Stavba kytary-výběr dřeva

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba kytary-výběr dřeva

Příspěvek od CZEchito »

Tak jsem si stáhl stavbu el. kytary od Martina Kocha z odkazu který sem dal rain. Vybral preparation a potom wood a tady se píše For making the body these are traditionally maple, ash, mahogany,
alder, basswood and NUT
:D :D :D tak já už fakticky nevím

edit: možná ale myslí ten americký druh
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

CZEchito píše:Tak jsem si stáhl stavbu el. kytary od Martina Kocha z odkazu který sem dal rain. Vybral preparation a potom wood a tady se píše For making the body these are traditionally maple, ash, mahogany,
alder, basswood and NUT
:D :D :D tak já už fakticky nevím

edit: možná ale myslí ten americký druh
Mám obavu že o nějakém "vlašáku" ani netuší :-)
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

rain: Je to dost možné.
Díval jsem se na internet na ceny olšových desek, na http://www.sollerguitars.com , nejou až zas tak velké. Chci se ale zeptat,jaký bude rozdíl když použiju desku z dvou nebo jednoho kusu?
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Další kytaráři, kteří rádi čůrají proti větru:
http://www.kraushaar-gitarren.de/cms/lisette.html
Kraushaarova "Lisette de Luxe" má krk ze smrkového dřeva s dvěma pruhy Wenge. Smrk je podle něho nejpevnější dřevo v ohybu!
A atraktivní varianta Chapmanova Sticku je z laminovaneho bambusu. Tento Tapping-nástroj je v podstatě jen krk bez těla.
http://www.stick.com/instruments/bamboo/
o hliníku (Kramer, Travis Bean) a uhlíkových kompozitech nemluvě.
zdar kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

Tak jsem si na radu raina přečetl rozhovor s Petrem Jurkovičem.
a našel jsem toto :
1) A na těla používáš nejradši jaké dřevo?
Na těla mám nejradši jasan, akorát je to těžký, takže to moc nemají rádi ty lidi co na to pak hrajou, ale zvukově se mi líbí nejvíc. No a pak lípa a olše, ořech, topol a kombinace.
S jasanem nebo javorem.

2)No jasně, ale stavíš si kytaru pro sebe ...
Takkto bych udělal sendvič, nebylo by to teda jednokusý, ale sendvič a udělal bych , človeče, udělal bych to ... hodně starej ořech ... alespoň z první republiky ... takových 50 let ... a potom asi jasan, ten se mi zdá lepší na sendviče než javor ...

Tento už ale o nějakém Vlašáku asi tuší. Jinak je to super článek a moc za něj děkuju,dozvěděl jsem se jak stary si ma sehnat dřevo,o lakování,voskování, ale zarazila mě jedna věc o stavbě Čili, že obecně je asi nejlepší dolů /dospodu/ měkký, který má víc výšek a na vršek tvrdý. Takže dospodu lípa, ořech nebo mahagon, který jsou zvukově hutný a nahoru se pak dá jakýkoliv tvrdý dřevo. myslel jsem si totiž že ořech už tvrdé dřevo je (tvrdil to i rain) a všude je to i napsané.

