Musím napsat, že mám výhrady téměř ke všemu, co zde čtu, což se mi tu ještě nestalo. O nic moc sice nejde, přinejhorším si koupíš blbost, kterou budeš za čas měnit, ale stejně mi to nedá.
1. Pokud chceš kytaru na jazz, popřemýšlej, jaký zvuk chceš a jakého kytaristu máš asi tak nejraději. Rozdíly ve zvuku jsou obrovské.
Mike Stern hraje na Telecastera s HB u krku + detuner a zkreslení.
Joe Pass na lubovku a jakýkoliv zesilovač, pouze čistý zvuk.
Reinhardt měl akustiku Selmer s věstavěným rezonátorem
Hádej, co měl Les Paul
Gambale má Yamahu + akustiky
Scofield celojavorovou pololubovku + chorus
All DiMeolla - Les Paul a Ovation + synt.
Christian lubovku se singlem u krku
Někdo používá i nylonku, midi kytaru............
Základem je vždy barevný a dynamický čistý zvuk a jeho případné úpravy. Osvědčené značky aparátů jsou: tranzistory - Roland, Polytone
lampy - z těch dostupných Fender ( Vox je na mainstream jazz blbost ), ani Laney LC 15 není pro studenta marný. Třeba Black Heart je moc tvrdý.
Z levných kytar se dá vybrat mezi Epiphone a Aria ( sám mám FA 77, doosazenou snímačem Kent Armstrong Johny Smith a často na ní hraji, i když jinak používám daleko dražší nástroje )
Epi - Joe Pass většinou nehraje dobře a má divný profil krku. Sheraton je docela oblíbená kytara. Asi by stálo za to najít si a načíst něco o konstrukci jazzových kytar a naposlouchat, jaký zvuk chceš mít a pak vybírat.
Zajímavé je, že Scofielda jsem slyšel live na Messu i Voxe. Chorus používal klasický Boss i rackový Lexicon a pokaždé měl téměř stejný a pro něj typický, rozladěný a nakreslený tón, jaký nikdo jiný nemá.
PS: B.B. King NEHRAJE JAZZ!