co vy na cikánské G?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

hrajete cikánské G, nebo "standard" jak je v učebnicích? a myslíte že je to zlozvyk?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

NO ono někdy jednodušší než tlumit (u španěly je to docela slyšet) je lepší tu strunu vůbec nehrát :-) Jasně trošk use rozezní, ale když víš jak na to.
A vybrnkávání je jasný. To začíná od primy.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

já myslel že prostě..E se vybrnkává od E, patří tam všecky struny, A se brnká od A a E tam nepatří, D se brnká od G a A s E tam taky nepatří..tak jsem myslel že když C se brnká od struny A tak E tam taky nepatří :D jinak se v teorii nevyznam :)
Prince

Příspěvek od Prince »

vlkodrak píše:já myslel že prostě..E se vybrnkává od E, patří tam všecky struny, A se brnká od A a E tam nepatří, D se brnká od G a A s E tam taky nepatří..tak jsem myslel že když C se brnká od struny A tak E tam taky nepatří :D jinak se v teorii nevyznam :)
Myslim, ze D se brnka od struny D, a A,E struny by se nemeli hrat vubec, jenomze A struna do toho akordu jeste zni, tak se hrava. C se brnka od struny A. Hluboke E tam vubec nezni a tak se nehraje vubec. To same u A... molove akordy jsou na tom podobne.
Ibanez PF60SECE
impact

Příspěvek od impact »

dig_dag píše:No, tak ja bych rek, ze to je otazka zvyku. Jestlize Hendrix hral a Frusciante hraje cikanske Gcko, pak je jim to asi pohodlny. :D Zkuste treba tendle akord zahrat bez palce: 133210 - to je zrovna od Fruscianteho - Californication, Hendrixe ted heldat nebudu, ale oba sou spickovy kytaristi a vedi co delaj - a kdyby chteli tak se to urcite preucej :lol:
Frusciante sám přiznává, že mu barré akordy přijdou hrozně limitující a že s palcem zaháknutým za vršek krku toho zvládne mnohem víc. Ale chápu, že lidi, který maj krátký prsty, to viděj jinak. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Prince píše:
vlkodrak píše:já myslel že prostě..E se vybrnkává od E, patří tam všecky struny, A se brnká od A a E tam nepatří, D se brnká od G a A s E tam taky nepatří..tak jsem myslel že když C se brnká od struny A tak E tam taky nepatří :D jinak se v teorii nevyznam :)
Myslim, ze D se brnka od struny D, a A,E struny by se nemeli hrat vubec, jenomze A struna do toho akordu jeste zni, tak se hrava. C se brnka od struny A. Hluboke E tam vubec nezni a tak se nehraje vubec. To same u A... molove akordy jsou na tom podobne.
ano, překlep, samozřejmě Déčko vybrnkávám od struny D :oops: jinak, já už se to radši přeučuju. ale je to děs. doufam že se takhle nebudu muset přeučovat ještě něco... :(
Prince

Příspěvek od Prince »

vlkodrak píše:ano, překlep, samozřejmě Déčko vybrnkávám od struny D :oops: jinak, já už se to radši přeučuju. ale je to děs. doufam že se takhle nebudu muset přeučovat ještě něco... :(
A co se preucujes? To Gcko nebo Ccko? Nebo oboje? Rozhodne se to uc tak, jak to je v "ucebnicich". Ruzne vychytavky se odviji od tech zakladnich akordu a vubec... kdyby si hral s jinym kytaristou.. je potreba aby jste byli sehrani. Kdybys mel vybrnkavat cikanske Gcko... nevim nevim :lol:
Ibanez PF60SECE
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Prince píše:
vlkodrak píše:ano, překlep, samozřejmě Déčko vybrnkávám od struny D :oops: jinak, já už se to radši přeučuju. ale je to děs. doufam že se takhle nebudu muset přeučovat ještě něco... :(
A co se preucujes? To Gcko nebo Ccko? Nebo oboje? Rozhodne se to uc tak, jak to je v "ucebnicich". Ruzne vychytavky se odviji od tech zakladnich akordu a vubec... kdyby si hral s jinym kytaristou.. je potreba aby jste byli sehrani. Kdybys mel vybrnkavat cikanske Gcko... nevim nevim :lol:
Céčko se nepřeučuju, k tomu snad není důvod, i když ho hraju bez toho malíčku, takhle
e 0
h 1
g 0
d 2
a 3
E x
ale to géčko se přeučuju, a je to děs no..já to takhle chytil od kámoše, taky samouk, no a přišlo mi to lehčí než obyčejný géčko...s vybrnkáváním by byl problém no, když je tam áčko neznělý...snad mi to půjde
Prince

Příspěvek od Prince »

Jojo, to Cecko neni duvod se preucovat, to je dobre..
Ibanez PF60SECE
jenda

Příspěvek od jenda »

