Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
lunchie

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od lunchie »

presne tak, ono je lepsi koupit konektor, co je spinatelny, protoze pokud nebudes do nej mit nic zapojenyho, tak ti to nebude zesilovat 'ground' signal a melo by to byt vice mene potichu.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

...tak jsem to konečně začal kompletovat... dneska jsem dal dohromady přední panel a už mi to i žhaví, ted ještě dodělat ten zbytek kamarád stavěl to samý a už mu to dokonce hraje, ale zatím jsem to neslyšel, ale funkční to je už abych to taky měl...

http://nhmaniaci.wz.cz/predek02.jpg

...

Další postup:
...tak a včera už jsem to nemoh vydržet a dneska dopoledne jsem to dodělal tak aby mi hrála aspoň jedna dvojice děr... na to jak to mam zbastlený sem si řikal jestli to bude hrát a světe div se hraje to... a jak :D sice je na tom eště dost práce (dodělat ten druhej kanál, dozačistit, dozaizolovat) ale všechno funguje jak má, šum při malej hlasitosti prakticky žádnej, zkreslení funguje výborně :lol: těšim se až to vytáhnu někam kde to budu moc pořádně osolit :twisted: (doma to momentálně nejde) někdy zkusim udělat nahrávky, zatim aspoň foto:

http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp002.jpg
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp001.jpg
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tak to je parada, ja jsem taky vzdycky cely bez sebe, kdyz to zapojim a nevidim litat jiskry a dokonce to i hraje :) - zatim me to tak fungovalo u vsech 3 zesiku, co jsem delal :).

co to bude az to bude? podle ceho to stavis? je to nejaka plexina nebo co?
Luke666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luke666 »

Kdy bude nějaká zvuková ukázka? :)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

No, zatím mám jen jeden kanál, čekám na cín :lol: po víkendu to dodělám, zvuk bych mohl nahrát, ale zatim jen s repry "ve vzduchu" box je ve výrobě, ale asi to nechám až to bude celé hotové :wink:
St.Anley Tube Amps
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

Zdravím

delší dobu přemýšlím o tom,že si postavím lampovou hlavu....důvod:nemám finance ani na bazar
Potřeboval bych někoho,kdo by mi byl ochoten poradit a pomoct při případných problémech......

nechci nic složitýho,ale aby to hrálo (death metal)......kámoš překecává,abych si postavil mesu,jenže při prohlížení x stránek se zapojením se mi protočili panenky......

a když by někoho zajmalo,jak jsem se znalostma v tohle oboru,tak hodně blbě až na pájení na slušné úrovni....

tak kdyby se našla nějaká duše ochotná mi pomoci,byl bych rád.....
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tak o nicem jednoduchym, aby to hralo death metal, nevim. Podle miry zkresleni to vypada minimalne na 3-4 gain stages do preampu, ale spise vice - mozna i 5-6 - to znamena jenom do predzesilovace 3 lampy. Dale, diky tomu, ze to bude high gain, tak to bude nachylny na oscilace, hiss. Podle koncoveho zesilovace - pro high gain je lepsi push-pull, bude potreba 1 lampa na phase invertor + 2 lampy do konce. Takze to vypada na 3-4 lampy 12ax7, 2 el84/el34/6l/6v6 nebo co bys chtel dat do koncaku. Pak power transformator a vystupak. Takze ani cenove to nebude o moc vyhodnejsi nez koupit treba valvekinga na bazaru. Ja si delal obycejnej hi-octane, ktery teda ma gainu dost, ale prece jenom, je lepsi kdyz se nakopne nejakym overdrivem. Kdyz to tak spocitam, tak combo crate v50, co jsem prodal za $200 ani plne nepokryly naklady na material toho co jsem delal, nehlede na to, ze ten crate mel i reverb, reprak + peknou preklizkovou krabici a to co jsem udelal je ciste jenom sasi - je pravda, ze aspon muzu experimentovat.

Takze suma sumarum, stavet high gain lampac urcite neni pro nekoho, kdo s lampama dela poprve. Jinak koukni na http://ax84.com, coz je podle meho jeden z nejlepe zdokumentovanych lampacu na postaveni.

tady je ukazka - ten muj zni vice mene stejne ...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

lunchie píše:tak o nicem jednoduchym, aby to hralo death metal, nevim. Podle miry zkresleni to vypada minimalne na 3-4 gain stages do preampu, ale spise vice - mozna i 5-6 - to znamena jenom do predzesilovace 3 lampy. Dale, diky tomu, ze to bude high gain, tak to bude nachylny na oscilace, hiss. Podle koncoveho zesilovace - pro high gain je lepsi push-pull, bude potreba 1 lampa na phase invertor + 2 lampy do konce. Takze to vypada na 3-4 lampy 12ax7, 2 el84/el34/6l/6v6 nebo co bys chtel dat do koncaku. Pak power transformator a vystupak. [/youtube]

