Ma smysl pilovat zlozvyk k dokonalosti?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
jesse
Kontaktovat uživatele:

Re: Ma smysl pilovat zlozvyk k dokonalosti?

Příspěvek od jesse »

to nebyl, ale hralo mu to dobre :)) ok, dik, ja se s tem nak poperu ;)
come on over - do a twist!

Cort M600LH, Crate V18-212
holkoun

Příspěvek od holkoun »

jesse píše:to nebyl, ale hralo mu to dobre :)) ok, dik, ja se s tem nak poperu ;)
no jasne, ze jo..ale jak rikam, on byl muzikant...ale ten nastroj tak brilantne zvladnutej nemel (to neni kritika to je proste fakt).. V jeho pripade to samozrejme bylo tak trochu jedno, ale v pripade, ze chtel hrat neco, aby to znelo, tak rozhodne u koli tu kejtru nemel ani on.

Zalezi co chces hrat...jestli punk nebo HC tak si to klidne drz az u zeme:-) JEstli na to chces balit rostenky prosim...ale jestli chces aby to k necemu znelo, tak si tu kytaru stejne jednou vysunes az nekam ke kozam:-)

koukni treba na Pavlicka:
http://www.youtube.com/watch?v=i7RNYUWz3G4

nebo Petrucci ten to ma fakt skoro u krku:-)
http://www.youtube.com/watch?v=c0WKeCGD4h0

jedinej Satriani to strka trochu niz nez to driv mival (ale diky tomu taky hraje cim dal tim vetsi s*acky:-) kdyz srovnam jak to mel na videu k Summer Song a jak to ted nosi live...:-)

jinak jeste by ti mozna mohlo trochu pomoc, ze predlokti "by melo byt" rovnobezne s podlahou....plus minus....
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

No já osobně si myslí, že je blbost učit se hrát v nějaký standartní předepsaný poloze... Prostě nejlepší je hrát tak jak se to člověku líbí a vyhovuje... Stejně pak když člověk nestojí jak tvrdé y na místě a běhá, háže hlavou atd.. tak se občas ohne, ukroči, atd... Pak už je zase kytara v jiné poloze... Kdyby měl člověk dělat vše, tak jak předepisují doktoři byli bychom všichni stejní roboti.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Wocass píše:No já osobně si myslí, že je blbost učit se hrát v nějaký standartní předepsaný poloze... Prostě nejlepší je hrát tak jak se to člověku líbí a vyhovuje... Stejně pak když člověk nestojí jak tvrdé y na místě a běhá, háže hlavou atd.. tak se občas ohne, ukroči, atd... Pak už je zase kytara v jiné poloze... Kdyby měl člověk dělat vše, tak jak předepisují doktoři byli bychom všichni stejní roboti.
taky netvrdim opak - "jak to kazdymu vyhovuje"....ale jsem si jistej tim, ze kytara u kolen rozhodne takovou idealni polohou neni....pro nikoho:-)

Na druhou stranu, kdyz si kytaru nekam posadis na krk - tak se ti rozhodne pri pohybu poloha nijak zvlast nezmeni ani pri chozeni - teda pokud mas dobrej popruh a nepovoluje se ti sam od sebe:-) jediny co se ti muze menit je uhel kytary ve smeru k zemi...ostatni (tedy vyska "stredu" kytary) rozhodne ne.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

holkoun píše: Na druhou stranu, kdyz si kytaru nekam posadis na krk - tak se ti rozhodne pri pohybu poloha nijak zvlast nezmeni ani pri chozeni - teda pokud mas dobrej popruh a nepovoluje se ti sam od sebe:-) jediny co se ti muze menit je uhel kytary ve smeru k zemi...ostatni (tedy vyska "stredu" kytary) rozhodne ne.
Já to myslel tak, že jednou máš krk 20 cm od těla a jednou víc a tím se ti mění úhel ruky na hmatníku :wink: Takže se prostě nedá říct, v jakém úhlu hrát.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
holkoun

Příspěvek od holkoun »

:-)
no hlavne si myslim, ze kolega resi kam si kytaru povesit - do jaky vysky...to ostatni si myslim, je tak nejak samosebou ne?:-)
Uncle

Příspěvek od Uncle »

http://www.youtube.com/watch?v=tigQMK-P9kk ,,, Takže asi takhle ..

Tvůj zlozvyk tě dělá jedinečným stejně jako dělá jedinečného Jimmyho Page to, že nehraje malíčkem ..
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

jasně,proč ne... někdo má ruce šikovný,tak to hraje tak jak má.A pokud má někdo jako já obě levý,tak to holt musí zahrát tak,jak to zvládne,pokud si chce vůbec zahrát. :D Ne,teď vážně: Podle toho co popisuješ,se dopouštíš chyby,kterou rozhodně neděláš sám.Dělá jí hromada kytaristů.A pokud ti prostě jinej styl hraní nevyhovuje,nemá důvod se ho učit.Pak by sis nezahrál vůbec.takhle třeba nezahraješ nějaký věci,ale nikdy neni dost pozdě na to,se to zase přeučit. :wink:
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

