Akustika vs elektroakustika

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
...EDGE...

Re: Akustika vs elektroakustika

Příspěvek od ...EDGE... »

Tak fyzikalne bys mozna ani nepoznal rozdil Mezi Martinkou a Staggem, ale je tam ;)
woro90

Příspěvek od woro90 »

...EDGE... píše:Tak fyzikalne bys mozna ani nepoznal rozdil Mezi Martinkou a Staggem, ale je tam ;)
Ale poznal. Spektrum, průběh attacku a decaye, vyváženost složek spektra. Nezavrhuj fyziku než přijdeš na to, k čemu je dobrá, myslíš že třeba P-90 spadla z nebe, nebo na to někdo přišel náhodou? A že se zesilovače nebo repráky navrhují od oka? Nebo že se nové typy akustických nástrojů navrhují metodou pokus-omyl? To, co slyšíš uchem, je možné i zakreslit, jen je nutné disponovat určitými znalostmi a představivostí, abys věděl, co která čára, bod či barva v grafu znamená. Strat je čistě strojařská záležitost.

Struny skrz tělo vs. skrz mohutný kus železa na povrchu dávají smysl, důvodem pro používání strun skrz tělo je omezení tlumení vzniklého rozechvíváním kobylky, což u basovek nehrozí, kobylky jsou vesměs mohutné, tuhé a pevně přišroubované. Ale u kytary s ToM bych rozdíl čekal.

U strata je ten rozdíl velmi dobře popsaný a je dobře slyšet, rozdíl je hlavně v rychlém utlumení basů s kobylkou ve vzduchu, že? Moje Žlutá má ten lehký blok, takže je to u ní krásně poznat. Nicméně stejně hraju s tremolem ve vzduchu, používám ho jako dvojzvratné a mám radši ten kovovější zvuk s výraznějším attackem.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

...EDGE... píše:Tak fyzikalne bys mozna ani nepoznal rozdil Mezi Martinkou a Staggem, ale je tam ;)
To si fakt myslíš? Tak to moc nemyslíš.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
...EDGE...

Omlouvam se za prehnane vyroky, jen jsem chtel rict, ze hudba se neda merit na nejakem něco-skopu, musi se citit, a pocitove mi sedely mnohem vic plne tela.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Myslím, že to máme stejně. Mně taky kytary s výkrojem moc nesedí, jako by jim něco chybělo ( asi kus korpusu, ne ? :) )
ale některé typy ( třeba gypsy modely apod.) jsou konstruovány už s výkrojem a tam mi to nevadí.
U jazzových kytar se mi líbí typy s výkrojem i bez, ale Charlie Christian, než chudák umřel na tuberu, měl ES 125 a ta výkroj neměla, tak s ním držím basu.
Přílohy
aria-FA77+KA.JPG
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
...EDGE...

Tak nektere kytary se proste ani bez cutawaye nedelaji (nepocitaje elektriky) a tam je to prirozene a jsou delane tak aby se na ne hralo co nejlip s vyrezem, u nekterych akustik mi prisel vylozene jakoby proste...neprirozeny a zvlastni.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“