Ale pořád se mi nepodařilo najít nějaké jiné dřevo které se používá na výrobu krků :(
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jestli chceš, tak mi pošli SZ a já Ti domluvím vyzkoušení u dvou lidí - majitelů ořechových kytar. Obě hrají solidně, jedna je luxusní kousek od kytaráře Standy Lysáka z dovozového kanadského ořechu a druhá je samodomo z ořechu Brno venkov. A právě ten druhý kluk měl ty problémy s lakováním, že musel dát spoustu vrstev, jak jsem psal převčírem. Kupodivu se mi osobně líbil ten jeho zvuk při porovnávacím testu více, ale kytary byly úplně odlišné konstrukce. První se strunami v kobylce + snímače 1 HB a 1 S obé keramiky od EMG a druhá, ta amatérská, měla struny zkrz tělo a snímače 2 X AlNiCo single Lee Hooker. Ale problém byl s tím lakováním. Pokud Ti nevadí ty případné póry, klidně do toho jdi. Co se týče jabloně, tak si vzpomínám pouze na týpka, který z jabloní dělal takové ty různé bubínky, bonga a pod. Že prý mu jabloň na to zvukově sedí nejvíce. Pak si vzpomínám na jednu baskytaru z hrušně, ta hrála solidně. A ještě jednu perličku, když v 80. letech začaly docházet zásoby tvrdých stromů v deštných pralesích a začala se zvyšovat jejicxh cena, tak Jolana Hořovice to vyřešila tak, že hmatníky např. na Jantarky vyráběla z buku tak, že bukové lišty naložili na určitý čas do čpavku a pak je slisovali cca na třetinu původního objemu. Po napuštění černou barvou tyto hmatníky byly k nerozeznání od ebenových, dokonce měly i podobné vlastnosti a spousta majitelů těchto kytar si do dnes myslí, že mají hmatník z ebenu. Doma to asi neuděláš, ale možná se to používá i v jiném odvětví průmyslu do dneška. Možná by to šlo zjistit a měl bys kvalitní hmatník z českého buku.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

mmjuz píše:..... A ještě jednu perličku, když v 80. letech začaly docházet zásoby tvrdých stromů v deštných pralesích a začala se zvyšovat jejicxh cena, tak Jolana Hořovice to vyřešila tak, že hmatníky např. na Jantarky vyráběla z buku tak, že bukové lišty naložili na určitý čas do čpavku a pak je slisovali cca na třetinu původního objemu. Po napuštění černou barvou tyto hmatníky byly k nerozeznání od ebenových, dokonce měly i podobné vlastnosti a spousta majitelů těchto kytar si do dnes myslí, že mají hmatník z ebenu. Doma to asi neuděláš, ale možná se to používá i v jiném odvětví průmyslu do dneška. Možná by to šlo zjistit a měl bys kvalitní hmatník z českého buku.
Tak na to si vzpomínám. To "plastifikované dřevo" se nazývá LIGNAMON a vyvinul to VÚ dřeva koncem 70-tých let. Jak mi tenkrát vysvětloval ing Pavílek, který to vedl, používal se NH3 v plynném stavu v uzavřených autoklávech. Ligninová složka dřeva změkla a po slisování je dřevo tvrdší, tmavší a těžší. Zpracovat lze nejen buk, ale i jiné, listnaté dřeviny. Firma Ligamon byla ještě před rokem ve webu:http://www.lignamon.cz/de/index.php Jestli už nefunguje, nevím. Nabízeli Lignamonové parkety a polotovary. V Googlu se najdou tu a tam nabídky na rukojeti nožů z Lignamonu.
Sám jsem pozdějí zkoušel, jestli to funguje i s NH4OH, 25 procentním čpavkem. Na týden jsem hranolek bukového dřeva nechal ponořený v tom čpavku, pak jsem to spresoval ve svěráku na polovinu a nechal vyvětrat. Vypadalo to spíš na palisandr, ale přesně tak jako hmatník na Diamantce z Hořovic.
kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Lingamon mam na hmatniku na spanele, a zadna specialita od kytarare to neni.
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

