Aivn86// přesunuto do správné sekce
Stavba kytary-výběr dřeva
Stavba kytary-výběr dřeva
Všechny zdravim,jelikož hraju na kytaru už 5 rok a nehodlám s tím jen tak skončit začal jsem přemýšlet nad tím že si v budoucnu nechám nějakou postavit.Nejprve ale potřebuju dřevo kterém musím sehnat a musím mi vyschnout. Takže,tvarově bych chtěl Telecaster,chtěl bych to provést následujícím způsobem krk bych chtěl mít typu Neck through body a byl by vyroben z ořechu (asi z jednoho kusu) po obou krajích kytary bych chtěl dát třešňové,jablkové nebo hruškové dřevo,a hmatník asi ze švestky,jablka nebo hrušky. Ořech,hruška a třešeň jsou na kytaru dobrá dřeva jak jsem se na internetu dočetl,nevím ale jak je to s jablkovým dřevem. Za snímače bych si dal 2 rozepinatelné HB a nějakou pevnou kobylku. Pickguard bych nechtěl. To jestli dřeva seženu prosím neřešte,známí budou kácet urostlý ořech,a třešeň. Děda bude kácet asi 40 let staro jabloň a hrušku a my na zahradě švestku,ze všech by šla fošna udělat. Takže předem díky za ochotu a za rady 
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Re: Stavba kytary-výběr dřeva
To by byla originální kytara
Což ovšem neznamená, že nebude hrát dobře, samozřejmě.
Niocméně si uvědom, že na kytaru musíšč použít vysušený dřevo, takže myšlénka "známí porazej strom, já uříznu polenu a udělám z toho/nechám si z toho udělat kytaru je drobet scestná.
Niocméně si uvědom, že na kytaru musíšč použít vysušený dřevo, takže myšlénka "známí porazej strom, já uříznu polenu a udělám z toho/nechám si z toho udělat kytaru je drobet scestná.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
No, kytara to bude určitě originální, což ale neznamená že bude taky dobře hrát
. Osobně bych do toho nešel, snad ten krk z ořechu - to se ale používá spíš na baskytary. Kdysi jsem někde četl názor Petra Jurkoviče že od dřeva ovocnanů ruce pryč... Jen třešeň se občas používá na hmatník, ale pouze ve spojení s piezem a ne el.mag. snímači. Kdysi jsem hrál na kytaru od Zdeňka Vavruši tuším ze švestky - byl to moc vzhledný nástroj, nicméně hluchý jak poleno. Tak špekuluj...
Edit: jinak jsou to všecko velice tvrdá dřeva (budou hodně zvýrazňovat výšky), tak k tomu průběžnému ořechovému krku by to chtělo ty křídla z něčeho měkčího - třeba lípa, nebo topol (třeba některé kytary Godin nebo Kramer jsou z topolu)
Edit: jinak jsou to všecko velice tvrdá dřeva (budou hodně zvýrazňovat výšky), tak k tomu průběžnému ořechovému krku by to chtělo ty křídla z něčeho měkčího - třeba lípa, nebo topol (třeba některé kytary Godin nebo Kramer jsou z topolu)
Zatím moc děkuji za rady
Asanoth: To že musím použít vysušené dřevo je jasné,s tím ořechem by problém nebyl,znám dokonce jednoho truhláře který nám dělal schody z ořechu a zbyly mu ještě nějaké fošny,které už byly podle jeho slov staré 8 let,což si myslím že je tak ideální věk.
rain: Teď mám kytaru kombinace bahenní jasan+očkový javor, oboje dost tvrdá dřeva a jejich zvuk se mi líbí. Určitě chci něco z tvrdého dřeva. Ořech jsem volil kvůli tomu že je tvrdý a lehký,tudíž nebude nástroj těžký. Tvůj názor že od dřev ovocnanů ruce pryč mě trochu zaskočil protože tady na fóru jsem četl o někom,jehož kamarád má tělo kytary z hrušky a prý zní skvěle. Dále jsem se na internetu dočetl že hmatníky a krky se dělají právě ze švestek a hrušek kvůli jejich tvrdosti. I o třešňovém dřevě jsem se dočetl spoustu pozitivních informací
Dále mě ještě napadla možnost udělat tělo z ořechu,ale zase nevím z čeho krk a hmatník (javor moc nechci).Zajímalo by mě ale jak je to s tím jablkem. Budu vděčný za všechny názory
Asanoth: To že musím použít vysušené dřevo je jasné,s tím ořechem by problém nebyl,znám dokonce jednoho truhláře který nám dělal schody z ořechu a zbyly mu ještě nějaké fošny,které už byly podle jeho slov staré 8 let,což si myslím že je tak ideální věk.
