Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
presne tak, ono je lepsi koupit konektor, co je spinatelny, protoze pokud nebudes do nej mit nic zapojenyho, tak ti to nebude zesilovat 'ground' signal a melo by to byt vice mene potichu.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
...tak jsem to konečně začal kompletovat... dneska jsem dal dohromady přední panel a už mi to i žhaví, ted ještě dodělat ten zbytek kamarád stavěl to samý a už mu to dokonce hraje, ale zatím jsem to neslyšel, ale funkční to je už abych to taky měl...
http://nhmaniaci.wz.cz/predek02.jpg
...
Další postup:
...tak a včera už jsem to nemoh vydržet a dneska dopoledne jsem to dodělal tak aby mi hrála aspoň jedna dvojice děr... na to jak to mam zbastlený sem si řikal jestli to bude hrát a světe div se hraje to... a jak
sice je na tom eště dost práce (dodělat ten druhej kanál, dozačistit, dozaizolovat) ale všechno funguje jak má, šum při malej hlasitosti prakticky žádnej, zkreslení funguje výborně
těšim se až to vytáhnu někam kde to budu moc pořádně osolit
(doma to momentálně nejde) někdy zkusim udělat nahrávky, zatim aspoň foto:
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp002.jpg
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp001.jpg
http://nhmaniaci.wz.cz/predek02.jpg
...
Další postup:
...tak a včera už jsem to nemoh vydržet a dneska dopoledne jsem to dodělal tak aby mi hrála aspoň jedna dvojice děr... na to jak to mam zbastlený sem si řikal jestli to bude hrát a světe div se hraje to... a jak
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp002.jpg
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp001.jpg
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
tak to je parada, ja jsem taky vzdycky cely bez sebe, kdyz to zapojim a nevidim litat jiskry a dokonce to i hraje
- zatim me to tak fungovalo u vsech 3 zesiku, co jsem delal
.
co to bude az to bude? podle ceho to stavis? je to nejaka plexina nebo co?
co to bude az to bude? podle ceho to stavis? je to nejaka plexina nebo co?
Kdy bude nějaká zvuková ukázka? 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
No, zatím mám jen jeden kanál, čekám na cín
po víkendu to dodělám, zvuk bych mohl nahrát, ale zatim jen s repry "ve vzduchu" box je ve výrobě, ale asi to nechám až to bude celé hotové 
St.Anley Tube Amps
Zdravím
delší dobu přemýšlím o tom,že si postavím lampovou hlavu....důvod:nemám finance ani na bazar
Potřeboval bych někoho,kdo by mi byl ochoten poradit a pomoct při případných problémech......
nechci nic složitýho,ale aby to hrálo (death metal)......kámoš překecává,abych si postavil mesu,jenže při prohlížení x stránek se zapojením se mi protočili panenky......
a když by někoho zajmalo,jak jsem se znalostma v tohle oboru,tak hodně blbě až na pájení na slušné úrovni....
tak kdyby se našla nějaká duše ochotná mi pomoci,byl bych rád.....
delší dobu přemýšlím o tom,že si postavím lampovou hlavu....důvod:nemám finance ani na bazar
Potřeboval bych někoho,kdo by mi byl ochoten poradit a pomoct při případných problémech......
nechci nic složitýho,ale aby to hrálo (death metal)......kámoš překecává,abych si postavil mesu,jenže při prohlížení x stránek se zapojením se mi protočili panenky......
a když by někoho zajmalo,jak jsem se znalostma v tohle oboru,tak hodně blbě až na pájení na slušné úrovni....
tak kdyby se našla nějaká duše ochotná mi pomoci,byl bych rád.....
tak o nicem jednoduchym, aby to hralo death metal, nevim. Podle miry zkresleni to vypada minimalne na 3-4 gain stages do preampu, ale spise vice - mozna i 5-6 - to znamena jenom do predzesilovace 3 lampy. Dale, diky tomu, ze to bude high gain, tak to bude nachylny na oscilace, hiss. Podle koncoveho zesilovace - pro high gain je lepsi push-pull, bude potreba 1 lampa na phase invertor + 2 lampy do konce. Takze to vypada na 3-4 lampy 12ax7, 2 el84/el34/6l/6v6 nebo co bys chtel dat do koncaku. Pak power transformator a vystupak. Takze ani cenove to nebude o moc vyhodnejsi nez koupit treba valvekinga na bazaru. Ja si delal obycejnej hi-octane, ktery teda ma gainu dost, ale prece jenom, je lepsi kdyz se nakopne nejakym overdrivem. Kdyz to tak spocitam, tak combo crate v50, co jsem prodal za $200 ani plne nepokryly naklady na material toho co jsem delal, nehlede na to, ze ten crate mel i reverb, reprak + peknou preklizkovou krabici a to co jsem udelal je ciste jenom sasi - je pravda, ze aspon muzu experimentovat.
