Vibrato na klavíru?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Vibrato na klavíru?

Příspěvek od pavlii »

2Asanoth: praktický dotaz - jakožto vyučený klavírista se ptám, jak se udělá na klasické mechanice vibráto (předpokládám, žes to tak myslel, protože to bylo dáno jako protiklad na Clavinovu). Dík za doplnění znalostní mezery :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Asanoth

Re: Skříňové piano do 20000

Příspěvek od Asanoth »

Kmitáním na klávese. Tim se celej ten mechanismus rozkmitá taky a vznikne vibrato. Sice to neni tak razantní rozdíl, jako když to uděláš na housle nebo kytaru, ale slyšet to je.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nebyla byy někde ukázka? Jako fakticky si to nedokážu představit hlavně z hlediska praktické použitelnosti...

P.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Asanoth: Řekl bych, že to je spíše marketingově-komediantský tah, než reálné "vibráto", také mne tenkrát zarazilo, když Marian Varga "dělal vibráto" na křídle :lol: Mno, patrně měl nějaké klávesy s funkcí aftertouch, tak si na ten pohyb zvykl :lol:
Jinak ale souhlas, "dřevěné piano" nenahradíš ale na stranu druhou, bazarové pianino za dvacku, může být také pěkný krám.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Vibrato na klavíru není mýtus - teď jsem to viděl a slyšel. Musím najít něco, čím bych to nahrál, i když je to opravdu hodně jemné. Ségra hraje docela dlouho a dobře a když jsem jen tak nadhodil, jestli to je pravda, tak mi to z fleku předvedla, fakt to jde :shock:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

O.K. Vysvětlete prosím technický popis takové věci (co vibruje, kde vibruje apod. je nějak speciálně upraven nástroj?) dále, kde a jak je tato technika popsána v literatuře.
Děkuji
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:O.K. Vysvětlete prosím technický popis takové věci (co vibruje, kde vibruje apod. je nějak speciálně upraven nástroj?) dále, kde a jak je tato technika popsána v literatuře.
Děkuji
Ptal jsem se ségry pětkrát, jestli aspoň netuší jak to funguje, teď už na mě řvala že NEVÍ, PROSTĚ ZMÁČKNEŠ A KVEDLÁŠ S TÍM A ONO TO TAKHLE ZNÍ, TAK UŽ MI SAKRA DEJ POKOJ :lol: Literaturu snad časem vyhledám. Ale také mi to nejde do hlavy, co tam může vibrovat. Prý to na některých piánech jde a na některých ne, takže možná je nějaká změna rezonance přední ozvučné desky nebo něco takového.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2woro90: nahraj to! :) ať si můžem poslechnout praxi.

P.

Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Atkins píše:Asanoth: Řekl bych, že to je spíše marketingově-komediantský tah, než reálné "vibráto", také mne tenkrát zarazilo, když Marian Varga "dělal vibráto" na křídle :lol: Mno, patrně měl nějaké klávesy s funkcí aftertouch, tak si na ten pohyb zvykl :lol:
Jinak ale souhlas, "dřevěné piano" nenahradíš ale na stranu druhou, bazarové pianino za dvacku, může být také pěkný krám.
Za dvacku už to může být perfektní nástroj. Krám by koupil jenom člověk, kterej je línej připlatit si 500 za ohodnocení(mluvím o lidech, co tomu nerozumí).
Jistě Liszt měl na mysli zejména komerci, když do svého Snu lásky poznamenal do posledních pár taktů poznámku "vibrato" ;) . A upřémně, mě je uplně jedno co kde vibruje, jde mi o to, že to funguje. ;)

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pánové - jako sorry, ale mlátíte tu prázdnou slámu a skutek utek. Dejte ukázku, jinak nemá cenu diskutovat. Teorii dokáže okecávat každej, ale ukažte, že na tomto fóru vůbec má vaše existence nějaký smysl. To platí zejména na Asanotha - skoro 3000 příspěvků, na téma "piano" a podobné hodně osobité - ale bez třeba ukázek. A zrovna v tomhle případě by se to hodilo jak sůl!