Určitě bych přidal ještě elku na katodový sledovač, pro lepší funkci korekcí.
Nezlob se, ale dath metal se dá odehrát na obyčejný tranzistorák s vhodnou krabičkou, nebo mulťákem. Pokud nemáš tedy peníze na nic lepšího.
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

tak zkreslení by mi částečně vyřešil efekt...o lampách nevím téměř nic......tak mi kdyžtak dejte vědět,kdo by se mě ujmul :wink: jináč jsem koukal na aukru,že někdo prodává vnitřnosti z valvekinga,jen tam chyběj pot'áky,lampy a nějaký kondíky.....nechává to za 1800kč,tak nevím,jestli to zvít,dodělat zbytek a šoupnout to do škatule......nebo si to postavit celý sám.....
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Za 1800,-Kč sice těžko koupíš kvalitní síťák a výstupák + patice, ale dost pochybuji o kvalitě komponentů ve Valvekingovi. Pokud se rozhodneš stavět nějaký aparát z nejlacinšího zboží alá Ges a pod. tak si ten vrak kup, pokud chceš stavět něco kvalitnějšího, nech to být. Ale já si stejně myslím, že by ses na to měl vykašlat a koupit něco hotového z druhé ruky a drhnout to přes krabičku, ať je to postavené z čehokoli.
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

asi to tak dopadne......možná mi dopadnou nějaké nečekané finance navíc,tak bych se mohl do něčeho vejít......ale stejně bych si chtěl něco postavit,tak uvidím......
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

vzhledem k tomu,že mě od stavby odrazujete,tak se ptám,kde mám sehnat kvalitní součástky (kondíky,rezistory,poťáky,patice)??????nebo spíš,jakej značek součástek bych se měl 100% vyvarovat(s čím máte blbý zkušenosti).....díky za radu..... :wink:
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Ja Te nechci odrazovat, podle meho je to vyborny napad, jak se necemu novemu priucit a pak ta radost z toho, kdyz to clovek poprve zapoji, neuvidi zadne jiskry ani vybuchle kondiky a uslysi neco z repraku :).

Jinak chci Te predem varovat, ze stavba lampoveho zesilovace je HOOOODNE NAVYKOVA a nezustane jen u jednoho!!! ;)
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

to nevadí.....už mám něco vyhlídnutýho....lampy na 1. zapnutí taky...teď mně čeká sepsání dílů a objednání.....hlavně jestli se mi to povede do vánoc zprovoznit,tak bych mohl mít nové lampy a nebyl bych už doma za šílence..... :D :D
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jaraban píše:vzhledem k tomu,že mě od stavby odrazujete,tak se ptám,kde mám sehnat kvalitní součástky (kondíky,rezistory,poťáky,patice)??????nebo spíš,jakej značek součástek bych se měl 100% vyvarovat(s čím máte blbý zkušenosti).....díky za radu..... :wink:
Jarabánku, já Tě také nechci odrazovat, ale myslím, že bys měl prvně chvilku studovat teorii. Projdi si prvně toto celé vlákno, je tam někde i odkaz od Ohryzka na jednu zajímavou knihu, tím můžeš začít. Pak je spousta různých fór na netu, jak v češtině, tak v angličtině, také v Polsku hodně rádi bastlí a tam se také můžeš inspirovat. Schémat jsou na netu tisíce. K těm součástkám snad jen to nejdůležitější a to, že nejvíce záleží u zesilovače na výstupním trafu. Pokud tam ušetříš a koupíš nějaký xindl, nemá cenu se zaobírat bižuterií. Už jsem to tu jednou zveřejňoval, moderátoři prominou, tu jsem něco sesmolil: http://www.elektroworld.info/images/ima ... N_MM15.pdf
Až načerpáš, možná přijdeš na to, že bude opravdu lepší prvně udělat nějakou jednoduchou prskavku do 15W a smrtelný metal řešit krabičkou. I já Ti přeji úspěch a ten skvělý pocit prvně slyšet hrát svůj vlastní bastl, ale vrhnout se po hlavě na výrobu black metal aparátu ve mě budí trochu obavy. Spíš přemýšlej o tom, jestli to bude jednočinný, nebo dvoučinný zesilovač, jestli to uděláš po staru a dáš korekce ( korekci ) mezi první a druhý stupeň, či zvoliš použití modernějšího zapojení s katodovým sledovačem, jaké elektronky, jaký zdroj. Či usměrnit polovodičem, nebo elkou, jestli zvládneš sklepnout kombo, nebo uděláš zvlášt bednu na zesík a na repro atd, atd.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

souhlasim s tim, ze by ses mel neco naucit o teorii, jak to vubec funguje, pokud umis anglicky, koukni na ten http://ax84.com nebo tady - valve wizard, ten ma taky pekne clanky tykajici se lampovych zesilovacu (muzu doporucit, podle meho to ma velice srozumitelne) http://www.freewebs.com/valvewizard/