Tak sem zase po dlouhé době píšu, protože se mi podařilo získat nějaké další informace. Napsal jsem kytarářovi co si myslí o kombinaci tělo olše+ořech a krk jabloň nebo švestka. A ten mi napsal že si myslí toto: olše a ořech jsou podobně tvrdé dřeviny a při jejich použití bude mít kytara měkký zvuk s dlouhým sustainem ale že nebude žádný rockový dravec. A ke krku že, ovocné dřeviny nejsou dobře dostupné, takže je málokdo používá. Zkušenost je minimální. Proto jsem se rozhodl že na tělo asi použiju ořech a vrchní desku jasan (oba evropské druhy protože americký jasan je měkčí než evropská verze) myslím si že by to mohla být dobrá volba protože o pár příspěvků zpět jsem psal že jsem četl rozhovor s Petrem Jurkovičem který by použil taky tento materiál vrchní desku by nedával javor protože si myslí že na sendviče je lepší jasan. U krku jsem se nakonec dočetl že nejlepší materiál bude javor a mahagon protože tyto materiály spojují mechanickou pevnost a rozumnou váhu s určitou tónovou charakteristikou. Takže nakonec použiju javor a na hmatník hrušku,protože se mi asi před týdnem povedlo od kamaráda sehnat hruškový kmen starý asi 25 let a uřízlý před 2 roky,takže z toho půjde hmatník v pohodě udělat, rozříznu to na cirkulárce( hruška by měla být dobrý materiál protože je tvrdá,dobře se leští a není porézní). Vzhledem k tomu že budu používat dřeviny ořech,jasan,javor (vše evropské druhy) tzn. dřeva která by neměl být problém sehnat, kor ve velikostech které budu potřebovat. Bude stačit když použiju truhlářské řezivo nakoupené na nějaké pile nebo u truhláře ? A co si myslíte o této kombinaci materiálů ?
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Truhlářský řezivo by mohlo stačit... musí bej ale SUŠENÝ !

A k ořechu ti můžu říct, že má nádhernou kresbu dřeva.
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

Tak jasně že vysušeny,máme známyho truhláře a ten už je vysušeny kupuje. Materiál na krk jsem chtěl koupit tady http://www.sollerguitars.com/obchod/ind ... ategori=12 mají tam javor na výrobu krku z roku 97 za 550 aj s poštovnym což si myslím že je dobrá cena,ale bojím se jak by to bylo s dopravou, aby se s tím něco nestalo,ale nemají evropský jasan.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Ahoj Czechito. Kytaru z ořechu která je na odkazu originalkytary na kterou se odvoláváš jsem stavěl já spolu s kolegou -takže pár věcí k ní. Testoval jsem jí prostřednictvím kapely the Streetfighters / hardcore/ na koncertu ve Spáleném Poříčí viz video kde je zvuk slyšet, byť je pouze z videokamery http://www.youtube.com/watch?v=lf3VLXSRJzM a majitelem se stal jeden známý country kytarista. Zvuk vyhovoval oběma. Ono asi záleží jaká je představa. Tohle je taková univerzálnější kytara s konkrétním prvním atakem / zebrano/a teplejším dozněním tónu /mahagonový krk + ořech/. Majitel má kromě téhle kytary original Fendery 1x Telecaster a 1 x Stratocaster jedny z nejvyšších modelů co se k nám dováží. Jinak ořech se používá poměrně běžně viz http://www.divine-jones.com/ na odkazu jsou majstrštychy za 15 000 dolarů a většinou z ořechu. Jinak ořechového strata lze najít i na http://www.janecky-kytary.cz od podle mě vůbec nejlepšího kytaráře a zvukomilce v Čechách - Jardy Janeckého. Mohl bych poskytnout i další odkazy. Hmatníky z hrušek úspěšně používá Miloš Kaiser - kytarář z Ostravy a ty věci mají super zvuk. Hmatníky ze švestek používá hned několik high end kytarářů v Evropě a Americe i mimo kombinaci s piezem. Teď dodělávám kytaru, která bude mít hmatník z turecké švestky na krku z mahagonu, tělo kombinace jasan a pacifická červená olše. Snímače anglické ručně vinuté Bare Knuckle. Až bude hotová dám vědět a kdokoli z Vás si může zahrát, vyzkoušet to na vlastní ucho a zbourat si pár mýtů. Co se týká citace pana Jurkoviče, který je rozhodně machr. Pan Jurkovič, ale například neuznává mahagonové krky - viz jeden rozhovor s ním a Gibson používá tyhle krky snad u všech svých modelů. Je to prostě jen jiný názor na zvuk. Osobně jsem toho názoru, že jeden netradiční druh dřeva může zvuk obohatit pokud se vybírá s rozumem. Kombinaci více úplných atipů bych se vyhnul. Ořech mám vyzkoušený a použiju ho klidně znova. A není to z nedostatku materiálu. Na skladě s kolegou máme evropské i zámořské dřeviny. Tomáš.
Naposledy upravil(a) tomaskra dne 26.01.2010 22:37, celkem upraveno 6 x.
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

