedmdesátých let, které byly dělány v Japonsku ještě ze dřeva sušeného dlouho a klasicky. Nakonec se mi podařilo vydražit kousek s názvem Saxon za cca. 100 liber, což považuji za dobrý dřevěný základ budoucí kytary. Mezitím jsem objednal nové mechaniky Grover, kobylku a struník Gotoh a snímače Gibson 490R+498T a už se nemůžu dočkat, až to začnu celé rekonstruovat.
Hodně lidí tady se pouští do homemade výroby celé kytary, ale já na truhlařinu nemám ani ruce a ani vybavení, takže jsem to odstartoval až o krok později a jsem sám zvědav, jak to dopadne. Kytara už přišla, krk má rovný a i přes své viditelné stáří a zašlost hrála celkem slušně a nasucho dokonce velmi výrazně...
Co si o tomto mém přístupu myslíte? A co obecně o těchto kytarách ze 70. let?
Nechal jsem se nasměrovat na eBay s tím, že se tam dají koupit kousky ze sedmdesátých let, které byly dělány v Japonsku ještě ze dřeva sušeného dlouho a klasicky. Nakonec se mi podařilo vydražit kousek s názvem Saxon za cca. 100 liber, což považuji za dobrý dřevěný základ budoucí kytary. Mezitím jsem objednal nové mechaniky Grover, kobylku a struník Gotoh a snímače Gibson 490R+498T a už se nemůžu dočkat, až to začnu celé rekonstruovat.
Hodně lidí tady se pouští do homemade výroby celé kytary, ale já na truhlařinu nemám ani ruce a ani vybavení, takže jsem to odstartoval až o krok později a jsem sám zvědav, jak to dopadne. Kytara už přišla, krk má rovný a i přes své viditelné stáří a zašlost hrála celkem slušně a nasucho dokonce velmi výrazně...
Co si o tomto mém přístupu myslíte? A co obecně o těchto kytarách ze 70. let?
BaCH Les Paul, snímače Gibson 490R/498T
Squier Affinity Stratocaster
Jay Turser Precision Bass
Bugera V5 + EHX Metal Muff
Line 6 POD Studio UX2 + ADAM Audio A3X + Sennheiser HD 555
Washburn D10SB
Washburn D10SB
Re: Přestavba japonské kopie Gibson LP vyrobené v 70. letech
Mě se tvůj přístup líbí a vidím to zcela logicky úplně stejně jako ty.Jinak podle fotek moc pěknej kousek.O japonských kytarách vyráběných v 70 letech se říká,že to byly suprový kusy a tenkrát stály hubičku,pak to samozřejmě zvedli.Já bych se teda bál to vydražit a nevidět to,ale vypadá to že ti to asi vyšlo,takže nový snímače ,seřídit a bude to hrát jako víno..jinak já slintám z černýho customa taky a tenhle vypadá dobře a ještě vintage
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- Darth Maul
No, vzhledem k tomu, že jsem na lokálních e-bazarech narazil ze sedmdesátých let tak akorát na japonskou Ibanezu za 12.000 Kč (taky šroubovaný krk), tak jsem myslím neměl moc co ztratit... Kytara je naprosto v pohodě a dokonce nejsou ani omačkané pražce, takže jestli to počítám dobře, tak bych se mohl do té desítky vejít. 
Washburn D10SB
Washburn D10SB
Jo to je bomba,za takový směšný peníze pak mít takovej nástroj...Jinak kdysi sem v muzikusu četl,že ty Ibanezy ze 70 let prej byly nejlepší kopie Gibsonů a stály hrozně málo peněz,o pár let nahoru se zvedla cena ,že už to nebylo zajímavý..
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Je to fajn nápad.
Nicméně není japonka jako japonka, jde taky o to, kdo to vyrobil. Ty ibanezy jsou ale hodnocený snad nejlíp ze všech.
Nicméně není japonka jako japonka, jde taky o to, kdo to vyrobil. Ty ibanezy jsou ale hodnocený snad nejlíp ze všech.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
- Darth Maul
Bohužel, tenhle Saxon "rodokmen" nemá, takže musím vycházet jen z pocitů, které jsem z ní měl na první sáhnutí. Našel jsem jen tohle: http://books.google.cz/books?id=IrN-E3y ... on&f=false
Pokud ale nové mechaniky, struny a originální snímače můžou přinést pouze zlepšení, nemám se asi čeho obávat - asi největší strach jsem stejně měl z toho, že bude kytara věkem domlácená a krk do vrtule...
Pokud ale nové mechaniky, struny a originální snímače můžou přinést pouze zlepšení, nemám se asi čeho obávat - asi největší strach jsem stejně měl z toho, že bude kytara věkem domlácená a krk do vrtule...
Washburn D10SB
Washburn D10SB
- Darth Maul
Tak pro navnadění posílám obrázek po první fázi přestavby... ještě čekám na Grovery a samolepku, kterou zakryju ten velice neesteticky vyvedený nápis Saxon.
Naposledy upravil(a) Darth Maul dne 8.11.2009 18:57, celkem upraveno 1 x.
Washburn D10SB
Washburn D10SB
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Luxus. Jakou samlepku dam budeš dávat? Nějakou origo Gibson?Darth Maul píše:Tak pro navnadění posílám obrázek po první fázi přestavby... ještě čekám na Grovery a samolepku, kterou zakryju ten velice neesteticky vyvedený nápis Saxon.
- Darth Maul
No, rozhodoval jsem se pro některou z těchto - http://cgi.ebay.co.uk/FULL-GUITAR-HEADS ... %26ps%3D63rotten77 píše:Luxus. Jakou samlepku dam budeš dávat? Nějakou origo Gibson?
Dělat z toho falešný originál Gibson mi nejdřív přišlo trapné, takže jsem přemýšlel o tomhle orlovi:

Ale nakonec jsem se rozhodl přeci jen pro klasický cover s tím, že na "zvoneček" místo Les Paul CUSTOM si nechám vygravírovat COPY...

Washburn D10SB
Washburn D10SB
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Moc hezké, já osobně bych ale nechal knoflíky poťáků původní, ty současné na mne působí příliš lacině...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Mě se naopak ty původní nelíběj vůbec... Ale bravo, ta kytara vypadá pěkněAtkins píše:Moc hezké, já osobně bych ale nechal knoflíky poťáků původní, ty současné na mne působí příliš lacině...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- Darth Maul
No, mám tam zatím dočasně struník a kobylku od Dr.Parts za pár stovek, ale už kvůli té odlišné zlaté budu kupovat ten Gotoh, který by měl barevně na snímače Gibson sedět:
http://www.alexim.cz/index.php?page=50&id=646
http://www.alexim.cz/index.php?page=50&id=643
Navíc mi nesedí kobylka velkými dírami na ty relativně tenké šrouby, co koukají z kytary, takže to mám tak trochu nabastlené, aby se to neviklalo...
http://www.alexim.cz/index.php?page=50&id=646
http://www.alexim.cz/index.php?page=50&id=643
Navíc mi nesedí kobylka velkými dírami na ty relativně tenké šrouby, co koukají z kytary, takže to mám tak trochu nabastlené, aby se to neviklalo...
Washburn D10SB
Washburn D10SB
Fajn kejtra
Čím jsi ji vyleštil?
Čím jsi ji vyleštil?
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
- Darth Maul
Nejdřív jsem ji musel pořádně vydrhnout slabým mýdlovým roztokem, ke slovu se dostal i starý zubní kartáček...
Hmatník jsem ještě vyčistil přípravkem od Dunlopu a lehce naimpregnoval lněným olejem. Pak jsem celou kytaru napustil voskovým přípravkem (taky Dunlop) a leštil a leštil a leštil... vosk lehce srovnal nejmenší škrábance a dodal potřebný lesk. Větší rýpance budou chtíl důkladnější retušování.

Hmatník jsem ještě vyčistil přípravkem od Dunlopu a lehce naimpregnoval lněným olejem. Pak jsem celou kytaru napustil voskovým přípravkem (taky Dunlop) a leštil a leštil a leštil... vosk lehce srovnal nejmenší škrábance a dodal potřebný lesk. Větší rýpance budou chtíl důkladnější retušování.

Washburn D10SB
Washburn D10SB
A z čeho je u ní vyrobeno tělo? U těch japonskejch kopií ze sedmdesátých let bylo pár z masivu, ale hromada z překližky. Pokud tuhle kejtru vyráběla pro anglány firma Hondo (jako že teda myslím, že jo), tak by tělo mohla být překližka. Mám doma nějaký IRMW časáky z tý doby, tam je Hondo II LP nápadně podobnej tomuhle Saxonu, v reklamě byl velkej titulek "First name in the first band", to sice byla překližka, ale v CZ to pak nějak občas někdo prodával jako profi nástroj. Ale pokud jsi měl kytaru rozhozenou, tak jsi asi zjistil materiál... docela by mne to zajímalo...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Kup kobylku od Schallera, ta má úzké otvory na stavěcí šrouby a vypadá moc dobře, kupoval jsem jí docela nedávno.Navíc mi nesedí kobylka velkými dírami na ty relativně tenké šrouby
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Darth Maul
No podle toho výše uvedeného odkazu na knihu Tony Bacon & Paul Day: The Guru's Guitar Guide se jedná o "medium quality solid body guitar". Když mi poradíš, jak to okem poznám, klidně se podívám pořádně... 
2Atkins: Dej mi nějaký odkaz - já to nenašel, ale tenhle Gotoh malé díry má: http://www.alexim.cz/hardware/kobylky-a ... 43/50.html
EDIT: Myslíš tuhle? http://www.guitarparts.cz/eshop/?p=prod ... ne-o-matic
2Atkins: Dej mi nějaký odkaz - já to nenašel, ale tenhle Gotoh malé díry má: http://www.alexim.cz/hardware/kobylky-a ... 43/50.html
EDIT: Myslíš tuhle? http://www.guitarparts.cz/eshop/?p=prod ... ne-o-matic
Washburn D10SB
Washburn D10SB
Za 100 liber to těžko bude z masivu.. A pokud jo, tak z masivu čeho ?Cybermuff píše:A z čeho je u ní vyrobeno tělo? ...
Co mě zaráží je prazvláštní místo vyústění jacka
I´m wheels... movin´wheels