Výměna lamp - zkušenosti a rady

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
qwer
Odborník

Výměna lamp - zkušenosti a rady

Příspěvek od qwer »

Před nějakým časem jsem měnil lampy v AC15 - namísto EHX, které nehrály vůbec dobře (málo basů, výšky se lámaly dost nepěkným zpusobem), jsem použil padesát let staré Silvania lampy do koncáku a třicet let staré lampy RCA do předzesilovače (ono to ani nebylo tak drahé, jak si asi myslíte) - namísto standardu jsem pouzil 5751, které mají 70% gainu oproti 12AX7, která tam patří jako origo... tím jsem docílil toho, že mi kombo začíná kreslit daleko později. možná to bude dobrý typ pro ty, kteří by chtěli na čistém kanálu trochu více čistého zvuku...

no a teď tak nějak k věci. když jsem byl u té výměny lamp, ze které jsem měl docela radost, protože zvuk s pořádnýma starýma lampama je úplně někde jinde než byl, tak jsem si objednal i jednu docela levnou reedici lampy Mullard pro mého 15w VOX VR, který používá lampu podobným způsobem, jako dnešní řada Valvetronix...

původně jsem ani moc nevěřil v to, že to se zvukem něco udělá, tak nějak jsem si myslel, že zvuk je už v aparátech tohohle typu daný a ta lampa to tam jen trochu ošumí, přidá tomu něco na gainu a dynamiku a tím to končí... Bohužel jsem se sakra spletl... výměna čínského shitu za mullard, který s dopravou vyšel cca na 400 Kč, udělala se zvukem opravdu hodně - kombo teď hraje jako z praku, dřív z toho lezly jen výšky, teď se krásně probudily i basy a středy, celá charakteristika zvuku se naprosto změnila, zhraje to prostě o moc líp

docela by mě zajímalo, jeslti se vyplatí i výměna lampy v řadě Valvetronix - je to už předci jen digitál, takže nevím. každopádně to stojí za to vyzkoušet!

:)

tohle téma jsem tady otevřel kvůli tomu, že by mě zajímalo, kdo si tady lampy mění, kdo si je nechá měnit (samozřejmě je něco jiného měnit lampy v aparátu s fixním biasem než v aparátu bez fixního), s jakýma lampama mají lidi dobré zkušenosti atd.

pokud tady už něco takového existuje, tak to prosím přesuňte. Já nic nenašel, ale asi jsem blbě bledal, protože něco takového tady už myslím kdysi bylo.
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Tak o výměně lamp se tu hovořilu v různých tématech.
Něco bych měl ještě k biasu:
Já jsem vcelku nedávno taky měnil elektronky, mám kombo, kde se dá bias dolaďovat trimrem, četl jsem si na internetu nejrůznější návody, jak správně nastavit bias, ale buď to bylo popsaný hrozně složitě, nebo k tomu je potřeba speciální měřák. Nakonec jsem prostě kroutil trimrem a hrál přitom. Vždyť o to taky jde, aby to hrálo dobře, ne? Ano, samozřejmě vím, co se může stát, když se nastaví moc vysoký bias :!: každému doporučuju přeci jen pár návodů prostudovat, je to citlivá a zároveň nebezpečná elektronika.

A teď výsledky kroucení biasem:
Když jsem dal bias na nejmíň, tak bylo znát, že se vytratily basy, tón byl trochu nemuzikální, prostě se projevovalo to často probírané přechodové zkreslení. Někde před půlkou se tenhle jev vytratil a všechno bylo OK. Ještě jsem zkoušel dát bias na krátkou chvíli nadoraz doprava, abych viděl, co to udělá. Byl to vcelku pěknej zvuk, ale už ta změna nebyla tak znatelná a riziko shoření lamp bylo vyšší, takže jsem bias nechal před půlkou a všechno zatím funguje, jak má :wink:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Jezek

Re: Výměna lamp - zkušenosti a rady

Příspěvek od Jezek »

Chtěl bych se zeptat nějakých zkušenějších uživatelů komba Vox ADxxVT z řady valvetronix, jestli je složitá výměna lampy u těchto komb :?:
Chystám se vyměnit původní lampu (tuším od EHX) za Tung-sol, která by měla (podle toho co jsem se dočetl) vylepšit zvuk. Nevím ale přesně kudy s k té lampě dostat, abych nerozebíral zbytečně celé kombo.
Díky
SX Stratocaster
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

daval sem novy koncovy. trosku sem predtim stahl bias.. nic vic. hraje to, hraje to skvele.. asi uz s tim nebudu drbat... akorat se mi zda ze to na cistym nejak nakresluje kdyz dozniva ton. .. nevim.
Kai

Příspěvek od Kai »

Nechavam si serizovat u HOTa a vyborna spoluprace. Obvykle bud si obednam neco z eurotubes a pan Horky me to nasteluje, aby to dobre hralo k stylu (preferuju higain nastaveni u myho jcm 2205 - heavy metal) nebo primo pouzije svoje.

Zvykl sem si na JJcka takze nechci nic jinyho a hlavne v tomhle ohledu experimentovat (ohledne znacky) nepotrebuju. Cisty zvuk v podstate nevyuzivam, zkresleni reguluju volume potakem a boosterem, takze nejaky ten metallica_clean neni zadny problem.

Pristi nakup planuju prehodit v koncaku z EL34 na KT77, tak sem zvedavy. Tedka pritvrzujeme takze potrebuju neco s vic dzdz chroustavym zvukem (cili potrebuju prakvapive lehce basy, ktery ten zesak nema vubec na solidnejsi sekany rify a lehce min vintage stredy... marshall 2205 ma korekce pred preampem takze pri vetsim gainu v podstate nefunguji) a nechce se mi kupovat eq do fx, abych to musel tahat. Vyzkousim jinou charakteristiku koncaku a uvidim (sam tavim koncak hodne, protoze ta "piskovatost" diod se vytrati az po 6tce/1hodine).
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jezek píše:Chtěl bych se zeptat nějakých zkušenějších uživatelů komba Vox ADxxVT z řady valvetronix, jestli je složitá výměna lampy u těchto komb :?:
Chystám se vyměnit původní lampu (tuším od EHX) za Tung-sol, která by měla (podle toho co jsem se dočetl) vylepšit zvuk. Nevím ale přesně kudy s k té lampě dostat, abych nerozebíral zbytečně celé kombo.
Díky
Upřímně řečeno, nemyslím si, že ti výměna lampy u tohohle hybrida nějak pomůže.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Já mám z různých zdrojů, že v těchto voxech ta lampa není jenom na svícení... ale neslyšel jsem to no...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Změnou lampy můžeš tak možná ovlivnit její gain, ale to už mluvíme o konkrétních typech. Mezi EHX a Tung-Sol podle mě nebude rozdíl co do kvality, aspoň bych tomu nevěřil. Takhle jsem to myslel.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“