Palec proti prostředníčku?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Garret
Kontaktovat uživatele:

Palec proti prostředníčku?

Příspěvek od Garret »

Zdravím.už několik lidí mi řeklo že palec má být proti prostřeníčku.
1)když dám ruku proti prstům zezadu na krk a mám palec proti prostředníčku tak mám ůplně nepřirozeně vykloněnou ruku a vůbec s tím nědokážu hrát.
2)palec přes struny.funguje u vyších strun ale na hlubém éčku s tím hrát nekokážu

3)hraju tak že palec mám jakoby opřený směrem k hlavě kytary(pokud bude potřeba dodám fotku).
Ruka mě nebolí hraje se mi stím dobře(občas mám palec nahoře přes struny podle toho co hraju)Je to nějaký problém mám prostě držet kytaru jak je mi pohodlné?to samé platí o trsátku taky ho mám držet jak uznám za vhodné?

a kdyžtak jsem hodtě svoje fotky jak držité krk kytary
Naposledy upravil(a) Garret dne 15.11.2009 17:56, celkem upraveno 1 x.
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Palec proti prostředníčku?

Příspěvek od McKozias »

dyz mas palec proti prstum tak nesmis mit krk opreny o dlan..jedine operne body jsou palec a briska prstu, jinac ot moc nejde...a dyz mas ten palec smerem k hlave tak to je sic pohodlne al emyslim ze po case te to zacne brzdit
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

No, tohle je klasický držení, spousta elektrikářů to drží palcem přes horní hranu krku, což má mimo jiné i tu výhodu, že jím jdou chytat struny. Já doporučuju tohle držení.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pokud nemáš palec u horní hrany krku ale klasicky uprostřed, měl bys ho mít tak, aby byl proti těžišti sil prstů tlačících na struny - lidsky řečeno, když držíš velké barré, měl bys mít palec proti tomu barré nebo o kousek dál směrem k tělu kytary, aby prsty svíraly krk se strunami víceméně rovně, bez kroucení. Pokud hraješ akordy v jazzovém držení (bez prázdných strun bez barré), měj palec zhruba proti středu plochy, kde máš prsty. Tak si s trochou cviku zahraješ nějaké funky blbiny i na třináctky struny. Pokud hraješ melodii v nějakém boxu, dávej si palec zhruba doprostřed toho boxu, případně kus k jeho rovnější straně. U "barré boxu" E moll v dvanácté poloze to odpovídá právě pozici prostředníčku. Pokud běháš po hmatníku nahoru a dolů, on si ten palec vždycky najde svoje místo sám.

Hlavně si ale neopírej o krk víc než ten palec, rozhodně ne palcovou hranu dlaně, nejhorší co můžeš udělat je chytik krk jako klacek, mezi palec a ukazováček, a opřít si o něj dlaň. Tak nezahraješ skoro nic a budeš mít ruku pořád v křeči, což tě jednak neskutečně zpomalí a jednak ti to rychle zničí (vymačká) struny, protože v křeči na ně budeš tlačit zbytečně silně. Navíc to pak neladí. U klasického držení je toto nebezpečí menší než u držení s palcem výš, proto bych ti doporučil nejprve klasiucké držení a po hendrixovsku to zkusit, až budeš schopný palec přes okraj skutečně využívat (a nemyslím tím cikánské G či A#9). Pokud ti palec poleze trochu výš, ale nebude koukat přes okraj, je to v pohodě - ale na barré ho rozhodně musíš spustit doprostřed krku, jinak ti to nebude znít všechno, případně to nebude ladit, protože to budeš mačkat silou.

A prsty by měly být víceméně kolmo ke strunám. Samozřejmě u některých pahmatů je prostě tak neroztáhneš, ale rozhodně nesmíš ruku kroutit tak, že budou spíše podél strun. Jednak na nic pořádně nedosáhneš a jednak je na stisknutí struny potřeba větší síla, takže budeš mít opět prsty v křeči a nebudeš stíhat. Navíc ti nepůjdou bendy.