Rád bych se přidal a trochu obhájil herní styl vlkodraka.
Kdo tady píše že okamžitě odučit protože bla bla bla je obyčejný zblblý fundamentalista. Každý má svůj styl. Jestli se někomu hraje dobře akord
G v baré nebo snad obyčejným prstokladem je jedno. Když se podíváte na většinu opravdovích kytaristů jako Hendrich Clapton nebo Hammet zjistíte, že díky tomu, že se nedrží nějakých poučet dokážou zahrát to co jiní ne. Všechno jsou to kecy když Kiwi hraje C dur a nemačká tam jeden ton neznamená to, že by to muselo znít blbě nebo snad, že Kiwi hraje blbě. Je to jeho styl. Takže bych rozhodně vynechal v této diskuzi keci typu okamžitě odučit apod.
Spíše bych dodal - Vlkodraku cikánské G je také G a klidně ho hraj ale abys mohl hrát i v jiných polohách skladby které jsou například ve vyšších oktávách rozšiř si obzor a nauč se i jiný prstoklad nebo používej kapo. 8)
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Je to naopak, já jediný tam ten ton mačkám :-D
Ale jinak jsem opačného názoru. "cikánské G" je podle mě orpvdu špatně, už jen kvůli tomu, že nemůžeš vybrnkávat (pořádně) Cikánské G drží začátečníci. Stejně jako malé barre než se doučíš normální.
Pro mě je cikánské G špatně a kdo ho hraje, neumí pro mě akord G (kromě barre poloh). To je můj radikální názor.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

impact

Příspěvek od impact »

I ty jeden radikále. :) Ale zase je mnohem pohodlnější a méně namáhavý - což třeba vyhovuje hudebníkům, který musej den co den hrát dlouhý sety.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
jenda

Příspěvek od jenda »

KIWI píše:Je to naopak, já jediný tam ten ton mačkám :-D
Ale jinak jsem opačného názoru. "cikánské G" je podle mě orpvdu špatně, už jen kvůli tomu, že nemůžeš vybrnkávat (pořádně) Cikánské G drží začátečníci. Stejně jako malé barre než se doučíš normální.
Pro mě je cikánské G špatně a kdo ho hraje, neumí pro mě akord G (kromě barre poloh). To je můj radikální názor.
Nejde o to, že je to snazší nebo že ten akord se špatně vybrnkává. Když budeš hrát backlight tak nikdo nezaznamená jestli jsi hrál G tak nebo onak anebo jestli hraješ malý nebo šikmý nebo velký barre. Jde o celkový dojem. Proto jsem uváděl takový borce který využijou i takový prstoklad. Jde jen o to kde to použijou a jestli se to tam hodí.
Apropo Gary Moor hraje např. pomocí malého F dur a vybrnkává.
To jen tak na okraj.
Jak jsem říkal jde jen o to znát více možností a aplikovat tu správnou. Ale slepě neříkat to je špatný to je dobrý.
Prince

Příspěvek od Prince »

Vzdyt cikansky G vubec nezni a je to skaredy. Jak po zvukove tak po "opticke " strance, kvuli to mu palci. Vyjmenovavate tady nejaky kytaristy co hrajou na elektriku. Tady je sekce akustickych kytar. Mezi hranim na elektrickou a akustickou kytaru je rozdil.
Ibanez PF60SECE
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Prince píše:Mezi hranim na elektrickou a akustickou kytaru je rozdil.
právě proto jsem přemýšlel že založím to samé téma ještě v sekci elektrických kytar, ale bál jsem se že to budete brát jako duplicitu..
jenda: no a teď babo raď, ale to se dalo čekat že co člověk to názor.. :D ono sice teď se mi s tim hraje skvěle, ale kdo ví jestli mě to později nebude limitovat.
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

K tomu palci, David Gilmour hrál na tu akustiku taky palcem, jestli jsem si dobře všiml.....
Já nevím, jak se hraje s tím palcem (ještě jsem to nezkoušel, ani nemohl- španěla :lol: ) a baréčka moc nehraju. Mě přijde pohodlnější chytit krk celou rukou a hrát palcem. Krom toho mě vždycky děsně bolí kloub, když mám hrát v písničce víckrát Fko :? :lol: :lol: :lol:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Barre palcem...budiž to můžeme vidět i u mistrů. Ale pochybujue že jeden z nich hra je cikánské G.

mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

Teda já nechápu, jestli se dobře orientuju, ale myslíte G jako 3 2 0 0 0 3 (když to beru shora)? Pokud jo, tak tam nevidím žádný důvod ani pro začátečníka, aby tam používal palec a tlumil A, to mi přijde leda komplikovanější :?: proč zavádět nějaké pochybné metody :lol:
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

Tlumene E.. palcem..to je ume prirozenejsi nez dychani...a myslim si ze to dela leckdo..Nebo takhle-delaji to ti lide co jim palec couha pres krk....aspon myslim......
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Dlaší do party :-) Kamoš hrával to G i 300003!!!! (G palcem) prostě humus....pořád a vždy budu tvrdit že je to špatně. Ať si tu kdo chce říká, že je to o stylu, tak to je blbost. Prostě tkhle ej to blbě. Zksutě si zajít za nějakým učitelem a ukázat mu to. Buď ho to trefí, nebo vám ten palec urve :-)

vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

mata911 píše:Já nevím, jak se hraje s tím palcem (ještě jsem to nezkoušel, ani nemohl- španěla :lol: )
neříkej ani nemohl- víš kde jsem se to cikánský géčko naučil? na španělu :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“