rain: Teď mám kytaru kombinace bahenní jasan+očkový javor, oboje dost tvrdá dřeva a jejich zvuk se mi líbí. Určitě chci něco z tvrdého dřeva. Ořech jsem volil kvůli tomu že je tvrdý a lehký,tudíž nebude nástroj těžký. Tvůj názor že od dřev ovocnanů ruce pryč mě trochu zaskočil protože tady na fóru jsem četl o někom,jehož kamarád má tělo kytary z hrušky a prý zní skvěle. Dále jsem se na internetu dočetl že hmatníky a krky se dělají právě ze švestek a hrušek kvůli jejich tvrdosti. I o třešňovém dřevě jsem se dočetl spoustu pozitivních informací
Dále mě ještě napadla možnost udělat tělo z ořechu,ale zase nevím z čeho krk a hmatník (javor moc nechci).Zajímalo by mě ale jak je to s tím jablkem. Budu vděčný za všechny názory
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ořechové dřevo se na nástroje používá hlavně z tzv. Kanadského Ořechu, který se kupodivu dováží ze severní Ameriky. Náš český lidový Ořešák Vlašský má mnohem řidší a pórovitější dřevo a tak je sice lehčí, ale jinak to má dost nevýhod. Například až budeš nástroj lakovat, lak bude zatékat do těch pórů a než uděláš hezký hladký povrch, pokud se Ti to vůbec podaří, tak budeš mít nekolikanásobně vyšší spotřebu laku, než třeba u jasanu. A ta vrstva laku se Ti na zvuku určitě také projeví. Na hmatník se dá přímo sehnat třeba brazilský Palisandr už v polotovaru. Má to v nabídce více firem, tady je nákup polotovaru mnohem opodstatněnější, než u nějaké olšové lamelovky na tělo.
mmjuz: mohu se tě zeptat kde jsi zjistil že dřevo je hodně pórovité? Jak jsem psal v minulém příspěvku máme z něj obložené schody (teď myslím masiv,ne dýhu,tloušťka standartních 5 cm) a absolutně žádné póry v něm nebyli,ani před lakováním. Ořech má totiž jednu vlastnost a tou je že jde vybrousit úplně do hladka. Ale o ty póry mi nevadí,i kdyby tam byly,ta kytar co mám teď je taky má a nevadí mi to. Mě spíš zajímá jak je na tom Ořechové dřevo z hlediska zvuku.
Ohledně krku a hmatníku,chci použít pouze evropské dřeviny (ale ne javor),dnes jsem třeba zjisitl že kamarád má doma už asi 15 let fošny z jabloně,ale pořád jsem nikde nenašel jestli je toto dřevo vhodné,tvrdostně by asi neměl být problém ...
Ohledně krku a hmatníku,chci použít pouze evropské dřeviny (ale ne javor),dnes jsem třeba zjisitl že kamarád má doma už asi 15 let fošny z jabloně,ale pořád jsem nikde nenašel jestli je toto dřevo vhodné,tvrdostně by asi neměl být problém ...
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, víš, ono každé dřevo lze vybrousit a vyleštit úplně do hladka, dokonce i ostatní materiály. Ale některé dřevo je prostě hustší a některé řidší. A to někdy i u stejného druhu. Severský jasan je hustý, páč roste v těžších podmínkách a bahenní jasan je řidší, protože roste v příznivějším podnebí, tedy mnohem rychleji. Hustota dřeva má velký vliv na zvuk. Když opominu to lakování. I když třeba i ten lak je velice důležitý. Proto třeba f. Gibson používá na své nástroje už leta nitrolak, jež lakuje v řídké formě ve velkém množství slaboučkých vrstech. Ten lak sám osobě je porézní a kdyby takto chtěli lakovat ořech, tak by ten nástroj vypadal buď hnusně, nebo by tam museli naflákat takovou vrstvu, že by to ztratilo smysl a navíc by se to řádně prodražilo. Pokud si nalakuješ nástroj nějakým hustým polyuretanem a ještě ke všemu vrstvu po které půjde šlapat jako po schodech a ani se neodře, tak si tu kytaru postav třeba z umělý hmoty, vyjde to skoro nastejno. Akustické nástroje, aby se využilo co nejlépe těch vibrací použitého dřeva se do dneška běžně lakují lihovým šelakem.
