Dohmat na bending

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Zejus

Dohmat na bending

Příspěvek od Zejus »

Zdravim. Muzete mi prosim poradit jaky je asi optimalni dohmat na vytahovani? Kytarar mi seridil dohmat na zhruba 2 mm a pri vytahovani mi struny prokluzuji pod prstama a tim padem zni falesne
dlouhovlasac

Re: Dohmat na bending

Příspěvek od dlouhovlasac »

Indiviuální věc, nicméně u tebe by to chtělo přizvednout. To hledání toho ideálního dohmatu není hned, bude ti třeba pár dní trvat, než ho najdeš :-) Taky se to dá udělat tak, že se dá podložka mezi krk a korpus.
woro90

Příspěvek od woro90 »

dlouhovlasac píše:Indiviuální věc, nicméně u tebe by to chtělo přizvednout. To hledání toho ideálního dohmatu není hned, bude ti třeba pár dní trvat, než ho najdeš :-) Taky se to dá udělat tak, že se dá podložka mezi krk a korpus.
Podložku mezi krk a korpus ne-e. Krk by měl mít takový úhel vůči tělu, aby při kobylce spuštěné nejníž co to jde a narovnaném krku struny ležely (ale netlačily) přesně na hmatníku. Pokud úhel sedí, štelovat jen kobylkou.
Na bending bych doporučil 1.5-2krát tolik než máš na hraní bez bendingu. Prostě to zkoušej a časem najdeš co ti vyhovuje nejvíc.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
woro90

Příspěvek od woro90 »

Martin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
A co stabilita krku? I když u dvojcestné výztuhy by to nemusel být problém... Rozhodně bych to ale nezkoušel s jednocestnou výztuhou, nehledě na to, že tu je možné najít jen na starších kouscích, do kteerýh by mi bylo líto řezat.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Zejus

Příspěvek od Zejus »

Martin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
to bych s moji sikovnosti nechal radsi nejakemu kytarari....to ale neni moc standartni vec ne? jeste jsem to nikde nevidel
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Vy taky jdete na komára s kanónem... Prostě si, Zejusi, zvědni o něco málo dohmat, stačí drobounko přizvednout kobylku a jsme doma.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

Zejus píše:
to bych s moji sikovnosti nechal radsi nejakemu kytarari....to ale neni moc standartni vec ne? jeste jsem to nikde nevidel
tak jasny ..kytara je pokud nejste fakt zrucny a nemate strach asi povinost no..jinak je celkem bezna vec..Ritchie Blackmore..Malmsteen..Alexi Laiho-poslednich par prazcu...na tech poslednich par prazci je to celkem dost bezna vecicka...me by se to taky libilo..nizkej dohmat a napr. u neakyho 18 prazce to prokluzuje
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

Nero píše:Vy taky jdete na komára s kanónem... Prostě si, Zejusi, zvědni o něco málo dohmat, stačí drobounko přizvednout kobylku a jsme doma.
Jo tak ja jen navrh nebo pro inspiraci
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

woro90 píše:
A co stabilita krku? I když u dvojcestné výztuhy by to nemusel být problém... Rozhodně bych to ale nezkoušel s jednocestnou výztuhou, nehledě na to, že tu je možné najít jen na starších kouscích, do kteerýh by mi bylo líto řezat.
Jaka stabilita krku..? :shock: mas proste v hmatniku udelane zlably..tot vse..
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
woro90

Příspěvek od woro90 »

McKozias píše:taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
U starych krku (s jednocestnou vyztuhou) se hmatnik dost podilel na stabilite krku - predsav si krk jako I-nosnik (se dvema pasnicemi a stojinou), kde taznou pasnici tvori vyztuha, stojinu hmota krku a tlacnou pasnici prave hmatnik.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

woro90 píše:
McKozias píše:taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
U starych krku (s jednocestnou vyztuhou) se hmatnik dost podilel na stabilite krku - predsav si krk jako I-nosnik (se dvema pasnicemi a stojinou), kde taznou pasnici tvori vyztuha, stojinu hmota krku a tlacnou pasnici prave hmatnik.
Sice bych to neřekl tak vědecky, ale ano, je to tak. Už jen polopaticky - dřevo krku i hmatníku tvoří prostě nějakou hmotu, která dohromady nějak reaguje na tah strun. Pokud té hmoty něco ubereš, logicky se změní její vlastnosti a pokud nemůžeš korigovat pomocí výztuhy, mohl bys mít problém...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“