Zamyslete se trochu nad sebou - vezměte to jako třeba "zvyšování obsahové hodnoty diskuse" :wink:

Dík, P.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mno, Asanoth: Nechci Ti to toho moc mluvit ale těch 500,- si zpravidla připlatí i ten prodejce aby věděl, že za "perfektní nástroj" si může říci třeba 60. Nechci se hádat ale není to tak dávno, co jsem procházel bazary a mohu s jistotou říci, že nástroje po dvacku byly po většině dost bída, ono dnes sehnat levně kvalitní nástroj, není tak easy, lidé se vracejí ke klasickým nástrojům a boom levných digitálních pian je na ústupu.

EDIT: Je otázkou, co měl Liszt oním "vibrátem", na mysli.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

No, měl tím na mysli to, o čem tu s Worem mluvíme. Protože jiný vibrato se na pianu, pokud vím, nedělá.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Asanoth: abychom to neventilovali jen přes SZ :) protože mi z tvých ukázek nikde nepřišlo, že by tam jakékoli vibráto zaznělo, tak prostě musím tvrdit, že na klasickém pianu/klavíru/atp. se vibráto udělat nedá.

Viz definice ve Wikipedii třebas (a hlavně je potřeba vědět, co to vibráto vůbec je a jaký je jeho technický princip, žeano :wink: ): vibráto lze zahrát například na KLAVICHORDU, a to ještě jen z toho důvodu, že na rozdíl od klavíru nejsou struny rozeznívány kladívkem, jež se vrací po úderu hned zpět, ale mosazným jazýčkem - takže ano, zde lze mírným potřesením klávesy docílit vibráta.

Prakticky jen ocitovaná informace z Wikipedie, ale dle mého zcela logická a protože klavír docela dobře znám (jako nástroj), tak se musím nad "teorií vibráta" zde předhozenou jen usmát :wink:

Pokud mě někdo nepřesvědčí o opaku, samozřejmě. A přístě prosím (byť to nebylo hudebně vůbec špatné) neposílat celé skladby v řádu několika desítek MB - stačí výsek místa, které vysvětluje teoretickou debatu. Tvoje zdůvodnění tohoto kroku v SZ také není zcela na místě....

P.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Vibrato na klavíru?

Příspěvek od Atkins »

Omlouvám se, školy nemám ale připadne mi docela hloupé uprostřed vcelku zajímavé diskuse tuto přesunout do P.M. Kupř. proto, že jsem přišel (a přirozeně nejen já) o páně Asanothovu dozajista pádnou argumentaci.
Děkuji za pochopení
Olihen

Příspěvek od Olihen »

no jako zkousel sem to na pianu a neco tam jakoby slyšim ale řek bych že je to spíš haluz podmínena tim že to chci slyšet :-)
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Atkins: ale ne, o nic zajímavého jsi nepřišel; proto jsem toto téma nechal oddělit do samostatného vlákna. Asanoth mi poslal na e-mail 3 klavírní skladby, ale ani v jedné vibráto neslyším (což samozřejmě nemusí nic znamenat).

2Olihen: jako já se tomu samozřejmě nebráním, ale - podpořen rychlým studiem Wikipedie (viz výše) a určitou znalostí i principu vibráta - myslím, že na klavíru není možné tento efekt plnohodnotně provést. Pokud mi někdo ovšem PRAKTICKOU ukázkou ukáže, že se mýlím, bude to jen v pořádku :wink:

P.

Olihen

Příspěvek od Olihen »

to pavli:já taky neřikám že to vibráto existuje.imho je to jenom mýtus
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Olihen: jak na kterém nástroji :wink:

P.

Olihen

Příspěvek od Olihen »

pavlii píše:2Olihen: jak na kterém nástroji :wink:

P.
na klaviru bych řek že urcite pac si nedovedu představit jak by si e udelalo pac když klavesu domacknu tak nemá kladívko kontakt se strunou aby jí mohlo nejak rozezvučit ne?
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Když klávesu domáčkneš, tak kladívko JEDNOU do struny udeří (silou úměrnou stisku). Ale u struny nezůstane - odskočí. Takže ano, zde vibráto z technických důvodů zřejmě nelze provést.

P.

Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“