Co se týče jabloně, tak se přiznám, že v tom Ti neporadím. Ale každopádně bys byl hodně originální s jabloňovým krkem, či dokonce hmatníkem.
Co se týče jabloně, tak se přiznám, že v tom Ti neporadím. Ale každopádně bys byl hodně originální s jabloňovým krkem, či dokonce hmatníkem.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nedalo mi to a mrknul jsem po netu po nějakých článcích, přece jen jsem se o tyto věci zajímál už dávno, skoro před deseti lety, tak jsem chtěl mít jistotu, že neplácám. Kupodivu jsem celkem snadno našel tento článek:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... enec~2004/
A k ořechu tam píší toto: Ořech
Rodového označení "černý" ořech je tradiční materiál nižší hustoty, používaný hojně zejména americkými výrobci (na kytary se evropský ořech nepoužívá). Těží se od Ontaria až k Floridě, od Minnesoty do Texasu a v jihovýchodní Kanadě. Barva dřeva je typicky čokoládová až fialově hnědá, purpurově tónovaná, částečně tmavě žilkovaná. Časem tmavne. Žádaná je hlavně pyramidální textura a kořenice, je velmi dekorativní ve všech řezech i texturách. Standardní kvalita se běžně dováží i do Evropy, sada s luby se pohybuje v rozmezí 1500-2500 Kč podle kresby.
Jedná se sice o článek věnovaný lubovkám, nicméně popis pisatele ohledně hustoty a použitelnosti se docela shoduje s tím, co jsem výše psal já.
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... enec~2004/
A k ořechu tam píší toto: Ořech
Rodového označení "černý" ořech je tradiční materiál nižší hustoty, používaný hojně zejména americkými výrobci (na kytary se evropský ořech nepoužívá). Těží se od Ontaria až k Floridě, od Minnesoty do Texasu a v jihovýchodní Kanadě. Barva dřeva je typicky čokoládová až fialově hnědá, purpurově tónovaná, částečně tmavě žilkovaná. Časem tmavne. Žádaná je hlavně pyramidální textura a kořenice, je velmi dekorativní ve všech řezech i texturách. Standardní kvalita se běžně dováží i do Evropy, sada s luby se pohybuje v rozmezí 1500-2500 Kč podle kresby.
Jedná se sice o článek věnovaný lubovkám, nicméně popis pisatele ohledně hustoty a použitelnosti se docela shoduje s tím, co jsem výše psal já.
Ořech máme doma na topení, je to krásně tmavý dřevo a pekelně blbě se štípe...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
mmjuz: ten článek co jsi našel ty jsem našel taky,našel jsem ale i tento http://www.originalkytary.estranky.cz/c ... taru/drevo kde píší o ořechu toto : Středně těžké - 500 kg/m3 málo porézní dřevo s odstíny od světlé až po tmavě hnědou. I ořech má svou Americkou verzi, ta je opět lehčí než Evropská. Výborně se opracovává. Zvukově je trochu podobný exotickému mahagonu. Takže teplý a kulatý příjemný zvuk. Používá se na výrobu těl a někdy na krky. Dokonce je tam i foto kytary která právě z evropského ořechu je http://www.originalkytary.estranky.cz/f ... a-kytary-3 . To s tím lakem je jasny že to natírat polyuretanem je blbost. Ale ten ořech co chci použít já porézní není,a i kdyby byl tak mě to vadit nebude protože moje nynější kytar je vyrobená z hodně porézního baheního jasanu a vůbec mi to nevadí, ba naopak. Shrnul bych to asi takto všude píší něco jiného,nejlepší bude zeptat se kytaráře.