holkoun píše: jak rikam - mrkni na youtube na jakyhokoliv kvalitniho kytaristu - a pod koulema to nebude mit ani jeden (budu prekvapenej kdyz nakyho najdes)...
Sorry, že se vám do toho motam, ale z těch podkulčáků, co nejsou žádný vořezávátka, mě okamžitě napadá třeba Slash a Zakk. Hlavně Zakk je na to expert teda, na kytaru pod kulema, pokud možno v co nejsvislejší poloze a malíček položenej na kobyle:)
Ale jasný, že pro drtivou většinu lidí je v týhle poloze spousta věcí absolutně nehratelnejch, tutíž to sice vypadá drsně, ale je to k prdu, páč je to nepohodlný a blbě se hraje žejo. Sice nejsem žádnej virtuoz (čti "neumim hrát skoro vůbec":) ), každopádně si myslim, že žádnej kánon na tomhle světě by neměl bejt dogma a za každou cenu svoje návyky přeučovat právě podle těch dogmat je podle mě vyloženě špatně. Já rozhodně hlasuju pro "pilování zlozvyku k dokonalosti" :) Neni nic krásnějšího, než pohled na někoho, kdo dělá něco jinak, podle zaběhnutej dogmat třeba i úplně blbě, ale dělá to úžasně - a platí to všude, nejenom v hudbě.
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Já zase při vyhrávkách na spodních strunách strkám malíček mezi E a H popřípadě H a G :-D
Dadun

Příspěvek od Dadun »

S tím malíčkem opřeným o kytaru taky trochu bojuju (když si to uvědomím) ale myslím, že to není žádná katastrofa:
http://www.youtube.com/watch?v=dlPjxz4LGak (0:10)
http://www.youtube.com/watch?v=5X_4ZwPsxz4 (0:40)
Ale vynaleznul jsem úplně novej zlozvyk a to je malíček levý ruky pod hmatníkem. Prostě hraju a najednou mi chybí malíček ;o) přitom dřív jsem to nedělal (začínám po skoro 10ti leté pauze). Nejspíš je to nedostatečným procvičením prstů, že malíček hodně kopíruje pohyby prsteníčku a podvědomě ho sbalím, aby se nepletl, takže třeba zahraju hammer on prostředníčkem a vytáhnu strunu a malíček se mi schová pod hmatník :mrgreen:
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

Dadun píše:S tím malíčkem opřeným o kytaru taky trochu bojuju (když si to uvědomím) ale myslím, že to není žádná katastrofa:
http://www.youtube.com/watch?v=dlPjxz4LGak (0:10)
http://www.youtube.com/watch?v=5X_4ZwPsxz4 (0:40)
Ale vynaleznul jsem úplně novej zlozvyk a to je malíček levý ruky pod hmatníkem. Prostě hraju a najednou mi chybí malíček ;o) přitom dřív jsem to nedělal (začínám po skoro 10ti leté pauze). Nejspíš je to nedostatečným procvičením prstů, že malíček hodně kopíruje pohyby prsteníčku a podvědomě ho sbalím, aby se nepletl, takže třeba zahraju hammer on prostředníčkem a vytáhnu strunu a malíček se mi schová pod hmatník :mrgreen:
malicek pod hmatnikem sem videl u cobaina :)
come on over - do a twist!

Cort M600LH, Crate V18-212
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Taky že Cobain moc technice nedával... Malíček za hmatníkem je hroznej zlozvyk a jakmile si na něj člověk navykne, tak se ho těžko bude zbavovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
holkoun

Příspěvek od holkoun »

nevim, ale ja fixaci malicku/prstenicku - na tele kytary za zlozvyk nepovazuju ...hraje tak spousta kytaristu..a navic i ti, co tak nehrajou tvrdi, ze to zpresnuje hru...ne na kazdej se to hodi...ale zrovna na solovou hru ano.

Dle meho je naopak vhodny tuhle techniku umet taky...
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Strkat malicek za krk je nazyvano technikou? :o :roll:
Stop dreaming, start playing!
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

holkoun píše:nevim, ale ja fixaci malicku/prstenicku - na tele kytary za zlozvyk nepovazuju ...hraje tak spousta kytaristu..a navic i ti, co tak nehrajou tvrdi, ze to zpresnuje hru...ne na kazdej se to hodi...ale zrovna na solovou hru ano.

A jak pak pořešíš třeba pět pražců na začátku krku najednou? Malíček je nutnost.

V kapele brnkám s člověkem, co se učil powerchordy tak, že držel primu ukazováčkem a prohnutým prsteníčkem kvintu i oktávu. Ač je to možná pro někoho pohodlný a ač věřím tomu, že vypilované do dokonalosti to může být v rychlejších pasážích přesnější, on tím akorát zahodil půl roku, po kterou se na kytaru učil, protože je to (jakožto nevypilovaný zlozvyk) naprosto k ničemu. Dal jsem mu jednoduchou písničku, co jsem psal a on najednou zjistil, že jí nemá šanci zahrát, protože je ten jeho způsob jednak neskutečně pomalý při rychlejších přesunech a jednak tak stejně nezahraje powerchordy s primou na D struně.

Určitě existuje spousta zlozvyků, ale zlozvyk nepoužívat malíček, je dle mě pro obrovský množství stylů fatální. Možná chvilku trvá ho přemluvit, aby se začal hýbat nezávisle na ostatních prstech, ale kdo začne na stupnicích, ten ho IMHO do týdne zprovozní i kdyby při tom stál na hlavě.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pánové, jestli se nepletu, tak pokud holkoun mluví o "fixaci malíku na těle kytary", tak asi mluví o pravačce.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To by byla jiná... :D To je taky zlozvyk? :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Někdo to tak bere...

PetrPeter 1975 - 2008
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Nero píše:Pánové, jestli se nepletu, tak pokud holkoun mluví o "fixaci malíku na těle kytary", tak asi mluví o pravačce.
Tak to jooo! :D
Ja mel pocit, ze se mluvi o zlozvyku strkat levy malicek pod krk :lol:
Stop dreaming, start playing!
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“