tomaskra píše:reakce na mmjuz Nezdá se Ti podezřelé, že pod těmi informacemi je hned několik nabídkových firem, které tento materiál nabízí k prodeji?
Za reklamu mi neplatí ani jedna z nich. Ty odkazy doplňuju když seženu něco co by se mohlo hodit i ostatním. Tomáš. :wink:

aivn86// snad jsem ten příspěvek upravil tak jak měl být :-)
Naposledy upravil(a) tomaskra dne 9.12.2009 22:23, celkem upraveno 1 x.
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Takže kytara s hmatníkem z turecké švestky, snímači Bare Knuckle a hardwarem Schaller Hannes o které se zmiňuji o dva příspěvky výš je hotová a kdokoli z Vás si na ni může přijít zahrát, třeba na půl dne a zcela zdarma a nezávazně. Jde přece o nadšeníííííí :D Můžete si klidně přinést i vlastní kytaru a postavit je ve srovnávačce přímo proti sobě. Zítra nebo pozítří to v aťasu nafotím a pak sem hodím odkaz. Tak během dvou dnů bych se k tomu měl dostat. Jsem z Příbramska, takže jestli si chcete zahrát a udělat si výlet ať víte kam. ROCK ON! Tomáš.
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

tomaskra: rád bych si jí zkusil, ale bohužel je to pro mě moc daleko,ale už se těším na foto.
Já už jsem na cirkulárce rozřízl ten hruškový kmen, udělal z něj takovou menší fošnu a ohobloval protože jsem chtěl zjistit jak to dřevo vypadá,musím říct že má kásnou kresbu a barvu takovou od světle červené až po červenou, a je teda hodně tvrdá. Našel jsem s další informace a kytaráři z ní hmatníky dělají, ale ne moc často, kvůli její dostupnosti.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Ahoj aktuální fotky jsou na http://hk-guitars.webnode.cz/fotogalerie-4/ můžete se mrknout jak to vypadá. Představena je taky na stránkách Jirky Poláška http://www.czechguitargear.com/ a je i na oficiálních stránkách Schaller kde je představeno jen asi deset výrobců.
fildak

Příspěvek od fildak »

Ahoj, muzete mi prosim nekdo poradit, co je tohle za drevo:

http://www.box.net/shared/24fn728iqf
http://www.box.net/shared/odve6yrxmt
Moc se v tom nevyznam, nejaky jasan nebo javor? Dik
Pikus

Re:

Příspěvek od Pikus »

fildak píše:Ahoj, muzete mi prosim nekdo poradit, co je tohle za drevo:

http://www.box.net/shared/24fn728iqf
http://www.box.net/shared/odve6yrxmt
Moc se v tom nevyznam, nejaky jasan nebo javor? Dik
těžko říct, jestli je to dřevo hodně porýní, bude to spíš jasan. Pokud je takové tvrdší a méně porézní, přikláněl bych se k javoru.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

jasan je taky docela tvrdej i když podle kresby to asi bude on
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
CZEchito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZEchito »

Na těch fotkách to jde hodně blbě poznat, ale jasan to asi nebude protože by měl jinou kresbu a barvu dřeva a byl by porézní, na těch fotkách tak nevypadá. Javor to taky nebude protože je to světly dřevo. Já bych s největší pravděpodobností řekl že to bude olše protože jsem si všiml že je to takovy načevenaly a druhá možnost je hruška, mám schovany prkno z hrušky a ta má hodně podobnou kresbu i barvu.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch

CORT EARTH70 NS
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“