A jak mi radil rain že mám použít na tělo i měkčí dřevo tak mě napadlo,jelikož chci Telecastr dát Olši a na ni ořechový top. Asi by byl ten zvuk v této kombinaci hezčí
A jak mi radil rain že mám použít na tělo i měkčí dřevo tak mě napadlo,jelikož chci Telecastr dát Olši a na ni ořechový top. Asi by byl ten zvuk v této kombinaci hezčí
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Moleek : a smrdí že? To mi připomnělo že jsem na internetu četl názor kytaráře že čím hůř se dřevo štípe tím líp hraje
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Tak tak .. to jsem čet, taky..ostatně proto jsem to psal, jen jsem to tam zapoměl dopsatCZEchito píše:Moleek : a smrdí že? To mi připomnělo že jsem na internetu četl názor kytaráře že čím hůř se dřevo štípe tím líp hraje
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nezdá se Ti podezřelé, že pod těmi informacemi je hned několik nabídkových firem, které tento materiál nabízí k prodeji? Vezmi to logicky, znáš jedinou významnou světovou firmu, která by se prosalavila elektrickými kytarami z ořechu? O jabloni ani nemluvím. Ovšem jde to udělat ze všeho. Osobně bych šel u telete do olše. Tak nějak to k sobě patří a olše je rozhodně lehčí než ořech a telata vůbec nejsou kytary ze slabého materiálu.
Mimochodem seš fakt divnej. Prvně tu fňukáš o radu, když Ti někdo poradí, tak honem hledáš protiargumenty. Udělej si tělo z jabloně, krk z ořechu a na nic se neptej. Budeš mít klid a já taky.
Mimochodem seš fakt divnej. Prvně tu fňukáš o radu, když Ti někdo poradí, tak honem hledáš protiargumenty. Udělej si tělo z jabloně, krk z ořechu a na nic se neptej. Budeš mít klid a já taky.
mmjuz: Neboj divnej nejsem,a nefňukám tady (ale pokud ti to tak připadá tak já ti to brát nebudu),pouze se tady radím co a jak a už jsem tady i pár rad získal. Možná si pak tu kytaru nechám postavit i z něčeho jinyho pokud to bude lepší. A žádné protiargumenty nehledám,čerpám informace z 99% pouze z internetu,což ty asi taky a je vidět že tam každý najdeme úplně jiné informace. Nevím proč by mi mělo být divné že jsou ty firmy pod těmi informacemi, já jem dokoce rád že je tam dal. Žádnou firmu která se proslavila kytarami z ořechu samozřejmě neznám,myslím si ale že je to kvůli tomu že ořechové dřevo je dřevo exkluzivní,které jde hodně těžko sehnat (a když už ho seženeš tak si hodně zaplatíš),natož pak dřevo z amerického ořechu,který je nejcennější americká dřevina. Je to exkluzivní dřevo a není tak dostupné jako jasan a javor,natož tak olše,lípa a topol.O jabloni to samé (na internetu jsem o tomto dřevě nenašel nic,ani o prodeji).Takže pokud tě otravuju a chceš mít klid tak sem nepiš,já ale od Tebe budu rád za každou radu protože je vidět že tomu asi docela rozumíš.
Nad tou olší zapřemýšlím,z olše to ale celé nechci to bych si pak tu kytaru mohl rovnou koupit v obchodě. Sehnat ji ale problém nebude.
Nad tou olší zapřemýšlím,z olše to ale celé nechci to bych si pak tu kytaru mohl rovnou koupit v obchodě. Sehnat ji ale problém nebude.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Exkluzivní dřevo je pravý honduraský mahagon nebo javorovej top s deseti A, rozhodně ne ořech... Kdyby ořech byl vhodné dřevo na stavbu nástrojů, určitě by ho už někdo používal, a kdyby opravdu byl tak exkluzivní, tak by na tom ještě hezky vydělal...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nero: samozřejmě že ano,ale já se bavím o evropských dřevinách. Na jedné internetové píší : Ořechové dřevo to je pravá vzácnost v truhlařině , (i když se zeptáš na pile na ořechovou kulatinu tak ti řeknou že neví jestli bude,možná že vůbec- je to tak aspoň u nás,nevím odkud jsi ty),z toho usuzuju že to není zrovna dostupná dřevina.
Ale když použiju na kytaru olšové tělo s ořechovým topem,tzn. kombinace měkkého a tvrdého dřeva,jaký bude podle vás výsledný zvuk?