Jinak jak tu psal mmujz, nejlepsi je se opravdu pustit prvne do neceho jednodussiho - treba P1 z toho ax84, ma 2 lampy (1x 12ax7, 1x el84) a nemel by byt nijak nachylny na oscilace. Kdyz pred to potom hodis treba tube screamer, tak z toho dostanes i tvrdsi zvuk. No a je tam moznost pozdeji pridat dalsi lampu a pridat tam dalsi gain stages ... i cenove by to mohlo vyjit docela dobre.
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

tady jsem přečetl v průběhu roku snad všechno,co se týkalo stavby zesíků.....mám ovšem problém s teorií.....něco maliko o tom vím,ale moc to nechápu.....o tý P1 přemejšlím.....hrozně se mi líbí tohle http://www.joepopp.net/jcm8002.htm protože k tomu jsou obrázky,jednoduchá deska se součástkama a po hodinovém studování jsem to pochopil......trafa se snažím sehnat,ale mám známý,co by mě zařídili převytí trafa.....při nejhorším máme vě městě firmu,kde dělaj a převýjej trafa.....jinak udělat šasy,box a povrchovou úpravu vůbec neřeším,protože alespoň to mám v malíku..... :wink:
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

abych řekl aspon částečně svuj názor :D ... uměl jsem toho málo, než jsem se do toho dal, ale prakticky od srpna do zacatku listopadu jsem delal jenom na teoretickejch přípravách 8) , spájet to a dát dohromady už je na pár hodin práce...
...to že je to návykový je fakt, ještě nemam ani dodělanej první zesík a už přemejšlim co dál (vykonejsi, 2kanal,... :twisted: ) ale to ze sem byl schopnej postavit tohohle jednoduchyho 3 lampovyho prcka mi dalo hodně (vim co bych udělal jinak, co ještě vylepšit atd... :wink: původně jsem chtěl taky jenom dvě lampičky, ale nakonec byly 3, ale do něčeho co má 3-4 v předzesu, sledovač, invertor a dvě v konci bych se určitě hned tak nepouštěl...
...s tim death metalem, ja teda až tak velkej metalista nejsem 8) , ale brzo mozna uslysis sam (snad udelam nahravky :lol: ) ze i to co mam ja ma samo gainu tolik ze ani neprikresluju (pravda, hraju max. tak maidny, ozzyho a starou metallicu 8) ), na nahravky to zkusim, ale zatim sem k tomu nemel duvod, zvuk se mi libi takovej jakej mam...
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

u high gainu je hodne dulezita topologie a stineni signalovejch dratu, aby to nechytalo oscilace. Nez jsem se pustil do hi octanu, tak jsem pred tim uz postavil stereo lampovej zesik (jednoduchy trioda-tetroda na kanal a docela me prekvapilo, jakou ma dynamiku a jak je ten zvuk proste zivejsi oproti receiveru, za kterej jsem dal tri stovky :) ) na hudbu a sluchatkovej zesik - vsechno delany point-2-point s pouzitim terminal strips. Na kazdem i tom nejjednodussim zesilovaci, se clovek necemu priuci a ziska zkusenosti, ktere se hodi pri stavbe neceho slozitejsiho.
Pro me bylo hodne dulezity, abych si do toho zesiku mohl dodelat efektovou smycku (katodovy sledovac + gain stage) na zapojeni modulacnich efektu jako je delay nebo reverb, coz se mi podarilo a prijde me, ze to posune zesik do uplne jine dimenze :).
Co se tyce budoucich planu - ja uz mam snad dalsi 3-4 pre-ampy/ampy, co bych chtel vyzkouset, jak zni - nejprve to ale asi bude soldano supercharger GTO, mesa mark2c preamp - lead kanal a pak bogner extacy OD kanal ;).
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jaraban píše:tady jsem přečetl v průběhu roku snad všechno,co se týkalo stavby zesíků.....mám ovšem problém s teorií.....něco maliko o tom vím,ale moc to nechápu.....o tý P1 přemejšlím.....hrozně se mi líbí tohle http://www.joepopp.net/jcm8002.htm protože k tomu jsou obrázky,jednoduchá deska se součástkama a po hodinovém studování jsem to pochopil......trafa se snažím sehnat,ale mám známý,co by mě zařídili převytí trafa.....při nejhorším máme vě městě firmu,kde dělaj a převýjej trafa.....jinak udělat šasy,box a povrchovou úpravu vůbec neřeším,protože alespoň to mám v malíku..... :wink:
No a už jsme u toho. Prvně si vybereš návod s luxusními komponenty ( trafa a tlumivka Mercury Magnetics, kondy Atom Sprague, uhlíkové odpory ... ) a místo abys přemýšlel, kde a jak tyhle komponenty koupit, už chytračíš: "mám známý, co umí převytí trafa...", " ...máme vě městě firmu, kde převýjej trafa... ". Příteli, studuj, prvně češtinu, pak elektrotechniku. S tímhle přístupem se tu možná tak do Vánoc místo nového zesilovače objeví parte. Vyjí vlci na měsíc a víly převíjí trafa.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“