Pro inspiraci, co s prsty, doporučuji sledovat nějakého klasického hráče či shreddera. Ty prsty jsou kolmo a po hmatníku létají s lehkostí i u tlustých strun, ono se správným držením skutečně nejde o to, tu strunu umáčknout. Pokud tě z hraní bolí něco víc než otlačená příška prstů či na dvanáctkách nebo třináctkách palec umořený střídáním tlumených a netlumených plných barré, je něco hodně špatně.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Taky v techle vecech trochu tápu.. Protože jsem hrával na housle, tak je pro mne přirozené "klasické" držení, nicméně jenom postupem času zjišťuju, pro které věci se ruka dá "natáhnout", a pro které je třeba změnit držení..

Poměrně dlouho jsem laboroval jak hrát např. částečná barre ze začátku Hero of the Day od Metallicy, nedávno jsem zjistil, jak šikmo položit a téměř nakrčit ukazovák, palec nachýlit k hlavě nástroje přesně jak popisuješ - abych mohl pohodlně hrát malíkem a prsteníčkem.. Víc problémů jsem měl teda s tím ukazovákem, kde jsem si mohl vybrat jestli hrát plná barre, mít půl prstu přes hmatník a hrát spodkem prstu, protože učebnicově se mi tam nevešel, či hledat, jak to chytit "správně". S tím, kde držet palec to bylo jasnější... přirozeně volím polohu naproti tlaku.. tj. něco jak popisuje woro myslím. Jenom doufám, že jsem to nakonec vymyslel správně, tři dny už mě výrazněji levá nebolí tak snad..

Zaráží mě ale, že mě bolí víc zápěstí pravé ruky, a to nehraju rychlé songy.. Hrával jsem dřív prsty, je tohle v začátcích normální? Říkám si - hergot, však na držení pravé ruky nemůžu nic zmrvit-proč se to ozývá? Kór když s levou dělám takové psí kusy, úchyty a přehmaty a je OK. Doufám že to odezní, zmetek...

Promiň, že ti zasírám téma, jen mě to tak napadlo v souvislosti :) Jináč já doufám, že "palec proti prostředníčku" není pravidlo, že má pomáhat úchopu, a ten při hraní není pořád stejný. Doufám proto, že to tak dělám já...
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Čapni krk a prostě hraj. :wink:
Anvil

Příspěvek od Anvil »

No, musím říct, že rada "čapni krk a prostě hraj" je zjednodušením někoho, kdo ho už umí čapnout a prostě hrát :)
Hraju chvilinku, 5 měsíců na akustiku, teď měsíc na elektriku (a akustiku) a už za tu krátkou dobu jsem si stačil zažít špatné držení - akordy jen podle obrázků či fotek z netu = u mne dlaň přitisknutá na krk kytary, pochvaloval jsem si, jak silně mačkám akordy a nepochvaloval, jak těžce se mi přehmatává.
(k tomu další zlozvyk, který s tím trochu souvisí, resp. z tohohle zlozvyku vyplynulo špatné držení krku - pozice těla při hraní).
Tyto věci se teď snažím odstranit a stojí to čas - nic není tak otravné, jako přeučování.
Prostě, základní věc u čehokoliv, od sportu po hru na kytaru, je ta - správně nastavit svoje tělo, aby mohlo dobře dělat tu činnost, kterou po něm chci - mezi to patří i "čapnutí" krku :)
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Anvil píše:No, musím říct, že rada "čapni krk a prostě hraj" je zjednodušením někoho, kdo ho už umí čapnout a prostě hrát :)
Ne, to je především samoukův poznatek z praxe. :wink:

Pokud má ale někdo opravdu vysoký cíle, tak asi potřebuje vážně pevný základy... No prosim; řešte si to. :lol:
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Teš jsem zkoušel podle vašich rad a když se snažím neopírat o krk nic víc než bříška prstů a tak prostě vůbec nechytám spravné struny a ruku mám ůplně křečovitě vykloněnou dolu.prostě mi nevyhovuje.

Vyhovuje mít palec zezadu na krku a ukazovám se dotýká rochu zezpodu na krku.Je to problém?nebo když prostě hraju dobře a vyhovuje mi to tak tak mám hrát?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja taky drive hraval tak ze sem mel krk v dlani, palec podel krku a trcel mi az u tlusteho E..jako na akordy je to pohodlne, ale hrat jakoukoliv stupnici, rychleji a s rozsahem pres 4 prazce se proste neda, ale dyz si zazijes ten hmat palec proti prostrednicku/ukazovacku a drzet prsty kolmo ke strunam tak mas vyhrano
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“