Takze suma sumarum, stavet high gain lampac urcite neni pro nekoho, kdo s lampama dela poprve. Jinak koukni na http://ax84.com, coz je podle meho jeden z nejlepe zdokumentovanych lampacu na postaveni.
tady je ukazka - ten muj zni vice mene stejne ...
Takze suma sumarum, stavet high gain lampac urcite neni pro nekoho, kdo s lampama dela poprve. Jinak koukni na http://ax84.com, coz je podle meho jeden z nejlepe zdokumentovanych lampacu na postaveni.
tady je ukazka - ten muj zni vice mene stejne ...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
lunchie píše:tak o nicem jednoduchym, aby to hralo death metal, nevim. Podle miry zkresleni to vypada minimalne na 3-4 gain stages do preampu, ale spise vice - mozna i 5-6 - to znamena jenom do predzesilovace 3 lampy. Dale, diky tomu, ze to bude high gain, tak to bude nachylny na oscilace, hiss. Podle koncoveho zesilovace - pro high gain je lepsi push-pull, bude potreba 1 lampa na phase invertor + 2 lampy do konce. Takze to vypada na 3-4 lampy 12ax7, 2 el84/el34/6l/6v6 nebo co bys chtel dat do koncaku. Pak power transformator a vystupak. [/youtube]
Určitě bych přidal ještě elku na katodový sledovač, pro lepší funkci korekcí.
Nezlob se, ale dath metal se dá odehrát na obyčejný tranzistorák s vhodnou krabičkou, nebo mulťákem. Pokud nemáš tedy peníze na nic lepšího.
tak zkreslení by mi částečně vyřešil efekt...o lampách nevím téměř nic......tak mi kdyžtak dejte vědět,kdo by se mě ujmul
jináč jsem koukal na aukru,že někdo prodává vnitřnosti z valvekinga,jen tam chyběj pot'áky,lampy a nějaký kondíky.....nechává to za 1800kč,tak nevím,jestli to zvít,dodělat zbytek a šoupnout to do škatule......nebo si to postavit celý sám.....
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Za 1800,-Kč sice těžko koupíš kvalitní síťák a výstupák + patice, ale dost pochybuji o kvalitě komponentů ve Valvekingovi. Pokud se rozhodneš stavět nějaký aparát z nejlacinšího zboží alá Ges a pod. tak si ten vrak kup, pokud chceš stavět něco kvalitnějšího, nech to být. Ale já si stejně myslím, že by ses na to měl vykašlat a koupit něco hotového z druhé ruky a drhnout to přes krabičku, ať je to postavené z čehokoli.
asi to tak dopadne......možná mi dopadnou nějaké nečekané finance navíc,tak bych se mohl do něčeho vejít......ale stejně bych si chtěl něco postavit,tak uvidím......
vzhledem k tomu,že mě od stavby odrazujete,tak se ptám,kde mám sehnat kvalitní součástky (kondíky,rezistory,poťáky,patice)??????nebo spíš,jakej značek součástek bych se měl 100% vyvarovat(s čím máte blbý zkušenosti).....díky za radu..... 
Ja Te nechci odrazovat, podle meho je to vyborny napad, jak se necemu novemu priucit a pak ta radost z toho, kdyz to clovek poprve zapoji, neuvidi zadne jiskry ani vybuchle kondiky a uslysi neco z repraku
.
Jinak chci Te predem varovat, ze stavba lampoveho zesilovace je HOOOODNE NAVYKOVA a nezustane jen u jednoho!!!
Jinak chci Te predem varovat, ze stavba lampoveho zesilovace je HOOOODNE NAVYKOVA a nezustane jen u jednoho!!!
to nevadí.....už mám něco vyhlídnutýho....lampy na 1. zapnutí taky...teď mně čeká sepsání dílů a objednání.....hlavně jestli se mi to povede do vánoc zprovoznit,tak bych mohl mít nové lampy a nebyl bych už doma za šílence.....

-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jarabánku, já Tě také nechci odrazovat, ale myslím, že bys měl prvně chvilku studovat teorii. Projdi si prvně toto celé vlákno, je tam někde i odkaz od Ohryzka na jednu zajímavou knihu, tím můžeš začít. Pak je spousta různých fór na netu, jak v češtině, tak v angličtině, také v Polsku hodně rádi bastlí a tam se také můžeš inspirovat. Schémat jsou na netu tisíce. K těm součástkám snad jen to nejdůležitější a to, že nejvíce záleží u zesilovače na výstupním trafu. Pokud tam ušetříš a koupíš nějaký xindl, nemá cenu se zaobírat bižuterií. Už jsem to tu jednou zveřejňoval, moderátoři prominou, tu jsem něco sesmolil: http://www.elektroworld.info/images/ima ... N_MM15.pdfjaraban píše:vzhledem k tomu,že mě od stavby odrazujete,tak se ptám,kde mám sehnat kvalitní součástky (kondíky,rezistory,poťáky,patice)??????nebo spíš,jakej značek součástek bych se měl 100% vyvarovat(s čím máte blbý zkušenosti).....díky za radu.....
Až načerpáš, možná přijdeš na to, že bude opravdu lepší prvně udělat nějakou jednoduchou prskavku do 15W a smrtelný metal řešit krabičkou. I já Ti přeji úspěch a ten skvělý pocit prvně slyšet hrát svůj vlastní bastl, ale vrhnout se po hlavě na výrobu black metal aparátu ve mě budí trochu obavy. Spíš přemýšlej o tom, jestli to bude jednočinný, nebo dvoučinný zesilovač, jestli to uděláš po staru a dáš korekce ( korekci ) mezi první a druhý stupeň, či zvoliš použití modernějšího zapojení s katodovým sledovačem, jaké elektronky, jaký zdroj. Či usměrnit polovodičem, nebo elkou, jestli zvládneš sklepnout kombo, nebo uděláš zvlášt bednu na zesík a na repro atd, atd.
souhlasim s tim, ze by ses mel neco naucit o teorii, jak to vubec funguje, pokud umis anglicky, koukni na ten http://ax84.com nebo tady - valve wizard, ten ma taky pekne clanky tykajici se lampovych zesilovacu (muzu doporucit, podle meho to ma velice srozumitelne) http://www.freewebs.com/valvewizard/
Jinak jak tu psal mmujz, nejlepsi je se opravdu pustit prvne do neceho jednodussiho - treba P1 z toho ax84, ma 2 lampy (1x 12ax7, 1x el84) a nemel by byt nijak nachylny na oscilace. Kdyz pred to potom hodis treba tube screamer, tak z toho dostanes i tvrdsi zvuk. No a je tam moznost pozdeji pridat dalsi lampu a pridat tam dalsi gain stages ... i cenove by to mohlo vyjit docela dobre.
Jinak jak tu psal mmujz, nejlepsi je se opravdu pustit prvne do neceho jednodussiho - treba P1 z toho ax84, ma 2 lampy (1x 12ax7, 1x el84) a nemel by byt nijak nachylny na oscilace. Kdyz pred to potom hodis treba tube screamer, tak z toho dostanes i tvrdsi zvuk. No a je tam moznost pozdeji pridat dalsi lampu a pridat tam dalsi gain stages ... i cenove by to mohlo vyjit docela dobre.
tady jsem přečetl v průběhu roku snad všechno,co se týkalo stavby zesíků.....mám ovšem problém s teorií.....něco maliko o tom vím,ale moc to nechápu.....o tý P1 přemejšlím.....hrozně se mi líbí tohle http://www.joepopp.net/jcm8002.htm protože k tomu jsou obrázky,jednoduchá deska se součástkama a po hodinovém studování jsem to pochopil......trafa se snažím sehnat,ale mám známý,co by mě zařídili převytí trafa.....při nejhorším máme vě městě firmu,kde dělaj a převýjej trafa.....jinak udělat šasy,box a povrchovou úpravu vůbec neřeším,protože alespoň to mám v malíku..... 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
abych řekl aspon částečně svuj názor
... uměl jsem toho málo, než jsem se do toho dal, ale prakticky od srpna do zacatku listopadu jsem delal jenom na teoretickejch přípravách
, spájet to a dát dohromady už je na pár hodin práce...
...to že je to návykový je fakt, ještě nemam ani dodělanej první zesík a už přemejšlim co dál (vykonejsi, 2kanal,...
) ale to ze sem byl schopnej postavit tohohle jednoduchyho 3 lampovyho prcka mi dalo hodně (vim co bych udělal jinak, co ještě vylepšit atd...
původně jsem chtěl taky jenom dvě lampičky, ale nakonec byly 3, ale do něčeho co má 3-4 v předzesu, sledovač, invertor a dvě v konci bych se určitě hned tak nepouštěl...
...s tim death metalem, ja teda až tak velkej metalista nejsem
, ale brzo mozna uslysis sam (snad udelam nahravky
) ze i to co mam ja ma samo gainu tolik ze ani neprikresluju (pravda, hraju max. tak maidny, ozzyho a starou metallicu
), na nahravky to zkusim, ale zatim sem k tomu nemel duvod, zvuk se mi libi takovej jakej mam...
...to že je to návykový je fakt, ještě nemam ani dodělanej první zesík a už přemejšlim co dál (vykonejsi, 2kanal,...
...s tim death metalem, ja teda až tak velkej metalista nejsem
St.Anley Tube Amps
u high gainu je hodne dulezita topologie a stineni signalovejch dratu, aby to nechytalo oscilace. Nez jsem se pustil do hi octanu, tak jsem pred tim uz postavil stereo lampovej zesik (jednoduchy trioda-tetroda na kanal a docela me prekvapilo, jakou ma dynamiku a jak je ten zvuk proste zivejsi oproti receiveru, za kterej jsem dal tri stovky
) na hudbu a sluchatkovej zesik - vsechno delany point-2-point s pouzitim terminal strips. Na kazdem i tom nejjednodussim zesilovaci, se clovek necemu priuci a ziska zkusenosti, ktere se hodi pri stavbe neceho slozitejsiho.
Pro me bylo hodne dulezity, abych si do toho zesiku mohl dodelat efektovou smycku (katodovy sledovac + gain stage) na zapojeni modulacnich efektu jako je delay nebo reverb, coz se mi podarilo a prijde me, ze to posune zesik do uplne jine dimenze
.
Co se tyce budoucich planu - ja uz mam snad dalsi 3-4 pre-ampy/ampy, co bych chtel vyzkouset, jak zni - nejprve to ale asi bude soldano supercharger GTO, mesa mark2c preamp - lead kanal a pak bogner extacy OD kanal
.
Pro me bylo hodne dulezity, abych si do toho zesiku mohl dodelat efektovou smycku (katodovy sledovac + gain stage) na zapojeni modulacnich efektu jako je delay nebo reverb, coz se mi podarilo a prijde me, ze to posune zesik do uplne jine dimenze
Co se tyce budoucich planu - ja uz mam snad dalsi 3-4 pre-ampy/ampy, co bych chtel vyzkouset, jak zni - nejprve to ale asi bude soldano supercharger GTO, mesa mark2c preamp - lead kanal a pak bogner extacy OD kanal
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No a už jsme u toho. Prvně si vybereš návod s luxusními komponenty ( trafa a tlumivka Mercury Magnetics, kondy Atom Sprague, uhlíkové odpory ... ) a místo abys přemýšlel, kde a jak tyhle komponenty koupit, už chytračíš: "mám známý, co umí převytí trafa...", " ...máme vě městě firmu, kde převýjej trafa... ". Příteli, studuj, prvně češtinu, pak elektrotechniku. S tímhle přístupem se tu možná tak do Vánoc místo nového zesilovače objeví parte. Vyjí vlci na měsíc a víly převíjí trafa.jaraban píše:tady jsem přečetl v průběhu roku snad všechno,co se týkalo stavby zesíků.....mám ovšem problém s teorií.....něco maliko o tom vím,ale moc to nechápu.....o tý P1 přemejšlím.....hrozně se mi líbí tohle http://www.joepopp.net/jcm8002.htm protože k tomu jsou obrázky,jednoduchá deska se součástkama a po hodinovém studování jsem to pochopil......trafa se snažím sehnat,ale mám známý,co by mě zařídili převytí trafa.....při nejhorším máme vě městě firmu,kde dělaj a převýjej trafa.....jinak udělat šasy,box a povrchovou úpravu vůbec neřeším,protože alespoň to mám v malíku.....