Dohmat na bending
Pravidla fóra
Dohmat na bending
Zdravim. Muzete mi prosim poradit jaky je asi optimalni dohmat na vytahovani? Kytarar mi seridil dohmat na zhruba 2 mm a pri vytahovani mi struny prokluzuji pod prstama a tim padem zni falesne
-
dlouhovlasac
Re: Dohmat na bending
Indiviuální věc, nicméně u tebe by to chtělo přizvednout. To hledání toho ideálního dohmatu není hned, bude ti třeba pár dní trvat, než ho najdeš
Taky se to dá udělat tak, že se dá podložka mezi krk a korpus.
Podložku mezi krk a korpus ne-e. Krk by měl mít takový úhel vůči tělu, aby při kobylce spuštěné nejníž co to jde a narovnaném krku struny ležely (ale netlačily) přesně na hmatníku. Pokud úhel sedí, štelovat jen kobylkou.dlouhovlasac píše:Indiviuální věc, nicméně u tebe by to chtělo přizvednout. To hledání toho ideálního dohmatu není hned, bude ti třeba pár dní trvat, než ho najdešTaky se to dá udělat tak, že se dá podložka mezi krk a korpus.
Na bending bych doporučil 1.5-2krát tolik než máš na hraní bez bendingu. Prostě to zkoušej a časem najdeš co ti vyhovuje nejvíc.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
Cort VX-X4-explorer
Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
A co stabilita krku? I když u dvojcestné výztuhy by to nemusel být problém... Rozhodně bych to ale nezkoušel s jednocestnou výztuhou, nehledě na to, že tu je možné najít jen na starších kouscích, do kteerýh by mi bylo líto řezat.Martin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
to bych s moji sikovnosti nechal radsi nejakemu kytarari....to ale neni moc standartni vec ne? jeste jsem to nikde nevidelMartin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vy taky jdete na komára s kanónem... Prostě si, Zejusi, zvědni o něco málo dohmat, stačí drobounko přizvednout kobylku a jsme doma.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
tak jasny ..kytara je pokud nejste fakt zrucny a nemate strach asi povinost no..jinak je celkem bezna vec..Ritchie Blackmore..Malmsteen..Alexi Laiho-poslednich par prazcu...na tech poslednich par prazci je to celkem dost bezna vecicka...me by se to taky libilo..nizkej dohmat a napr. u neakyho 18 prazce to prokluzujeZejus píše:to bych s moji sikovnosti nechal radsi nejakemu kytarari....to ale neni moc standartni vec ne? jeste jsem to nikde nevidelMartin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
Cort VX-X4-explorer
Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Jo tak ja jen navrh nebo pro inspiraciNero píše:Vy taky jdete na komára s kanónem... Prostě si, Zejusi, zvědni o něco málo dohmat, stačí drobounko přizvednout kobylku a jsme doma.
Cort VX-X4-explorer
Jaka stabilita krku..?woro90 píše:A co stabilita krku? I když u dvojcestné výztuhy by to nemusel být problém... Rozhodně bych to ale nezkoušel s jednocestnou výztuhou, nehledě na to, že tu je možné najít jen na starších kouscích, do kteerýh by mi bylo líto řezat.Martin656 píše:nebo si nech udelat ten scallop hmatnik..struny budes mit nizko jak potrebujes a vzdy se ti bude vytahovat dobre...pokud ses sikovnej najdes navody na netu tak si to muzes udelat sam
Cort VX-X4-explorer
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
U starych krku (s jednocestnou vyztuhou) se hmatnik dost podilel na stabilite krku - predsav si krk jako I-nosnik (se dvema pasnicemi a stojinou), kde taznou pasnici tvori vyztuha, stojinu hmota krku a tlacnou pasnici prave hmatnik.McKozias píše:taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Sice bych to neřekl tak vědecky, ale ano, je to tak. Už jen polopaticky - dřevo krku i hmatníku tvoří prostě nějakou hmotu, která dohromady nějak reaguje na tah strun. Pokud té hmoty něco ubereš, logicky se změní její vlastnosti a pokud nemůžeš korigovat pomocí výztuhy, mohl bys mít problém...woro90 píše:U starych krku (s jednocestnou vyztuhou) se hmatnik dost podilel na stabilite krku - predsav si krk jako I-nosnik (se dvema pasnicemi a stojinou), kde taznou pasnici tvori vyztuha, stojinu hmota krku a tlacnou pasnici prave hmatnik.McKozias píše:taky si myslim ze krk az tak nezavisi na hmatniku...ale je to jen moje domnenka
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008