Ale když použiju na kytaru olšové tělo s ořechovým topem,tzn. kombinace měkkého a tvrdého dřeva,jaký bude podle vás výsledný zvuk?
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
V zásadě bych ti (i přes tvou nelibost) doporučil držet se aspoň trochu zajetých dřev a jejich kombinací. Ono nejen velkovýrobci, ale i kytaráři vědí, proč co používají. Abys pak nebyl překvapen, jakého kočkopsa si vytvořil.
A neřid se podle truhlařiny. "Kytarařina" je někde trochu jinde.
A neřid se podle truhlařiny. "Kytarařina" je někde trochu jinde.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
tak já nevím, asi jsem rozený kacíř. První kytaru jsem si postavil komplet z bukového dřeva a ta měla perfektní zvuk pro country-blues apod. Pro další výtvory jsem vzal co právě bylo - javor, olši, topol, jasan a jejich krky javor. Většinou, použité dřevo ze starého nábytku. A opět jsem byl se zvukem, díky kvalitním snímačům spokojen. Nejlepší byla ale DIY - "Lespaulka" s korpusem z modřínu a javorovým krkem a dvěma HB snímači od Ibanez. Pak jsem si troufnul na průběžný krk a půlky těla z mahagonu a ta se moc nevyvedla.
Myslím, že u dřeva je mnohem důležitější, jak je vysušené nebo odležené, než jeho exotický původ.
ahoj kocour
tak já nevím, asi jsem rozený kacíř. První kytaru jsem si postavil komplet z bukového dřeva a ta měla perfektní zvuk pro country-blues apod. Pro další výtvory jsem vzal co právě bylo - javor, olši, topol, jasan a jejich krky javor. Většinou, použité dřevo ze starého nábytku. A opět jsem byl se zvukem, díky kvalitním snímačům spokojen. Nejlepší byla ale DIY - "Lespaulka" s korpusem z modřínu a javorovým krkem a dvěma HB snímači od Ibanez. Pak jsem si troufnul na průběžný krk a půlky těla z mahagonu a ta se moc nevyvedla.
Myslím, že u dřeva je mnohem důležitější, jak je vysušené nebo odležené, než jeho exotický původ.
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Klidně si tu kytaru postav z čeho chceš, bude tvá a je to dobrá možnost zaexperimentovat, ovšem výsledek je nejistý (i zkušený kytarář občas neví jak "to" bude hrát). Pokud bych chtěl ale zaručeně dobrý výsledek, tak bych se držel nějakých osvědčených kombinací.
Tady je nějaký rozhovor s Jurkovičem: http://www.instrumento.cz/clanky-clanek ... ch=d%F8evo
Tady diskuze která už probíhá docela dlouho: http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 227&page=0
A doporučuju sehnat si třeba knihu Building electric guitar od Martina Kocha, i s omezenou znalostí angličtiny (a za pomocí translatoru
) se tam dá ledacos užitečného zjistit.
No a že mám dobrou náladu, tak ti napovím
http://rapidlibrary.com/index.php?q=bui ... artin+koch
Tady je nějaký rozhovor s Jurkovičem: http://www.instrumento.cz/clanky-clanek ... ch=d%F8evo
Tady diskuze která už probíhá docela dlouho: http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 227&page=0
A doporučuju sehnat si třeba knihu Building electric guitar od Martina Kocha, i s omezenou znalostí angličtiny (a za pomocí translatoru
No a že mám dobrou náladu, tak ti napovím
Kocour: samozřejmě že záleží na tom jak je vysušené,určitě bych to ze dřeva sušeného v sušičce nedělal.
rain: Moc děkuju za odkazy,vše důkladně pročtu
V blízké době se spojím s nějakým kytarářem a zeptám se ho co říká na můj výběr.
Těd bych se chtěl zeptat na krky. Jakým způsobem ovlivňují zvuk,a používají se i nějaké jíné druhy dřev než javor a mahagon? Předem děkuju za názory
rain: Moc děkuju za odkazy,vše důkladně pročtu
V blízké době se spojím s nějakým kytarářem a zeptám se ho co říká na můj výběr.
Těd bych se chtěl zeptat na krky. Jakým způsobem ovlivňují zvuk,a používají se i nějaké jíné druhy dřev než javor a mahagon? Předem děkuju za názory
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS